Pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere

Paste Foarte ușor 15 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare5 min
Timp de așteptare10 min
Timp de gătire5 min
Gata în20 min

Un remediu ieftin și rapid, util în afecțiuni cardio-vasculare, osteoporoză, digestive, reumatologice, anemie și un bun imuno-stimulator!

Susan negru măcinat cu ghimbir, lămâie și miere: o pastă tahini cu multiple beneficii pentru organism: protejează sistemul cardiovascular, previne osteoporoza, susține digestia, efect antiinflamator puternic, antioxidant, practic o pastă bogată în vitamine, minerale, proteine și o sursă importantă de acizi grași Omega.

Porții

Vor rezulta aproximativ 15 porții a 15-20g porția, adică o lingură

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 1.2 €

Materiale

  • - recipiente
  • - mixer pentru măcinat susanul

Preparare

  • Pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 1Pregătim ingredientele. Uleiul de cocos are avantajul că la frigider se solidifică, deci pasta va avea o consistență puternic solidă!
  • Pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 2Punem susanul negru într-o tavă și îl coacem în cuptor la 180ºC pentru ~5 minute! De asemeni semințele de susan pot fi coapte și într-o tigaie, la foc mediu. Este bine să amestecăm des, cu o lingură de lemn deoarece semințele de susan se pot arde foarte repede.
    Este important ca susanul negru să fie uscat bine, astfel asigurăm formarea unei paste cremoase, practic prin încălzire - uscare vom obține mai ușor grăsimile din semințele de susan.
  • Pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 3După coacerea in cuptor sau pe aragaz, semințele de susan negru se vor lăsa ușor la răcit, aproximativ 2-3 minute și se transferă în recipientul inițial.
  • Pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 4După ce s-au răcit ușor, semințele de susan negru se vor măcina cu ajutorul unui robot - mixer. Se va obține o făină neagră, ușor uleioasă. Timpul de măcinare diferă în funcție de aparatul de mixare folosit, în cazul meu a fost ~30 de secunde.
  • Pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 5În bolul mixerului se vor adăuga peste făina de susan formată și restul ingredientelor: ghimbirul pudră, uleiul de sâmburi de struguri, uleiul de cocos, mierea și zeama de lămâie.
    Acestea se vor amesteca ușor cu o spatulă sau lingură nemetalică de preferat.
  • Pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 6Făina de susan negru împreună cu celelalte ingrediente se vor mixa până se formează o pastă cremoasă. Eu am mixat ~1 minut.
    Dacă observați că mixerul nu face față , adică pasta se lipește de pereții vasului de mixare, atunci puteți ajuta procesul de mixare deschizând vasul și amestecând cu o spatulă / lingură de lemn și apoi iar mixați.
  • Pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 7Transferăm pasta de susan formată din boul mixerului în alt bol.
  • Pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 8Așezăm pasta de susan cu ajutorul unei lingurițe, iar la final presăram câteva semințe de susan negru, deasupra, pentru decor ;).
    Pasta formată se va păstra obligatoriu în frigider acoperită cu un capac!
    Această pastă poate fi păstrată în frigider până la 2 luni, însă recomandăm prepararea unor cantități mici și consumul lor în decursul a câteva zile.

Observații

Pasta de susan se mai numește fie unt de susan, fie unt/pastă tahini.

→ Pasta de susan negru (tahini negru) este o modalitate sănătoasă și gustoasă de a introduce în alimentația noastră acizi găsi tip omega, antioxidanți, dar și diverse vitamine și minerale.

Susanul negru este mai bogat în nutrienți decât celelalte tipuri de susan, fiind foarte apreciat pentru gustul său dulce și aroma de nucă, dar nu în ultimul rând pentru valorile nutriționale generoase de fibre, proteine, carbohidrați, vitamina (vitamina E,...) și minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, fier, sodiu,...).

Susanul negru nu trebuie copt prea mult, 3 - 5 minute fiind suficiente, deoarece acesta se poate arde foarte ușor. De asemeni este bine să amestecăm cu o lingură de lemn pentru a ne asigura că acesta nu se va arde.

Prin coacere, aroma semințelor de susan se intensifică, uleiurile sunt eliberate mai ușor, astfel la mixare vom obține o pastă ușor cremoasă.

Uleiul folosit are, în principal, rolul de a lega mai bine pasta, de ai da cremositate. Mărind sau scăzând cantitatea de ulei vom obține o pastă mai subțire sau mai densă.
În general se preferă un ulei cu un gust neutru cum e cel din sâmburi de struguri. Se pot folosi și alte uleiuri: uleiul de susan, uleiul de cocos, de floarea soarelui sau chiar mix de uleiuri.
Dacă folosim ulei de cocos, acesta, la frigider, se va solidifica și va da o cremositate mai bună pastei noastre.
În același timp nu trebuie să uităm de proprietățile și beneficiile acestor uleiuri.

Păstrare și valabilitate: pasta de susan negru se va păstra obligatoriu în frigider și se recomandă consumul într-un timp cât mai scurt, maxim 2 luni.

→ Pasta de susan negru e plină de grăsimi sănătoase și fibre care se umflă și dau senzație de sațietate.

→ Există studii recente arată că persoanele care consumă acestă pastă de susan pe termen lung, le scade riscul de apariție de boli cardiovasculare! Datorită acidul oleic și acid linoleic (omega 3) din compoziție, reduce nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemeni nutrienții sesamin și sesamolin (antioxidanți unici care se regăsesc doar în semințele de susan și implicit pasta tahini) au proprietăți de scădere a nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.

Profil nutrițional pentru o lingură (~15g-20g) de pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere conține:
  • 110 de calorii;
  • 5g de proteine;
  • 8g grăsimi;
  • 5g carbohidrați;
  • 1.3g de fibre;
  • 70mg de calciu;
  • 1.6mg de fier.
- Vitamine: A, B (în special B1 și B6) și E;
- Minerale: calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, fosfor, cupru;
- Compuși fenolici (antioxidanți);
- Acid oleic și acid linoleic (Omega-3);
- Proteine/aminoacizi (lizină, triptofan și metionină).

Administrare

→ Așa cum este prezentată, pasta de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere se poate consuma ca atare sau întinsă pe felia de pâine/lipie la micul dejun, rondele din cereale expandate sau pe foaie de napolitană ca desert.

→ Consumată ca atare, ca remediu pentru diverse afecțiuni, se recomandă 1 lingură de 1-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

→ Se recomandă cure de câte 3 luni, mai ales dimineața pe stomacul gol, cu pauze de 2-4 săptămâni!

→ Fiind un produs hrănitor, poate fi folosit și ca înlocuitor de mic dejun: se pot unge felii pâine, de măr sau de pară...

→ Pasta de susan tahini negru, pe lângă un număr remarcabil de micronutrienți și macronutrienți utili organismului, conține multe calorii, de unde și recomandarea unui consum moderat, altfel riscați să vă alegeți cu ceva kilograme în plus.

→ Pasta de susan negru se poate face și neîndulcită, simplu doar cu susan negru și puțin ulei. Astfel o puteți folosi ca acompaniament în diverse mâncăruri (exemplu pentru vinete în loc de maioneză: 2 linguri de tahini în vinete fac ca acestea să se lege mai bine, iuțeala dispare, pasta devine mai albă și mai sățioasă). De asemeni se mai folosește la prepararea a preparatelor cu specific libanez (hummus), se potrivește bine în diverse combinații cu legume sau leguminoase, se mai folosește ca și sos,...

Efecte și beneficii

General:

  • produs hrănitor, vitaminizează, energizează, remineralizează;
  • o sursă importantă de vitamine, precum vitaminele A, B și E;
  • o sursă importantă de minerale Ca, Mg, Fe, Zn ..;
  • o sursă importantă de acizi grași Omega 3 (acidul oleic și linoleic);
  • o sursă bună de fibre și proteine;
  • ajută la întărirea sistemului imunitar;
  • efect antioxidant puternic;
  • diminuează efectul radioterapiei și neutralizează radicalii liberi, datorită efectului puternic antioxidant;
  • ajută în perioada de convalescenta de după boală;
  • efect antibacterian;
  • efect antiviral, bun în caz de viroze, răceală;
  • ajută la detoxifierea rinichilor și a ficatului;
  • previne apariția diabetului;
  • ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge;
  • întârzie îmbătrânirea, menține organismul tânăr pentru mai mult timp;
  • menține sănătatea pielii, a unghiilor și a părului;
  • crește lactația femeilor care alăptează;
  • inhibă dezvoltarea celulelor canceroase;

Susține sistemul cardiovascular:

  • protejează inima și întregul sistem cardiovascular prin conținutul de acid oleic și acid linoleic (omega 3);
  • previne hipertensiunea;
  • reduce nivelul colesterolului rău (LDL);
  • ajuta la scăderea trigliceridelor;
  • reducerea tensiunii arteriale
  • efecte benefice asupra funcției endoteliale la bărbații hipertensivi;

Susține sistemul osos și articulațiile:

  • întărește sistemul osos, previne osteoporoza;
  • are efecte antiinflamatorii;
  • reduce durerile articulare;

Susține sistemului nervos:

  • susține activitatea sistemului nervos;
  • combate anemia;
  • ameliorează efectele sclerozei multiple;

Susține sistemul digestiv:

  • intensifica metabolismul;
  • reglează tranzitul intestinal;
  • tratează constipația;
  • ține sub control apetitul, contribuie la instalarea senzației de sațietate;
  • ajută în lupta cu kilogramele, datorită senzației de sațietate;

Efecte secundare

- alergii pentru cei alergici la oricare din ingrediente;

Contraindicații

  • Persoanelor alergice;
  • Femeilor cu dezechilibre hormonale;
  • Persoanelor cu hipercalcemie;
Alte informații
✔ Semințele de susan se consuma numai zdrobite, nu întregi, pentru a elibera în organism toate minerale și vitaminele.
✔ Evreii, libanezii și lumea arabă numesc pasta de susan: tahini, iar francezii îi spun unt de susan.
✔ Susanul a fost printre primele semințe și condimente cultivate în grădinile Babilonului.
✔ Femeile asiriene mâncau susan cu miere pentru a-și stimula glandele sexuale.
✔ În antichitate susanul era folosit la prepararea parfumurilor și a esențelor mirositoare.
✔ Semințele de susan negru conțin cu 50% mai multe proteine decât carnea.
✔ Semințele de susan sunt bogate în proteine, la 100 grame de semințe avem 24 grame de proteina.
✔ Semințele de susan sunt bogate fibre, calciu, magneziu, fier și zinc.
✔ Semințele de susan negru conțin de 10 ori mai mult calciu decât o cana de lapte.
✔ Semințele de susan sunt indicate în tratarea constipației și hemoroizilor, reduc colesterolul rău (LDL).
✔ Semințele de susan negru reprezintă simbolul nemuririi în legendele indiene, considerate magice.
✔ Persoanele care consumă semințe de susan negru prezintă mult mai târziu semne ale îmbătrânirii, aceștia având pielea mai fermă si mai puțin păr alb.

Comentarii

Evaluează acest remediu:

florin_c2021_1, 13/10/2021

Un super aliment susanul negru

(0) (0)
Răspuns Leacuri vechi:

Da, susanul negru este un super-aliment.




Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.