Sirop din muguri de brad

Siropuri Dificil 40 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare15 min
Timp de așteptare12 hours
Timp de gătire1 hour
Gata în13 h 15 m

Sirop din muguri de brad, obținut prin fierbere cu zahăr este folosit atât în scopuri terapeutice pentru tratarea afecțiunilor respiratorii: tuse, bronșită, faringită, laringită,... cât și pentru gustul și aroma sa, în băuturi răcoritoare.

Porții

~ 40 linguri într-un litru de sirop (1 lingură = ~25g )

Ingrediente


Materiale

  • - recipient pentru fierbere: oală/cratiță
  • - site

Preparare

  • Se spală bine mugurii de brad și se curăță de eventualele impurități.
  • Pregătește un recipient pentru fierbere (oală / cratiță), cât să încapă cantitatea muguri pe care o folosiți împreună cu apa. Adaugă mugurii de brad, peste care toarnă apă cât să-i acopere.
  • Se fierbe amestecul de muguri de brad cu apă pentru aproximativ 30 minute, la foc mic - mediu. Apa trebuie să devină ușor lăptoasă, tulbure.
  • După fierbere, se lasă acest amestec la infuzat, acoperit cu un capac, pentru aproximativ 12 ore sau peste noapte. Se poate face și fără acest pas de infuzare, însă, în acest mod, putem fi siguri că se vor extrage toate vitaminele și mineralele conținute de mugurii de brad.
  • După infuzare, se strecoară lichidul obținut, iar mugurii fierți se aruncă.
  • Pentru cantitatea de lichid rezultată, va fi nevoie de zahăr în proporție de 1 la 1. Practic, pentru 1 litru de de lichid, va fi nevoie de 1 kg de zahăr.
    Se pune lichidul infuzat împreună cu zahărul la fiert, la foc mediu pentru aproximativ 30 minute.
  • Se stoarce zeama de la o lămâie și se adaugă în compoziție. Pe tot parcursul fierberii, se va amesteca aproape continuu.
  • La final va rezulta un sirop ușor subțire, roșu brun, care după răcire ar trebui să se îngroașe. Acest lucru se poate verifica prin metoda clasică: se pune o lingură de sirop pentru câteva minute la rece și acesta ar trebui să-și schimbe consistența, adică să se îngroașe.
  • Siropul obținut, se lasă aproximativ 5 minute la liniștit (ușor răcit), după care se toarnă în recipiente de sticlă (recomandat sterilizate) care se vor închide/sigila ermetic.
  • Se acoperă recipientele cu un prosop sau o pătură groasă, pentru a se răci mai încet (se lasă aproximativ 12 ore).
  • Se depozitează la loc răcoros și întunecat.

Administrare

Siropul de muguri de brad poate fi consumat atât în scop terapeutic pentru afecțiuni respiratorii cât și ca băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală, având un gust și o aromă foarte plăcute.
De asemeni mai poate fi folosit ca îndulcitor în diverse băuturi.

Pentru afecțiuni respiratorii, se consumă câte o lingură (la adulți), după care se recomandă a nu se bea sau mânca timp de 30 minute. Se pot administra până la 5 linguri/zi. La copii lingura va fi înlocuită cu o linguriță.

Efecte

  • combate răcelile
  • întărește și protejează căile respiratorii și ajută la menținerea sănătății aparatului respirator;
  • ameliorarează afecțiunile respiratorii cum ar fi: tuse de diverse etiologii, bronșită acută sau cronică, astm bronșic, traheobronșită, pneumonie, tuberculoză
  • decongestionează tractul respirator
  • ajută la normalizarea secrețiilor bronșice;
  • curăță căile respiratorii, eliberează faringele, bronhiile, plămânii și traheele de mucozitățile cumulate;
  • diuretic

Efecte secundare

În cantități mari poate deveni diuretic

Contraindicații

Se recomandă precauție în cazul gravidelor și femeilor care alăptează, copiilor cu vârsta sub 3 ani, persoanelor cu epilepsie, bolnavilor cronici, persoanelor cu tuse convulsivă sau insuficiență renală acută și să consultăm un medic cu experiență în apifitoterapie pentru a fi siguri de tratamentul pentru categoriile menționate mai sus.
Observații
Pentru o obține o culoare mai mai interesantă se poate folosi zahăr brun.

Siropul de muguri de brad, obținut prin fierbere cu zahăr, se poate păstra aproximativ 2-3 ani.

Odată deschisa o sticlă de sirop, aceasta va trebui pusă la frigider și consumată în cel mult 30 de zile.

Pentru obținerea siropului din muguri de brad, se poate folosit atât muguri cât și cetină tânără de brad. Se recomandă culegerea acestora din zone de munte, din locuri cât mai retrase, nepoluate.
Mugurii de brad trebuie să fie cât mai tineri, să aibă o culoare verde crud și intre 1 – 2 cm lungime.

Uleiurile volatile din brad sunt cele care au efect bronhodilatator (ușurează respirația)

Sirop din muguri de brad are efecte benefice în bronşite cronice, tuse persistentă, astm bronşic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită şi chiar tuberculoză.
Alte informații
Mugurii de brad au o multitudine de efecte benefice pentru organism și sunt o sursă bogată de minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu etc), vitamine (vitamina A, vitamina C), rășini, uleiuri esențiale (alfa-pinen, aldehida laurica l-limonen, l-acetat de bornil, sesquiterpene), enzime, flavonoide, taninuri, rezine, clorofilă, caroteni.

Beneficiile mugurilor de brad:
- vindecă afecțiunile respiratorii
- fortifică plămânii și îmbunătățește respirația
- combate infecțiile
- ameliorează bolile digestive
- bun tratament pentru infecții și inflamații renale
- ajută țesuturile să se regenereze după diverse infecții
- îndepărtează respirația urât mirositoare
- Fixează calciul în oase
- Ameliorează durerile articulare
- combat oboseala intelectuala şi stresul
09/08/2020

La fel de bun precum cel din muguri de pin. Recomand maceratul...

(0) (0)
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=