Turmeric

Turmeric (Curcuma) – beneficii și proprietăți

Turmeric

Turmericul (curcuma sau șofranul Indian) este folosit cu succes în gastronomie și este cunoscut pentru proprietățile sale medicinale împotriva colesterolului ridicat, a osteoartritei sau a cancerului, printre multe alte boli.

Turmericul, cunoscut și sub denumirea de curcuma sau șofran indian, este una dintre cele mai apreciate plante, datorită versatilității sale gastronomice, dar și a proprietăților medicinale curative.

Ce este turmericul?

Plantă din sud-vestul Indiei ce aparține aceleiași familii ca ghimbirul (zingiberaceae), turmericul a început să fie folosit acum aproximativ 4.000 de ani. În sanscrită, cuvântul kunkuma era folosit în mod specific pentru turmeric, de aici și denumirea de curcuma, sub care mai este cunoscută această plantă.

Cum se obține pudra de turmeric?

Prin raderea și uscarea tulpinei sale, care crește sub pământ și pe orizontală, se obține o pulbere galbenă ce conține între 2 și 5% curcumină, un compus care este atribuit beneficiilor pentru sănătate.

Pudra de turmeric nu trebuie însă confundată cu curry, care este un amestec de mai multe condimente, printre care menționăm: curcuma, ardei gras, coriandru, ghimbir, chimen.

Turmericul, praful de aur al gastronomiei

Utilizarea culinară a turmericului este mai adânc înrădăcinată în Asia, iar datorită aromei sale dulci, cu note picante și ușor amărui, turmericul a devenit cunoscut în întreaga lume.

Turmericul este în prezent unul dintre cele mai apreciate condimente de către bucătarii ce îl folosesc ca ingredient minune în preparatele lor. Prin culoare, prin aromă, prin savoare, turmericul se remarcă datorită proprietăților sale magice.

La ce folosim turmericul în gastronomie?

Putem folosi turmericul ca și:
- condiment: pentru a condimenta orez, carne, pește, salate etc.
- colorant alimentar: pentru a colora brânzeturi, sosuri, lactate, sucuri etc.

Informații nutriționale per 100 grame

- Calorii: 354 cal.
- Proteine: 7.80 g
- Glucide (carbohidrați): 64.90 g
- Lipide (grăsimi): 9.90 g

Turmericul conține fibre, proteine, niacină, vitaminele C, E și K, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, zinc etc. Cum însă cantitatea consumată în preparate este însă una puțină, și valoarea sa nutritivă este scăzută.

Proporția sa poate fi crescută dacă se consumă sub formă de supliment nutritiv, însă doar la recomandarea medicului specialist.

Beneficiile turmericului pentru sănătate

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante, turmericul este folosit cu succes pentru:

  • detoxifierea organismului
  • gripe și răceli
  • afecțiuni ale pielii: acnee, eczeme, psoriazis, vindecarea tăieturilor, rănilor și leziunilor.
  • ameliorarea alergiilor
  • astm
  • ulcere gastrice
  • colon iritabil
  • diabet (reducerea nivelului de zahăr din sânge)
  • dislipidemie (colesterol ridicat)
  • osteoartrita mâinii, șoldului sau genunchiului
  • terapia de menținere a colitei ulcerative în stadii de remisie
  • artroză, artrită reumatoidă, artrită psoriazică.
  • artrita genunchiului
  • cancer

Cum trebuie administrat corect turmericul?

Consumul de turmeric ca supliment nutritiv este considerat sigur atunci când este administrat oral sau topic, iar cantitatea diferă în funcție de afecțiunea cu care ne confruntăm, de aceea se recomandă administrarea acestuia doar la recomandarea medicului specialist.

Efecte adverse

Atunci când nu este folosit cum trebuie și în cantitatea potrivită, turmericul poate avea efecte adverse, printre care menționăm:

  • greață
  • diaree
  • dureri de stomac
  • creșterea fluxului menstrual
  • sângerări
  • hipotensiune (scăderea tensiunii arteriale)

Contraindicații

Turmericul nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, întrucât consumul său poate pune în pericol sarcina și sănătatea mămicilor.

Folosit corect și în cantitatea potrivită, turmericul face minuni

Așa cum am putut vedea, pudra de turmeric își merită pe deplin numele de praf magic, care însă trebuie folosit în cantități reduse pentru preparararea delicioaselor bucate și doar la recomandarea medicului specialist, în scop terapeutic.

Să-l folosim așadar ca la carte și să ne bucurăm de proprietățile sale incredibile în gastronomie și pentru sănătate.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: