Mierea de Manuka

Mierea de Manuka: proprietăți, clasificare, întrebuințări pentru sănătate

Mierea de Manuka

Mierea de Manuka este produsă din vremuri străvechi de albinele care polenizează arbuștii de Manuka, originari din Noua Zeelandă. Această miere are beneficii dovedite științific pentru sănătate: este antibacteriană, antiinflamatoare, calmantă, regeneratoare. Cu proprietăți unice în lume, mierea de Manuka se folosește ca tratament naturist a multor afecțiuni.

Mierea de Manuka este un produs unic în lume, fiind unul dintre cele mai apreciate remedii naturiste, folosit pentru a trata diverse afecțiuni. Cu o istorie de aproximativ trei secole, mierea de Manuka are cantități mult mai ridicate de metilglioxal (MGO) și peroxid de hidrogen (apă oxigenată), în comparație cu mierea obișnuită. Acestea îi conferă proprietăți puternice pentru sănătatea organismului și o transformă într-un remediu pentru multiple afecțiuni. În plus, se folosește și în scopuri cosmetice.

Cu o consistență groasă și densă, un gust delicios (puțin caramelizat și picant), un miros parfumat și o culoare brun intensă (portocalie opacă), mierea de Manuka este una monofloră. Această miere este produsă de albine din nectarul florilor arbustului de Manuka (Leptospermum scoparium), care se găsește doar în zone sălbatice din Noua Zeelandă și Australia, în locuri greu accesibile. Pentru că mierea este dificil de recoltat, prețul este unul mai ridicat.

Acest produs apicol este considerat unul dintre cele mai puternice substanțe naturale cu efecte dovedite, fiind antibacteriană, antiinflamatoare, antifungică, antispetică, antioxidantă, antibiotică și antivirală. De altfel, este mierea cea mai studiată de către cercetători, care îi confirmă calitățile și sunt curioși să afle cât mai mult despre acest aliment miraculos. Grație multiplelor detalii care o fac unică, aceasta este singura miere certificată din punct de vedere medical.

Scurt istoric miere Manuka

Istoria arbustului de Manuka începe încă din vremuri străvechi, când popoarele indigene foloseau frunzele arbuștilor din care se produce pentru a trata diverse răni, grație puterii lor de vindecare. La origini, populația Maori întrebuința componentele acestei plante, pentru ca mai apoi ideile lor să fie preluate de către coloniștii care ajunseseră aici. Abia secole mai târziu, mierea locală avea să fie cunoscută întregii lumi. Însă nu a avut de la început notorietatea de care se bucură astăzi, când este promovată și de vedete ca Gwyneth Paltrow, Dr. Oz sau Novak Djokovic, lăudându-i-se calitățile homeopate.

Povestea a început în 1839, când misionara Mary Bumby a adus cu ea, din Marea Britanie tocmai în Noua Zeelandă, doi stupi cu albine Apis mellifera (specia folosită în producția comercială a mierii). Până la finalul anilor 1870, a început și producția mierii de Manuka. În anii ’60, exceptând indigenii, planta de Manuka încă nu era cunoscută, inclusiv în țara de origine arbustul fiind folosit la orice altceva, dar la producția de miere nu.

Popularitatea mierii de Manuka a început să crească abia în anii ’80. În 1988, dr. Peter Molan (biochimist și profesor la Universitatea Waikato din Noua Zeelandă) și unul dintre studenții săi (K.M. Russell) publicau un studiu clinic care îi dovedea puterile antibacteriene.

Tipuri de miere de Manuka

În general, se pot diferenția 3 tipuri de miere de Manuka, din care consumatorul interesat poate alege:
  • miere de Manuka pentru consum normal: nu are activitate antibacteriană însemnată;
  • miere de Manuka activă: are activitate antibacteriană peroxidică (conține agentul antibacterian peroxid de hidrogen);
  • miere de Manuka UMF: are activitate antibacteriană non-peroxidică/NPA (conține enzima metilglioxal/MGO) și este cea mai scumpă miere din lume.

Mierea de Manuka este clasificată de producătorii de miere prin diverse sisteme de gradare (simboluri și cifre de măsurare), pentru a o diferenția, în funcție de potențialul activ. Iată de câte tipuri este mierea de Manuka comercializată în magazinele online și ce înseamnă fiecare simbol de pe etichetă:

  1. Etichetarea cu UMF

    : (Unique Manuka Factor = Factorul Unic Manuka) este un sistem de gradare de la 0 la 20, care constituie o garanție că mierea este una originală, fiind folosită doar de producătorii autorizați din Noua Zeelandă. Acronimul este un standard unic de evaluare, care determină puterea antibacteriană a mierii și măsoară calitatea acesteia prin calcularea concentrației de metilglioxial (MGO), dar și a nivelurilor de NPA (activitate non-peroxidică), leptisperină (nectarul de Manuka) și DHA (tip de acid gras Omega-3); dacă numărul UMF este mai mare, atunci și efectul bioactiv este mai ridicat. În acest sens, se disting următoarele tipuri:
    • mierea cu UMF 5+ și 8+ se recomandă ca supliment nutrițional pentru consum zilnic, pentru că are un nivel scăzut de activitate antibacteriană;
    • mierea cu UMF 10+ și 12+ este preferată pentru întreținerea unei stări optime de sănătate, are acțiune antibacteriană mică spre medie;
    • mierea cu UMF 15+, 16+ și 18+ are capacitate antibacteriană crescută, se poate folosi pentru întărirea sistemului imunitar sau pentru prevenirea răcelii și a gripei;
    • mierea cu UMF 20+ și 25+ are o activitate bacteriană ridicată și se recomandă pentru combaterea infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.
  2. Etichetarea KFactor™

    : este un sistem independent de măsurare a enzimelor active și a altor markeri (cum ar fi gradul de puritate, DHA, compușii fenolici, reziduurile chimice, nivelul de pH și de antioxidanți) a mierii de Manuka. Sistemul de gradare este unul între 0 și 22. Efectele antioxidante ale mierii sunt direct proporționale cu cantitatea granulelor de polen:
    • KFactor™ 12 are o concentrație de 65%;
    • KFactor™ 16 are o concentrație de 75%;
    • KFactor™22 are o concentrație de 90%.
  3. Etichetarea MGO™

    : este un sistem de gradare între 0 și 850+, care măsoară cantitatea de enzime naturale cu proprietăți unice antibacteriene (adică nivelul de metilglioxal). Cu cât nivelul MGO este mai ridicat, cu atât capacitatea antibacteriană este mai mare. Mierea care are un nivel sub 100+ este considerată a fi una care se consumă ca oricare alt sortiment obișnuit.
    • MGO™ 100+ are capacități antibacteriene mai scăzute, un nivel de întreținere, este destinată afecțiunilor ușoare;
    • MGO™ 250+ are capacități antibacteriene medii, un nivel util pentru tratarea infecțiilor cu microorganisme;
    • MGO™ 400+ are capacități antibacteriene ridicate, un nivel mare, este potrivită infecțiilor cronice sau acute;
    • MGO™ 550+ are capacități antibacteriene foarte ridicate, un nivel superior, se folosește pentru infecții tratate anterior, dar care au dezvoltat rezistență la antibiotice;
    • MGO™ 800+ este extrem de rară și de puternică din punct de vedere antibacterian, este potrivită pentru a îngriji rănile și sănătatea dentară;
    • MGO™ 850+ este recomandată persoanelor care s-au tratat deja cu miere de Manuka cu factor UMF 20+, are cel mai mare nivel de metilglioxal și proprietăți antibacteriene extrem de puternice.
  4. Etichetarea NPA

    : a mierii de Manuka este factorul care măsoară activitatea non-peroxidică, determinându-se puterea enzimelor în combaterea infecțiilor – cu cât este mai mare, cu atât cresc recomandările terapeutice și eficiența din punct de vedere antibacterian:
    • NPA 5+ se recomandă pentru pentru consumul zilnic, are un nivel antibacterian scăzut;
    • NPA 10+ se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar și ca tonic energizant, are acțiune antibacteriană medie, este indicată pentru întărirea sistemului imunitar, recuperarea organismului după răceli, furnizarea de energie și menținerea sănătății;
    • NPA 15+ se recomandă dacă te simți slăbit sau te îmbolnăvești mai ușor, are acțiune antibacteriană mare;
    • NPA 20+ și 25+ are putere antibacteriană superioară, se recomandă în afecțiuni cronice și acute, dacă agenții patogeni au dovedit rezistență în fața antibioticelor .
  5. Etichetarea TA

    : (Total Activity = Activitate Totală) măsoară activitatea naturală a peroxidului de hidrogen, care este una ridicată în cazul acestui tip de miere. Efectul dezinfectant este condiționat de procentajul bacteriilor pe care mierea le distruge, după prelevarea unei mostre și plasarea ei într-o cultură microbiană. Practic, se face un raport între activitatea peroxidică și cea non-peroxidică din miere (PA vs. NPA), iar cu cât ratingul este mai mare, cu atât natura antimicrobiană este mai mare.

Informații nutriționale miere manuka (100 g)

Mierea de Manuka are valori nutriționale diferite, în funcție de fiecare produs. La modul general, conform eatthismuch.com, 100 g conțin:

  • calorii: 286
  • carbohidrați: 81 g (din care 76,2 g zaharuri)
  • proteine: 0,5 g

Beneficii și proprietăți

Mierea de Manuka are multiple beneficii pentru sănătatea organismului. Printre cele mai valoroase proprietăți ale acesteia sunt recunoscute următoarele:

  • întărește sistemul imunitar, mulțumiță proprietăților antivirale;
  • scade nivelul inflamației;
  • are proprietăți antibacteriene, care îmbunătățesc sănătatea orală, ajută la prevenirea cariilor și a gingivitei;
  • are efect hidratant și antirid, care ajută la înfrumusețarea tenului;
  • eliberează glicogen, compus chimic responsabil pentru un somn odihnitor și de calitate;
  • contribuie la regenerarea leziunilor dermatologice și grăbește procesul de vindecare a rănilor;
  • este un energizant natural, grație conținutului de carbohidrați, fructoză și glucoză;
  • susține metabolismul la cote bune, grație conținutului de probiotice;
  • este un antibiotic natural, care poate combate infecțiile cu stafilococ;
  • prin rolul antibiotic, antiinflamator și antiviral, poate preveni afecțiunile de sezon sau calma simptomele specifice.

Afecțiuni care se pot trata cu miere de Manuka (în funcție de MGO)

În funcție de componenta terapeutică MGO, factorul care indică puterea antibacteriană a mierii de Manuka, aceasta se recomandă ca tratament pentru:

  • mierea MGO™ 100+: afecțiuni ușoare și de scurtă durată;
  • mierea MGO™ 250+: tratarea infecțiilor cu microorganisme bacteriene și fungice;
  • mierea MGO™ 400+: afecțiuni acute sau cronice, care nu au fost tratate anterior și care sunt rezistente la tratamente;
  • mierea MGO™ 550+: infecții foarte rezistente;
  • mierea MGO™ 800+: răni la nivelul pielii și îngrijire dentară;
  • mierea MGO™ 850+: bacterii rezistente la antibiotic.
În plus, mai poate trata și alte probleme medicale, cum ar fi:
  • răni infectate și afecțiuni dermatologice ca acneea, cuperoza, eczemele și dermatitele (absoarbe impuritățile și umiditatea, reface pH-ul natural al pielii, elimină țesutul mort și mâncărimile, ajută la vindecare și poate ucide peste 250 de tipuri de bacterii);
  • boli gastrointestinale și afecțiuni ale tubului digestiv (tratează infecțiile cu Salmonella, Clostridium difficile și bacteria Helicobacter pylori, ulcerul gastric, sindromul de intestin/colon iritabil, echilibrează aciditatea stomacului, scade refluxul acid, protejează colonul);
  • infecții cu stafilococ și candida (inhibă dezvoltarea ciupercii);
  • infecții respiratorii superioare, amigdale inflamate, dureri în gât (specifice gripelor și răcelilor), sinuzită, alergii și herpes (reduce inflamația și acoperă zona cu un strat protector);
  • carii, gingivită și diverse boli periodontale (reduce acumularea de bacterii în cavitatea orală);
  • dureri de cap și migrene (acționează ca un analgezic, având rol antiinflamator);
  • mătreață (elimină bacteriile și deschide porii de la nivelul scalpului) și foliculită (anihilează bacteria răspunzătoare);
  • calmează senzația de mâncărime în cazul înțepăturilor de insecte;
  • călcâie crăpate;
  • ochi uscați;
  • fisuri anale și hemoroizi (prin aplicare locală, va restabili pH-ul și va ameliora senzația de arsură și de durere);
  • somn cu probleme (îi crește calitatea, prin eliberarea treptată a glicogenului necesar funcțiilor esențiale ale organismului);
  • simptomele fibrozei chistice.

Contraindicații și efecte adverse

Cu diverse efecte benefice pentru corp, mierea de Manuka este un produs natural care poate avea și efecte secundare, în cazul consumului în exces. În principiu, se poate consuma în siguranță, însă în ceea ce privește contraindicațiile, trebuie să se țină cont de faptul că un consult medical este o măsură de precauție. Asta pentru a se evita apariția unor neplăceri, precum:

  • declanșarea unui șoc, în cazul în care suferi de alergii la produsele apicole (acesta se manifestă prin scăderea tensiunii, amețeli și leșin);
  • toxiinfecție alimentară, dacă mierea este raw și sistemul digestiv este unul sensibil;
  • scăderea tensiunii arteriele, în cazul persoanelor care sunt diagnosticate cu boli de inimă;
  • se recomandă consumul cu precauție dacă se urmează un tratament cu antibiotic sau pentru stomac;
  • poate afecta valorile glicemiei, pentru că are un conținut bogat în zaharuri naturale;
  • vine la pachet cu un risc de botulism, în cazul consumului de către bebelușii cu vârsta sub 1 an;
  • poate interfera în eficiența unor medicamente utilizate în chimioterapie.

Cum alegi și cum depozitezi mierea de Manuka

Mierea de Manuka are un preț de achiziție destul de ridicat, asta pentru că se obține destul de greu și pentru că cererea este mai mare decât oferta. Pentru a alege o miere de Manuka ce corespunde standardelor, trebuie să ții cont de anumite lucruri atunci când o cumperi:

  • eticheta trebuie să menționeze cantitatea de polen de Manuka;
  • eticheta trebuie să specifice tipul de miere (raw sau nepasteurizată);
  • factorii oficiali de reglementare trebuie să fie trecuți pe etichetă (UMF, NPA, MGO™, KFactor™), pentru a-i confirma autenticitatea;
  • pe etichetă trebuie să fie scris „Produs în Noua Zeelandă” sau să existe sigiliul local FernMark;
  • trebuie să ai în vedere istoricul afecțiunii de tratat și motivul folosirii.

În ceea ce privește depozitarea, mierea de Manuka ar trebui să fie păstrată în locuri ferite de căldură și de razele soarelui, pentru a fi mai bine protejată. Nu se impune păstrarea la frigider, pentru că se poate cristaliza, ținând cont că are zaharuri în compoziție. Cea mai la îndemână este păstrarea la temperatura camerei (ideal 18-24o C), în loc uscat și răcoros și mereu acoperită.

Mod de utilizare și administrare

Când vine vorba despre stabilirea dozei zilnice a mierii de Manuka, ar trebui să se ia în considerare puterea antibacteriană pe care o are aceasta și scopul administrării. Ca în cazul oricărui alt tratament cu remedii naturiste, se recomandă consultarea unui medic specialist sau nutriționist (mai ales în cazul sortimentelor cu factor puternic), înainte de consum.

Durata unui tratament cu miere de Manuka este, de obicei, menționată pe ambalaj. În general, aceasta se va consuma cu 30 de minute înainte de mesele principale ale zilei și se poate urma, pentru uz intern, schema următoare:

  • 1 linguriță/zi pentru prevenție și întreținere;
  • 2 lingurițe/zi ca tratament pentru imunitate;
  • 2-3 lingurițe/zi pentru un tratament antibacterian;
  • până la 3 lingurițe/zi pentru infecții cu bacterii rezistente la tratamentul antibiotic.

Pentru că temperaturile înalte pot distruge o parte dintre enzimele caracteristice, reducându-i-se astfel proprietățile terapeutice, mierea de Manuka nu trebuie să fie amestecată în băuturile fierbinți. Se poate întrebuința ca îndulcitor natural pentru consumul zilnic (dar mereu la temperatura camerei) sau se poate mânca pe o felie de pâine integrală prăjită, adăuga în bolul cu cereale ori într-un dressing de salată.

Pentru uz extern se aplică cu o compresă direct pe zona afectată, iar pentru uz cosmetic este folosită ca ingredient în diverse măști.

Știai că...?

  • Mierea de Manuka nu are același aspect, textură, aromă ca celelalte tipuri de miere, ceea ce o face unică nu doar prin elementele sale benefice, ci și prin gustul aparte? Culoarea mierii de Manuka este condiționată de zona geografică unde se află copacul și dacă a fost amestecată/nu cu nectarul altor plante.
  • În total, mierea de Manuka conține 2.000 de compuși naturali, până la 20 de ori mai mult comparativ cu varietățile de miere clasică?
  • Florile de Manuka din care se obține mierea înfloresc doar pentru o perioada de 2-6 săptămâni pe an și stau deschise doar 5 zile, timp în care albinele pot colecta nectarul pentru miere?
  • Pentru obținerea unui borcan de 500 g de miere Manuka, albinele pot face până la 22.700 de drumuri, pentru a colecta suficient nectar?
  • Un studiu recent din Israel a demonstrat că florile de Manuka „aud” albinele, le simt vibrațiile aripilor și răspund îndulcindu-și temporar nectarul?
  • Pentru a se numi de Manuka, trebuie ca mierea să aibă polen în proporție de cel puțin 70% de la planta cu acest nume?
  • O problemă foarte serioasă cu care se confruntă producătorii locali din Nouă Zeelandă este faptul ca mierea de Manuka este des contrafăcută? Se estimează că până la 80% din mierea de Manuka este falsă (de exemplu, în 2014 s-au produs 1.700 de tone, dar s-au vândut peste 10.000). Motiv pentru care însuși guvernul din această țară certifică fiecare borcan.
  • În urmă cu un deceniu, industria de fabricare a mierii de Manuka era estimată undeva la 40 de milioane $, iar în 2017 numărul a crescut la 270 de milioane $?
  • Noua Zeelandă și Australia sunt în plin conflict apropo de cine produce „adevarata miere de Manuka”? Prima țară este lider mondial al producției, a doua se laudă că a fost primul producător din lume (în 1822).

Efecte benefice

- antioxidantă
- antiinflamatoare
- antibacteriană
- antibiotică
- antivirală
- antialergică
- analgezică
- antiseptică
- hidratantă
- dezinfectantă
- calmează mâncărimea
- promovează un somn de calitate

Efecte adverse

- Nu este recomandată persoanelor care iau anumite medicamente pentru chimioterapie, suferă de diabet, boli de inimă și alergii la produse apicole sau au un sistem digestiv extrem de sensibil!
- Nu va fi administrată copiilor sub 1 an (vine la pachet cu riscul de botulism)!

Comentarii

Evaluează acest ingredient: