Ulei de cătină obținut prin transfer

Uleiuri Foarte ușor 20 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare5 min
Timp de așteptare30 zile
Timp de gătire--
Gata în30 zile 5 m

Uleiul de cătină este denumit și “aurul lichid” acesta fiind bogat în vitamine (A, E și C), minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, sulf, seleniu, cupru și zinc), acizi grași Omega 3, 6, 7 și 9, acizi grași nesaturați (acid linoleic și acid alfa-linoleic), antioxidanți (fenoli, catechine și taninuri), carotenoizi și aminoacizi. Acesta este extrem de apreciat pentru beneficii atât pentru uz intern (imunitate, colesterol, ulcer gastric, ficat, răceală și gripă, ochi) cât și extern (hidratant, antirid și protecție solară piele, acnee, arsuri, eczeme, par, răni). Datorita amestecului de nutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale, uleiul de cătină este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale ale zilelor noastre.

Porții

Rezultă ~200 ml de ulei de cătină, care înseamnă ~20 porții (1 porție = 10 ml = ~1 linguriță)

Ingrediente

Cost estimativ: 2.0

Materiale

  • Recipient ~300ml

Preparare

  • Ulei de cătină obținut prin transfer - Preparare pas 1Boabele de cătină se desprind cu un foarfece de pe crenguțe, apoi se spală în 2-3 ape. După spălare, cătină se lasă la uscat aproximativ o oră, pe șervețele de hârtie. Este important ca fructele de cătină să fie bine uscate pentru a evita fermentarea.
  • Ulei de cătină obținut prin transfer - Preparare pas 2Fructele de cătină spălate și uscate bine, se pun într-un recipient (de preferat de sticla, închisă la culoare).
  • Ulei de cătină obținut prin transfer - Preparare pas 3În pasul final, se adaugă uleiul de măsline (folosit ca și ulei de transfer) până se umple recipientul.
  • Ulei de cătină obținut prin transfer - Preparare pas 4Se închide recipientul ermetic și se lasă la "macerat", într-un loc întunecos și răcoros (cămară) pentru minim 30 de zile (dacă nu se zdrobesc boabele e recomandat ~60 de zile). Se va observa uleiul își schimbă culoarea, împrumutând din culoarea cătinei.
  • După cele 30 de zile, uleiul se strecoară și de asemeni se va păstra la loc întunecos și răcoros, de preferabil în recipiente de sticlă, închise la culoare. În aceste condiții, uleiul de cătină se poate păstră pana la 1 an . Gustul uleiului va fi ușor amărui - acrișor.
    Unii preferă să zdrobească boabele de cătina înaintea procesului de macerare sau după macerare și apoi mai lasă ~3 zile la macerat, după care strecoară uleiul. Probabil va rezulta un ulei mai concentrat, însă există și riscul fermentării în timp.
    Pentru consum imediat după macerare este mai bună metoda cu boabele de cătină zdrobite.

Administrare

Uz Intern: 10 ml (~1 linguriță) de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de mese, o lună, de 2 ori pe an.

Fiind un ulei obținut prin transfer, doza este ceva mai mare fața de dozajul pentru un ulei obținut doar prin presare la rece: 20 picături (20 picături = 1ml) de de 3 ori pe zi.

Nerecomandat copiilor sub 12 ani.

Uz Extern: aplicații locale în funcție de afecțiune sau pentru frumusețe în cosmetică.

Efecte

  • tonifiant general;
  • antioxidant (contine peste 60 de antioxidanți);
  • antianemic;
  • vitaminizant: bogat mai ales în vitaminele A, E, C;
  • mineralizant: conține peste 20 de minerale și este bogat în calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, sulf, seleniu, cupru și zinc;
  • imunomodulator
  • protector coronarian;
  • reduce colesterolul rău LDL datorită acizilor grași benefici Omega 3, 6, 7 și 9;
  • creste nivelul seric al HDL colesterolului;
  • scade nivelul trigliceridelor;
  • protejează ficatul;
  • tratează problemele gastrointestinale;
  • protejează și stimulează regenerarea mucoasei tubului digestiv, protejează mucoasa gastrică;
  • remediu pentru durerile de stomac chiar și ulcer gastric / duodenal;
  • bun pentru diaree;
  • reglează tranzitului intestinal, fiind de un real folos celor care suferă de constipație;
  • efect regenerator asupra metabolismului celular;
  • încetinește procesul de îmbătrânire;
  • bun în probleme dermatologice, precum acnee, dermatita, eczeme, raie, psoriazisului, alergodermii, vergeturi sau uscarea pielii
  • bun hidratant pentru piele;
  • remediu pentru rănile de la suprafața pielii, grație acidului gras Omega 7;
  • bun pentru diverse afecțiuni ale unghiilor: înnegrire, micozele, exfolierea, rugozitatea și aspectul neregulat;
  • ajută la menținerea greutății;
  • vindecă infecțiile;
  • îmbunătățește vederea și ameliorează sindromul ochiului uscat;
  • fortifică coloana vertebrală;
  • menține colonului sănătos;
  • antiinflamator;
  • bun în reumatism;
  • susține sistemul nervos;
  • previne și tratează răcelile;
  • expectorant;
  • beneficii asupra părului;
  • bun în stări de depresie și stres;
  • bun pentru afecțiuni bucale, faringite, răgușeli;
  • bun în stări de intoxicație ;
  • bun în cazul leucemiei;
  • bun pentru afecțiuni neuro-endocrinologice;
  • anticancerigen;
  • bun pentru bolnavii de Parkinson
  • bun în alcoolism
  • anti-astenie;
  • bun în cazul tumorilor și a adenoamelor
  • anti-anemie;
  • previne demența și maladia Alzheimer (B12 si Omega 3)

Efecte secundare

  • poate scădea tensiune arterială
  • poate încetini timpul de coagulare al sângelui

Contraindicații

  • sarcină și alăptare
  • bolile sângelui, deoarece poate încetini timpul de coagulare al sângelui
  • deoarece scade tensiune arterială, persoanele hipotensive trebuie sa evite consumul intern.
Observații
Ulei de cătină poate fi obținut fie din fructele de cătina, fie din semințele de cătină. Acesta se poate obține prin procesul mecanic de presare la rece sau prin transfer cu ajutorul unui ulei de transfer cum am folosit în aceasta rețetă. Aici am folosit ca și ulei de transfer, "uleiul de măsline". Uleiul de cătină obținut cu ajutorul unui ulei de transfer beneficiază cam de 25% din proprietățile uleiului de cătină pur obținut cu ajutorul preselor mecanice, însă nu trebuie să uităm nici de proprietățile uleiului de transfer (ulei de măsline în cazul nostru), combinație care îl face cu adevarat valoros.

Uleiul obținut din semințe cătină are este în general recomandat pentru uz intern, iar cel obținut din fructe pentru uz extern, însă ambele pot fi folosite atât pentru uz intern cât și extern.

Uleiul din semințe de cătină este plin de acizi Omega 3 și Omega 6, acid linoleic și alfa-linoleic, iar uleiul din fructe de cătină conține acizi grași mono-nesaturați și acizi grași Omega 7.

Ulei de cătină obținut prin transfer: este cea mai simplă metoda de a prepara un ulei acasă, folosind un alt ulei ca și bază: ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de avocado, ...

Păstrarea uleiului de cătina: a se păstra la temperaturi sub 25°C, ferit de umiditate și lumină, recomandat la loc răcoros, în recipiente de sticlă.

Cătina este folosită cu succes și pe parte cosmetică, în produse de lifting și în creme nutritive, geluri și loțiuni de protecție solară pentru toate tipurile de piele.

Uleiul de cătina este remediu extraordinar pentru diverse probleme ale pielii, datorita conținutului ridicat de acizi grași Omega: raze UV, arsuri, acnee, dermatite, eczeme, vergeturi, uscare...

Cătina sub forma de ulei este benefică în afecțiuni precum ulcerul gastric și duodenal.

Ulei de cătină este folosit în măști pentru păr datorita amestecului unic de vitamine, proteine și antioxidanți. Astfel părul devine mai sănătos și mai strălucitor.

Ulei de cătină este bun pentru diverse afecțiuni ale unghiilor: înnegrire, micozele, exfolierea, rugozitatea și aspectul neregulat, acesta având un puternic efect hidratant, de netezire și întărire.
Alte informații
Prin ce se remarcă uleiul de cătină:
- bogat în vitaminele A, E, C, B1, B2, B6, B9, D, K și P
- bogat în minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, sulf, seleniu, cupru și zinc;
- bogat în acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 și Omega 9;
- acizi grași nesaturați: acid linoleic și acid alfa-linoleic;
- antioxidanți: fenoli, catechine și taninuri;
- carotenoizi: conține B-caroten;
- lecitină, ce poate fi asimilată cu ușurință de organism;
- aminoacizi (~18).

Aplicarea uleiului de cătină pe păr aduce beneficii precum:
- restructurare celulara buna la nivelul scalpului;
- îndepărtarea acarienilor precum demodex, care sunt responsabili de căderea parului, rozacee, acnee;
- curățarea foliculilor de par;
- redobândirea elasticității parului
- menținerea umezelii la nivelul celulei de structura
- protejarea cuticulei la nivel celular

Știați ca?
- datorită amestecului de nutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale, uleiul de cătină este denumit și “aurul lichid”;
- în Grecia Antică, caii erau hrăniți cu cătină pentru a avea pielea și coama mai strălucitoare;
- denumirea generică a cănitei este Hippophae (hippos = cal și phaos = strălucitor);
- cătina este considerată singura resursa vegetală care acoperă toată gama de acizi grași de tip Omega;
- uleiul de cătină conține peste 190 de nutrienți și fitonutrienți, printre care vitamina C;
- uleiul de cătină conține vitamina C în concentrație de 12 ori mai are decât într-o portocală.
- uleiul de cătină conține vitamina A de trei ori mai multă decât în morcovi;
- uleiul de cătină conține vitamina E de trei ori mai multă decât germenii de grâu și decât morcovii;
- uleiul de cătină conține de patru ori mai multe enzime antioxidante decât ginsengul;
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=