Putem folosi orice tip de nuci avem: nuci clasice, nuci de brazilia, nuci pecan, alune de pădure, arahide, migdale, caju, ...).
De asemeni putem folosi orice tip de ulei dorim cu mențiunea ca un ulei cu un gust neutru nu va afecta gustul nucilor, iar uleiul de cocos este un liant foarte bun.
Opțional pe lângă acel vârf de sare puteți adăuga și puțină miere.
Punem mixul de nuci într-o tavă și le coacem în cuptor la 180º C pentru ~3-5 minute! De asemeni nucile se poate coace și într-o tigaie, la foc mediu. Este bine să amestecăm cu o lingură de lemn și trebuie să fim atenți pentru că se pot arde. Practic, prin uscare/coacere, grăsimile din nuci vor fi eliberate mai ușor și vom asigura obținerea unei paste cremoase.După ce au fost coapte, mixul de nuci se lasă ușor la răcit (2-3 minute), după care se va măcina cu ajutorul unui robot - mixer, până se formează o făină uleioasă.
Timpii de mixare/măcinare diferă în funcție de mai multe criterii, între 30 de secunde și 1-2 minute, însă cel mai bine vă orientați vizual.Când se ajunge la o făină uleioasă, adăugăm în recipientul mixer-ului și celelalte ingrediente: uleiul din sâmburi de struguri, uleiul de cocos și opțional sarea.Mixăm până se formează o pastă cremoasă (untul din mix de nuci) (~30 secunde - 1 minut). Dacă pasta se lipește pe pereții vasului mixer-ului, opriți mixerul, folosiți o spatulă (sau lingură de lemn), amestecați de câteva ori eliberând pereții și apoi continuați mixarea.La final, transferăm untul din mix de nuci într-un recipient și îl păstrăm obligatoriu la frigider, acoperit cu un capac sau folie alimentară (cât mai etanș).
Acest unt din mix de nuci poate fi păstrată în frigider până la 3 luni, însă recomandăm prepararea unor cantități mici și consumul lor în decursul a câteva zile.Observații
Uleiurile → Cantitatea de uleiuri folosită poate varia în funcție de cât de subțire sau gros doriți să obțineți untul.
→ De asemenea, se poate folosi orice tip de ulei, însă se recomandă un ulei cu un gust neutru pentru a nu altera gustul de bază al ingredientului principal. De exemplu uleiul de sâmburi de struguri are un gust neutru, dar este și foarte valoros din punct de vedere nutrițional. Uleiul de cocos este un liant foarte bun, mai ales atunci când produsul este dat la frigider, acesta ajutând la o solidificare și cremozitate.
Este și o sursă grozavă de proteine și magneziu:
- proteinele contribuie la dezvoltarea și menținerea masei musculare;
- magneziul contribuie la menținerea sănătății sistemului osos;
- de asemenea, magneziul contribuie la reducerea oboselii și a surmenajului.
Valori nutriționale aproximate pentru 100 g - Calorii: ~600 Kcal
- Grăsimi totale: ~60 g
- Grăsimi saturate: ~5 g
- Carbohidrați: ~9 g
- Zaharuri: ~4 g
- Proteine: ~18 g
- Fibre: ~16 g
Păstrare și valabilitate: → A se
păstra închis ermetic, într-un loc răcoros, întunecos și uscat, ideal în frigider.
→ Valabilitate: se poate păstra în frigider,
închis ermetic până la 3 luni.
→ Odată
deschis, consumați-l în termen cât mai scurt, maxim o lună.
→ Se recomandă prepararea de cantități mici, pentru a putea fi consumate într-un termen cât mai scurt.
Administrare
Acest unt de nuci, fiind un preparat versatil și delicios, poate fi, cu ușurință, adăugat în meniul zilnic, în diverse preparatele sau servit ca atare.
Este ideal pentru micul dejun ca și adaos la terciul de ovăz sau consumat ca o cremă tartinabilă (pe felii de pâine sau rondele).
Ideal, se recomandă ~10-20 grame de unt pe zi, consumat dimineața, la micul dejun.
⚠ Untul din mix de nuci este un produs caloric, și de aceea se recomandă, a nu se depăși 40 g de unt din mix de nuci pe zi la un adult cu o greutate de ~80 kg.
Poate fi folosit pe perioade lungi de timp, cu recomandarea ca la 2-3 luni să se facă o pauză de 1-2 săptămâni.
Efecte și beneficii
- un produs hrănitor și energizant, ideal sportivilor;
- o sursă excelentă de acizi grași omega 3;
- o sursă excelentă de proteine ușor digerabile;
- o sursă generoasă de antioxidanți, fiind bogat în flavonoide;
- o sursă excelentă de vitamine precum: vitamina C, vitamina B1, vitamina B2 (riboflavină), vitamina B3, vitamina B6, vitamina E și vitamina K;
- o sursă excelentă de minerale: magneziu, potasiu, fosfor, cupru, fier, seleniu, zinc;
- o sursă excelenta de micro și macro-nutrienți;
- scade riscul apariției bolilor de inimă;
- contribuie la scăderea colesterolului și a trigliceridelor;
- ajută la menținerea unei tensiuni arteriale bune (potasiul);
- ajută la normalizarea ritmul cardiac (datorită acizilor grași omega 3);
- reduc riscul formării cheagurilor de sânge;
- contribuie la reglarea glicemiei (reglează nivelului zahărului din sânge);
- ideal diabeticilor (varianta neîndulcită) deoarece nu provoacă o creștere accentuată a zahărului din sânge și a insulinei;
- perfect pentru persoanele active fizic care au o nevoie crescuta de calorii;
- ajută la prevenirea stresului oxidativ;
- ajută la scăderea riscului de apariție a unor calculi biliari la femei;
- menține sănătatea creierului;
- susține sănătatea sistemului digestiv, fiind bogat în fibre;
- deși caloric, cei care-l consumă moderat nu acumulează greutate;
- ajută la scăderea inflamației;
Efecte secundare
- alergii, dacă sunteți alergici la oricare din ingrediente;
- fiind un produs caloric, dacă este consumat în cantități mari, untul din mix de nuci poate genera o creștere a greutății corporale.
Contraindicații
- Nu se adresează persoanelor alergice la nuci (alune, arahide, nuci, migdale, caju).
Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.Info ingrediente
Info afecțiuni
Colesterolul măritAfecțiuni circulatoriiTotul despre colesterolul mărit: nivel normal, cauze și remedii naturale DiabetAfecțiuni metabolice și endocrineDiabetul zaharat – cauze, simptome și remedii naturiste cu care poate fi ținut sub control Unități de măsură
| 1 linguriță | 1 lingură |
---|
Apă | 5 g | 15 g |
---|
Ulei | 4.57 g | 13.72 g |
---|
1 lingură (~15ml) = 3 linguriţe (~5ml)Valori farmaceutice:
- 1 picătură apă = 0.05 ml
- 1 linguriţă apă = 100 picături
- 1 ml apă - 20 picături
- 1 picătură alte soluții = 0.04 ml
- 1 linguriţă alte soluții = 125 picături
- 1 ml alte soluții - 25 picături