Semințe de in

Semințele de in sunt bogate în fibre, proteine și acizi grași Omega-3, având multiple beneficii asupra sănătății fizice și psihice, fapt pentru care sunt utilizate atât în scopuri alimentare și medicinale – pentru menținerea unui stil de viață sănătos, pentru reducerea riscului de cancer și pentru prevenirea afecțiunilor neurologice și cardio-vasculare, cât și în cosmetică, proprietățile sale anti-inflamatoare și anti-oxidante îmbunătățind aspectul general al pielii.

Ce sunt semințele de in?

Semințele de in (fructul inului, plantă erbacee perenă, numită în latină “Linum usitatissimum” – in extrem de folositor) sunt bogate în proteine, celuloză, fibre, potasiu, magneziu, vitamine (C, E, K, B8 – colină, B9) și acizi grași mononesaturați și polinesaturați (inclusiv acizii grași Omega-3). Conform datelor și studiilor istorice, semințele de in au fost utilizate de către oameni încă din antichitate, atât în scopuri nutritive – făina din semințe de in (din care se puteau prepara diverse alimente – plăcinte, turte, biscuiți) cât și în scopuri medicale și cosmetice – uleiul de in (folosit, de exemplu, în tratarea constipației ori a altor afecțiuni de colon, dar și în controlarea acneei), fiind originar din zonele adiacente Mării Mediteraneene și Mării Negre.

De unde pot fi procurate?

Semințele de in sunt cultivate astăzi în mai multe părți ale globului – la nivel mondial, Kazakhstan (29%) este liderul producției de semințe de in, cu aproximativ 933,533 tone metrice anual, urmat fiind, în ordine descrescătoare, de Canada, Rusia și China. Semințele de in (respective uleiul din semințe in) pot fi procurate atât din plafare și magazine naturiste, cât și din simple magazine locale sau supermarket-uri.

Cum pot fi consummate?

Semințele de in (respectiv uleiul din semințe de in) pot fi consumate, fie măcinate (digerate astfel mai ușor), fie întregi (digerate într-un timp mai îndelungat, existând și posibilitatea eliminării, în formă întreagă, a acestora, de către organism), în varii combinații: pâine de ovăz cu semințe de in, budincă de chia și semințe de in, pandișpan cu banane și semințe de in, șnițel în crustă de semințe de in, hummus cu semințe de in, semințe de in cu iaurt, semințe de in cu kefir, cereale cu lapte și semințe de in, chips-uri făcute în casă cu semințe de in, batoane de cereale cu in, supe și ciorbe cu semințe de in, brioșe și biscuiți cu semințe de in, clătite și prăjituri cu semințe de in, smoothie-uri cu semințe de in măcinate, ulei de in presărat peste diverse alimente – recomandată este evitarea depășirii cantității de 50g de semințe de in pe zi (în cazul adulților), de 30g pe zi (în cazul copiilor), respectiv de 20g pe zi (în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează).

Valori nutriționale seminte in (per 100g)

Valori nutriționale:

- Calorii: 534 kcal
- Proteine: 18,3 g
- Carbohidrați: 28,9 g
- Lipide/Grăsimi: 42,2 g
- Fibre: 27,3 g
- Glucide/Zaharuri: 1,5g

Vitamine:

- Vitamina C: 0,6 mg
- Vitamina E: 0,3 mg
- Vitamina K: 4,3 µg
- Vitamina B1: 1.6 mg
- Vitamina B2: 0.2 mg
- Vitamina B3: 3.1 mg
- Vitamina B5: 1 mg
- Vitamina B6: 0.5 mg
- Vitamina B8: 78.7 mg
- Vitamina B9: 87 MG

Minerale:

- Calciu: 255 mg
- Fier: 5,7 mg
- Fosfor: 642 mg
- Magneziu : 392 mg
- Potasiu: 813 mg
- Seleniu: 25.4 µg
- Sodiu: 30 mg
- Zinc: 4.3 mg

Beneficii consumului de semințe de in

Semințele de in (respectiv uleiul din semințe de in) dispun de o multitudine de beneficii, atât fizice cât și psihice, îmbunătățind aspectul pielii, digestia și funcțiile neurologice, tratând constipația, ajutând persoanele doritoare să slăbească, prevenind cancerul, diabetul zaharat și bolile cardiovasculare, reglând tensiunea arterială și nivelul de colestorol și totodată reducând nivelul de inflamație și detoxificând, în ansamblu, organismul.

  • Îmbunătățesc digestia

    Semințele de in, datorită varietății sale nutriționale, facilitează tranzitul intestinal, stimulând, curățând și regenerând tractul digestiv, contribuind la eliminarea toxinelor din organism și la bunăstarea generală a acestuia – prin urmare, constipația, rezultată dintr-o dietă săracă în fibre, este rezolvată în urma consumului de semințe de in.
  • Ajută la slăbit

    Semințele de in oferă senzația de sațietate, reducând senzația de foame, respectiv apetitul, în acest mod facilitând efortul persoanelor dornice să slăbească – un studiu a arătat, ca pentru a atinge acest efect este nevoie de un consum minim de 10-20g de semințe de in.
  • Previn cancerul

    Semințele de in, datorită aportului ridicat de lignani (compuși polifenolici, regăsiți în fibrele provenite din surse vegetale) – caracterizați de proprietăți antioxidante, reduce considerabil riscul de cancer (de colon, de piele, de prostată, de sâni și multe alte tipuri).
  • Detoxifică organismul

    Semințele de in, datorită varietății nutriționale (cantități mari de proteine, fibre și acizi grași Omega-3), respectiv a proprietăților antioxidante, laxative si depurative, curăță organismul de toxine, echilibrându-l și însănătoșindu-l.
  • Îmbunătățesc funcțiile creierului

    Semințele de in eliberează corpul de stres, îmbunătățind, per total, funcțiile creierului, reducând inflamația și stimulând circulația sângelui – totodată, semințele de in facilitează tratarea afecțiunilor neurologice precum depresia.
  • Reglează nivelul de colesterol

    Semințele de in reduc, datorită aportului ridicat de fibre, reduc nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge, dar pot, totodată și crește nivelul de colesterol bun (HDL) – efecte regăsite în cadrul unor indivizi supuși unor studii ce privesc consumul de 30g, respectiv de 10g, de pudră de semințe de in, zilnic, timp de trei luni.
  • Reglează tensiunea arterială

    Semințele de in concurează cu tratamentele farmaceutice anti-hipertensive, reducând în mod natural tensiunea arterială – acest fapt reduce riscul de deces. cauzat de un accident vascular cerebral, cu 10%, respective riscul de deces, cauzat de afecțiuni cardiace, cu 7%.
  • Previn diabetul zaharat

    Semințele de in, datorită conținutului ridicat de fibre nedizolvabile, reduce glicemia (nivelul zahărului din sânge), respectiv rata de eliberare a acesteia în organism – conform unor studii, mai mulți indivizi suferinzi de diabet zaharat tip 2, care au consumat zilnic 10-20 de grame de pudră de semințe de in, pentru cel puțin o lună, au avut parte de o reducere cu 8-20% a glicemiei.
  • Îmbunătățesc aspectul pielii

    Uleiul din semințele de in, aplicat topic pe piele, însănătoșește tenul, prevenind degenerarea acestuia, facilitând refacerea celulară – totodată curăță pielea și reglează producția de sebum, fapt care, în tandem cu proprietățile sale anti-inflamatoare, ajută controlul și tratarea acneei, îmbunătățindu-se astfel considerabil aspectul pielii.

Riscuri și contraindicații

Semințele de in (respectiv uleiul din semințe de in) nu sunt indicate femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor suferinde de obstrucție gastro-intestinală, strictură esofagiană, hemoragii ale tubului digestiv sau cancer la prostată – consumul în exces al semințelor de in (mai mult de 30-40g zilnic, în mod constant) poate genera o multitudine de efecte secundare, printre care balonarea, constipația, flatulența, starea de greață, diareea, și durerile abdominale. Se recomandă consultarea cu medicul și cererea unui acord înaintea consumului de semințe de in sau de ulei de semințe de in.

Concluzie

Semințele de in (totodată și uleiul din semințe de in) sunt benefice pentru om, îmbunătățind o varietate de aspecte ale sănătății organismului, atâta timp cât se ține cont de contraindicații și sunt consumate, cu acordul medicului sau a personalului medical acreditat, în moderație, în cantități optime și sigure.

Efecte benefice semințe de in:

- emolient
- laxativ
- anti-oxidant
- anti-inflamator
- depurativ
- anti-tusiv
- anti-hemoroidal

Efecte adverse semințe de in:

- iritații digestive
- balonare
- constipație
- flatulență
- stare de greață
- diaree
- dureri abdominale

Contraindicații semințe de in:

- cancer la prostată
- strictură esofagiană
- obstrucție gastro-intestinală
- hemoragii ale tubului digestiv
- produse farmaceutice laxative
- produse farmaceutice purgative
- femei însărcinate
- femei care alăptează

Comentarii

Evaluează acest ingredient:

Florin, 21/09/2022

Bogate in omega 3 si au un puternic efect antiinflamator

(0) (0)