Macerat de cimbru cu miere

Macerate Foarte ușor 25 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare17 min
Timp de așteptare28 zile
Timp de gătire--
Gata în28 zile 17 m

Cimbru cu miere - remediul ideal pentru infecțiile respiratorii și plămâni

Un antiinflamator și un antibiotic natural, eficient pentru afecțiuni respiratorii, pornind de la simple dureri în gât, tuse, laringite, faringite, până la afecțiuni ale plămânilor. Tratează infecțiile respiratorii cu miere și cimbru!

Porții

Ingrediente pentru un borcan de 500 grame, adică aproximativ 25 de porții, o porție fiind 1 lingură (~20 grame).

Ingrediente


Materiale

  • - recipient de sticlă cu capac (un borcan)

Preparare

  • Macerat de cimbru cu miere - Preparare pas 1Se pregătesc ingredientele. Eu am folosit cimbru proaspăt, dar puteți folosi și cimbru uscat. Am clătit cimbrul sub jet de apă, l-am scuturat bine pentru a înlătura apa și l-am lăsat la zvântat/uscat pe un șervețel de hârtie aproximativ 15 minute. Este important ca să eliminăm complet surplusul de apă de pe crenguțele de cimbru, astfel evităm posibilitatea de fermentare.
    Am tăiat cu un foarfece crenguțele de cimbru, astfel încât să încapă în recipientul meu.
    Puteți folosi și cimbru uscat, însă în acest caz aș recomanda măcinarea cimbrului.
    Se recomandă o miere cu o consistență cât mai lichidă (salcâm).
  • Macerat de cimbru cu miere - Preparare pas 2Punem crenguțele de cimbru în recipient. Pentru a avea și un aranjament plăcut, cum am spus, am tăiat în prealabil crenguțele de cimbru la aceeași dimensiune.
  • Macerat de cimbru cu miere - Preparare pas 3Turnăm mierea de albine, puțin câte puțin, până crenguțele de cimbru sunt acoperite complet și până se umple recipientul (borcanul).
  • Macerat de cimbru cu miere - Preparare pas 4Închidem borcanul și lăsăm la macerat minim 4 săptămâni, la loc aerisit și ferit de lumină. Dacă folosim cimbru uscat lăsăm la macerat minim 6 săptămâni. Dacă alegem varianta să măcinăm cimbrul, maceratul nostru poate fi gata de consum și mai repede, undeva la 2-3 săptămâni.
    ⚠ De reținut: cu cât va sta mai mult la macerat, cu atât vom obține un produs mai valoros atât ca și proprietăți cât și ca aromă și gust.
    ⚠ Se recomandă a se păstra închis, în locuri răcoroase și aerisite, ferit de lumină (debara, beci). De asemeni se recomandă a se consuma în maxim 2 ani!
    Amestecul se poate consuma ca atare, atât mierea cât și cimbrul sau poate fi filtrat!
    Noi recomandăm să le consumați împreună, amestecate, atât mierea cât și planta de cimbru. La final le puteți amesteca cu o lingură de lemn până crenguțele de cimbru se rup în bucăți cât mai mici., astfel încât să poată fi luate în lingură/linguriță.

Observații
→ Produsul poate fi consumat împreună cu planta (cu cimbrul macerat) sau poate fi filtrat. Nu se întâmplă absolut nimic dacă mestecați bucăți chiar și din tulpina cimbrului. Filtrat are un aspect mai plăcut și este mult mai ușor de consumat și de către copii.

→ Combinația de miere și cimbru este ideală pentru a crea un remediu cu efecte puternice antimicrobiene, antibiotice, antiinflamatorii, imunostimulatoare, tonice și antioxidante...

→ Practic prin macerare cu miere de albine, efectele benefice ale cimbrului sunt potențate și transferate mierii! De asemeni mierea de albine conservă foarte bine proprietățile plantei de cimbru.

→ Maceratul de cimbru cu miere este considerat cel mai bun remediu pentru plămâni și infecțiile respiratorii! Cimbrul are un efect antifungic eficient împotriva sporilor de aspergillus (mucegai care dă infecții la plămâni). Practic cimbrul ajută la inhibarea creșterii culturilor bacteriene.
→ Acest macerat/amestec de miere și cimbru este considerat un adevarat medicament împortriva tusei, durerilor în gât, răgușealei, faringită, laringită, astm, bronșite... Tusea este calmată imediat, practic, flavonoidele conținute relaxează mușchii antrenați în procesul tusei și atenuează inflamația locală.

Bogat în vitamine precum vitamina E (tocoferol), vitamina B3 (niacin), vitamina B6, vitamina C, vitamina A;
Bogat în minerale precum: fier, zinc, calciu, magneziu, mangan, potasiu;
Conține: fibre, fitochimicale, taninuri, ulei esențial, terpene, flavonoizi şi saponine. Scopul principal al terpenelor este de a proteja plantele prin respingerea bacteriilor, ciupercilor și dăunătorilor.

→ Substanța activă care a transformat cimbrul într-o plantă tămăduitoare este timolul .
Timol: compus activ care dă plantei (cimbrului) aroma și mirosul unic și conferă plantei proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. De asemeni, timolul este un antioxidant puternic, care distruge radicalii liberi cauzatori de boli.

→ Mierea obținută după macerarea cimbrului are proprietăți bactericide, bacteriostatice, laxative, regenerative și imuno-stimulatoare.

Păstrare și valabilitate: maceratul de cimbru cu miere și păstrează în recipiente de sticlă închise ermetic, la loc aerisit și ferit de lumină (debara, beci) și se recomandă consumul în maximum 2 ani de la preparare!

Administrare

→ Poate fi consumat ca atare, atât mierea amestecată cu cimbrul sau puteți filtra și consuma doar partea lichidă (mierea filtrată)! Recomandăm consumul împreună (mierea și planta), cu administrare lentă, eventual sub limbă. Dacă ați folosit crenguțe de cimbru întregi, la final le puteți amesteca în miere cu o lingură de lemn. Acestea se vor rupe rapid și e bine să le consumați împreună cu mierea, eventual le țineți în gură până se moaie/dizolvă ușor.

→ Se administrează 1 lingură de 3 ori/zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese. După administrare încercați să țineți cât mai mult maceratul la nivelul gâtului, amânând astfel înghițirea. Așa va acționa ca un calmant la nivelul gâtului.

→ La copii cantitatea se va înjumătăți!

→ După cure de 1-2 luni se recomandă pauze de minim 2 săptămâni!

Efecte

Proprietăți principale:

  • antimicrobian, bacericid, bacteriostatic;
  • antibiotic;
  • antiviral;
  • antiinflamator;
  • antitusiv;
  • spasmolitic;
  • antioxidant;
  • tonic imunostimulator;
  • regenerativ;
  • laxative,
  • antifungic.

Ideal în infecții respiratorii și de plămâni:

  • bun în infecții respiratorii, afecțiuni ale plămânilor;
  • efect antifungic eficient împotriva sporilor de aspergillus (mucegai care dă infecții la plămâni);
  • tratează durerile în gât, răgușeala, tusea, faringita, laringita, astm;
  • bun expectorant;
  • tratament pentru bronșita, tuse convulsiva și inflamația mucoaselor tracului inflamator;
  • calmează și relaxează zona gâtului;
  • atenuează inflamația locală;

Susține sistemul digestiv:

  • stimulează metabolismul;
  • adjuvant în afecțiuni ale aparatului digestiv precum: fermentație intestinală, balonarea, meteorism, infecții digestive, greața și diarea;
  • laxativ;
  • adjuvant în tratarea colicilor abdominale, dispepsiilor și hemoroizilor;
  • bun în caz de intoxicații;

Susține sistemul cardio-vascular:

  • susține sănătatea inimii (fiind bogat în magneziu);
  • reglează hipotensiunea arterială (fiind bogat în potasiu);
  • bun în tulburări circulatorii
  • bun în insuficiență circulatorie periferică;

Susține sistemul nervos:

  • tonic asupra sistemului nervos;
  • bun în cefalee, migrenă;
  • combate oboseala psihică și fizică;

Recomandat în afecțiuni reumatice:

  • reduce inflamația din corp;
  • benefică în reumatism, guta, sciatică;

Altele:

  • bun pentru igiena orală;
  • bun în dureri dentare;
  • bun în edeme;
  • ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor;
  • adjuvant în răceală și gripă, febră;
  • crește imunitatea și rezistenta la infecții;
  • previne îmbătrânirea pielii, fiind bogat în vitamina E;
  • bun pentru vedere, datorita vitaminei A;
  • antioxidant care distruge radicalii liberi;
  • bogat în vitamine: E, B3, B6, C și A;
  • bogat în minerale: fier, zinc, calciu, magneziu, mangan, potasiu;
  • conține fibre, fitochimicale, taninuri, ulei esențial, terpene, flavonoizi şi saponine;
  • conține timol, compus activ care conferă plantei proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antioxidant (+ aroma și mirosul unic);

Efecte secundare

- alergii pentru cei alergici la ingrediente;

Contraindicații

  • contraindicat celor cu alergie la cimbru și miere
  • cimbrul poate creste riscul sângerărilor la persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui (ex. aspirina, warfarina).
  • cimbrul trebuie evitat de persoanele care suferă de boli hormonale sau urmează un tratament cu hormoni sintetici.
  • contraindicat femeilor însărcinate și care alăptează,
  • contraindicat persoanelor care au diabet zaharat (doar cu îndrumarea medicului),
  • contraindicat celor cu afecțiuni gastrite, colon iritabil,
  • contraindicat celor cu hipertensiune arterială, hiperexcitabilitate psihică,...
  • contraindicat celor cu insuficienta hepatică.
Alte informații
→ Mult timp în urma se credea că otrăvirea persoanelor în cadrul meselor putea fi prevenită, dacă persoana consuma cimbru înainte și după masă. Astfel se credea că cimbrul ajută la eliminarea otravei din organism, însă nu sunt studii pe această temă.

→ În timpul romanilor cimbrul era folosit la spălarea și dezinfectarea bandajelor folosite la soldații răniți. Practic se făcea un amestec de apă și cimbru și se spălau bandajele.

→ Cimbru este cunoscută drept una din cele mai eficiente plante pentru plămâni și infecții respiratorii!
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=