Diabet

Diabetul zaharat – cauze, simptome și remedii naturiste cu care poate fi ținut sub control

Diabet

Considerat un flagel la nivel mondial, diabetul este cea mai răspândită afecțiune metabolică. Este o boală cronică ce se instalează atunci când nivelul mare al glucozei din sânge nu mai poate fi reglat cu ajutorul insulinei. Chiar dacă nu poate fi tratat complet, diabetul non insulino-dependent poate fi ținut sub control cu ajutorul remediilor naturiste care reglează glicemia din sânge.

Diabetul este o afecțiune metabolică în care organismul nu mai poate procesa zahărul din sânge. În mod normal, hormonul numit insulină permite transportul zahărului din sânge în celulele corpului, unde acesta este depozitat sau folosit pentru producția de energie. În cazul persoanelor cu diabet, corpul fie nu produce suficientă insulină, fie nu poate folosi insulina de care dispune, pentru a regla nivelul glucozei (zahărului) din sânge. Netratată, glicemia mărită din cauza diabetului poate afecta nervii, ochii, rinichii și alte organe. Cele mai importante complicații ale diabetului sunt afecțiunile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și ischemia arterelor periferice (piciorul diabetic).

Tipurile de diabet și factorii de risc

Există trei tipuri majore de diabet, la care se adaugă stadiul prediabetic – când glicemia din sânge este mărită, însă nu suficient pentru a fi pus diagnosticul de diabet zaharat
  • Diabetul de tip 1

    (diabet zaharat de tip 1): este cunoscut și ca diabet insulino-dependent sau diabet cu debut juvenil, din cauza faptului că la majoritatea pacienților care fac această formă de diabet, boala debutează înainte de vârsta de 30 de ani. În acest caz sunt persoanele al căror organism nu mai produce deloc insulină și care trebuie să își administreze zilnic o doză pentru a supraviețui. Factorii de risc pentru diabetul de tip 1 sunt în general genetici.
  • Diabetul de tip 2

    : această afecțiune apare mai ales ca urmare a unui stil de viață nesănătos, fiind o afecțiune metabolică. Organismul fie produce insulină, însă celulele corpului nu mai reacționează suficient la aceasta, fie nu produce suficientă insulină pentru a regla glicemia din sânge. Acest tip de diabet este asociat cu obezitatea și poate fi ținut sub control prin schimbări ale stilului de viață. Cele mai expuse la risc sunt persoanele supraponderale, cu vârsta peste 45 de ani, sedentare, cu hipertensiune, hipercolesterolemie și care au în familie cazuri de diabet.
  • Diabetul gestațional

    : acest tip de diabet se manifestă în timpul sarcinii, când organismul gravidei devine mai puțin sensibil la insulină. Diabetul gestațional nu apare la toate femeile și de cele mai multe ori trece după sarcină. Cele mai multe femei care suferă de diabet gestațional nu au niciun simptom iar afecțiunea este descoperită la un control de rutină al glicemiei, în sarcină. Prezintă un risc mai mare de a face diabet gestațional femeile care sunt supraponderale, au peste 25 de ani, au un istoric familial de diabet zaharat și au sindromul ovarelor polichistice.
  • Prediabetul

    : chiar dacă nu este o afecțiune în sine, prediabetul reprezintă pragul final înainte de diagnosticul de diabet zaharat. În general, medicii consideră că o persoană are prediabet, când glicemia sa se situează între valorile 100 și 125 mg/dl. Persoanele sănătoase au glicemia între 70 și 99 mg/dl, iar diagnosticul de diabet se pune de la 126mg/dl în sus. Persoanele cu prediabet pot evita diagnosticul final dacă fac schimbări în stilul de viață și folosesc remedii naturale pentru a ține sub control glicemia.

Simptomele diabetului

Simptomele resimțite de bolnavii de diabet sunt cauzate în special de creșterea nivelului de zahăr din sânge (glicemia mărită). Printre simptomele generale se numără:
  • Senzație de foame crescută
  • Senzație de sete puternică
  • Scăderi inexplicabile în greutate
  • Urinări frecvente
  • Vedere încețoșată
  • Oboseală extremă
  • Răni care se vindecă greu
  • Disfuncții erectile (la bărbați)
  • Infecții ale tractului urinar (la femei)
  • Infecții fungice recurente (la femei)

Remedii naturiste pentru controlul diabetului

Chiar dacă diabetul zaharat este o afecțiune cronică ireversibilă, diabetul de tip 2 poate fi ținut sub control prin administrarea de remedii naturiste care reglează nivelul glicemiei din sânge. Orice tratament cu remedii pe bază de plante trebuie discutat înainte cu medicul curant.

Printre cele mai eficiente remedii care țin sub control diabetul de tip 2 se numără:
  • Aloe Vera: sucul de aloe vera reglează glicemia și scade nivelul de lipide (grăsimi) din sânge. În plus, gelul de aloe vera este cunoscut pentru proprietățile sale anti-inflamatoare și grăbește vindecarea unor răni sau ulcerații asociate diabetului (piciorul diabetic). Atenție la efectul laxativ al gelului de aloe vera.
  • Extractul de afine: datorită antocianozidelor din componența afinelor, extractul de afine este folosit cu succes pentru scăderea nivelului de zahăr și colesterol din sânge. În plus, extractul de afine îmbunătățește circulația și previne formarea cheagurilor de sânge, complicații frecvente ale diabetului. Atenție sporită în cazul în care luați medicamente care reduc nivelul de glucoză din sânge, pentru a nu se instala hipoglicemia.
  • Castravetele amar: acest fruct înrudit cu castravetele conține mai multe substanțe care reduc nivelul glicemiei, printre care polipeptida-p, un compus vegetal asemănător insulinei produse de corp. Un alt compus din castravetele amar este lectina, care suprimă apetitul alimentar și ajută la reglarea glicemiei.
  • Scorțișoara: studiile au arătat că o doză zilnică de 1-3 grame de scorțișoară poate reduce glucoza, trigliceridele și colesterolul LDL din sânge, după o cură de aproximativ 40 de zile. În plus, scorțișoara crește sensibilitatea organismului la insulină, menținând astfel sub control diabetul de tip 2.
  • Schinduf: cunoscut și ca fân grecesc, schinduful este o plantă ale cărei semințe sunt bogate în fibre solubile și ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, prin încetinirea digestiei și a absorbției de carbohidrați.
  • Ghimbirul: gingerolii, compușii din rizomii de ghimbir, acționează la nivelul sângelui precum insulina, permițând trecerea zahărului din sânge în celulele musculare. În plus, extractul de ghimbir stimulează producția de insulină.
  • Ciulinul de lapte: această plantă a fost folosită încă din antichitate ca tonic pentru ficat, datorită silimarinei, un compus cu proprietăți antioxidante și anti-inflamatoare care poate regla nivelul glicemiei la persoanele cu diabet.
  • Oțet din cidru de mere: acidul acetic din oțetul din cidru de mere are nenumărate proprietăți curative. 1-2 lingurițe de oțet, luate la masă, pot reduce aportul glicemic al unui prânz bogat în carbohidrați.
  • Orz: medicii recomandă consumul de fibre, pentru a scădea nivelul glicemiei și a crește concentrația de insulină din organism. Orzul este una dintre cerealele pline de proteine și fibre, care se gătește ușor și poate fi incorporată în orice regim alimentar.
  • Berberina: este un alcaloid extras din plante precum gențiana sau agrișele, care crește cantitatea de insulină produsă de organism și scade nivelul de colesterol și trigliceride. Acest extract nu se administrează niciodată în timpul sarcinii.
  • Gymnema sylvestre: o plantă folosită de multe secole în India, în practica ayurveda, pentru proprietățile sale de încetinire a metabolizării zahărului. Mai este cunoscută ca ”distrugătorul zahărului” și poate fi consumată sub forma unor suplimente naturale.
  • Ginseng: despre această plantă studiile au arătat că poate reduce nivelul de glucoză din sânge imediat după masă.
  • Cromul: deficitul de crom afectează metabolizarea glucozei, astfel că suplimentele cu crom pot ajuta la reglarea glicemiei, în cazul persoanelor cu diabet. Atenție dacă suferiți de o boală renală, acest mineral poate afecta rinichii.
  • Zincul: persoanele cu diabet au de multe ori deficit de zinc. Suplimentele cu zinc pot scădea nivelul glucozei din sânge și, datorită efectului antioxidant, tratează anumite complicații ale diabetului.
  • Magneziul: deficitul de magneziu reduce producția de insulină de la nivelul pancreasului și crește rezistența la insulină în organism. Persoanele care au o dietă bogată în magneziu au un risc mai scăzut de diabet de tip 2.

În concluzie, deși diabetul nu poate fi tratat complet, în cazurile care nu sunt insulino-dependente, afecțiunea poate fi ținută sub control cu ajutorul alimentației, al stilului de viață și al tratamentului adecvat. Remediile naturiste care reglează nivelul glicemiei ajută la controlul diabetului. Discută cu medicul tău despre orice suplimente sau alimente vrei să incluzi în regimul tău, pentru a te asigura că acestea nu interferează cu medicamentele pe care le administrezi deja. Dacă apar simptome precum greață, vărsături, diaree, urticarie, insomnie sau stare de anxietate, întrerupe tratamentul cu remedii naturiste și adresează-te imediat medicului.

Comentarii

Evaluează această afecțiune: