Slăbirea sănătoasă are loc datorită stilului de viață și alimentației echilibrate și corecte. Numărul de calorii diferă de la aliment la aliment, fiecare trecând prin procese metabolice diferite în organismul uman. Unele pot avea efecte foarte diferite asupra senzației de foame, a hormonilor și a numărului de calorii pe care le arzi.
Iată care sunt cele mai sănătoase 20 grupe alimentare care te ajută să slăbești:
Cerealele integrale precum fulgii de ovăz sunt pline de beta-glucani, fibre solubile și cantități semnificative de amidon rezistent, care asigură un tranzit intestinal sănătos.
Ovăzul este sățios, îmbunătățește metabolismul, contribuie la funcționarea normală a sistemului digestiv și menține colesterolul în limite normale.
Nivel caloric: 100 g = 246 kcal
Mod de consum:Oțetul de mere are o concentraţie ridicată de acid acetic, substanţă care diminuează țesutul adipos. În plus, reduce nivelul glucozei din sânge după mese, ceea ce poate avea numeroase efecte benefice pentru sănătate pe termen lung.
Consumul de oțet în același timp cu o masă bogată în carbohidrați sporește senzația de sațietate și te poate face să mănânci cu 200-275 mai puține calorii pentru restul zilei.
Nivel caloric: 100 g = 21 kcal
Mod de consum:Semințele de chia, bogate în Omega-3, acizi grași esențiali, calciu și fier, sunt ideale pentru slăbit, deoarece acționează ca un burete, absorbind zaharurile, astfel încât stabilizează nivelul zahărului din sânge. Sunt cunoscute mai ales pentru capacitatea de a-și mări volumul în contact cu apa (absorb de până la 12 ori greutatea lor în apă). Acestea se extind în stomac și conferă astfel senzația de sațietate. Asigură energie și cresc capacitatea de rezistență la efortul fizic.
Nivel caloric: 100 g = 490 kcal
Mod de consum:Uleiul de cocos este o sursă excelentă de acizi graşi care taie pofta de mâncare și cresc numărul de calorii consumate. Ajută la reducerea grăsimii acumulate pe abdomen, dar conține multe calorii, așa că trebuie consumat cu moderație.
Nivel caloric: 1 lingură de ulei de cocos = 130 kcal
Mod de consum: Cea mai indicată modalitate de a îl introduce în dietă este prin înlocuirea uleiului pe care îl folosești de obicei cu cel de cocos.
Migdalele sunt bogate în antioxidanți, proteine, grăsimi sănătoase (acizi graşi omega-3) și fibre. Acestea îți ajută organismul să mențină un nivel constant al glicemiei, cresc metabolismul, scad pofta de mâncare.
Atunci când suntem stresați, organismul produce cortizol, o substanță care favorizează depunerea grăsimilor. Migdalele au un conținut ridicat de vitamina B2 și de magneziu, care ajută la combaterea stresului.
Nivel caloric: 100 g = 578 kcal
Mod de consum:Carnea de vită poate fi de ajutor în curele de slăbire mulțumită cantității mari de proteine pe care o conţine, dar și faptului că reduce pofta de mâncare cu până la 60%.
Proteinele sunt temelia oricărui plan de alimentație deoarece te ajută să îți dezvolți masa musculară. Masa musculară consumă multe calorii, chiar și în stare de repaus, așa că, practic mai multe proteine înseamnă mai multe calorii consumate.
Proteinele ajută și la creșterea efectului termic al alimentelor (alimentele pe care le mănânci, consumă calorii atunci când sunt digerate).
Carnea de vită macră este bogată în fier, fosfor, zinc, proteine, vitamina B12, vitamina B6 şi niacină.
Nivel caloric: 100 g carne gătită = 250 kcal
Mod de consum:
Poți prepara carnea în multe forme:
Grapefruit-ul ajută la arderea enzimelor datorită concentrației de amar conținută în fruct. Vitamina C conținută de grapefruit ajută la accelerarea metabolismului. De asemenea, reduce nivelurile insulinei şi previne acumulările de grăsimi în organism.
Grepfruit-ul este un bun declanșator al producției de colecistochinină, care diminuează foamea și conține calorii negative (digestia sa necesită mai multe calorii decât cele conținute de fructul în sine).
Nivel caloric: 100 g = 42 kcal
Mod de consum:Iaurtul este bogat în caseină, o proteină cu asimilare lentă care asigură un flux continuu de proteine în organism pe o perioadă mare de timp. Astfel te ajută să pierzi în greutate deoarece scade intensitatea senzației de foame și menține nivelul de zahăr din sânge stabil.
Iaurtul este bogat în proteine și calciu, dar ai grijă la cantitatea de grăsime. Alege iaurt cu o cantitate mică de grăsime, dar nu 0 (acela este de obicei bogat în zahăr); 1-3 % grăsime este cel mai indicat.
Anumite tipuri de iaurt conțin bacterii probiotice care pot îmbunătăți funcția intestinală. Un intestin sănătos este protejat contra inflamației și a rezistenței la leptină, unul dintre principalii factori hormonali ai obezității.
Nivel caloric: 100 g = 58 kcal
Mod de consum:Merele sunt bogate în apă și conțin pectină, care ajută celulele să nu absoarbă grăsimea din alimentele consumate.
Un măr pe zi poate ține greutatea sub control. Substanțele și nutrienții pe care îi conține te ajută să nu acumulezi grăsime nedorită.
Nivel caloric: 100 g = 52 kcal
Mod de consum:O sursă bogată de proteine și fibre, leguminoasele sunt deseori recomandate în curele de slăbire. Stimulează producţia de colecistochinină grăbind instalarea sațietății și determinându-ne astfel să mâncăm mai puțin. În plus, ajută la construirea masei musculare și pot fi combinate în nenumărate rețete pentru o dietă diversificată.
Lintea este esențială pentru un abdomen plat, fiind bogată în proteine și fibre solubile, doi nutrienți care stabilizează nivelul zahărului din sânge. Ținând nivelul insulinei scăzut, grăsimea nu se va depozita pe abdomen.
Nivel caloric: 100 g = 116 kcal
Mod de consum:Broccoli este considerat un super-aliment, ce conține niveluri ridicate de vitamina C, vitamina A, acid folic și calciu.
Are un număr redus de calorii și un conținut mai ridicat de proteine, comparativ cu alte legume. Această combinatie de fibre si proteine ajută la arderea grăsimilor prin încetinirea absorbției carbohidraților, moderarea insulinei, creșterea sațietății și reducerea inflamațiilor. În plus, printr-o varietate de mecanisme, diferiți compuși în această legumă ajută la curățarea excesului de estrogen din corp.
Nivel caloric: 100 g = 34 kcal
Mod de consum:Țelina este săracă în calorii, îmbunătățește digestia, contribuie la eliminarea toxinelor și combate retenția apei.
Hormonii vegetali și uleiurile esențiale din țelină sunt foarte eficiente în lupta cu celulita.
Nivel caloric: 100 g = 16 kcal
Mod de consum:Afinele au cel mai mare nivel de antioxidanti dintre toate fructele de pădure și conțin 3,6 grame de fibră pe cană. Afinele sunt bogate în antioxidanţi si vitaminele K, C şi A, și sărace în zahăr şi calorii.
Afinele reprezintă o sursă importantă de proteine și conțin 18 amino-acizi. Consumul de afine împreună cu mâncăruri bogate în carbohidrați, încetinește răspunsul insulinic, scăzând astfel șansele de a depune grăsime.
Nivel caloric: 100 g = 57 kcal
Mod de consum:Carnea de pește te ajută să îți menții greutatea și chiar să slăbești, fiind foarte bogată în proteine și grăsimi sănătoase. Conține o cantitate semnificativă de iod, substanță necesară pentru buna funcționare a glandei tiroide, care este importantă pentru menținerea unui metabolism sănătos.
Somonul este foarte bogat în nutrienți și acizi grași Omega-3 (4,023 mg / 178 de grame de somon), care susțin funcția cerebrală, ajută digestia, previn obezitatea și bolile metabolice. Conține și leptină, hormonul care influențează direct metabolismul, ajutând în procesul de ardere corectă a caloriilor.
Nivel caloric: 100 g = 208 kcal
Mod de consum:Cartofii albi conțin o gamă variată de nutrienți care îi fac alimentul perfect, atât pentru slăbit cât și pentru o stare optimă de sănătate.
Pe o scală numită “index de sațietate” cartofii albi fierți s-au clasat pe cea mai înaltă poziție dintre toate alimentele testate. Consumându-i, te vei simți plin și nu vei fi tentat să mănânci în plus.
Dacă lași cartofii la răcit o perioadă după fierbere, aceștia vor acumula cantități mari de amidon rezistent, o substanță care s-a dovedit a avea beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru slăbire.
Cartoful, preparat simplu, copt și cu puțină sare face parte din categoria carbohidraților “buni”. Pe de altă parte, chipsurile din cartofi, cartofii prăjiți fac parte din categoria carbohidraților de evitat cu orice preț.
Nivel caloric: 100 g cartofi fierți = 87 kcal
Mod de consum:Ouăle sunt bogate în proteine, acizi graşi Omega-3, și conțin puține calorii.
Mulți oameni se tem de ouă din cauza conținutului de colesterol, care nu are nici o legătură cu nivelul de colesterol din sânge. De fapt, colesterolul alimentar este foarte important pentru a produce testosteron și alți hormoni androgeni iar în prezența exercițiilor fizice îmbunătățește raportul dintre colesterolul “bun” și cel “rău”.
Un ou mediu conţine 161 mg de colesterol.
Pe lângă o sursă excelentă de proteine, ouăle conțin cantități semnificative de cholina - un membru al complexului de vitamine B, care protejează ficatul de acumularea de grăsime.
Albușul de ou conține albumină, cea mai bună sursă de proteine pe care o poți găsi în natură. Se digeră ușor, are toate substanțele nutritive necesare și conține tot spectrul de aminoacizi.
Nivel caloric: 1 ou = 72 kcal
Mod de consum:Ceaiul verde este băutura care accelerează cel mai mult nivelul metabolismului (cu 4%).
Datorită cafeinei, ceaiul verde oferă un aport considerabil de energie și îmbunătățește performanțele sportive, motivând oamenii să ia parte la activități benefice pentru sănătate.
Ceaiul verde conține suficientă epigalocatechină, un antioxidant ce arde grăsimile prin creşterea nivelului de norepinefrină (hormon care transformă celulele adipoase în energie).
Nivel caloric: 100 g = 4 kcal
Mod de consum:Avocado conține acizi grași care stimulează metabolismul, cresc nivelul de energie și ard grăsimile. Conținutul de apă, fibre și potasiu, îl fac mai puțin dens și slab caloric.
Acidul oleic, un tip de grăsime mononesaturată din compoziția acestui fruct, se transformă, la nivel intestinal, într-un hormon – oleoythanolamida, care conferă sațietate pe o perioadă de timp îndelungată.
Nivel caloric: 1 avocado = 160 kcal
Mod de consum:Scorțișoara este de un real ajutor în procesul de slăbire, deoarece ține glicemia sub control și previne apariția senzației de foame și a poftelor alimentare.
Adăugarea scorțișoarei într-un preparat culinar îi poate reduce indicele glicemic cu 18-29%.
Nivel caloric: 100 gr = 247 Kcal
Mod de consum:
O poți folosi ca îndulcitor natural, în loc să pui zahăr
Lămâia este recomandată în procesul pierderii în greutate fiind bogată în riboflavină, fosfor, vitaminele B, C şi magneziu.
Zeama și coaja de lămâie îmbunătățesc viteza metabolismului și grăbesc digestia.
Antioxidanții din lămâie topesc grăsimea și favorizează eliminarea toxinelor din țesuturi. În plus, lămâile pot calma anumite simptome neplăcute ale dietelor, ca arsurile gastrice, constipația sau starea de vomă.
O cană de apă caldă, cu o jumătate de lămâie stoarsă, băută dimineața, pe stomacul gol ajută la eliminarea toxinelor acumulate în intestine în ziua precedentă. În același timp, vei preveni balonările, iar digestia va fi mult mai ușoară. Trebuie să o bei imediat, deoarece lămâia se oxidează repede și își pierde proprietățile.
Nivel caloric: 100 g = 29 Kcal
Mod de consum:Alături de moderație și exerciții fizice regulate, consumarea acestor alimente nutritive te vor ajuta să slăbești și să îți menții greutatea dorită.
În lumea nutriționiștilor, a sportivilor se vorbește de acel triunghi alimentație - sport - odihnă pe care ni-l imaginam ca pe o masă cu 3 picioare, iar dacă lungimea unui picior al mesei crește sau scade, atunci are loc un dezechilibru care ne va afecta buna funcționare a organismului. De aceea am vorbit mai sus de moderație.
Comentarii