Susan

Susanul și proprietățile sale terapeutice

Susanul este o plantă cultivată pentru calitățile sale terapeutice și elementele nutritive. Găsim o multitudine de vitamine și minerale în susan, cum ar fi Vitamina B, E, cupru, mangan, magneziu, fier, fosfor, calciu sau omega-6.
De la susan se utilizează semințele și uleiul obținut din acestea și sunt folosite în alimentație, tratamente cosmetice sau detoxifierea organismului.

Susanul (Sesamum indicum) este o plantă care își are originea în zona mediterană și care este cultivată pentru uleiul din semințele sale, fiind considerat că are cea mai mare cantitate de ulei, chiar mai mare decât soia, arahide sau rapiță.

Susanul crește pe o tulpină înaltă care poate ajunge și la 1,5 metri înălțime, iar semințele se dezvoltă în păstăi.

Pentru alimentație se recoltează semințele de susan, care sunt bogate în proteine, minerale, grăsimi nesaturate, lecitină, fitosterol și aminoacidul denumit metionină.

Pentru a beneficia de toate proprietățile susanului, este necesar să mâncăm zilnic minim una sau două linguri de semințe, prăjite, râșnite sau hidratate, astfel încât organismul să poată asimila componentele nutritive ale acestuia. Semințele de susan pot fi consumate în diverse preparate culinare, salate sau sosuri.

Profilul nutrițional al susanului:

Susanul conține o multitudine de elemente benefice pentru organism, cum ar fi: grăsimi, carbohidrați, proteine, fibre (lignanii), acid oleic, acid linoleic (Omega 3), vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, E, minerale: calciu, fosfor, zinc, potasiu, seleniu, cupru, magneziu, triptofan.

Valoare nutrițională pentru 100 g de semințe de susan:

Calorii: 572kcal
Lipide totale: 50 g
Lipide saturate: 7 g
Lipide polinesaturate: 22 g
Lipide mononesaturate: 19 g
Colesterol: 0 mg
Sodiu: 11 mg
Potasiu: 468 mg
Carbohidrați: 23 g
Fibre alimentare: 12 g
Zahăr: 0,3 g
Proteine: 18 g

Beneficiile susanului

Încă din antichitate, susanul se folosește ca aliment și a fost descoperit câte beneficii are acesta.
Descoperă beneficiile consumului de susan pentru organismul tău:

  • Ajută dantura: proprietățile tonice ale susanului au efecte regenerante pentru dantură;
  • Stimulează sănătatea osoasă: zincul conținut de susan stimulează creșterea densității minerale a oaselor și menține sănătatea sistemului osos, iar calciul este benefic pentru prevenirea afecțiunilor sistemului osos;
  • Poate fi utilizat în caz de poliartrită reumatoidă: susanul conține mineralul cupru, care este un tratament bun pentru reducerea durerilor și a umflăturilor cauzate de artrită;
  • Previne și controlează diabetul magneziul și elementele nutritive conținute de susan sunt foarte eficiente în prevenirea și combaterea diabetului;
  • Protejează împotriva radiațiilor: sesamolul, un antioxidant și antiinflamator conținut de semințele de susan protejează corpul de efectele produse de radiații;
  • Reduce tensiunea arterială: datorită magneziului din semințele de susan tensiunea arterială se reduce. Vitamina E, antioxidanții și liganii din susan ajută la prevenirea depunerilor pe artere și la menținerea unei tensiuni sănătoase;
  • Ajută inima să se mențină sănătoasă: consumul de susan este benefic pentru prevenirea bolilor de inimă; antioxidanții conținuți de susan ajută inima să se mențină sănătoasă și să pompeze mult timp;
  • Previne cancerul: susanul conține un compus anti-cancer numit fitat, multe vitamine și minerale, inclusiv magneziu, care au un puternic efect anti-cancerigen. Susanul este eficient în prevenirea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de plămâni, de pancreas, de colon sau de prostată;
  • Stimulează digestia: conținutul bogat în fibre aduce organismului beneficii și ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv și a colonului;
  • Scade colesterolul și trigliceridele: conținutul de acid oleic reduce nivelul de LDL sau colesterol rău și crește nivelul HDL, care este un colesterol bun. Susanul normalizează nivelul colesterolului și ajută la prevenirea accidentului vascular cerebral;

Contraindicații și precauții

Anumite persoane pot face alergie la susan, care se manifestă prin dermatită, urticarie, afte bucale sau mâncărimi la nivelul pielii. În anumite cazuri acestea pot experimenta reacții alergice mai grave, cum ar fi umflarea buzelor, a gâtului, congestie toracică sau chiar vărsături.

Femeile care au dezechilibre hormonale trebuie să fie atente la consumul de susan, dar și persoanele care au nivelul de calciu crescut în sânge (peste valorile de referință).

Persoanele cu tensiune arterială scăzută pot experimenta o scădere și mai mare a tensiunii. În cazul intervențiilor chirurgicale, susanul poate scădea nivelul zahărului din sânge în timpul și după acestea.

De asemenea, consumul excesiv de susan poate provoca iritații ale stomacului și colonului.

Proprietățile terapeutice ale semințelor de susan:

- nutritiv;
- vitalizant;
- tonic;
- vitaminizant;
- calmant;
- emolient;
- afrodisiac;
- laxativ;
- antiastenic;
- antianemic;
- stimulent intelectual;

Tipuri de susan și beneficiile lor

Deși pe toată suprafața globului sunt cultivate diverse tipuri de susan, în România, cele mai cunoscute și folosite semințe de susan sunt cele albe și negre.
Susanul are diverse culori, în funcție de compoziția nutritivă și aria de utilizare. Putem întâlni următoarele tipuri: susan alb, susan roșu, susan negru.

  • Susanul alb

    se folosește la tratarea lipsei de calciu, având un conținut mare de calciu și magneziu. Lecitina din susanul alb este utilă pentru menținerea memoriei activă și pentru tratarea pierderilor de memorie.
  • Susanul roșu

    este bogat în minerale, zinc, fier, fosfor, calciu, cupru, vitamina B1. El este utilizat pentru anemii și deficiență de fier.Ajută la prevenirea cancerului de colon, osteoporozei, migrenelor și scade nivelul de colesterol din organism.
  • Susanul negru

    este foarte bogat în nutrienți iar uleiul de susan negru este cel mai bun vindecător, fiind o sursă de grăsimi, calciu, vitamina E, fibre, fier, magneziu, fosfor, grăsimi. Semințele de susan negru sunt o sursă bună de energie datorită conținutului mare de proteine.

Știai că?

  • Evreii, libanezii și lumea arabă numesc pasta de susan: tahini, iar francezii îi spun unt de susan.
  • Susanul a fost printre primele semințe și condimente cultivate în grădinile Babilonului.
  • Susanul conține o cantitate de proteine cu 50% mai mare decât se află în carne. La 100 grame de semințe avem 24 grame de proteina.
  • Semințele de susan conțin de 10 ori mai mult calciu decât o cană de lapte.
  • Semințele de susan se consuma numai zdrobite, nu întregi, pentru a elibera în organism toate minerale și vitaminele.
  • Femeile asiriene mâncau susan cu miere pentru a-și stimula glandele sexuale.
  • În antichitate, susanul era folosit la prepararea parfumurilor și a esențelor mirositoare.
  • Semințele de susan sunt bogate în vitamine (A, B, E), minerale (calciu, magneziu, fier și zinc), fibre și acizi grași Omega-3 .
  • Semințele de susan sunt indicate în tratarea constipației și hemoroizilor, reduc colesterolul.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: