→
Pasta de susan se mai numește fie
unt de susan, fie unt/pastă
tahini.
→ Pasta de susan negru (
tahini negru) este o modalitate sănătoasă și gustoasă de a introduce în alimentația noastră acizi găsi tip omega, antioxidanți, dar și diverse vitamine și minerale.
→
Susanul negru este mai bogat în nutrienți decât celelalte tipuri de susan, fiind foarte apreciat pentru gustul său dulce și aroma de nucă, dar nu în ultimul rând pentru valorile nutriționale generoase de fibre, proteine, carbohidrați, vitamina (vitamina E,...) și minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, fier, sodiu,...).
→
Susanul negru nu trebuie copt prea mult, 3 - 5 minute fiind suficiente, deoarece acesta se poate arde foarte ușor. De asemeni este bine să amestecăm cu o lingură de lemn pentru a ne asigura că acesta nu se va arde.
→
Prin coacere, aroma semințelor de susan se intensifică, uleiurile sunt eliberate mai ușor, astfel la mixare vom obține o pastă ușor cremoasă.
→
Uleiul folosit are, în principal, rolul de a lega mai bine pasta, de ai da
cremositate. Mărind sau scăzând cantitatea de ulei vom obține o
pastă mai subțire sau mai densă.
În general se preferă un ulei cu un gust neutru cum e cel din
sâmburi de struguri. Se pot folosi și alte uleiuri:
uleiul de susan,
uleiul de cocos, de
floarea soarelui sau chiar
mix de uleiuri.
Dacă folosim ulei de cocos, acesta, la frigider, se va solidifica și va da o cremositate mai bună pastei noastre.
În același timp nu trebuie să uităm de proprietățile și beneficiile acestor uleiuri.
→
Păstrare și valabilitate: pasta de susan negru
se va păstra obligatoriu în frigider și
se recomandă consumul într-un timp cât mai scurt, maxim 2 luni.
→ Pasta de susan negru e
plină de grăsimi sănătoase și fibre care se umflă și dau senzație de sațietate.
→ Există studii recente arată că persoanele care consumă acestă pastă de susan pe termen lung, le
scade riscul de apariție de boli cardiovasculare! Datorită
acidul oleic și
acid linoleic (omega 3) din compoziție, reduce nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemeni nutrienții
sesamin și
sesamolin (
antioxidanți unici care se regăsesc doar în semințele de susan și implicit pasta tahini) au proprietăți de
scădere a nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.
→
Profil nutrițional pentru o lingură (~15g-20g) de pastă de susan negru cu ghimbir, lămâie și miere conține:
- 110 de calorii;
- 5g de proteine;
- 8g grăsimi;
- 5g carbohidrați;
- 1.3g de fibre;
- 70mg de calciu;
- 1.6mg de fier.
- Vitamine: A, B (în special B1 și B6) și E;
- Minerale: calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, fosfor, cupru;
- Compuși fenolici (antioxidanți);
- Acid oleic și acid linoleic (Omega-3);
- Proteine/aminoacizi (lizină, triptofan și metionină).
Da, susanul negru este un super-aliment.