Miere de tei

Mierea de tei - un calmant natural

Miere de tei

Mierea de tei împrumută din proprietățile curative ale florilor de tei și este ideală pentru calmarea emoțiilor, fiind prescrisă în afecțiunile sistemului nervos, în insomnii, pentru oboseală și stres.

Mierea de tei are o aromă foarte puternică de tei, este de culoare galben-aurie cu reflexe verzui și are o consistență uniformă, fluidă și vâscoasă sau cristalizată. Ea rămâne fluidă până în toamnă, când la temperaturi scăzute cristalizează cu cristale mari (este asemănătoare untului), în sedimente existând o cantitate importantă de polen. După această cristalizare culoarea devine mai albicioasă iar gustul mai catifelat.

Profilul nutrițional al mierii de tei

Mierea de tei este una dintre cele mai bune varietăți de miere deoarece este foarte bogată în vitamina B, aminoacizi şi antioxidanți, polen și mană.

Conține în medie 38,28 % fructoză și 37,27 % glucoză.

100 grame de miere conține:

  • Calorii: 300 kcal
  • Carbohidrați: 82 g
  • Proteine: 0,3 g
  • Potasiu: 52 mg
  • Calciu: 6 mg
  • Magneziu: 2 mg
  • Vitamina C: 0,5 mg
  • Sodiu: 4 mg
  • Fier: 0,4 mg

Depozitare

Se depozitează în locuri răcoroase și ferite de umezeală.

Temperatura optimă de păstrare: 18 - 25°C.

Beneficii miere de tei

  • Are un puternic efect calmant, la fel ca și ceaiul din flori de tei, fiind recomandată persoanelor care suferă de stres;
  • Este un tratament eficient al insomniilor și migrenelor;
  • Datorită conținutului său ridicat de vitamine și aminoacizi este de mare ajutor în înlăturarea stărilor de oboseală;
  • Ușurează stările febrile;
  • Are proprietăți antiseptice și este un bun remediu în pneumonii, astm bronșic, tuse, afecțiuni ale căilor respiratorii (bronșite, laringite), răceli și tuberculoză;
  • Proprietățile sale antiinflamatorii o fac ideală pentru a trata crampele și problemele renale;
  • Are acțiune benefică în tratarea rănilor și a arsurilor;
  • Întărește sistemul imunitar;
  • Elimină anxietatea;
  • Scade tensiunea arterială;
  • Vitaminele și aminoacizii înmoaie pielea, îmbunătățesc circulația și stimulează metabolismul lipidic;
  • Proprietăți antibacteriene naturale care contribuie activ la combaterea infecțiilor;
  • Are efect energizant datorită proprietăților sale tonice naturale, ajutând la creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea stării de spirit;
  • Ajută la detoxifierea organismului și contribuie la sănătatea ficatului;
  • Are o acțiune calmantă asupra stomacului și efect prebiotic ce ajută la îmbunătățirea digestiei în ansamblu și la ameliorarea constipației;
  • Aplicată extern reduce erupțiile cutanate, roșeața și iritația, desfundă porii, reduce petele negre, înmoaie pielea, ajută la vindecarea rănilor pe piele, eczeme și arsuri;
  • Tratează crampele, durerile gastrice, durerile bolilor renale sau ale vezicii biliare;
  • Este recomandată în alimentația bătrânilor, copiilor, femeilor gravide, sportivilor, având efectul de a crește rezistența la efort fizic și intelectual și de a energiza organismul în cazuri de surmenaj, oboseală, astenie;
  • Este folosită ca un agent fortificant și susține inima.

Contraindicații și precauții

  • Orice persoană poate consuma miere de tei cu excepția bolnavilor de diabet.
  • Consumul de miere de tei este contraindicat persoanelor alergice la produse apicole, datorită cantității mari de polen conținute.
  • Evită să o pui în alimente cu temperatura mai mare de 45°C deoarece mierea va descărca hidroximetilfurfural - un compus toxic. De asemenea, enzimele și vitaminele C și B1 sunt distruse la temperaturi mai mari de 40°C, astfel ca mierea de albine își pierde majoritatea nutrienților.

Știai că...?

  • Mierea de tei poate cristaliza în timp, dar acesta este un proces natural al mierii și nu afectează calitatea acesteia. Pentru decristalizare, introdu borcanul într-un recipient cu apă calduță și asigură-te că temperatura nu este mai mare de 40° C.
  • Plantă răspândită în întreaga Europă, arborele de tei este folosit pe scară largă în fitoterapie pentru proprietățile sale calmante și pentru decongestionarea căilor respiratorii.

Sumar

Efecte benefice:

  • calmantă
  • sedativă
  • antiseptică
  • antibacteriană
  • antimicrobiană
  • antiinflamatoare
  • antialergică
  • cicatrizantă
  • expectorantă
  • antispastică
  • imunostimulatoare

Contraindicații:

  • alergie la produsele apicole
  • diabet

Comentarii

Evaluează acest ingredient:

alex, 08/08/2021

Un calmant foarte bun, merge bine cu ceaiul de tei

(0) (0)