Deși nucile caju sunt destul de dulci, dacă doriți un unt și mai dulce și dacă nu aveți restricții la dulce, puteți adăuga și 1- 2 lingurițe de miere.
De asemenea, acel vârf de linguriță de sare este opțional și nu este recomandat celor care suferă de afecțiuni cardio-vasculare.
Uleiurile → Cantitatea de uleiuri folosită poate varia în funcție de cât de subțire sau gros doriți să obțineți untul de caju.
→ De asemenea, se poate folosi orice tip de ulei, însă se recomandă un ulei cu un gust neutru pentru a nu altera gustul de bază al ingredientului principal - nucile caju. De exemplu uleiul de sâmburi de struguri are un gust neutru, dar este și foarte valoros din punct de vedere nutrițional. Uleiul de cocos este un liant foarte bun, mai ales atunci când produsul este dat la frigider, acesta ajutând la o solidificare și cremozitate.
O sursă excelentă de proteine, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți → Untul de caju este un unt bogat în proteine și carbohidrați.
→ Datorită sursei de proteine, untul caju are un efect pozitiv asupra sănătății oaselor și în special asupra creșterii și menținerii masei musculare.
→ Untul de caju este bogat în mineralele precum fosfor, cupru, fier, magneziu, seleniu, zinc. Magneziu și fierul ajută la stimularea energiei, reducând oboseala și epuizarea. Zincul ajută la menținerea sănătății părului, a unghiilor și a pielii.
→ Untul de caju are mai puține grăsimi omega 3 decât alte tipuri de unt (arahide, migdale, nuci).
Informații nutriționale / 100 g de unt caju: - Calorii: 650 Kcal
- Grăsimi: 53 g
- - Grăsimi saturate: 10 g
- - Grăsimi mono-nesaturate: 29 g
- - Grăsimi polinesaturate: 11 g
- Carbohidrați: 20 g
- - Zaharuri: 5.4 g
- Proteine: 18 g
- Fibre: 4.2 g
Asigura x% din DZR - Vitamina K: 32%, 34.1 µg
- Fosfor: 70%, 490mg
- Cupru: 110%, 2.2mg
- Fier: 51%, 6.68mg
- Magneziu: 82%, 292mg
- Seleniu: 28%, 19.9µg
- Zinc: 32%, 5.78mg
Păstrare și valabilitate: → A se
păstra închis ermetic, într-un loc răcoros, întunecos și uscat, ideal în frigider.
→ Valabilitate: se poate păstra în frigider,
închis ermetic până la 3 luni.
→ Odată
deschis, consumați-l în termen cât mai scurt, maxim o lună.
→ Se recomandă prepararea de cantități mici, pentru a putea fi consumate într-un termen cât mai scurt.
Untul de caju este un preparat versatil, cu un gust aparte (delicios) ce poate fi consumat ca atare sau în diverse preparate.
Untul de caju ideal pentru micul dejun, ca și adaos la terciul de ovăz sau consumat ca o cremă tartinabilă (pe felii de pâine sau rondele).
Ideal, se recomandă ~10-20 grame de unt pe zi, consumat dimineața, la micul dejun.
O lingură de 1-2 ori pe zi.
⚠ Untul caju este un produs caloric, și de aceea se recomandă, a nu se depăși 40 g de unt caju pe zi la un adult cu o greutate de ~80 kg.
Poate fi consumat pe perioade lungi de timp, cu recomandarea ca la 2-3 luni să se facă o pauză de 1-2 săptămâni.