Oțet de mere
Oțetul de mere și numeroasele lui beneficii asupra sănătății
Oțetul de mere este un remediu popular folosit încă de secole pentru capacitățile acestuia de ameliorare a unei game largi de probleme de sănătate. Efectele antimicrobiene și antioxidante și chiar și scăderea în greutate sau reducerea zaharului din organism, dar și multe altele se află pe lista beneficiilor oțetului de mere
Oțetul de mere a fost folosit ca remediu natural pentru diverse afecțiuni, încă din cele mai vechi timpuri. De fapt, este un remediu antic. Se pare că devenim mai conștienți de aceste beneficii și în zilele noastre, chiar dacă acestea au fost mereu prezente din umbră. Ultima perioadă de timp i-a făcut pe cercetători să își îndrepte tot mai mult atenția asupra efectelor și beneficiilor oțetului de mere asupra sănătății oamenilor.
Numeroase persoane încearcă să-și îmbunătățească viața făcând alegeri mai sănătoase și alegând să consume produse și alimente BIO, cât mai naturale. Tocmai din acest motiv vei vedea oțetul de mere prezent aproape oriunde vei căuta informații despre sănătate, mâncare sănătoasă și remedii naturale pentru diverse probleme.
Ce este și cum se obține oțetul de mere?
Oțetul de mere este pur și simplu suc de mere fermentat, fără a avea chimicale sau alți compuși adăugați.
Pentru a face oțet de mere, merele sunt zdrobite și peste ele este adăugată drojdie. Făcând acest lucru, zahărul natural din măr este fermentat în timp și transformat în alcool (așa cum se întâmplă și cu strugurii pentru a obține vin).
Sună ca un proces de a face cidru de mere, așa-i? Procesul este similar. Diferența este că oțetul de mere este fermentat de două ori - o dată pentru a face cidru alcoolic și a doua oară pentru a-l face oțet.
Utilizarea oțetului de mere
Oțetul se folosește la gătit, coacere și mai ales în sosuri pentru salate, dar poate și utilizat și pe post de conservant. Are mult acid, deci nu este recomandat să fie băut direct. Poate provoca probleme, cum ar fi erodarea smalțului dinților.
Dacă dorești să utilizezi oțet de mere, trebuie să știi că acesta te poate ajuta indiferent de cum este folosit – intern sau extern. Mai exact, acesta poate fi consumat în salate sau ca soluție diluată pentru administrarea internă, dar la fel de bine poate fi aplicat și extern, pe piele, în diverse situații, precum arsurile solare sau chiar acnee.
Utilizare internă (dozare pentru băut): Dacă dorești să bei oțet de mere, atunci ar trebui să amesteci una până la două lingurițe de oțet de mere într-un pahar cu apă, la o oră după masă sau cu o jumătate de oră înainte de a mânca.
Utilizare externă(pentru aplicare pe piele sau păr): Pentru utilizarea sa pe piele, raportul dintre oțetul de mere și apă trebuie să fie de 1:3. Acest lucru înseamnă să adăugi o parte de oțet de mere și de trei ori mai multă apă.
Beneficiile oțetului de mere
Oțetul a fost folosit ca remediu de secole. Vechii greci au tratat rănile cu el. În ultimii ani, oamenii au explorat oțetul de mere și au descoperit următoarele beneficii:
- Reducerea zahărului din sânge: Acidul acetic împiedică digestia completă a carbohidraților complecși. Acest lucru este realizat fie prin accelerarea procesului prin care alimentele părăsesc stomacul, fie prin mărirea absorbției glucozei în țesuturile din corp. Astfel, organismul are mai mult timp la dispoziție pentru a metaboliza zahărul în sânge, iar în acest fel este prevenită creșterea glicemiei.
- Pierderea în greutate: consumul de una până la două linguri de oțet de mere diluat într-o ceașcă de apă înainte de masă sau în timpul mesei poate avea un efect sățios. (Oamenii de știință japonezi au descoperit că oțetul de mere ar putea ajuta la combaterea obezității.)
- Combaterea mătreții și a dermatitei seboreice: stropirea ușoară a scalpului cu o soluție formată din oțet de mere și apă, combate fulgii de mătreață persistenți, mâncărimea și iritarea. Acidul acetic al oțetului poate modifica pH-ul scalpului și astfel poate trata chiar și dermatita seboreică.
- Arsuri solare: Poate fi adăugat la o baie rece sau amestecat cu apă rece și stropit ușor pe zonele afectate (evitând fața) pentru a ameliora durerea și disconfortul aferent.
- Acnee - Poate ajuta la uscarea coșurilor, atunci când o soluție care conține oțet de mere este tamponată pe acestea. Ar trebui să fie combinat cu apă înainte de a-l aplica pe față, deoarece poate provoca leziuni ale pielii dacă nu este suficient de diluat.
- Durere de gât: se spune că băuturile pe bază de oțet de mere și gargara cu acestea, ameliorează durerea în gât (faringita). O rețetă de bază pentru aceste băuturi - o linguriță de oțet de mere, o linguriță de miere și un mic vârf de piper, amestecate toate într-o ceașcă cu apă caldă.
- Mirosul corpului: poate ține sub control mirosul picioarelor și al axilelor, ajutând la echilibrarea pH-ului pielii și la combaterea bacteriilor care cauzează mirosul corpului.
- Oferă luciu părului: pentru un păr mai strălucitor, folosește oțet de mere pentru clătirea părului. Diluează o lingură de oțet într-o ceașcă de apă caldă și clătește părul după șamponare.
- Toner facil: Oțetul de mere are proprietăți antiseptice și antibacteriene naturale. De asemenea, ajută la echilibrarea pH-ului pielii tale. Amestecă o lingură de oțet cu două linguri de apă. Folosind o dischetă de bumbac și aplică soluția pe față după curățare și înainte de a aplica crema - așa cum ai folosi în mod normal un toner facial.
- Dureri musculare și dureri de spate ușoare: Deoarece oțetul de mere conține acid acetic, acesta pătrunde și încălzește mușchii. De asemenea, oferă o ușurare temporară pentru nivelurile scăzute până la moderate ale durerilor de spate. Se amestecă proporții egale de oțet de mere și apă și se masează zona afectată.
- Tratarea vânătăilor: Pune pe o dischetă de bumbac curată oțet de mere nediluat și pune-o pe vânătaie ca o compresă. Acest lucru ar trebui să ajute vindecarea și să reducă dimensiunea vânătăii.
- Tratament pentru răceală și gripă: La o cană de apă caldă, adăugă o lingură de oțet de mere și o lingură de miere. Acest amestec se bea ca ceaiul. Poți repeta acest lucru după trei sau patru ore.
Pe lângă beneficiile asupra sănătății, oțetul de mere poate fi folosit și pentru:
- Capcană pentru muștele fructelor: se toarnă oțet de mere într-o ceașcă și se adaugă câteva picături de detergent de vase.
- Ouă fierte: adăugarea de oțet în apa pe care o folosești pentru a fierbe ouă te poate ajuta la obținerea unor ouă fierte mult mai bune.
- Spălarea fructelor: oțetul de mere elimină mai multe reziduuri chimice sau pesticide și ajută la distrugerea oricărei bacterii periculoase care se poate afla pe alimente.
Efectele secundare ale oțetului de mere și riscuri
Din cauza acidității sale ridicate, consumul unei cantități mari de oțet de mere îți poate deteriora dinții, îți poate irita gâtul și poate produce disconfort la nivelul stomacului. Pe lângă acestea, ține cont și de:
- poate determina scăderea nivelului de potasiu - mușchii și nervii au nevoie de potasiu pentru a funcționa așa cum trebuie
- poate să încetinească viteza cu care alimentele și lichidele se deplasează din stomac în intestin - digestia mai lentă face mai dificil controlul nivelului zahărului din sânge
- poate face ca unele medicamente să nu funcționeze la fel de bine - acestea includ medicamentele pentru diabet și boli de inimă, precum și cele diuretice (medicamentele care îți ajută corpul să elimine apa și sarea) și laxativele.
Și, desigur, gustul său puternic s-ar putea să nu fie pentru toată lumea. Pe scurt, oțetul de mere nu dăunează grav sănătății. Astfel, îl poți introduce în mesele tale zilnice, deoarece nu conține calorii, adaugă multă aromă alimentelor și are beneficii pentru sănătate.
Știai că...?
- Oțetul de mere poate fi folosit cu succes și ca agent de curățare natural, deoarece nu este deloc toxic.
- În secolul al XIX-lea, oțetul de mere a fost promovat ca un remediu pentru gută și alte boli.
- Numeroase persoane utilizează soluții pe bază de oțet de mere pentru a vindeca vânătăile.
- Celebrul medic grec Hipocrate a recomandat oțetul de mere pentru tratamentul tusei și răcelii.
- Medicul italian Tommaso Del Garbo în timpul unui focar de ciumă din 1348 și-a spălat mâinile, fața și gura cu oțet în speranța de a preveni infecția, iar acest lucru a avut urmări pozitive.
Concluzie
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii foloseau adesea oțetul de mere pentru beneficiile recunoscute ale acestuia. Vremea a trecut, însă proprietățile lui curative au rămas!
Indiferent dacă ești în căutarea unei soluții pentru a scăpa de mătreață, de durerea în gât sau de kilogramele în plus ori îți dorești reducerea zahărului din sânge – oțetul de mere te poate ajuta prin intermediul proprietăților lui curative.
Sumar
Efecte benefice:
- anti-oxidant
- anti-bacterian
- reducerea zahărului din sânge
- pierderea în greutate
- reglarea PH-ului pielii
- îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
- tratează mătreața
- calmează acneea
- ameliorează arsurile solare
- combaterea mirosurilor emanate de corp
Efecte secundare:
- erodarea smalțului dinților
- arsuri la nivelul stomacului
- scăderea nivelului de potasiu
Contraindicații:
- poate interacționa cu anumite medicamente
- arsuri când este aplicat nediluat pe piele
- nu este indicat persoanelor cu probleme gastrointestinale