Ceapa galbenă
Ceapa galbenă și beneficiile acesteia
Calitățile medicinale ale cepei sunt recunoscute încă din cele mai vechi timpuri, când au fost folosite pentru a trata afecțiuni precum dureri de cap, boli de inimă și afecțiuni bucale. Ceapa galbenă este eficientă ca antioxidant, ameliorează simptomele menopauzei si ajută în combaterea bolilor de inimă.
Deși toate legumele sunt importante pentru sănătate, anumite alimente oferă beneficii unice. Ceapa face parte din grupa Allium care include usturoi, praz și arpagic. Cea mai cunoscută varietate de ceapă este ceapa galbenă. Acest sortiment este cel mai utilizat la gătit, fiind un ingredient comun pentru nenumărate rețete.
O adevărată comoară pentru organism, ceapa conține vitamine, minerale și diferite elemente esențiale, care au efecte benefice asupra adulților dar și copiilor. Fermierii cultivă ceapă de secole. Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, China este cel mai mare producător de ceapă la nivel mondial.
Valori nutriționale ceapă galbenă (100g)
- Vitamina B3 (Niacina): 0,116 mg (1% DZR)
- Vitamina B5 (Acidul pantotenic): 0,123 mg (2,5% DZR)
- Vitamina B6 (Piridoxină): 0,120 mg (9% DZR)
- Vitamina B2 (Riboflavină): 0,027 mg (2% DZR)
- Vitamina B1 (Tiamina): 0,046 mg (4% DZR)
- Vitamina A: 2 UI (0% DZR)
- Vitamina C: 7,4 mg (12% DZR)
- Calciu: 23 mg (2% DZR)
- Fier: 0,21 mg (3% DZR)
- Magneziu: 10 mg (2,5% DZR)
- Mangan: 0,129 mg (5,5 %DZR)
- Zinc: 0,17 mg (1,5% DZR)
- Fosfor: 29 mg (4% DZR)
- Cupru: 0,039 (4% DZR)
(DZR=doză zilnică recomandată)
Beneficii ceapă galbenă
Ceapa este bogată în nutrienți, vitamine și minerale, dar este săracă în calorii. O ceapă medie oferă doar 44 de calorii, însă este plină de vitamine, minerale și fibre. Această legumă conține o cantitate imensă de vitamina C, eficientă pentru întărirea sănătății imunitare, producția de colagen și absorbția fierului. Vitamina C acționează direct ca un antioxidant, protejându-vă celulele împotriva problemelor cauzate de radicali liberi. Ceapa galbenă este de asemenea bogată în vitamine B, care stimulează metabolismul, producția de globule roșii și sistemul nervos, este o sursă de potasiu și magneziu. Ceapa conține antioxidanți și compuși care combat inflamația, scade nivelul de trigliceride și reduce colesterolul, precum și riscul de accidente cardio-vasculare.
Quercetina este un antioxidant flavonoid existent în ceapă galbenă. Deoarece este un antiinflamator puternic, poate acționa pentru a reduce tensiunea arterială. Un studiu efectuat având ca țintă persoane supraponderale, suferind de hipertensiune arterială, a demonstrat că o doză de 162 mg pe zi de extract de ceapă a redus semnificativ presiunea sistolică cu 3–6 mmHg comparativ cu un placebo.
În plus, dovezi din studiile efectuate pe animale susțin că consumul de ceapă poate reduce factorii de risc pentru boli de inimă, inclusiv inflamația, nivelurile ridicate de trigliceride și formarea cheagurilor de sânge. Cercetările arată că consumul de ceapă poate ajută la reducerea factorilor de risc ai bolilor cardiace, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, nivelurile crescute de trigliceride și inflamația.
Ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți. Ceapa galbenă conține peste 25 de tipuri diferite de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care inhibă procesul care duce la deteriorarea celulară și încurajează diferite boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Cercetările au demonstrat că persoanele care consumă mai multe alimente bogate în antocianine (cum ar fi ceapă) au un risc redus de boli de inimă.
Ceapă ajută la ameliorarea fenomenelor menopauzei
Femeile aflate la vârstă menopauzei au prezentat o îmbunătățire a densității osoase în urmă unor cure de suc de ceapă, timp de două luni. Studiile clinice au demonstrat că femeile în vârstă care consumă în mod curent ceapă sunt mai puțin predispuse la displazie de sold și au densitatea osoasă cu 5% mai mare decât persoanele care nu consumă ceapă galbenă.
Ceapă galbenă ajută la reducerea stresului oxidativ, crește nivelul de antioxidanți și scade pierderea de substanțe osoase, previne osteoporoză și mărește densitatea osoasă. Deși se știe că produsele lactate au cantități mari de calciu, și anumite legume, mai precis ceapa, pot ajută la crearea unui sistem osos puternic.
Ceapă are proprietăți antibacteriene
Ceapă lupta împotriva bacteriilor periculoase – E.coli, Stafilococul auriu sau Bacillus cereus. Quercetina extrasă din ceapă ajută organismul în lupta pentru a combate bacteriile. Un studiu clinic a demonstrat că quercetina extrasă din ceapă a inhibat cu succes dezvoltarea Helicobacter pylori (H. pylori) și Staphylococcus aureus.
Contraindicații și efecte adverse ceapă galbenă
Trebuie să aveți grijă la consumul de ceapă galbenă dacă:
- aveți aciditate ridicată a stomacului;
- suferiți de boli ale ficatului și rinichilor;
- suferiți de gastrită, ulcer sau astm bronșic.
Știați că ceapa...
- Era cultivată și consumată frecvent în Egiptul antic. Ceapa făcea parte din alimentele cu care erau hrăniți sclavii care construiau piramidele, pentru efectele ei benefice
- Era oferită gladiatorilor, în Roma antică, pentru un plus de forță și musculatura fermă
- Ajută la combaterea insectelor. Ceapă este utilizată pentru a preveni mușcăturile de insecte
- Hașma sau ceapa franțuzească are mai mult aromă și miros de usturoi decât de ceapă.
- Este toxică pentru câini. Ceapă distruge globulele roșii din sângele câinilor, iar consumată în cantități mari, poate genera anemie periculoasă, deci evitați să lăsați câinele să mănânce ceapa