Turmericul, cunoscut și sub denumirea de curcuma sau șofran indian, este una dintre cele mai apreciate plante, datorită versatilității sale gastronomice, dar și a proprietăților medicinale curative.🌿
Plantă din sud-vestul Indiei ce aparține aceleiași familii ca ghimbirul (zingiberaceae), turmericul a început să fie folosit acum aproximativ 4.000 de ani. În sanscrită, cuvântul kunkuma era folosit în mod specific pentru turmeric, de aici și denumirea de curcuma, sub care mai este cunoscută această plantă.
Prin raderea și uscarea tulpinei sale, care crește sub pământ și pe orizontală, se obține o pulbere galbenă ce conține între 2 și 5% curcumină, un compus care este atribuit beneficiilor pentru sănătate.
❗ Atenție! Pudra de turmeric nu trebuie însă confundată cu curry, care este un amestec de mai multe condimente, printre care menționăm: curcuma, ardei gras, coriandru, ghimbir, chimen.
Utilizarea culinară a turmericului este mai adânc înrădăcinată în Asia, iar datorită aromei sale dulci, cu note picante și ușor amărui, turmericul a devenit cunoscut în întreaga lume.
Turmericul este în prezent unul dintre cele mai apreciate condimente de către bucătarii ce îl folosesc ca ingredient minune în preparatele lor. Prin culoare, prin aromă, prin savoare, turmericul se remarcă datorită proprietăților sale magice.
Putem folosi turmericul ca și:
- condiment: pentru a condimenta orez, carne, pește, salate etc.
- colorant alimentar: pentru a colora brânzeturi, sosuri, lactate, sucuri etc.
- 🔥Calorii: 354 cal.
- 💪Proteine: 7.80 g
- 🍞Glucide (carbohidrați): 64.90 g
- 🥑Lipide (grăsimi): 9.90 g
Turmericul conține fibre, proteine, niacină, vitaminele C, E și K, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, zinc etc. Cum însă cantitatea consumată în preparate este însă una puțină, și valoarea sa nutritivă este scăzută.
Proporția sa poate fi crescută dacă se consumă sub formă de supliment nutritiv, însă doar la recomandarea medicului specialist.
❗ Notă: Cantitățile consumate zilnic sunt mici, deci aportul nutrițional este redus, dar efectele terapeutice sunt notabile!
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante, turmericul este folosit cu succes pentru:
Consumul de turmeric ca supliment nutritiv este considerat sigur atunci când este administrat oral sau topic, iar cantitatea diferă în funcție de afecțiunea cu care ne confruntăm, de aceea se recomandă administrarea acestuia doar la recomandarea medicului specialist.
Turmericul poate fi consumat în mai multe moduri:
Ingrediente:
Mod de preparare: Se încălzește laptele și se amestecă toate ingredientele. Se consumă seara, pentru relaxare și un sistem imunitar puternic.
Ingrediente:
Mod de utilizare: Se aplică local pe zonele dureroase timp de 20 de minute, apoi se clătește.
Ingrediente:
Mod de preparare: Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se bea după mese.
Atunci când nu este folosit cum trebuie și în cantitatea potrivită, turmericul poate avea efecte adverse, printre care menționăm:
Turmericul nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, întrucât consumul său poate pune în pericol sarcina și sănătatea mămicilor.
Așa cum am putut vedea, pudra de turmeric își merită pe deplin numele de praf magic, care însă trebuie folosit în cantități reduse pentru preparararea delicioaselor bucate și doar la recomandarea medicului specialist, în scop terapeutic.
Să-l folosim așadar ca la carte și să ne bucurăm de proprietățile sale incredibile în gastronomie și pentru sănătate.
Turmericul este un adevărat superaliment, dar trebuie consumat corect pentru a-i maximiza beneficiile. Folosit în rețete sau ca remediu naturist, îți poate aduce multiple avantaje pentru sănătate! 💛
Comentarii