Tinctură de cimbru

Tincturi Foarte ușor 100 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare4 min
Timp de așteptare14 zile
Gata în14 zile 4 m

Aliatul ideal în menținerea sănătății căilor respiratorii și a tractului gastro-intestinal

Tinctura de cimbru asigură aport bogat de nutrienți și substanțe bioactive cu efect antibiotic, antiseptic, antimicrobian, antispastic, expectorant, stomahic, carminativ, coleretic, colagog, diuretic, antihelmintic, analgezic, cicatrizant, antiinflamator și antioxidant.

Porții

Aproximativ 200 ml de tinctură de cimbru, adică ~100 de porții/doze sau administrări (1 porție = 2ml = 40 picături = ~ 1/2 linguriță)

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 2.1

Materiale

  • - recipient sticlă (borcan)
  • - foarfece

Preparare

  • Tinctură de cimbru - Preparare pas 1Crenguțele de cimbru se vor spăla sub jet de apă, se scutură bine de surplusul de apă și se lasă ~15 minute la scurs pe un prosop de hârtie. Se poate folosi atât cimbru proaspăt cât și cimbru uscat (partea aeriană a plantei).
  • Tinctură de cimbru - Preparare pas 2Cimbrul poate fi folosit în tinctură atât întreg cât și mărunțit. Eu am ales să-l folosesc întreg.
    Tăiem crenguțele de cimbru cu un foarfece, la dimensiune, astfel încât să încapă în recipient.
    Le așezăm în recipient cu vârful în jos.
    ⚠ Puteți alege să măcinați cimbrul cu o râșniță dacă este uscat bine sau să-l tocați cu un cuțit dacă este proaspăt.
  • Tinctură de cimbru - Preparare pas 3Turnam alcoolul în recipient peste crenguțele de cimbru, astfel încât acestea să fie acoperite, până se umple recipientul.
  • Tinctură de cimbru - Preparare pas 4Recipientul (borcanul) se va închide ermetic (cu un capac sau cu o folie și un elastic) și se va lăsa la macerat minim 2 săptămâni, la loc întunecos și aerisit. Pe perioada macerării este recomandat să agităm borcanul măcar o dată pe zi.
    → La final, dacă s-a folosit cimbrul măcinat/tocat, tinctura se va strecura/filtra cu ajutorul unui tifon sau a unei site fine.
    → Dacă am folosit crenguțele întregi (cazul meu), filtrarea tincturii nu mai este necesară și puteți lăsa în recipient și crenguțele de cimbru pe măsură ce consumați tinctura.
    ⚠ Totuși, se recomandă păstrarea tincturii în sticluțe mici, închise la culoare și cu picurător pentru a evita contactul cu aerul și lumina.
    ⚠ Pentru o deplină limpezire, după prima filtrare, tinctura mai poate fi lăsată la decantat în frigider, încă 3-7 zile, apoi partea limpede se va turna în recipiente mici, închise la culoare, eventual cu picurător.

Observații

Se poate folosi atât cimbru proaspăt cât și cimbru uscat.

Păstrare și valabilitate:
- se recomandă păstrarea în sticle mici, închise la culoare, eventual cu picurător, în locuri aerisite, ferite de lumină;
- se recomandă consumul în 2 ani de la data preparării.

Administrare

Poate fi utilizat atât intern (diluat în apă sau cu puțină miere de albine) cât și extern în frecții, comprese/cataplasme.

Intern: câte 20-60 de picături (~1-3 ml) de 3-4 ori pe zi, diluate în puțină apă fiartă și răcită (~50 ml), cu 30 de minute înainte de mese. Doza maximă de 60 de picături este echivalentul a 3 ml de tinctură adică ~ jumătate de linguriță, o linguriță avânt ~5 ml.

În afecțiuni respiratori mai grave, de tip bronșită/tuse doza poate fi mărită până la 6 administrări pe zi, însă nu pentru mai mult de 10 zile.

În general se recomandă cure de maxim 14 zile. Fiind o soluție alcoolică trebuie avut mare grijă să nu interacționeze cu alte medicamente sau alte afecțiuni. Dacă sunt necesare mai multe cure, se recomandă pauze între cure de 1-2 săptămâni.

Extern: tinctura de cimbru poate fi folosită ca atare sau diluată cu apă distilată (fiartă și răcită), aplicată pe piele prin masaj sau pentru îmbibarea compreselor și aplicarea acestora pe zonele cu afecțiuni.

Pentru prevenirea infectării unor leziuni se pot face spălături cu tinctură de cimbru diluată în apă distilată, fiind un bun dezinfectant.

Pentru micoze ale unghiilor sau ale degetelor de la picioare se folosește tinctura de cimbru pură (nediluată): se îmbibă o compresă de tifon, se aplică pe zona afectată, se învelește în nailon (folie alimentară) pentru a evita evaporarea și se lasă minim 2 ore (sau chiar peste noapte) să acționeze.

⚠ Diluarea tincturii de cimbru se poate face atât în apă distilată (fiartă și răcită) cât și în infuzie de cimbru răcită.

Înainte de utilizare se recomandă agitarea agitarea tincturii.

Efecte și beneficii

Tinctura de cimbru are acțiune:

  • antibiotică;
  • antiseptică / antimicrobiană / dezinfectantă;
  • antifungică;
  • antispastică;
  • expectorantă;
  • stomahică (favorizează digestia gastrică);
  • carminativă (favorizează expulzarea gazelor intestinale);
  • coleretică (stimulează secreția de bilă a ficatului);
  • colagogă (favorizează evacuarea bilei în duoden);
  • diuretică;
  • antihelmintică (combate dezvoltarea viermilor intestinali);
  • cicatrizantă;
  • analgezică / antialgică;
  • antiinflamatoare;
  • antioxidantă;

Recomandată în afecțiuni ale sistemului digestiv (tractului gastro-intestinal):

  • tratează balonarea;
  • înlătură fermentație intestinală, senzația de disconfort abdominal și tensiune abdominală;
  • stimulează digestia;
  • protejează mucoasa intestinală;
  • ajută la eliminarea viermilor și paraziților intestinali (giardia/lamblia, ascarizi, oxiuri);
  • ajută în tulburări dispeptice (indigestie);
  • ajută în afecțiuni digestive tip: colită de fermentație, enterocolită, angiocolită;

Recomandată în afecțiuni ale sistemului respirator:

  • stimulează funcțiile plămânilor;
  • ajută la ameliorarea virozelor respiratorii, bronșită acută;
  • laringite, faringite;
  • ajută la ameliorarea tusei;
  • ajută la tratarea răcelilor, scăderea febrei;

Altele:

  • ajută la tratarea micozelor localizate pe unghii (onicomicoze) și pe degetele picioarelor (boala piciorului de atlet);
  • dezinfectant intern inclusiv la nivelul aparatului urinar;
  • are acțiune calmantă și relaxantă asupra musculaturii ca urmare a efortului fizic;
  • ajută in ulcerații cutanate, răni, mâncărimi, dermatoză seboreică, eczeme, zona zoster, tricofitie;

Efecte secundare

- la doze mari pot să apară, uneori grețuri, vărsături și stare de excitație nervoasă;

Contraindicații

  • contraindicat celor cu alergie la cimbru si miere;
  • cimbrul poate creste riscul sangerarilor la persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui (aspirina, warfarina);
  • cimbrul trebuie evitat de persoanele care sufera de boli hormonale;
  • contraindicat femeilor insarcinate si care alapteaza;
  • contraindicat celor cu afectiuni de colon iritabil;
  • contraindicat celor cu hipertensiune arteriala, hiperexcitabilitate psihica;
  • contraindicat celor cu insuficienta hepatica;
  • contraindincat in insuficientă pancreatică;
Alte informații
Cimbrul conține timol, un compus activ care îi dă plantei proprietățile tămăduitoare, aroma și mirosul unic. Timolul este de asemeni un antioxidant puternic, care distruge radicalii liberi cauzatori de boli!

Comentarii

Evaluează acest remediu:




Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.