Deși toate legumele sunt importante pentru sănătate, anumite alimente oferă beneficii unice. Ceapa face parte din grupa Allium care include usturoi, praz și arpagic. Cea mai cunoscută varietate de ceapă este ceapa galbenă. Acest sortiment este cel mai utilizat la gătit, fiind un ingredient comun pentru nenumărate rețete.
O adevărată comoară pentru organism, ceapa conține vitamine, minerale și diferite elemente esențiale, care au efecte benefice asupra adulților dar și copiilor. Fermierii cultivă ceapă de secole. Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, China este cel mai mare producător de ceapă la nivel mondial.
Ceapa este bogată în nutrienți, vitamine și minerale, dar este săracă în calorii. O ceapă medie oferă doar 44 de calorii, însă este plină de vitamine, minerale și fibre. Această legumă conține o cantitate imensă de vitamina C, eficientă pentru întărirea sănătății imunitare, producția de colagen și absorbția fierului. Vitamina C acționează direct ca un antioxidant, protejându-vă celulele împotriva problemelor cauzate de radicali liberi. Ceapa galbenă este de asemenea bogată în vitamine B, care stimulează metabolismul, producția de globule roșii și sistemul nervos, este o sursă de potasiu și magneziu. Ceapa conține antioxidanți și compuși care combat inflamația, scade nivelul de trigliceride și reduce colesterolul, precum și riscul de accidente cardio-vasculare.
Quercetina este un antioxidant flavonoid existent în ceapă galbenă. Deoarece este un antiinflamator puternic, poate acționa pentru a reduce tensiunea arterială. Un studiu efectuat având ca țintă persoane supraponderale, suferind de hipertensiune arterială, a demonstrat că o doză de 162 mg pe zi de extract de ceapă a redus semnificativ presiunea sistolică cu 3–6 mmHg comparativ cu un placebo.
În plus, dovezi din studiile efectuate pe animale susțin că consumul de ceapă poate reduce factorii de risc pentru boli de inimă, inclusiv inflamația, nivelurile ridicate de trigliceride și formarea cheagurilor de sânge. Cercetările arată că consumul de ceapă poate ajută la reducerea factorilor de risc ai bolilor cardiace, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, nivelurile crescute de trigliceride și inflamația.
Ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți. Ceapa galbenă conține peste 25 de tipuri diferite de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care inhibă procesul care duce la deteriorarea celulară și încurajează diferite boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Cercetările au demonstrat că persoanele care consumă mai multe alimente bogate în antocianine (cum ar fi ceapă) au un risc redus de boli de inimă.
Femeile aflate la vârstă menopauzei au prezentat o îmbunătățire a densității osoase în urmă unor cure de suc de ceapă, timp de două luni. Studiile clinice au demonstrat că femeile în vârstă care consumă în mod curent ceapă sunt mai puțin predispuse la displazie de sold și au densitatea osoasă cu 5% mai mare decât persoanele care nu consumă ceapă galbenă.
Ceapă galbenă ajută la reducerea stresului oxidativ, crește nivelul de antioxidanți și scade pierderea de substanțe osoase, previne osteoporoză și mărește densitatea osoasă. Deși se știe că produsele lactate au cantități mari de calciu, și anumite legume, mai precis ceapa, pot ajută la crearea unui sistem osos puternic.
Ceapă lupta împotriva bacteriilor periculoase – E.coli, Stafilococul auriu sau Bacillus cereus. Quercetina extrasă din ceapă ajută organismul în lupta pentru a combate bacteriile. Un studiu clinic a demonstrat că quercetina extrasă din ceapă a inhibat cu succes dezvoltarea Helicobacter pylori (H. pylori) și Staphylococcus aureus.
Trebuie să aveți grijă la consumul de ceapă galbenă dacă:
Comentarii