Colon iritabil
Sindromul de colon (intestin) iritabil: cauze, simptome, tratament
Afecțiunea cunoscută sub numele de sindrom de colon (sau de intestin) iritabil afectează sistemul digestiv a milioane de oameni, la nivel mondial (în special femei). Aceasta constă într-un grup de simptome care, de obicei, apar împreună și care nu se vindecă – pot fi doar gestionate prin alimentație, metode naturiste și/sau medicație.
Sindromul de colon iritabil (SCI) mai este cunoscut drept sindrom de intestin iritabil (SII), colită mucoasă și colită spastică. În engleză i se spune „irritable bowel syndrome” (IBS). SCI este un amestec de disconfort și probleme intestinale, apropo de frecvența scaunelor sau consistența acestora. Sindromul colonului iritabil este o afecțiune funcțională: tractul digestiv arată normal, dar nu funcționează mereu cum ar trebui. Mușchii intestinali (care mișcă alimentele ingerate din stomac spre rect) se contractă anormal: aceste spasme sunt mai lungi și mai puternice decât este normal, deci produc dureri și întreruperi ale procesului. Dacă îl încetinesc, apare constipația; dacă îl accelerează, apare diareea (iar persoanele cu sindrom de intestin iritabil pot alterna între ambele). Durerea abdominală apare și pentru că tractul digestiv al bolnavilor de SCI conține terminații nervoase mai sensibile.
Oamenii tind să se îmbolnăvească la finalul adolescenței sau pe la 40 ani. Sindromul de colon iritabil afectează mai mult femei decât bărbați, nu este nicidecum o boală mortală și nu îți crește șansele de a te îmbolnăvi de alte boli intestinale: colită ulcerativă, boala Crohn, cancer de colon. Dar este o problemă pe termen lung, care nu se vindecă – poate fi doar ținută sub control și ameliorată prin nutriție, prin metode naturiste sau prin medicație. Unele persoane care au acest sindrom se confruntă cu simptome minore, dar altele au parte de probleme semnificative, care le pot afecta viața de zi cu zi. Persoanele care suferă de SII pot să lipsească mai des de la școală/job, să nu poată participa la activitățile zilnice, să fie nevoite să muncească de acasă, mai puțin sau chiar deloc.
În acest material trecem în revistă cauzele acestei boli, de câte tipuri este, factorii de risc, simptomele comune care îi sunt asociate, complicațiile pe care le poate aduce la pachet, cum o poți preveni și trata. În plus, îți spunem când trebuie să te duci urgent la medic!
Simptome ale sindromul de colon iritabil
Simptomele SCI diferă ca durată și ca severitate, de la o persoană la alta, se pot manifesta continuu sau doar temporar, pot varia ca intensitate (bolnavii au zile mai bune și zile mai rele), pot fi declanșate de mâncare sau băutură, pot consta în episoade de constipație și apoi diaree și pot dura zile, săptămâni sau luni la rând, iar stresul poate înrăutăți simptomele. Fiind declanșate de diferite lucruri, în funcție de persoană, este dificil de determinat ce trebuie să evite fiecare bolnav de SII.
Femeile tind să aibă simptome în perioada menstruației (ori când sunt însărcinate) sau atunci au simptome mai intense. Cele aflate la menopauză au simptome mai puține. Bărbații au aceleași probleme, dar le semnalează și cer ajutorul mult mai rar.
Iată care sunt cele mai comune simptome ale colonului iritabil:- dureri și crampe abdominale (mai ales în partea inferioară a acestuia), care se înrăutățesc după masă și pot să se reducă după evacuarea intestinului;
- balonare și gaze;
- diaree violentă, care poate alterna cu stări de constipație (cu senzația de golire incompletă a colonului);
- scaune mai tari sau mai moi decât este normal;
- umflarea abdomenului;
- intoleranță alimentară la anumite alimente (cel mai des unele care produc gaze, conțin lactoză sau gluten);
- alte simptome (flatulență, eliminare ano-rectală de mucus, oboseală și lipsă de energie, somn cu probleme, stări de greață, dureri de spate, probleme legate de urinare, incontinență anală, anxietate și depresie).
Tipuri de sindrom de colon iritabil
Există 4 tipuri de sindrom de colon iritabil:- cu constipație (IBS-C, în engleză);
- cu diaree (IBS-D, în engleză);
- mixt, cu simptome digestive alternante (IBS-M, în engleză);
- neclasificat (IBS-U, în engleză).
Cauze de sindrom de colon iritabil
Cauza exactă a acestui sindrom nu este cunoscută (alimentele care trec prea rapid sau prea încet prin intestin, nervii locali sau un sistem imunitar extrem de sensibile, stresul, istoricul familial, etc.). Dar medicii spun că factorii care joacă un rol sunt următorii:
- contracțiile musculare din intestin, care apar pe măsură ce mâncarea se deplasează prin tractul digestiv (contracțiile mai puternice și mai lungi produc balonare, gaze și diaree, iar cele slabe încetinesc tranzitul și duc la constipație);
- dereglările sistemului nervos (anormalități la nivelul nervilor digestivi, semnale prost coordonate între creier și intestine);
- inflamația intestinală (cauzată de existența locală a unui număr crescut de celule imunitare);
- o infecție severă (sindromul poate să apară după o gastroenterită/diaree severă cauzată de o bacterie sau de un virus);
- schimbările la nivelul microflorei intestinale (bacteriile de aici sunt diferite de cele ale unei persoane sănătoase).
Factori declanșatori
Simptomele sindromului de colon iritabil pot fi declanșate de:- alimentație (rolul alergiilor sau intoleranțelor alimentare în apariția acestei afecțiuni nu este înțeles complet, dar mulți bolnavi au simptome mai grave după consumul anumitor mâncăruri și băuturi – grâu, lactate, citrice, fasole, varză, băuturi carbogazoase);
- hormoni (femeile sunt de două ori mai predispuse acestui sindrom, iar simptomele li se agravează în perioada menstruației);
- stres (majoritatea bolnavilor au simptome mai grave sau mai frecvente în perioadele în care sunt mai stresați).
Factori de risc
Mulți dintre noi pot avea ocazional simptome de SCI, dar șansele cresc în rândul:- tinerilor (acest sindrom apare mai des în rândul persoanelor sub 50 de ani);
- femeilor (menstruația, schimbările hormonale din timpul sarcinii, terapia cu estrogen înainte/după menopauză sunt toate factori de risc);
- persoanelor cu un istoric familial de SCI (moștenirea genetică și factorii comuni de mediu pot juca un rol);
- persoanelor care au probleme de sănătate mentală (anxietate, depresie, istoric de abuz sexual, fizic sau emoțional).
Complicații
Sindromul de colon iritabil poate degenera în complicații ca apariția hemoroizilor (cauzați de constipație sau diaree cronică), probleme ca anxietatea și depresia, o calitate a vieții defectuoasă (pe plan personal și profesional).
Când trebuie să mergi la doctor?
Dacă simptomele de mai sus îți sună cunoscut, atunci poți determina clar dacă suferi sau nu de sindrom de colon iritabil făcând o vizită medicului de familie, care te poate trimite mai departe, la un specialist gastroenterolog. Acesta din urmă poate să îți impună o dietă, să îți dea analize de sânge și de scaun, să îți facă o colonoscopie sau alte investigații, pentru a determina dacă suferi sau nu de această afecțiune (sau de alta). Sindromul de colon iritabil este diagnosticat pe baza durerilor abdominale recurente timp de cel puțin 6 luni, combinate cu dureri săptămânale timp de 3 luni și o combinație de schimbări apărute în frecvența și consistența scaunelor.
Dar reține că trebuie să ajungi urgent la doctor dacă ai și următoarele simptome (pe lângă cele comune, de SCI):
- pierdere în greutate fără motiv;
- diaree nocturnă;
- sângerări rectale sau scaun cu urme de sânge;
- stări de vomă inexplicabile;
- dificultăți la înghițire;
- palpitații și piele palidă;
- anemie cauzată de deficitul de fier;
- o umflătură tare în abdomen;
- dureri permanente, care nu trec prin eliminarea gazului sau prin excreție.
Tratament colon iritabil
Odată ce ai confirmarea că suferi de sindromul de intestin iritabil, acesta se poate trata (nu și vindeca) prin managerierea simptomelor – prevenirea și diminuarea acestora. Medicul de specialitate îți poate recomanda „remedii casnice” (schimbări ale dietei ori metode naturiste) înainte de medicamente. Pentru a-ți manageria simptomele, poți încerca:
Să faci schimbări la nivelul alimentației
Poți reduce balonarea încercând dieta FODMAP (oligo-, di-, monozaharide și polioli fermentabili), adică alimente bogate în fructoză, fructani, lactoză, galactani și polioli.
Renunță la:
- anumite fructe (mere, pere, piersici, caise, mure, cireșe, pepene roșu, smochine, fructe uscate și la conservă);
- anumite legume (conopidă, broccoli, varză, sparanghel, anghinare, sfeclă roșie, ceapă, praz, usturoi, ciuperci, mazăre);
- anumiți îndulcitori concentrați (miere, xylitol, sorbitol);
- lactatele cu lactoză (lapte, brânză, iaurt, înghețată);
- anumite leguminoase (fasole, năut, linte, soia);
- anumite semințe (fistic);
- anumite cereale (grâu, orez, secară) și produse care le conțin (pâine, paste, lipii, waffles, clătite, biscuiți, sărățele, covrigei);
- anumite băuturi (vin, bere, lapte de soia, sucuri de fructe, băuturi carbogazoase îndulcite cu sirop de porumb bogat în fructoză, băuturile care conțin cofeină);
- mâncărurile prăjite în ulei sau picante;
- fumat.
Ține un jurnal alimentar (care te poate ajuta să depistezi ce alimente sau băuturi îți creează probleme), mănâncă porții mai mici la fiecare masă și consumă în loc:
- carne, pește și ouă;
- lactate fără lactoză (brânzeturi tari sau moi);
- anumite fructe (banane, pepene galben, afine, struguri, zmeură, căpșuni, kiwi, grapefruit, lămâi, portocale, mandarine)
- anumite legume (morcovi, țelină, roșii, castraveți, ridichi, spanac, vinete, dovleci, cartofi dulci, ardei grași, dovlecei, napi, castane de apă);
- anumite nuci și semințe (migdale, caju, alune de pământ, nuci de Macadamia, semințe de pin, semințe de susan);
- anumite cereale (ovăz, porumb, orez, quinoa, sorg);
- anumiți îndulcitori (sirop de arțar, molasă, stevia);
- grăsimi animale și uleiuri vegetale;
- condimente și mirodenii (ghimbir, mentă);
- apă (cel puțin 3-4 pahare/zi) și ceai;
- agenți de îngroșare (târățe de psyllium și de grâu, fibre de porumb și mai multe fibre din legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe, care încetinesc tranzitul prin sistemul digestiv și pot calma simptomele SCI);
- probiotice (pentru a lupta cu balonarea);
Să faci tratamente naturiste
Uleiurile esențiale de mentă, mușețel, ghimbir, turmeric, fenicul, chimion, cardamon, roiniță, ienupăr, grapefruit, piper negru și chiparos, plus ceaiurile de mentă, mușețel, pelin, fenicul, roiniță, ghințură galbenă (gențiană) și angelică (cucută mare) te pot ajuta să lupți împotriva balonării. Ceaiul de ghimbir poate calma stomacul, promovează eliminarea gazelor în exces și poate trata balonarea, constipația și durerile. Iar ceaiul din frunze de fructe de pădure reduce inflamația intestinală și spasmele. Apoi, există amestecuri deja create de extracte de anghinare, mușețel, rostopască, mentă, roiniță și alte plante, care luptă cu spasmele, constipația și diareea.
Să faci regulat sport
Activitatea fizică moderată și regulată – mersul pe jos, yoga, înotul – relaxează corpul și poate manageria simptomele de SCI.
Să faci biofeedback
Să faci biofeedback cu ajutorul senzorilor electrici, obții feedack apropo de anumite funcții ale corpului și poți învăța să relaxezi anumiți mușchi.
Să faci exerciții de relaxare progresivă
Să faci exerciții de relaxare progresivă te ajută să-ți relaxezi pe rând toți mușchii din corp, inclusiv cei abdominali.
Să faci exerciții de mindfulness
Să faci exerciții de mindfulness tehnici de reducere a stresului, care te ajută să te concentrezi pe momentul actual și să renunți la griji și probleme.
Să faci acupunctură
Să faci acupunctură pentru a combate durerea.
Să faci psihoterapie
Să faci psihoterapie pentru managerierea stresului.
Să iei medicamente prescrise de medicul specialist
Să iei medicamente prescrise de medicul specialist care luptă împotriva constipației, antibiotice, antispasmodice, antidepresive.
Prevenirea declanșării colonului iritabil
Pentru a preveni sindromul de colon iritabil, trebuie să ai în vedere următoarele sfaturi:
- gătește-ți mâncarea acasă, din ingrediente proaspete, cât de des poți;
- încearcă să găsești modalități diverse de relaxare;
- fă constant sport și mișcare;
- nu sări peste mese;
- nu mânca prea rapid;
- nu consuma multă de mâncare procesată, grasă sau picantă;
- nu mânca mai mult de 3 porții (a 80 g fiecare) de fructe proaspete/zi;
- nu bea mai mult de 3 căni de cea sau cafea/zi;
- evită alcoolul și băuturile carbogazoase;
- consumă zilnic cereale integrale și semințe de in, bogate în fibre;
- evită alimentele greu de digerat (varză, broccoli, conopidă, fasole, ceapă, fructe uscate);
- evită produsele îndulcite cu sorbitol.
Știai că...?
- Sindromul de colon iritabil este o afecțiune separată de boala inflamatorie intestinală (BII) și nu este înrudită cu alte afecțiuni intestinale. SCI este declanșat de legătura defectuoasă dintre intestin, creier și sistemul nervos, în timp ce BII apare când sistemul imunitar atacă intestinul, putând afecta țesuturile.
- Unii bolnavi de SCI dezvoltă acest sindrom după un episod de intoxicație alimentară, bacterii ca Salmonella putând face ravagii în sistem.