⚠ Încercați să evitați pe cât de mult posibil procesul termic, iar dacă este nevoie rețineți: să fie uscate, nu prăjite;
Observații
⚠ Folosiți doar semințe crude, nu le prăjiți, prin prelucrare termica mare parte din nutrienți se va pierde și veți avea doar calorii.
Se recomandă o miere de albine cât mai fluidă pentru a acoperi mai bine semințele și a permite înmuierea semințelor în miere. Se poate folosi orice tip de miere: polifloră, salcâm, tei, floare soarelui...
⚠ Acel înveliș subțire, de culoare verde-maronie, care acoperă semințele de bostan (dovleac) conține cucurbitină, o otravă naturală care ucide paraziții intestinali, deci nu încercați să-l îndepărtați.
→ Semințele de floarea-soarelui cât și cele de dovleac, mai ales în amestec cu miere de tei, sunt o sursă bună de triptofan, zinc și magneziu, acestea ajutând la îmbunătățirea somnului.
→ Triptofanul este un aminoacid esențial, iar acesta este utilizat si ca medicament pentru a trata insomnia. Practic organismul transformă triptofanul în serotonină / 5-HT (hormonul fericirii), care apoi se transformă în melatonină (hormonul somnului).
Triptofan → Serotonină → Melatonină.
→ Semințele de floarea-soarelui conțin o cantitate importanta de acid linoleic si acid folic, care contribuie la curățarea vaselor de sânge, reducând colesterolul rău (LDL). De asemeni au un conținut ridicat de vitamine B și vitamina E și implicit antioxidanți care previn apariția bolilor de inimă. Acestea sunt bogate în vitaminele E, D, B1, B3, B5, B6 și minerale precum: magneziu, seleniu, mangan, fier, cupru, calciu și fosfor. Sunt bogate în fitosteroli, în fibre, proteine și grăsimi sănătoase.
→ Semințele de dovleac au cel mai larg spectru de distrugere a paraziților (a viermilor intestinali). În învelișul/pojghița verde-maronie, care învelește semințele de dovleac, se află o substanță (cucurbitină) care anihilează paraziții. Acest amestec ne ajută practic să scăpăm de viermii intestinali (oxiuri), limbrici, lamblia.
→ Semințele de dovleac (bostan) conțin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi, mai ales, zinc.
→ Semințele de dovleac sunt diuretice, întăresc mușchiul cardiac și rinichii, protejează ficatul, ajută la creșterea părului, elimină metalele grele din organism (bogate în antioxidanți), desfundă vasele și arterele, reglează colesterolul și stimulează activitatea rinichilor, dar au și rol adjutant în boli grave precum cancer, leucemie, scleroză.
→ Păstrare și valabilitate: recipientul se va păstra închis, la temperatura camerei (~20ºC), ferit de lumină. Se recomandă consumul în maxim 24 luni dacă este păstrat în condiții optime (loc aerisit și ferit de lumină) și dacă nu se deschide. Odată deschis recipientul, se recomandă consumul în maximum 3 luni.
Administrare
→ Pentru o absorbție maximă a nutrienților, se recomandă consumul a câte o lingură (~25 g) de 1 - 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor.
⚠ Se recomandă cure de câte o lună cu minim 2 săptămâni pauză.
→ Dimineața, pe stomacul gol, are loc cea mai bună asimilare a nutrienților. Acest amestec de semințe și miere îți va tonifia organismul de la prima oră și îl va pregăti pentru întreaga zi !
⚠ Se va consuma cu moderație, fiind un produs caloric! De asemeni se recomandă consumul în prima parte a zilei, deoarece, seara, înainte de culcare, din cauza efectului energizant, se poate ajunge la insomnii.
⚠ La copii cantitatea se va înjumătăți!
Este cunoscut ca semințele mai ales cele de dovleac sunt bune pentru viermi și paraziți intestinali.