Nucşoară

Nucșoara, “filtrul dragostei”

Nucşoară

Nucșoara (“filtrul dragostei”) este un condiment bogat în vitamine și substanțe nutritive, ce are multiple beneficii asupra sănătății fizice și psihice, fiind utilizat atât în scopuri medicinale, anume în îmbunătățirea funcțiilor cerebrale și în prevenirea afecțiunilor cardio-vasculare, cât și în cosmetică sau ca ingredient, în alimentația de zi cu zi, datorită aromei dulcege și iuțelii specifice.

Nucșoara (myrstica fragans) este un tip de sămânță, înrudită cu scorțișoara, folosită, în general, drept condiment, datorită aromei dulcege și a iuțelii caracterizante, având multiple efecte benefice asupra omului, fiind bogată într-o varietate de nutrienți și vitamine: vitamina A, vitamina C, vitamina B3, vitamina B4, vitamina B8, vitamina B9, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și cupru. Conform studiilor istorice, nucșoara este de proveniență indoneziană, fiind introdusă mai apoi, de-a lungul timpului, prin liniile comerciale (cu precădere grație Indiilor de Est olandeze și britanice), și în restul Asiei, în Orientul Mijlociu, Africa, Europa și America.

Nucșoara se cultivă, în zilele noastre, aproape pe toată suprafața globului, atât în câmpuri și sere destinate agriculturii de masă, cât și în grădinile oamenilor entuziaști de beneficiile ce le oferă – la nivel mondial, Indonezia este liderul producției de nucșoară, producând, în 2016, aproximativ 50% (54.642 de tone) din cantitatea produsă anual pe mapamond (aproximativ 109.284), urmată fiind de țări precum Guatemala, India, Emiratele Arabe Unite și Sri Lanka.

Nucșoara este utilizată atât din punct de vedere culinar, în bucătărie, la prepararea diverselor rețete, la aromarea băuturilor, cât și ca remediu terapeutic pentru anumite afecțiuni (digestie, detoxifiere, bolile cardio-vasculare, ...).

Valori nutriționale nucșoară per 100g

Calorii: 525 kcal
Proteine: 5.84 g
Carbohidrați: 49.29 g
Lipide/Grăsimi: 36.31 g
Fibre: 20.8 g
Glucide/Zaharuri: 28.49 g
Vitamina A: 102 IU
Vitamina C: 21 mg
Vitamina D: 0 UI
Vitamina E: 0.7 mg
Vitamina K: 0 µg
Vitamina B1: 0.346 mg
Vitamina B2: 0.057 mg
Vitamina B3: 1.299 mg
Vitamina B4: 8.8 mg
Vitamina B5: 0 mg
Vitamina B6: 0.16 mg
Vitamina B8: 11.3 mg
Vitamina B9: 76 µg
Vitamina B12: 0 µg
Betaină: 0 mg
Calciu: 252 mg
Fier: 13.9 mg
Magneziu: 163 mg
Fosfor: 110 mg
Potasiu: 463 mg
Sodiu: 80 mg
Zinc: 2.3 mg
Iod: 0 µg
Seleniu: 2.7 µg
Cupru: 2.467 mg
Mangan: 1.5 mg

Beneficiile nucșoarei

Nucșoara dispune de o multitudine de beneficii, atât de natură fizică, cât și psihică, îmbunătățind funcțiile cerebrale și digestia, detoxificând organismul, prevenind bolile și afecțiunile cardio-vasculare, îmbunătățind aspectul pielii, reglând tensiunea arterială și stimulând libidoul.

 • Îmbunătățește funcțiile cerebrale

  Nucșoara încetinește deteriorarea căilor neuronale, prevenind afecțiuni cognitive precum demența sau Alzheimer-ul.
 • Îmbunătățește digestia

  Nucșoara, datorită cantității semnificative de fibre, stimulează digestia și elimina disconfortul cauzat de problemele intestinale (spre exemplu, constipația).
 • Detoxifică organismul

  Nucșoara, datorită aportului ridicat de compuși vegetali (ce acționează drept antioxidanți) facilitează eliminarea toxinelor din corp (în special în ceea ce privește ficatul și rinichii), detoxificând organismul și prevenind degenerarea și deteriorarea celulară, îmbunătățind per total starea de sănătate a individului.
 • Previne bolile cardio-vasculare

  Nucșoara reduce nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău) și trigliceridelor din sânge, diminunând șansa apariției unor afecțiuni de natură cardio-vasculară – de asemenea, nucșoara dispune de proprietăți anti-inflamatorii (monoterpeni), ce facilitează prevenirea bolilor cardio-vasculare.
 • Îmbunătățește aspectul pielii

  Nucșoara, aplicată topic pe piele (în formă de pastă sau de ulei esențial) îmbunătățește considerabil aspectul pielii, reducând inflamația și prevenind iritațiile pielii – de asemenea, curăță tenul și îl hidratează, diminuând cicatricile rezultate în urma acneei, vărsatului de vânt sau a furunculilor.
 • Reglează tensiunea arterială

  Nucșoara, datorită aportului ridicat de potasiu, relaxează vasele de sânge, reglând așadar tensiunea arterială.
 • Stimulează libidoul

  Nucșoara, datorită stimulării sistemului nervos, poate crește apetitul sexual și performanțele asociate.

Riscuri și efecte adverse

Nucșoara, în anumite condiții de consum și utilizare, poate fi riscantă, existând posibilitatea unor efecte adverse considerabile.
 • Iritarea sistemului digestiv, stări de neliniște, dureri de stomac, greață și palpitații

  Sistemul digestiv poate fi iritat și dereglat, în cazul consumului de nucșoară, în cantități mai mari de 10 g per zi, pe termen îndelungat.
 • Amețeală, dureri de cap, iritații și halucinații

  Îngerarea uleiului esențial de nucșoară poate determina apariția amețelii, durerilor de cap, iritarea tractului digestiv și chiar survenirea halucinațiilor, mirsticina și safrolul, componente ale acestuia, fiind toxice – de asemenea, uleiul esențial de nucșoară trebuie aplicat cu grijă și în cantități moderate, pe piele, pentru prevenirea apariției iritațiilor.

Contraindicații nucșoară

Nucșoara, chiar dacă dispune de o mulțime de efecte benefice pentru organism, poate să nu priască anumitor categorii de persoane.
 • Astm bronșic

  Nucșoara nu este recomandată persoanelor suferinde de astm bronșic (preponderent pe fond alergic), putând cauza crize.
 • Femei însărcinate sau care alăptează

  Nucșoara nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor aflate în proces de alăptare, stimulând mișcările uterului, putând provoca avortul – mirsticina, în cazul în care este îngerat ulei esențial de nucșoară, poate accelera travaliul.

Concluzie

Nucșoara este un ingredient extrem de benefic pentru sănătatea fizică și psihică a omului, cât timp este consumat în moderație, în cantități optime și sigure pentru organism, ținându-se cont totodată de riscurile asociate și efectele adverse posibile, dar și de contraindicații.Efecte benefice:
- anti-oxidant
- anti-inflamator
- anti-bacterian
- anti-diareic
- tonic
- afrodisiac

Efecte adverse:
- iritații
- stări de neliniște
- halucinații
- palpitații
- amețeală
- dureri de stomac
- dureri de cap
- greață

Contraindicații:
- astm bronșic
- femei însărcinate sau care alăptează

Evaluează acest ingredient:
Generați un alt cod securizat=