Pastă de susan alb tahini simplă, neîndulcită

Paste Foarte ușor 10 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare4 min
Timp de așteptare5 min
Timp de gătire5 min
Gata în14 min

Pastă de susan alb tahini simplă, neîndulcită

Tahini din susan alb cu ulei de sâmburi de struguri - o rețetă remediu simplă, ieftină, la îndemâna oricui, dar în același timp cu numeroase beneficii pentru organism, cum ar fi: previne bolile cardiovasculare, osteoporoza, susține digestia, un produs hrănitor și multe altele...

Porții

Vor rezulta aproximativ 10 porții a 15-20g porția, adică o lingură

Ingrediente

Cost estimativ: 0.6

Materiale

  • - recipiente
  • - mixer pentru măcinat susanul

Preparare

  • Pastă de susan alb tahini simplă, neîndulcită - Preparare pas 1Pregătim cantitățile de ingrediente!
  • Pastă de susan alb tahini simplă, neîndulcită - Preparare pas 2Coacem susanul alb pentru ~5 minute, fie la cuptor la 180ºC, fie într-o tigaie, la foc mediu, amestecând cu o lingură de lemn (trebuie să fim atenți pentru că semințele de susan se pot arde foarte repede). Semințele de susan sunt gata când acestea devin ușor aurii.
    Prin încălzire-uscare sunt eliberate uleiurile din semințele de susan, astfel asigurăm formarea unei paste cremoase.
  • Pastă de susan alb tahini simplă, neîndulcită - Preparare pas 3După ce au fost coapte, semințele de susan alb se lasă ușor la răcit 2-3 minute și se transferă din tava sau tigaie în recipientul inițial.
  • Pastă de susan alb tahini simplă, neîndulcită - Preparare pas 4Semințele coapte și ușor răcite se vor măcina cu ajutorul unui robot - mixer. Se va obține o făină ușor uleioasă. Timpul de măcinare diferă de la aparat la aparat (mixer) - 30 de secunde.
  • Pastă de susan alb tahini simplă, neîndulcită - Preparare pas 5Adaugăm uleiul de sâmburi de struguri în bolul mixerului, peste făina de susan formată.
  • Pastă de susan alb tahini simplă, neîndulcită - Preparare pas 6Se mixează iar (~ 30 de secunde), până se formează o pastă cremoasă.
    Dacă observați că pasta se lipește de pereții vasului de mixare, atunci puteți ajuta procesul de mixare deschizând vasul și amestecând cu o lingură de lemn și apoi iar mixați.
  • Pastă de susan alb tahini simplă, neîndulcită - Preparare pas 7Mutăm pasta de susan formată din boul mixerului în alt bol, o așez cu ajutorul unei lingurițe, iar la final presor câteva semințe de susan alb pentru decor ;).
    Se va păstra obligatoriu în frigider acoperită cu un capac !
    Această pastă poate fi păstrată în frigider până la 2 luni, însă recomandăm prepararea unor cantități mici și consumul lor în decursul a câteva zile.
Observații
→ Pasta de susan alb se mai numește fie unt de susan alb, fie unt/pastă tahini albă

→ Susanul alb trebuie copt între 3 și 5 minute până capătă o ușoară tentă aurie, astfel aroma semințelor de susan se intensifică și se asigura o eliberare mai ușoară a grăsimilor/uleiurilor.

→ Uleiul folosit are rolul de a lega mai bine pasta, de ai da cremositate. Mărind sau scăzând cantitatea de ulei vom obține o pastă mai subțire sau mai densă.

Păstrare și valabilitate: pasta de susan se va păstra obligatoriu în frigider și recomandăm să faceți cantități mici pentru a putea fi consumate într-un timp cât mai scurt. La frigider, pasta de susan alb o puteți păstra până la 2 luni.

→ Există studii recente arată că persoanele care consumă acestă pastă de susan pe termen lung, le scade riscul de apariție de boli cardiovasculare! Datorită acidul oleic și acid linoleic (omega 3) din compoziție, reduce nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemeni nutrienții sesamin și sesamolin (antioxidanți unici care se regăsesc doar în semințele de susan și implicit pasta tahini) au proprietăți de scădere a nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.

Administrare

→ Pasta de susan alb simplă, doar cu ulei de sâmburi de struguri se poate consuma fie ca atare, fie în combinație cu diverse mâncăruri.

→ Ca atare se poate lua câte 1 lingură de 1-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese în cure de câte 3 luni, mai ales dimineața pe stomacul gol, cu pauze de 2-4 săptămâni!

→ În combinație cu diverse mâncăruri poate fi adăugată în diverse preparate, în special la cele libaneze (humus), în legume sau leguminoase, ca sos, sau chiar pe pâine / lipie la micul dejun.

⚠ Pasta de susan alb tahini are o valoare calorică ridicată (o lingură mare de ~20g conține 80-100 calorii), de aici și recomandarea unui consum moderat.

Efecte

  • produs hrănitor, energizant cu valoare energetică mare;
  • o sursă importantă de acizi grași Omega 3 (acidul oleic și linoleic);
  • bogat în vitamine: vitaminele A, B, C, E;
  • bogat în minerale calciu, seleniu, magneziu și fosfor;
  • o sursă bună de proteine;
  • sursă de fibre;
  • aliatul celor cu probleme cardio-vasculare;
  • reduce riscul de boli cardiovasculare;
  • reglează colesterolul și trigliceridele;
  • reglează tensiunea arteriala;
  • ajută la detoxifierea ficatului și a rinichilor;
  • întărește sistemul imunitar;
  • previne osteoporoza, susanul fiind bogat în calciu;
  • susține digestia;
  • reglează tranzitul intestinal;
  • tratează constipația;
  • bun în tratarea arsurilor la stomac;
  • efecte antioxidante;
  • efecte antiinflamatorii;
  • reduce durerile articulare;
  • crește fertilitatea și sunt afrodisiace;
  • ajută la întărirea sistemului imunitar;
  • ajută persoanele cu anemie;
  • previne apariția diabetului;

Efecte secundare

- alergii pentru cei alergici la oricare din ingrediente;

Contraindicații

  • persoanelor alergice;
  • femeilor cu dezechilibre hormonale;
  • persoanelor cu hipercalcemie;
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=