Uleiurile prezentate (uleiul din sâmburi de struguri și cel de cocos) sunt cele mai recomandate, însă dacă nu aveți puteți folosi și alte tipuri de uleiuri, idea ar fi să aibă un gust cât mai neutru.
Punem migdalele într-o tavă și le coacem în cuptor la 180º C pentru ~3-5 minute! De asemeni migdalele se poate coace și într-o tigaie, la foc mediu. Este bine să amestecăm cu o lingură de lemn și trebuie să fim atenți pentru că acestea se pot arde. Practic, prin uscare/coacere, grăsimile vor fi eliberate mai ușor și vom asigura obținerea unei paste cremoase.După ce au fost coapte, migdalele se lasă ușor la răcit (2-3 minute), după care se vor adăuga în vasul mixerului / blenderului.Adăugăm uleiul de cocos în vasul blenderului .Adăugăm uleiul din sâmburi de struguri în vasul blenderului.Adăugăm mierea de albine în vasul blenderului .Adăugăm sarea (opțional).Măcinăm / mixăm toate ingredientele până se formează o pastă cremoasă - untul de migdale.
Timpii de mixare/măcinare diferă în funcție de mai multe criterii (tipul mixerului, cât de bine au fost coapte migdalele, ...), între 30 de secunde și 1-2 minute, însă cel mai bine vă orientați vizual.La final, transferăm untul de migdale într-un recipient și îl păstrăm obligatoriu la frigider, acoperit cu un capac sau folie alimentară (cât mai etanș).
Acest unt de migdale poate fi păstrată în frigider până la 3 luni, însă recomandăm prepararea unor cantități mici și consumul lor în decursul a câteva zile.Observații
Uleiurile → Cantitatea de uleiuri folosită poate varia în funcție de cât de subțire sau gros doriți să obțineți untul de migdale.
→ De asemenea, se poate folosi orice tip de ulei, însă se recomandă un ulei cu un gust neutru pentru a nu altera gustul de bază al ingredientului principal - migdalele. De exemplu uleiul de sâmburi de struguri are un gust neutru, dar este și foarte valoros din punct de vedere nutrițional. Uleiul de cocos este un liant foarte bun, mai ales atunci când produsul este dat la frigider, acesta ajutând la o solidificare și cremozitate.
→ Fiind un preparat bogat în proteine și grăsimi sănătoase, untul de migdale este excelent pentru diverse rețete fitness, pentru micul dejun sau deserturi.
→ Proteinele contribuie la creșterea și menținerea masei musculare și susțin sănătatea oaselor.
→ Grăsimile sănătoase susțin sistemul cardiovascular și practic ajută la menținerea nivelului de colesterol.
→ Untul de migdale contribuie la reglarea nivelului de insulină și a zahărului din sânge.
Valori nutriționale pentru 100 g unt de migdale - Calorii: 650 Kcal
- Grăsimi totale: 60 g
- Grăsimi saturate: 4.4 g
- Carbohidrați: 9.5 g
- Zaharuri: 5.0 g
- Proteine: 24 g
- Fibre: 12 g
- Sodiu: 1 mg
Asigura x% din DZR - Riboflavină (B2): 88%, 1138 mg
- Cupru: 115%, 1031 mg
- Mangan: 95%, 2179 mg
- Fosfor: 69%, 481 mg
- Potasiu: 16%, 733 mg
- Seleniu: 7%, 4.1 mg
DZR = doza zilnica recomandata
Păstrare și valabilitate: → A se
păstra închis ermetic, într-un loc răcoros, întunecos și uscat, ideal în frigider.
→ Valabilitate: se poate păstra în frigider,
închis ermetic până la 3 luni.
→ Odată
deschis, consumați-l în termen cât mai scurt, maxim o lună.
→ Se recomandă prepararea de cantități mici, pentru a putea fi consumate într-un termen cât mai scurt.
Administrare
Fiind un preparat versatil și delicios, poate fi, cu ușurință, adăugat în meniul zilnic, în diverse preparatele sau servit ca atare.
Este ideal pentru micul dejun ca și adaos la terciul de ovăz sau consumat ca o cremă tartinabilă.
Eu personal îl prefer dimineața, la micul dejun, pe felii de pâine sau rondele.
Ideal, se recomandă ~10-20 grame de unt de migdale pe zi, dimineața la micul dejun.
⚠ Fiind un produs caloric, se recomandă, a nu se depăși 40 g de unt de migdale pe zi, pentru un adult cu o greutate de ~80 kg.
Poate fi folosit pe perioade lungi de timp, cu recomandarea ca la 2-3 luni să se facă o pauză de 1-2 săptămâni.
Efecte și beneficii
- hrănitor, energizant;
- o sursă excelentă de grăsimi nesaturate sănătoase (acizi grași omega 3 valoroși);
- o sursă excelentă de proteine ușor digerabile;
- o sursă generoasă de antioxidanți, fiind bogat în flavonoide;
- o sursă excelentă de vitamine E și B2 (riboflavină);
- o sursă excelentă de minerale: magneziu, potasiu, mangan și cupru;
- o sursă excelenta de micro și macro-nutrienți;
- o sursă de arginină, migdalele fiind bogate în arginină;
- scade riscul apariției bolilor de inimă;
- contribuie la scăderea colesterolului;
- susține sănătatea inimii, stimulând fluxul sanguin, oxigenarea, și aportul de substanțe nutritive (datorită unei cantități impresionante de magneziu și potasiu);
- ajută la menținerea unei tensiuni arteriale bune (potasiul);
- ajută la normalizarea ritmul cardiac (datorită acizilor grași omega 3);
- reduc riscul formării cheagurilor de sânge;
- ajută la prevenirea infarctului miocardic (atac de cord);
- contribuie la reglarea glicemiei (reglează nivelului zahărului din sânge);
- ideal diabeticilor (varianta neîndulcită) deoarece nu provoacă o creștere accentuată a zahărului din sânge și a insulinei;
- perfect pentru persoanele active fizic care au o nevoie crescuta de calorii;
- ajută la prevenirea stresului oxidativ;
- ajută la scăderea riscului de apariție a unor calculi biliari la femei;
- menține sănătatea creierului;
- susține sănătatea sistemului digestiv, fiind bogat în fibre;
- deși caloric, cei care-l consumă moderat nu acumulează greutate;
- ajută la scăderea inflamației;
Efecte secundare
- alergii, dacă sunteți alergici la oricare din ingrediente;
- fiind un produs caloric, dacă este consumat în cantități mari, untul de migdale poate genera o creștere a greutății corporale.
Contraindicații
- Nu se adresează persoanelor alergice la migdale.
Alte informații
→ Consumul de migdale (în diverse forme: ca atare, hidratate, unt, ...) susține sistemul cardiovascular, contribuind la sănătatea pereților arteriali, reglarea fluxului sanguin, reducând inflamația, care ar putea cauza boli de inimă.
→
Migdalele sunt bogate în
arginină, un aminoacid necesar pentru a produce o moleculă numită
oxid nitric ce
relaxează vasele de sânge și facilitează fluxul sanguin.
- Untul de migdale are mai multe calorii decât untul de arahide.
- Untul de migdale are un conținut mai mare de fibre decât untul de arahide.
- Untul de migdale are un conținut mai ridicat de calorii și grăsimi, în timp ce untul de arahide au un conținut mai mare de proteine și carbohidrați.
- Untul de arahide conține mai multă vitamină E, fier și calciu decât untul de migdale.
Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.Info ingrediente
Info afecțiuni
Colesterolul măritAfecțiuni circulatoriiTotul despre colesterolul mărit: nivel normal, cauze și remedii naturale DiabetAfecțiuni metabolice și endocrineDiabetul zaharat – cauze, simptome și remedii naturiste cu care poate fi ținut sub control Ultimele articole
Unități de măsură
| 1 linguriță | 1 lingură |
---|
Apă | 5 g | 15 g |
---|
Miere | 7 g | 21 g |
---|
Ulei | 4.57 g | 13.72 g |
---|
1 lingură (~15ml) = 3 linguriţe (~5ml)Valori farmaceutice:
- 1 picătură apă = 0.05 ml
- 1 linguriţă apă = 100 picături
- 1 ml apă - 20 picături
- 1 picătură alte soluții = 0.04 ml
- 1 linguriţă alte soluții = 125 picături
- 1 ml alte soluții - 25 picături
Un borcan clasic de 800 g are un volum de 720 ml, insa real incap ~710ml lichid!
Densitate miere: 1l / ~1.45 kg