→
Pasta de susan se mai numește fie
unt de susan, fie unt/pastă
tahini.
→
Susanul alb trebuie copt între 3 și 5 minute până capătă o ușoară tentă aurie. Este bine să amestecăm cu o lingură de lemn pentru a ne asigura că acesta nu se va arde. Susanul trebuie copt, uscat bine, pentru a elibera mai ușor grăsimile la mixare. De asemeni, prin coacere aroma semințelor de susan se intensifică. După coacere vom aștepta câteva minute ca susanul să se răcească și abia apoi îl vom măcina.
→
Uleiul folosit are, în principal, rolul de a lega mai bine pasta, de ai da
cremositate. Mărind sau scăzând cantitatea de ulei vom obține o
pastă mai subțire sau mai densă.
În general se preferă un ulei cu un gust neutru cum e cel din sâmburi de struguri. Se pot folosi și alte uleiuri:
uleiul de susan,
uleiul de cocos, de
floarea soarelui sau chiar
mix de uleiuri.
Dacă folosim ulei de cocos, acesta, la frigider, se va solidifica și va da o cremositate mai bună pastei noastre.
În același timp nu trebuie să uităm de proprietățile și beneficiile acestor uleiuri.
→
Păstrare și valabilitate: pasta de susan se va păstra obligatoriu în frigider și recomandăm să faceți cantități mici pentru a putea fi consumate într-un timp cât mai scurt. La frigider,
pasta de susan alb o puteți păstra până la 2 luni.
→ Această pastă e
plină de grăsimi sănătoase și fibre care se umflă și dau senzație de sațietate.
→ Există studii recente arată că persoanele care consumă acestă pastă de susan pe termen lung, le
scade riscul de apariție de boli cardiovasculare! Datorită
acidul oleic și
acid linoleic (omega 3) din compoziție, reduce nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemeni nutrienții
sesamin și
sesamolin (
antioxidanți unici care se regăsesc doar în semințele de susan și implicit pasta tahini) au proprietăți de
scădere a nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.
→ Deși pasta de susan tahini are număr remarcabil de micronutrienți și macronutrienți utili organismului,
recomandăm un consum moderat, deoarece acesta
are și un număr ridicat de calorii și vă puteți alege cu ceva kilograme în plus.
→
Profil nutrițional pentru o lingură (~15g-20g) de pastă de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere conține:
- 100 de calorii;
- 4g de proteine;
- 8g grăsimi;
- 4g carbohidrați;
- 1.2g de fibre;
- 65mg de calciu;
- 1.5mg de fier.
- Vitamine: A, B (B1, B6) și E;
- Minerale: calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, fosfor, cupru;
- Compuși fenolici (antioxidanți);
- Acid oleic și acid linoleic (Omega-3);
- Proteine/aminoacizi (lizină, triptofan și metionină).