Răceală și gripă

Răceala și gripa: diferențe, cauze și simptome, remedii naturiste

Răceală și gripă

Cele mai des întâlnite afecțiuni virale ale sistemului respirator, răceala și gripa, au simptome comune și pot fi ușor confundate între ele. Totuși, simptomele gripei sunt mai severe și pot apărea complicații la nivel pulmonar. Remediile naturiste ajută la ameliorarea simptomelor din răceală și gripă și grăbesc vindecarea.

Răceala și gripa sunt două afecțiuni care se manifestă la nivelul aparatului respirator uman. Deși au simptome relativ asemănătoare, cele două boli nu trebuie confundate între ele, pentru că au cauze și tratamente ușor diferite. Mai mult, gripa poate genera anumite complicații la nivelul plămânilor sau suprainfectare bacteriană.

Asemănări și diferențe între răceală și gripă

Atât gripa cât și răceala se manifestă respirator. Cele mai frecvente simptome sunt tusea, nasul înfundat, durerea în gât. Totuși, răceala și gripa sunt cauzate de virusuri diferite și, de obicei, simptomele gripei sunt mai severe decât în cazul răcelilor simple. Gripa este mai adesea asociată cu febră și dureri musculare, iar simptomele durează până la două săptămâni, în timp ce răceala este depășită de organism în aproximativ 7 zile.

Nasul înfundat și strănutul sunt mai degrabă caracteristice răcelii, în timp ce gripa poate da și stări de greață sau vomă. Atât gripa cât și răceala se tratează cu medicamente care ameliorează simptomele. În plus, în cazurile severe de gripă se pot administra medicamente antivirale, cu prescripție medicală. În cazul ambelor afecțiuni există mai multe remedii naturiste care pot ameliora simptomele și grăbi vindecarea.

Răceala – cauze și simptome

Răceala obișnuită este o infecție a tractului respirator superior, cauzată de obicei de un rinovirus. Aceasta afectează mai ales căile aeriene superioare și de obicei trece în aproximativ 5-7 zile, fără a fi nevoie de un tratament special. Răcelile sunt cel mai adesea întâlnite în lunile de primăvară și iarnă. Printre cele mai frecvente simptome se numără:

  • Nasul înfundat
  • Secreții nazale abundente
  • Strănut
  • Cefalee (durere de cap)
  • Tuse
  • Durere în gât
  • Oboseală ușoară

Simptomele răcelii se tratează cu medicamente și remedii naturiste și dispar în cel mult o săptămână. Medicii recomandă repausul la pat și hidratarea intensă. În anumite cazuri, în care imunitatea pacientului este slăbită, pot apărea complicații, de tipul bronșitei sau pneumoniei. În astfel de situații este nevoie de un consult medical de specialitate.

Gripa – cauze și simptome

Gripa este o infecție cauzată de un virus gripal. Există trei tipuri de virusuri gripale: virusuri gripal tip A, virusuri gripal tip B și virusuri gripal tip C. Virusurile gripale A și B au mai multe tulpini și circulă an de an, provocând în anumite cazuri epidemii de gripă. Cel mai bun mod de a te proteja de gripă este vaccinarea antigripală, înainte de a începe sezonul de gripă (la începutul toamnei). Simptomele gripei sunt similare cu cele ale răcelilor, dar ceva mai severe:

  • Febră mare (între 38 și 40 grade)
  • Oboseală intensă
  • Dureri musculare
  • Dureri de cap
  • Frisoane
  • Transpirații abundente
  • Tuse
  • Dureri în gât
  • Nas înfundat
  • Stare de vomă, greață și uneori diaree (mai ales în cazul copiilor)

Spre deosebire de simptomele răcelii care se instalează treptat, debutul gripei este brusc. În cazul gripei, pot apărea complicații mai severe, mai ales dacă pacientul suferă deja de o altă afecțiune cronică precum diabetul, o boală cardiovasculară, astm sau boli renale. În acest caz este bine să consulți un medic la primele simptome de gripă.

Remedii naturiste pentru răceală și gripă

Fiind vorba despre infecții virale, nici răceala, nici gripa nu se tratează cu antibiotice. Acestea se prescriu numai de către medic, în cazul unor complicații sau infecții bacteriene asociate celor două afecțiuni. În schimb, simptomele răcelii și gripei pot fi combătute cu succes cu ajutorul remediilor naturiste.

Hidratarea

Apa și ceaiurile din plante sau supa clară de pui sunt recomandate în caz de răceală și gripă, pentru că organismul pierde foarte multe fluide și se deshidratează. Este nevoie să consumi un număr mare de lichide atunci când ai simptome de răceală sau gripă.

Vitamina C

Despre vitamina C mai multe studii au arătat că reduce durata răcelii. Consumul de vitamina C întărește sistemul imunitar, astfel că organismul devine mai rezistent în lupta cu virusul. Surse bune de vitamina C sunt citricele, coacăzele, kiwi, ardeiul gras, roșiile sau broccoli.

Mierea de albine

Mierea este un aliment minune cu proprietăți antivirale și antimicrobiene, care alină durerile în gât din răceală și gripă și susține activitatea sistemului imunitar. În plus, studiile au arătat că mierea de albine tratează și tusea la copii și adulți.

Gargara cu apă sărată

Sarea are proprietăți anticongestionante și se folosește cu succes în ameliorarea durerilor în gât. Se dizolvă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și se folosește lichidul obținut pentru gargară.

Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir este recunoscută de secole pentru proprietățile ei curative. Câteva feliuțe de ghimbir proaspăt se pun în apă fierbinte și ajută la alinarea duerilor în gât și a tusei. Ghimbirul poate combate și stările de greață asociate uneori gripei.

Usturoiul

Această plantă bogată în alicină, un compus cu proprietăți antimicrobiene poate reduce severitatea simptomelor de răceală și gripă. Unele studii susțin că un consum regulat de usturoi previne chiar îmbolnăvirea.

Echinaceea

Planta și rădăcina de echinaceea sunt folosite de mai bine de 400 de ani pentru a trata infecțiile. Echinaceea este bogată în flavonoide, care susțin buna funcțonare a sistemului imunitar. Consumul de echinaceea, sub formă de ceai sau suplimente, poate reduce durata unei răceli.

Zincul

Acest mineral este foarte important pentru sistemul imunitar, pentru că susține producția de globule albe, soldații sistemului imunitar. Zincul ameliorează simptomele răcelii și gripei și ajută organismul să lupte cu virusul sau să îi încetinească acțiunea. Poți consuma zinc sub formă de suplimente alimentare sau din dietă. Surse bune de zinc sunt carnea roșie, crustaceele, lintea, năutul, fasolea, nucile, semințele, lactatele și ouăle.

Anasonul stelat

Acest condiment în formă de stea conține extract de oseltamvir. Aceasta este substanța activă din medicamentul antiviral Tamiflu, folosit în tratamentul gripei. Ceaiul de anason este foarte eficient în tratamentul simptomelor de gripă.

Ceaiurile din plante

Mai multe plante pot fi infuzate pentru a trata simptomele răcelii și gripei. Printre cele mai eficiente se numără turmericul, ghimbirul, cuișoarele.

Uleiuri esențiale

Anumite tipuri de uleiuri esențiale extrase din plante protejează de virusuri și bacterii. Uleiul de arbore de ceai este cel mai bun exemplu. Studiile au arătat că acest ulei încetinește sau chiar oprește rata de înmulțire a virusului. Alte uleiuri din plante care ajută la tratarea răcelii și gripei sunt uleiurile de scorțișoară, mentă, eucalipt, geranium, cimbru, oregano și lămâie. Atenție, uleiurile esențiale nu se înghit ci sunt pentru uz extern.


În concluzie, răceala și gripa sunt afecțiuni virale care trec în 1-2 săptămâni, în funcție de severitatea infecției. Remediile naturiste pot ameliora simptomele răcelii și gripei și pot ușura procesul de vindecare, prin susținerea sistemului imunitar în lupta cu virusul. Dacă simptomele de răceală sau gripă persistă sau se înrăutățesc, este recomandat să consulți un medic. În cazul în care apare febra și ai un istoric cu afecțiuni cronice, consultă medicul de familie, de la primele simptome.

Comentarii

Evaluează această afecțiune:

Ana, 28/07/2021

Bun

(0) (0)
denis, 16/07/2021

Mulțumim, într-adevăr sfaturi utile pentru răceală și gripă

(0) (0)