Sirop din muguri de pin

Siropuri Dificil 30 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare15 min
Timp de așteptare12 ore
Timp de gătire1 ora
Gata în13 h 15 m

Aliatul afecțiunilor respiratorii

Sirop din muguri de pin, obținut prin fierbere cu zahăr este folosit atât în scopuri terapeutice pentru tratarea afecțiunilor respiratorii: tuse, bronșită, faringită, laringită,... cât și pentru gustul și aroma sa, în băuturi răcoritoare.

Porții

~ 30 linguri în 750ml de sirop din muguri de pin (1 lingură = ~25g )

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 7.2 €

Materiale

  • - recipient pentru fierbere: oală/cratiță
  • - site
  • - lingură
  • - recipiente de sticlă

Preparare

  • Sirop din muguri de pin - Preparare pas 1Mugurii de pin se spală bine, sub jet de apa. Dacă este cazul, se curăță de eventualele impurități.
  • Sirop din muguri de pin - Preparare pas 2Adaugăm mugurii de pin într-o cratița de dimensiune cât să încapă împreună cu apa. Peste se adaugă apa (~ 1 litru), dar în general cât sa-i acopere.
  • Sirop din muguri de pin - Preparare pas 3Se fierbe amestecul de muguri de pin cu apă pentru ~ 30 minute, la foc mediu. Apa trebuie să devină ușor lăptoasă, tulbure.
  • Sirop din muguri de pin - Preparare pas 4După fierbere, se lasă amestecul la infuzat, acoperit cu un capac, pentru aproximativ 12 ore sau peste noapte. Acest pas poate fi sărit, însă dacă aveți timp, recomandăm și infuzarea, deoarece, în acest mod, putem fi siguri că se vor extrage toate vitaminele și mineralele conținute de mugurii de pin.
  • Sirop din muguri de pin - Preparare pas 5În acest pas, vom strecura lichidul obținut. Eu am folosit o presă cu sită și o strecurătoare. Mugurii fierți se aruncă, deși probabil pot fi utilizați ca și îngrășământ pentru solul anumitor plante,...
  • Sirop din muguri de pin - Preparare pas 6Pentru cantitatea de lichid rezultată, va fi nevoie de zahăr în proporție de 1 la 1. Practic, pentru 1 litru de de lichid, va fi nevoie de 1 kg de zahăr. În aceasta rețetă am folosit zahăr brun.
    Lichidul strecurat se pune împreună cu zahărul la fiert, la foc mediu pentru aproximativ 30 minute.
    Atenție: pe tot parcursul fierberii, se va amesteca aproape continuu cu o lingură.
  • Sirop din muguri de pin - Preparare pas 7Pe ultimele 5 minute de fierbere, se stoarce zeama de la o lămâie și se adaugă în compoziție.
  • Sirop din muguri de pin - Preparare pas 8La final trebuie să rezulte un sirop ușor subțire, roșu brun, care după răcire ar trebui să se îngroașe. Acest lucru se poate verifica prin metoda clasică: se pune o lingură de sirop pentru câteva minute la rece și acesta ar trebui să-și schimbe consistența, adică să se îngroașe.
  • Sirop din muguri de pin - Preparare pas 9Vom lăsa siropul obținut ~5 minute la liniștit (ușor răcit), după care se toarnă în recipiente de sticlă (recomandat sterilizate) care se vor închide/sigila ermetic.
  • Dacă dorim să păstrăm siropul pentru mai mult timp (mai mult de 6 luni), se recomandă după sigilarea recipientelor de sticlă, răcirea lentă a acestora. Răcirea lentă se poate face prin acoperirea recipientelor cu un prosop sau o pătură groasă, pentru aproximativ 12 ore.
  • Se depozitează la loc răcoros și întunecat.

Observații

Se recomandă culegerea mugurilor de pin, din zone de munte, din locuri cât mai retrase, nepoluate. Mugurii de pin trebuie să fie cât mai tineri, să aibă o culoare verde crud și între 1 – 2 cm lungime.

E bine ca mugurii de pin să fie proaspeți. Timpul maxim de la culegerea mugurilor de pin până la preparare să fie de maxim 5 zile (depozitați în frigider).

Pentru o obține o culoare mai mai interesantă, se poate folosi zahăr brun.

Siropul de muguri de pin, obținut prin fierbere cu zahăr, se poate păstra aproximativ 2-3 ani.

Odată deschisa o sticlă de sirop, aceasta va trebui pusă la frigider și consumată în cel mult 30 de zile.

Uleiurile volatile din pin sunt cele care au efect bronhodilatator (ușurează respirația). Studiile arată că siropul din muguri de pin ar fi mai eficient decât siropul din muguri de brad.

Sirop din muguri de pin are efecte benefice în bronşite cronice, tuse persistentă, astm bronşic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită şi chiar tuberculoză.

Administrare

Siropul de muguri de pin poate fi consumat atât în scop terapeutic pentru afecțiuni respiratorii cât și ca băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală, având un gust și o aromă foarte plăcute.

Pentru afecțiuni respiratorii, se consumă câte 3-5 linguri de sirop / zi.
După administrare, recomandăm a nu se bea sau mânca timp de 30 de minute. La copii lingura va fi înlocuită cu o linguriță!

Efecte și beneficii

  • menține sănătatea aparatului respirator
  • previne și poate trata tusea, răgușeala, laringita, faringita, bronșita
  • ajută la decongestionarea tractului respirator și la tratarea iritațiilor acestuia
  • eficient în tratarea tusei convulsive
  • normalizează secrețiile bronșice
  • remediu împotriva răcelilor
  • se folosește în tratarea migrenelor

Efecte secundare

În cantități mari poate deveni diuretic

Contraindicații

Pentru persoanele alergice, gravide, femei care alăptează și copii sub 3 ani e bine a se consulta un medic.

Alte informații
Mugurii de pin au o mulțime de efecte benefice și sunt o sursă bogată de vitamine, minerale, antioxidanți, uleiuri esențiale și acizi grași nesaturați. Ei conțin vitaminele E, B1, B2, B3, B9, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, antioxidanți, minerale, acizi grași nesaturați (acid alfa-linoleic, acid oleic, acid pinoleic, Omega 9), betacaroten, luteină, zeaxantină, uleiuri esențiale, substanțe amare.

Alte beneficii ale mugurilor de pin:
- Îmbunătățesc vederea
- Au efect energizant
- Îmbunătățesc sănătatea inimii
- Previn îmbătrânirea prematură
- Reduc riscul apariției cancerului
- Ajută la pierderea greutății
- Combat oboseala

Comentarii

Evaluează acest remediu:




Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.