Ceapa albă

Ceapa albă și beneficiile acesteia

Ceapa albă

Ceapa albă este o legumă des folosită în alimentație, însă foarte eficientă pentru tratarea răcelilor și afecțiunilor respiratorii, este bogată în vitamina A, B şi C. O sumedenie de rețete naturiste folosesc ceapa albă pentru diferite afecțiuni iar rezultatele sunt excelente. Ceapa albă alină durerea de gât, bronșitele, tusea, scade colesterolul și glicemia.

Ceapa albă este o varietate de ceapă ceva mai puțin cunoscuta, faţă de ceapă galbenă.

Ceapa albă un miros mai pronunțat, iar faptul că lăcrimăm atunci când o tăiem, ne face să o ocolim, mai ales dacă suntem sensibili. Este o ceapă mai moale, mai dulce şi mai parfumată.

Chiar dacă are un miros înțepător, această legumă are o mulțime de beneficii și de proprietăți de care ar trebui să ne bucurăm cât mai mult. Ceapa albă este o ceapă uscată cu miezul dulce şi cărnos. La fel ca ceapa roșie, are un conținut ridicat de zaharuri, iar din această cauză perioada de valabilitate este foarte mică, durând aproximativ 2 zile. Doar dacă sunt refrigerate, pot tine aproximativ o lună.

Valori nutriționale ceapă albă (100g)

- Apă: 89.11 g
- Aport caloric: 40 kcal
- Carbohidrați (total): 9.34g
- Fibre (total): 1.7g
- Fructoză (inclusă în glucide): 1.29g
- Glucide/Zaharuri (total): 4.24 g
- Glucoză / dextroză (inclusă în glucide): 1.97g
- Zaharoză (inclusă în glucide): 0.99g
- Lipide / Grăsimi (total): 0.1g
- Proteine: 1.1g

Beneficii ceapă albă

Ceapa albă are o serie de beneficii pentru organism, reuşind să facă faţă cu succes concurenţei cepei galbene şi roşii. Are o aromă şi un miros mai nuantat decât ceapa galbenă sau cea roşie, are un conţinut ridicat de apă, este foarte bogată în vitamina A, B şi C. şi, de asemenea este un important antioxidant. Protejează inima, este un probiotic natural, îmbunătăţeşte migrenele şi ajută la eliminarea toxinelor din organism

Mulţi îndrăgesc gustul cepei, dar puţini sunt cei care au curajul să o consume în orice situaţie. Foarte puţini sunt aceia care cunosc beneficiile ei asupra sănătăţii. Este foarte bogată în minerale, nutrienţi, vitamine, dar şi compusi antiinflamatori.

Tratarea răcelii cu ceapă

Acesta se poate prepara din coaja a zece cepe la un litru de apă, fierte timp de 15 minute. Ceapa are proprietăți miraculoase impotriva racelii, mai ales insotita de tuse uscată, laringită sau astm bronșic.

Scăderea glicemiei

Consumul de ceapă albă este benefic pentru cei care suferă de diabet.

Reducerea colesterolului din sânge

Ceapa nu contine multe calorii, insa are o cantitate considerabilă de fibre, utile tranzitului intestinal. Ceapa albă scade nivelul de colesterol din sânge, reducându-se semnificativ riscul de afecţiuni cardiace.

Tratarea tusei si a durerilor de gat

Pentru tuse se ia 1 cartof, 1 ceapă şi 1 măr crud; după ce se spală bine, se curăţă şi se adaugă într-un litru de apă; toate se fierb până când apa scade aproape de jumătate; înainte de fiecare masă se consumă câte 1 linguriţă de fiertură.

Pentru durerile de gât se poate prepara o tinctură (se ia câte o linguriţă înaintea de fiecare masă), iar pentru uz extern se pregătesc comprese cu ceapă coaptă care se aplică cât sunt calde.

Pentru o simplă răceală, se prepară suc cu miere (se consumă aproximativ 10 linguri de suc pe zi).

Un alt leac este tinctura de ceapă cu vin. La 1 litru de vin alb se adaugă 50 ml. suc de ceapă; timp de o săptămână se lasă la macerat, se strecoară, se amesteca, iar apoi se consumă ca tratament câte o lingură dimineaţa, la prânz şi seara. Indicat este să se consume înainte cu aproximativ o jumătate de oră înainte de masă.

Pentru tusea persistentă, se consumă decoct de ceapă îndulcit cu miere. Nu este un remediu prea plăcut la gust, unii chiar nu-l suportă, dar are efecte extraordinare în calmarea acceselor de tuse, în eliminarea secreţiilor bronşice şi în refacerea epiteliilor distruse de infecţia respiratorie.

Pentru tratamentul gripei, se lasă la macerat 4 cepe timp de 24 de ore într-un 1 litru de apă călduţă; se poate consuma o ceaşcă între mese şi încă una înainte de culcare. Durerile în gât se pot trata cu tinctură de ceapă. O linguriță de tinctură înainte de fiecare masă ameliorează durerile de gat.

Contraindicatii ceapa albă

Stomacul sensibil, ulcerul sau gastrita impiedică multe persoane sa se bucure de beneficiile pentru sănătate ale cepei albe. In acest caz, se recomanda folosirea sucului de ceapă in diferite combinaţii si reţete, pentru a reduce efectul de arsură al cepei crude.

Știați că ceapa... ?

  • este cea mai des folosită legumă din lume
  • dacă este culeasă mai tîrziu puterea ei antioxidantă este mult mai mare
  • straturile exterioare ale cepei au un conţinut mai bogat de antioxidanţi decît cele interioare
  • cei care consumă ceapă crudă în fiecare zi vor reduce semnificativ atât riscul apariţiei cancerului la stomac, cât şi cel al cancerului la sâni
  • mirosul de ceapă dispare cu cafea
  • egiptenii antici adorau ceapa, considerând că forma si inelele sale simbolizează veşnicia
  • gustul neplăcut de ceapă poate fi eliminat mâncând patrunjel
  • atleţii din Grecia Antică consumau cantităţi mari de ceapă înainte de competiţie, deoarece considerau că echilibrează substanţele din sânge
  • în Roma, gladiatorii beneficiau de un masaj cu ceapă înainte de un duel, pentru a le dezvolta muşchii
  • în Evul Mediu, oamenii îşi puteau plăti chiria cu ceapă; de multe ori o foloseau pe post de cadou
  • cu mii de ani în urmă ceapa se cultiva în Asia, dar şi în Orientul Mijlociu

Comentarii

Evaluează acest ingredient:

05/07/2022

E foarte adevarat. va multumesc

(0) (0)