Prin încălzire-uscare sunt eliberate uleiurile din semințele de susan, astfel asigurăm formarea unei paste cremoase.
După ce au fost coapte, semințele de susan alb se lasă ușor la răcit 2-3 minute și se transferă din tava sau tigaie în recipientul inițial.
Semințele coapte și ușor răcite se vor măcina cu ajutorul unui robot - mixer. Se va obține o făină ușor uleioasă. Timpul de măcinare diferă de la aparat la aparat (mixer) - 30 de secunde.
Adaugăm uleiul de sâmburi de struguri în bolul mixerului, peste făina de susan formată.
Se mixează iar (~ 30 de secunde), până se formează o pastă cremoasă. Dacă observați că pasta se lipește de pereții vasului de mixare, atunci puteți ajuta procesul de mixare deschizând vasul și amestecând cu o lingură de lemn și apoi iar mixați.
Mutăm pasta de susan formată din boul mixerului în alt bol, o așez cu ajutorul unei lingurițe, iar la final presor câteva semințe de susan alb pentru decor ;). Se va păstra obligatoriu în frigider acoperită cu un capac ! Această pastă poate fi păstrată în frigider până la 2 luni, însă recomandăm prepararea unor cantități mici și consumul lor în decursul a câteva zile.
Observații
→ Pasta de susan alb se mai numește fie unt de susan alb, fie unt/pastă tahini albă
→ Susanul alb trebuie copt între 3 și 5 minute până capătă o ușoară tentă aurie, astfel aroma semințelor de susan se intensifică și se asigura o eliberare mai ușoară a grăsimilor/uleiurilor.
→ Uleiul folosit are rolul de a lega mai bine pasta, de ai da cremositate. Mărind sau scăzând cantitatea de ulei vom obține o pastă mai subțire sau mai densă.
→ Păstrare și valabilitate: pasta de susan se va păstra obligatoriu în frigider și recomandăm să faceți cantități mici pentru a putea fi consumate într-un timp cât mai scurt. La frigider, pasta de susan alb o puteți păstra până la 2 luni.
→ Există studii recente arată că persoanele care consumă acestă pastă de susan pe termen lung, le scade riscul de apariție de boli cardiovasculare! Datorită acidul oleic și acid linoleic (omega 3) din compoziție, reduce nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemeni nutrienții sesamin și sesamolin (antioxidanți unici care se regăsesc doar în semințele de susan și implicit pasta tahini) au proprietăți de scădere a nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.
Administrare
→ Pasta de susan alb simplă, doar cu ulei de sâmburi de struguri se poate consuma fie ca atare, fie în combinație cu diverse mâncăruri.
→ Ca atare se poate lua câte 1 lingură de 1-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese în cure de câte 3 luni, mai ales dimineața pe stomacul gol, cu pauze de 2-4 săptămâni!
→ În combinație cu diverse mâncăruri poate fi adăugată în diverse preparate, în special la cele libaneze (humus), în legume sau leguminoase, ca sos, sau chiar pe pâine / lipie la micul dejun.
⚠ Pasta de susan alb tahini are o valoare calorică ridicată (o lingură mare de ~20g conține 80-100 calorii), de aici și recomandarea unui consum moderat.
Efecte și beneficii
produs hrănitor, energizant cu valoare energetică mare;
o sursă importantă de acizi grași Omega 3 (acidul oleic și linoleic);
bogat în vitamine: vitaminele A, B, C, E;
bogat în minerale calciu, seleniu, magneziu și fosfor;
o sursă bună de proteine;
sursă de fibre;
aliatul celor cu probleme cardio-vasculare;
reduce riscul de boli cardiovasculare;
reglează colesterolul și trigliceridele;
reglează tensiunea arteriala;
ajută la detoxifierea ficatului și a rinichilor;
întărește sistemul imunitar;
previne osteoporoza, susanul fiind bogat în calciu;
susține digestia;
reglează tranzitul intestinal;
tratează constipația;
bun în tratarea arsurilor la stomac;
efecte antioxidante;
efecte antiinflamatorii;
reduce durerile articulare;
crește fertilitatea și sunt afrodisiace;
ajută la întărirea sistemului imunitar;
ajută persoanele cu anemie;
previne apariția diabetului;
Efecte secundare
- alergii pentru cei alergici la oricare din ingrediente;
Contraindicații
persoanelor alergice;
femeilor cu dezechilibre hormonale;
persoanelor cu hipercalcemie;
Comentarii
Evaluează acest remediu:
Nu există comentarii
Conținutul acestei pagini este informativ. De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Info ingrediente
SusanSemințeSusanul și proprietățile sale terapeutice
Info afecțiuni
Colesterolul măritAfecțiuni circulatoriiTotul despre colesterolul mărit: nivel normal, cauze și remedii naturale
Trigliceride crescuteAfecțiuni circulatoriiTrigliceridele crescute: cauze, simptome și remedii naturale