Iaurt de casă din lapte și smântână fermentată

Băuturi curative Foarte ușor 4 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare5 min
Timp de așteptare12 ore
Timp de gătire10 min
Gata în12 h 15 m

Iaurtul de casă, simplu, cremos, 100% natural

Rețetă simplă de iaurt de casă, cremos, 100% natural cu doar 2 ingrediente: lapte și smântână fermentată

Porții

800g

Ingrediente


Materiale

- recipiente de ceramică sau sticlă (oală de lut, borcane, ...)

Preparare

  • Se fierbe laptele ~ 5 - 10 minute de la primul clocot, la foc minim, și apoi se lasă la răcit până devine ușor călduț (30º-40ºC).
  • Iaurt de casă din lapte și smântână fermentată - Preparare pas 2Când laptele s-a răcit suficient, adică este ușor călduț, acesta se pune în recipiente, ideal oală de lut. Eu am folosit borcane de 800 de grame;
  • În pasul următor se va adăuga smântâna fermentată în recipientele cu lapte, care se va amesteca până la omogenizare.
    La un borcan de 800 de grame am folosit ~ 1.5 linguri de smântână fermentată.
    Trebuie neapărat smântână fermentată deoarece aceasta conține acele bacterii bune care încheagă laptele și dau acel gust puțin acrișor.
    Dacă nu aveți smântână fermentată, puteți folosi drept ferment un iaurt natural cât mai gras (chiar iaurtul făcut de voi) si anume la 800 de grame de lapte, aproximativ 150 grame de iaurt natural.
  • Recipientele cu amestecul de lapte și smântână sau iaurt) se lasă acoperite ~12 ore la temperatura camerei (~25ºC), timp în care se formează iaurtul, după care se dau la rece: frigider, beci...
    Recipientele se pot înfășura într-o pătură pentru a se menține temperatura...
    După ~ 4 ore veți observa cum deja iaurtul se îngroașă.

Observații

Cu cât laptele e mai gras, cu atât iaurtul va fi mai cremos.

Păstrare și valabilitate:
- se va păstra numai la rece în frigider (beci);
- se recomandă consumul în maximum 2 săptămâni.

Iaurtul contribuie la producerea celulelor T care luptă împotriva infecțiilor, astfel, imunitatea ta va fi întotdeauna pregătită să facă față oricărei noi provocări!

Iaurtul contribuie la creșterea masei musculare, fiind o sursă complexă de aminoacizi esențiali și prin urmare este ideal sportivilor.

Administrare

Se poate administra ca atare ~200 g de iaurt natural per porție sau în diverse combinații cu cereale, semințe, fructe, ...

Iaurtul poate fi parte componenta a diverselor măști pentru piele și păr.
De asemeni iaurtul se poate aplica și extern pe piele, util de exemplu în cazul arsurilor solare.

Efecte și beneficii

Alte informații
- iaurtul de casă are aproximativ același conținut de potasiu ca și bananele;
- iaurtul de casă are aproximativ același conținut de proteine ca un ou sau ca 30 g de carne.

Comentarii

Evaluează acest remediu:

20/04/2023

Foarte simplu și ușor de făcut acasă iaurtul

am preparat acest remediu
(0) (0)
01/07/2023

Ce ușor pare

(0) (0)
06/05/2023

Ușor de preparat și mult mai sănătos, mai ales dacă folosești lapte 100% natural de țară...

(0) (0)



Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.