Lichidul strecurat se pune împreună cu zahărul la fiert, la foc mediu pentru aproximativ 30 minute. Atenție: pe tot parcursul fierberii, se va amesteca aproape continuu cu o lingură.
Pe ultimele 5 minute de fierbere, se stoarce zeama de la o lămâie și se adaugă în compoziție.
La final trebuie să rezulte un sirop ușor subțire, roșu brun, care după răcire ar trebui să se îngroașe. Acest lucru se poate verifica prin metoda clasică: se pune o lingură de sirop pentru câteva minute la rece și acesta ar trebui să-și schimbe consistența, adică să se îngroașe.
Vom lăsa siropul obținut ~5 minute la liniștit (ușor răcit), după care se toarnă în recipiente de sticlă (recomandat sterilizate) care se vor închide/sigila ermetic.
Dacă dorim să păstrăm siropul pentru mai mult timp (mai mult de 6 luni), se recomandă după sigilarea recipientelor de sticlă, răcirea lentă a acestora. Răcirea lentă se poate face prin acoperirea recipientelor cu un prosop sau o pătură groasă, pentru aproximativ 12 ore.
Se depozitează la loc răcoros și întunecat.
Observații
Se recomandă culegerea mugurilor de pin, din zone de munte, din locuri cât mai retrase, nepoluate. Mugurii de pin trebuie să fie cât mai tineri, să aibă o culoare verde crud și între 1 – 2 cm lungime.
E bine ca mugurii de pin să fie proaspeți. Timpul maxim de la culegerea mugurilor de pin până la preparare să fie de maxim 5 zile (depozitați în frigider).
Pentru o obține o culoare mai mai interesantă, se poate folosi zahăr brun.
Siropul de muguri de pin, obținut prin fierbere cu zahăr, se poate păstra aproximativ 2-3 ani.
Odată deschisa o sticlă de sirop, aceasta va trebui pusă la frigider și consumată în cel mult 30 de zile.
Uleiurile volatile din pin sunt cele care au efect bronhodilatator (ușurează respirația). Studiile arată că siropul din muguri de pin ar fi mai eficient decât siropul din muguri de brad.
Sirop din muguri de pin are efecte benefice în bronşite cronice, tuse persistentă, astm bronşic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită şi chiar tuberculoză.
Administrare
Siropul de muguri de pin poate fi consumat atât în scop terapeutic pentru afecțiuni respiratorii cât și ca băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală, având un gust și o aromă foarte plăcute.
Pentru afecțiuni respiratorii, se consumă câte 3-5 linguri de sirop / zi. După administrare, recomandăm a nu se bea sau mânca timp de 30 de minute. La copii lingura va fi înlocuită cu o linguriță!
Efecte și beneficii
menține sănătatea aparatului respirator
previne și poate trata tusea, răgușeala, laringita, faringita, bronșita
ajută la decongestionarea tractului respirator și la tratarea iritațiilor acestuia
eficient în tratarea tusei convulsive
normalizează secrețiile bronșice
remediu împotriva răcelilor
se folosește în tratarea migrenelor
Efecte secundare
În cantități mari poate deveni diuretic
Contraindicații
Pentru persoanele alergice, gravide, femei care alăptează și copii sub 3 ani e bine a se consulta un medic.
Alte informații
Mugurii de pin au o mulțime de efecte benefice și sunt o sursă bogată de vitamine, minerale, antioxidanți, uleiuri esențiale și acizi grași nesaturați. Ei conțin vitaminele E, B1, B2, B3, B9, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, antioxidanți, minerale, acizi grași nesaturați (acid alfa-linoleic, acid oleic, acid pinoleic, Omega 9), betacaroten, luteină, zeaxantină, uleiuri esențiale, substanțe amare.
Alte beneficii ale mugurilor de pin: - Îmbunătățesc vederea - Au efect energizant - Îmbunătățesc sănătatea inimii - Previn îmbătrânirea prematură - Reduc riscul apariției cancerului - Ajută la pierderea greutății - Combat oboseala
Comentarii
Evaluează acest remediu:
Nu există comentarii
Conținutul acestei pagini este informativ. De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Info ingrediente
Muguri de pinPlanteMugurii de pin și beneficiile lor
LămâieFructeLămâia: beneficii miraculoase pentru sănătate și frumusețe
Info afecțiuni
TuseAfecțiuni respiratoriiTipuri de tuse și combaterea lor prin metode naturiste
Răceală și gripăAfecțiuni sistem imunitarRăceala și gripa: diferențe, cauze și simptome, remedii naturiste