Pastă de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere

Paste Foarte ușor 15 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare5 min
Timp de așteptare10 min
Timp de gătire5 min
Gata în20 min

Pastă de susan alb tahini cu ghimbir, lămâie și miere: aliatul celor cu probleme cardio-vasculare!

Susan alb măcinat cu cu ghimbir, lămâie și miere: o pastă tahini ideală pentru bolnavii de inimă, dar nu numai fiind un preparat bogat în vitaminele A, B și E, minerale precum calciu, magneziu, zinc și fier, proteine, antioxidanți și nu în ultimul rând o sursă importantă de acizi grași Omega 3.

Porții

Vor rezulta aproximativ 15 porții a 15-20g porția, adică o lingură

Ingrediente

Cost estimativ: 1.2

Materiale

  • - recipiente
  • - mixer pentru măcinat susanul

Preparare

  • Pastă de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 1Pregătim cantitățile de ingrediente!
  • Pastă de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 2Punem susanul alb într-o tavă și îl coacem în cuptor la 180ºC pentru ~5 minute! De asemeni semințele de susan se pot coace și într-o tigaie, la foc mediu. Este bine să amestecăm cu o lingură de lemn și trebuie să fim atenți pentru că semințele de susan se pot arde foarte repede. Când acestea devin ușor aurii, însemnă că sunt gata.
    Este foarte important ca susanul să fie uscat bine, astfel asigurăm formarea unei paste cremoase, practic prin uscare vom obține mai ușor grăsimile din semințele de susan. Prin încălzire sunt eliberate uleiurile din semințele de susan.
  • Pastă de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 3După ce au fost coapte, semințele de susan alb se lasă ușor la răcit 2-3 minute și se transferă în recipientul inițial.
  • Pastă de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 4Semințele coapte, răcite în prealabil se vor măcina cu ajutorul unui robot - mixer. Se va obține o făină ușor uleioasă. Timpul de măcinare diferă de la aparat la aparat (mixer), în cazul meu a fost ~30 de secunde.
  • Pastă de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 5În bolul mixerului se vor adăuga peste făina de susan formată și restul ingredientelor: ghimbirul pudră, uleiul de sâmburi de struguri, mierea și zeama de la jumătate de lămâie.
  • Pastă de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 6Făina de susan împreună cu celelalte ingrediente se vor mixa până se formează o pastă cremoasă. Eu am mixat ~1 minut.
    Dacă observați că mixerul nu face față , adică pasta se lipește de pereții vasului de mixare, atunci puteți ajuta procesul de mixare deschizând vasul și amestecând cu o lingură de lemn și apoi iar mixați.
  • Pastă de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere - Preparare pas 7Transfer pasta de susan formată din boul mixerului în alt bol, o așez cu ajutorul unei lingurițe, iar la final presor câteva semințe de susan alb, deasupra, pentru decor ;).
    Se va păstra obligatoriu în frigider acoperită cu un capac!
    Această pastă poate fi păstrată în frigider până la 2 luni, însă recomandăm prepararea unor cantități mici și consumul lor în decursul a câteva zile.
Observații
Pasta de susan se mai numește fie unt de susan, fie unt/pastă tahini.

Susanul alb trebuie copt între 3 și 5 minute până capătă o ușoară tentă aurie. Este bine să amestecăm cu o lingură de lemn pentru a ne asigura că acesta nu se va arde. Susanul trebuie copt, uscat bine, pentru a elibera mai ușor grăsimile la mixare. De asemeni, prin coacere aroma semințelor de susan se intensifică. După coacere vom aștepta câteva minute ca susanul să se răcească și abia apoi îl vom măcina.

Uleiul folosit are, în principal, rolul de a lega mai bine pasta, de ai da cremositate. Mărind sau scăzând cantitatea de ulei vom obține o pastă mai subțire sau mai densă.
În general se preferă un ulei cu un gust neutru cum e cel din sâmburi de struguri. Se pot folosi și alte uleiuri: uleiul de susan, uleiul de cocos, de floarea soarelui sau chiar mix de uleiuri.
Dacă folosim ulei de cocos, acesta, la frigider, se va solidifica și va da o cremositate mai bună pastei noastre.
În același timp nu trebuie să uităm de proprietățile și beneficiile acestor uleiuri.

Păstrare și valabilitate: pasta de susan se va păstra obligatoriu în frigider și recomandăm să faceți cantități mici pentru a putea fi consumate într-un timp cât mai scurt. La frigider, pasta de susan alb o puteți păstra până la 2 luni.

→ Această pastă e plină de grăsimi sănătoase și fibre care se umflă și dau senzație de sațietate.

→ Există studii recente arată că persoanele care consumă acestă pastă de susan pe termen lung, le scade riscul de apariție de boli cardiovasculare! Datorită acidul oleic și acid linoleic (omega 3) din compoziție, reduce nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemeni nutrienții sesamin și sesamolin (antioxidanți unici care se regăsesc doar în semințele de susan și implicit pasta tahini) au proprietăți de scădere a nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.

→ Deși pasta de susan tahini are număr remarcabil de micronutrienți și macronutrienți utili organismului, recomandăm un consum moderat, deoarece acesta are și un număr ridicat de calorii și vă puteți alege cu ceva kilograme în plus.

Profil nutrițional pentru o lingură (~15g-20g) de pastă de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere conține:
  • 100 de calorii;
  • 4g de proteine;
  • 8g grăsimi;
  • 4g carbohidrați;
  • 1.2g de fibre;
  • 65mg de calciu;
  • 1.5mg de fier.
- Vitamine: A, B (B1, B6) și E;
- Minerale: calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, fosfor, cupru;
- Compuși fenolici (antioxidanți);
- Acid oleic și acid linoleic (Omega-3);
- Proteine/aminoacizi (lizină, triptofan și metionină).

Administrare

→ Așa cum este prezentată, pasta de susan alb cu ghimbir, lămâie și miere se poate consuma fie ca atare, fie mânca în diverse combinații: pe pâine, lipie, foaie de napolitana, în clătite,....

→ Ca remediu pentru diverse afecțiuni, se recomandă consumul ca atare, câte 1 lingură de 1-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese în cure de câte 3 luni, mai ales dimineața pe stomacul gol, cu pauze de 2-4 săptămâni!

→ Fiind un produs hrănitor, poate fi folosit și ca înlocuitor de mic dejun: se pot unge felii pâine, de măr sau de pară...

Pasta de susan alb tahini conține multe calorii, de unde și recomandarea unui consum moderat.

→ Acesta pastă se poate face și neîndulcită, simplu doar cu susan alb și puțin ulei. Astfel o puteți folosi în diverse mâncăruri, cum sunt cele cu specific libanez, la prepararea hummus-ului, se potrivește bine în diverse combinații cu legume sau leguminoase, se poate servi ca și sos. La prepararea salatei de vinete, face ca acestea să se lege mai bine, iuțeala dispare, iar acestea devin mai albe și mai sățioase.

Efecte

  • produs hrănitor, energizant;
  • o sursă importantă de vitamine, precum vitaminele A, B și E;
  • o sursă importantă de minerale Ca, Mg, Fe, Zn,..;
  • o sursă importantă de acizi grași Omega 3 (acidul oleic și linoleic);
  • o sursă calitativă de proteine;
  • antioxidant;
  • reduce riscul de boli cardiovasculare;
  • ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) și al trigliceridelor (datorită acidul oleic din compoziție);
  • previne hipertensiunea;
  • efecte benefice asupra funcției endoteliale la bărbații hipertensivi;
  • ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge;
  • susține digestia;
  • reglează tranzitul intestinal;
  • tratează constipația;
  • ține sub control apetitul, contribuie la instalarea senzației de sațietate;
  • ajută în lupta cu kilogramele, datorită senzației de sațietate;
  • are efecte antiinflamatorii;
  • reduce durerea suferinzilor de artrită;
  • reduce durerile articulare;
  • ajută la întărirea sistemului imunitar;
  • diminuează efectul radioterapiei și neutralizează radicalii liberi, datorită efectului puternic antioxidant;
  • previne osteoporoza;
  • inhibă dezvoltarea celulelor canceroase;
  • ajută persoanele cu anemie;
  • previne apariția diabetului;
  • menține sănătatea pielii;

Efecte secundare

- alergii pentru cei alergici la oricare din ingrediente;

Contraindicații

  • persoanelor alergice;
  • femeilor cu dezechilibre hormonale;
  • persoanelor cu hipercalcemie;
Alte informații
✔ Evreii, libanezii și lumea arabă numesc pasta de susan: tahini, iar francezii îi spun unt de susan.
✔ Susanul a fost printre primele semințe și condimente cultivate în grădinile Babilonului.
✔ Femeile asiriene mâncau susan cu miere pentru a-și stimula glandele sexuale.
✔ În antichitate susanul era folosit la prepararea parfumurilor și a esențelor mirositoare.
✔ Semințele de susan sunt bogate în proteine, la 100 grame de semințe avem 24 grame de proteina.
✔ Semințele de susan sunt bogate fibre, calciu, magneziu, fier și zinc.
✔ Semințele de susan sunt indicate în tratarea constipației și hemoroizilor, reduc colesterolul rău (LDL).
florin_c2021_1, 04/10/2021

Un mic dejun sănătos cu aceasta pastă de susan

(0) (0)
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=