Lămâie

Lămâia: beneficii miraculoase pentru sănătate și frumusețe

Lămâia este cunoscută ca remediu natural de combatere a răcelii și gripei, un aliat pentru frumusețea pielii și a părului, dar și ca unul dintre cele mai folosite fructe din lume pentru a lupta împotriva bolilor și a vindeca rănile. Puterea sa se datorează conținutului său redus de energie, nivelului echilibrat de sodiu și potasiu și, evident, conținutului ridicat de vitamina C.

Lămâia este fructul prezent în casele majorității oamenilor din întreaga lume, datorită beneficiilor sale gastronomice, pentru frumusețe, dar, mai ales, pentru sănătate. Cu o aromă deosebită, care merge foarte bine în băuturi, mâncare și deserturi, acest citric a fost folosit în medicină încă din cele mai vechi timpuri și reprezintă astăzi unul dintre cei mai buni aliați pentru sănătate, existând mai multe studii științifice care susțin beneficiile sale.

Chiar și în multe tradiții medicinale, precum cea chineză, se recomandă consumul de suc de lămâie în timpul zilei pentru a elimina diferite toxine.

Cu ce se remarcă lămâia de celelalte citrice?

Unul dintre principalele beneficii ale lămâii este capacitatea sa de a alcaliniza organismul și de a regla pH-ul. În prezent, multe persoane au o dietă acidă, de aceea este recomandat să consumăm lămâie pentru a contracara această aciditate. Există însă și multe alte avantaje ale lămâii pe care mulți dintre noi nici măcar nu le cunoaștem. Care sunt acestea?

Tratament naturist pentru detoxifierea organismului

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale, lămâia este un aliment diuretic. Prin urmare, ajută la eliminarea lichidelor și a substanțelor toxice reținute în organism. Datorită acestui beneficiu, este foarte indicat pentru detoxifierea organismului și prevenirea diferitelor afecțiuni.

Remediu împotriva durerilor

Sucul de lămâie (al citricilor în general) reduce durerile reumatice și articulare, întrucât ajută la dizolvarea toxinelor și a cristalelor care generează guta. În plus, puterea sa alcalina este un aliat eficient în combaterea sciatică și a durerilor articulare.

Deodorant natural

Lămâia poate fi folosită ca deodorant de urgență atunci când cel pe care îl utilizăm în mod normal s-a terminat. Sucul aplicat direct pe piele ajută la menținerea mirosurilor nedorite sub control.

Curățarea sângelui și a arterelor

Datorită antioxidanților din lămâie. Aceasta contribuie la eliminarea deșeurilor și a substanțelor toxice prezente în fluxul sanguin, prevenind bolile legate de sistemul circulator și cardiovascular. De asemenea, ajută la tratarea bolilor precum holera și malaria.

Aliat împotriva febrei

Consumul de apă caldă cu lămâie este ideal pentru a controla febra (în caz de gripă sau răceli), fiind un remediu eficace pentru întărirea sistemul de apărare împotriva infecțiilor și reducerea temperaturii corpului (întrucât lămâia accentuează transpirația).

Previne îmbătrânirea prematură

Bogată în antioxidanți, lămâia este un bun aliat pentru a preveni îmbătrânirea prematură. Conținutul său de vitamina C și alți antioxidanți importanți ajută la lupta împotriva radicalilor liberi și la prevenirea a numeroase boli.

Leac împotriva afecțiunilor respiratorii

Datorită conținutului său ridicat de vitamina C și a proprietăților sale antibiotice și antivirale, lămâia ajută la curățarea căilor respiratorii și, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar, dovedindu-se astfel a fi un aliat puternic în tratarea unor boli precum astmul, bronșita și alte probleme respiratorii.

Acționează ca un balsam hepatic

Întrucât stimulează secreția biliară și ajută la metabolizarea rapidă a grăsimilor, lămâia este un puternic aliat pentru prevenirea inflamației ficatului și a vezicii biliare.

Combate tensiunea arterială ridicată

: datorită conținutului ridicat de potasiu, apa cu lămâie ajută la combaterea retenției de lichide și, prin urmare, contribuie la reducerea presiunii. Este astfel recomandat consumul frecvent de apă cu lămâie persoanelor care se confruntă cu hipertensiune arterială.

Remediu pentru bolile de stomac

Lămâia ajută la reglarea pH-ului organismului și, datorită acestui fapt, este un leac împotriva diverselor afecțiuni ale stomacului: balonare, aciditate, paraziți, constipație, indigestie, senzație de greață.

Protecție împotriva pietrelor la rinichi

S-a demonstrat că acidul citric oferă o protecție eficientă împotriva formării de pietre renale. Motivul se datorează faptului că acest acid favorizează creșterea citratului în urină, ceea ce reduce riscul ca respectivele cristale să se transforme în pietre.

Îngrijirea părului

Lămâia este un aliat excelent pentru curățarea și frumusețea părului și a scalpului. Sucul de lămâie ajută la curățarea scalpului și previne mătreața. În plus, acesta funcționează ca un înălbitor natural, îmbunătățește textura părului și ajută la păstrarea luciului natural al părului.

Leac împotriva anemiei

datorită cantității de vitamina C și acid citric, lămâia devine un remediu eficient împotriva anemiei, deoarece îmbunătățește absorbția fierului în corpul nostru.

Susține pierderea în greutate a persoanelor supraponderale

Lămâia ajută la reducerea grăsimilor corporale, elimină substanțele toxice din organism și oferă, de asemenea, o senzație de sațietate. În acest caz, se recomandă să bem apă caldă pe stomacul gol.

Îngrijirea pielii

Consumul zilnic de lămâie contribuie la o piele mai sănătoasă, mai radiantă și mai tânără. Aplicată direct pe piele, aceasta tratează infecțiile, cicatricile, petele solare, acneea și excesul de sebum.

Tratament eficace pentru afecțiuni ale gâtului

Lămâia este un ajutor de nădejde atunci când ne confruntăm cu diferite afecțiuni ale gâtului, datorită proprietăților sale antibiotice și antivirale. O putem folosi sub formă de ceai cald cu lămâie sau făcând gargara cu sucul extras din lămâie.

Protecție împotriva cancerului

Flavonoidele din lămâie ar putea juca un rol relevant în protecția împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de prostată sau de colon. De asemenea, un aport regulat de citrice ar putea fi asociat cu un risc mai mic de cancer la stomac și cancer pancreatic.

Susține sănătatea dentară

Zeama de lămâie poate ajuta la reducerea durerilor de dinți atunci când este aplicat direct pe zona dureroasă. De asemenea, este utilă în cazurile de sângerare a gingiilor, fiind și un mare aliat pentru albirea dinților și combaterea respirației urât mirositoare (halidozei).

Cum să consumăm lămâia în beneficiul sănătății și în ce cantitate?

Lămâia poate fi consumată în stare pură, în ceaiuri, cocktail-uri, în prăjituri, salate și sosuri, dar cea mai cunoscută utilizare a sa este sub formă de suc (zeamă de lămâie) și apă cu lămâie.

Cantitatea recomandată de consumat depinde de la persoană la persoană, de constituția fizică a fiecăruia și de mulți alți factori adiacenți. De exemplu, vârstnicii și copiii o tolerează mai puțin decât adulții cu o constituție fizică standard, iar cei atletici mai puțin decât persoanele supraponderale.

Sfatul nostru este să se apeleze la un specialist înainte de a consuma zilnic lămâie și în cantități mari, deoarece oricât de benefică ar fi aceasta, în cantități excesive poate dăuna sănătății noastre.

Valori nutriționale per 100 g (suc de lămâie)

- Apă: 92.31
- Carbohidrați: 6,9
- Calorii: 22 kcal
- Glucide/Zaharuri: 2,52
- Lipide / Grăsimi: 0.24
- Proteine: 0.35
- Vitamina C: 38.7 mg
- Calciu: 6 mg
- Potasiu: 103 mg

Contraindicații

Ca orice aliment, introducerea lămâii în dieta noastră este direct legată de condițiile fizice ale fiecărei persoane, deoarece, deși vorbim de un mare aliat al sănătății, consumul ei trebuie restricționat în fața unor situații particulare pe care un individ le poate suferi. Așadar, lămâia este contraindicată persoanelor care de confruntă cu:
- demineralizarea și decalcifierea oaselor
- probleme dentare (inflamația gingiilor, dinți pierduți și foarte deteriorați)
- răni la nivelul gurii, limbii și gâtului
- insomnie
- probleme de stomac (acidoză)
- răni ale pielii
- constipație cronică
- inflamație a prostatei, a uterului, vezicii urinare sau esofagului.

Consumată ca la carte, la recomandarea medicului specialist, lămâia face minuni în viața fiecăruia dintre noi, important este să o folosim așa cum trebuie, chibzuit și în cantitatea potrivită.

Preparatele vor fi mai gustoase cu un pic de suc de lămâie, prăjiturile mai delicioase cu o esență de lămâie (coajă rasă), iar noi mai luminoși și plini de viață incluzând-o în leacurile noastre pentru frumusețe și sănătate.

Efecte benefice:

- Detoxifiant
- Remediu împotriva durerilor
- Cosmetic: deodorant natural, îngrijirea pielii și a părului
- Dermatologic: previne îmbătrânirea prematură
- Circulator (curăță sângele și arterele)
- Respirator (leac împotriva afecțiunilor respiratorii)
- Aliat împotriva febrei
- Hepatic (balsam hepatic)
- Combate tensiunea arterială ridicată
- Digestiv
- Aliment recomandat în diete
- Respirator
- Susține sănătatea dentară
- Renal (Protecție împotriva pietrelor la rinichi)
- Leac împotriva anemiei

Comentarii

Evaluează acest ingredient: