Ridichea - un leac miraculos

Ridichile sunt apreciate primăvara, iar aroma picantă și gustoasă se potrivește oricărei salate de sezon. Există mai multe varietăți de ridichi: ridichi roșii de lună, ridichi albe sau ridichi negre. Calitățile curative ale ridichilor sunt cunoscute din vechime pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Ridichile sunt recomandate pentru ficat și stomac, detoxifică și purifică sângele, elimină toxinele.

Ridichile sunt legume simple dar delicioase, iar varietățile diferite de ridichi (ridiche albă, ridiche roșie, ridiche neagră) au calități nutritive si curative deosebite. În medicina naturistă, ridichile sunt folosite în diferite tratamente, fiind de folos pentru tratarea problemelor cardio-vasculare, gastrice, respiratorii, etc.

Ridichile roșii sunt recomandate în cura de slăbire având puține calorii.
Ridichea albă detoxifică și stimulează procesul de oxidare.
Bine cunoscută în tratamente contra tusei și răcelii, ridichea neagră este eficientă de asemenea în leacuri pentru ten și piele.

Compoziție nutrițională ridiche

Ridichea are în compoziția nutrițională: piridoxină (vitamina B6), niacină (vitamina B3), acid folic (vitamina B9) dar și vitaminele A, C, E si K. Caloriile scăzute o fac ideală în dietele recomandate în curele de slăbire.

Beneficii ridiche

Ridichile sunt folosite într-o mare varietate de rețele si leacuri naturiste, pentru beneficiile deosebite pe care le aduc organismului. Dacă suferi de boli cardiovasculare, hepatice sau renale, dacă vrei să slăbești sau ai probleme legate de acnee, te ajută o cura de ridichi. Poți alege ridichi roșii de lună, ridiche albă sau neagră, iar efectele asupra sănătății tale nu vor întârzia sa apară.

Ridichile mențin sănătatea rinichilor și a ficatului

Ridichile au o acțiune diuretica si conțin vitamine și minerale care păstrează sănătatea rinichilor. Problemele tractului urinar sunt ameliorate de o cura cu ridichi, iar ficatul gras se detoxifica în suma consumului de ridichi. Dacă vrei sa iți detoxifici organismul, primăvara este momentul perfect pentru a manca ridichi, mai ales ca au puține calorii si pot face parte din salate delicioase.

Ridichile scad riscul bolilor cardiovasculare

Ridichile sunt cunoscute ca adjuvant în tratamentul bolilor cardiovasculare deoarece combat colesterolul mărit si elimina impuritățile. Ridichea lupta împotriva aterosclerozei și reduce depunerile pe vasele de sânge, iar organismul funcționează mai bine. Antocianina conținută de ridichi previne întărirea și inflamarea venelor și a arterelor, evitând formarea varicelor.

Ridichea îți întărește sistemul imunitar

Ridichile sunt foarte bogate în vitamina C. Aceasta îmbunătățește imunitatea și sporește numărul leucocitelor, reducând riscul de leucemie. Consumul regulat de ridichi reglează metabolismul, ajuta la scăderea in greutate si menținând sănătatea organismului.

Ridichile combat retenția de apă

O cură de ridichi te poate ajuta să combați cu succes retenția apei în organism. Dacă apa este reținută în țesuturi atunci ai picioarele umflate si dureroase, favorizând dezvoltarea celulitei. Ridichile sunt bogate în potasiu, care elimina surplusul de apa din organism. Se reglează nivelul sodiului și păstrează echilibrul mineral.

Ridichea ajută împotriva problemelor tenului

Cosmetica folosește ridichea pentru curățarea tenului, având proprietăți dezinfectante. Ridichea este bogata in vitamina C, fosfor și zinc, contribuind la echilibrul natural al pielii. Puteți realiza o apa de ridichi prin fierbere, pentru a stimula hidratarea tenului. Vitaminele din complexul B îngrijesc și tonifica pielea, ridichea fiind indicata tenului sensibil, acneic, cu probleme.

Sulful conținut de ridiche acționează împotriva acneei. Puteți încerca o masca pe baza de ridiche, se realizează foarte simplu. Ridichea se rade pe răzătoare, se stoarce sucul si se încălzește piureul rămas. Masca se aplica pe zonele cu probleme, circa 20 de minute, apoi se clătește. Zeama de ridichi stoarsa se aplica pe fata si se lasă pentru a avea efect asupra pielii iritate, cu coșuri. Se clătește bine fata iar tratamentul se repeta periodic.

Contraindicații și efecte adverse ridiche

Ridichea este contraindicată celor suferinzi de ulcer gastric, se recomandă prudentă in sarcină, cardioscleroză, miocardită, insuficiență renală. Uneori consumul de ridiche generează o respirație nu tocmai plăcut mirositoare și dă senzația de balonare. Dacă sunteți predispus la tulburări digestive, e bine sa consumați ridiche cu precauție.

Cum poți consuma ridichea

Ridichile se consuma crude, în salate si diferite garnituri, însă în scopuri terapeutice se prepara diferite leacuri cu ridichi. Sucul de ridichi se administrează crud, dar se pot fierbe ridichile, obținând o apa de ridichi, dacă sunteți mai sensibil la stomac și nu tolerați ridichea crudă. Rețeta contra tusei include miere și ridichi.

Proprietăți benefice ridiche:

  • Diuretică
  • Antibacteriană
  • Scade riscul bolilor cardio-vasculare
  • Menține sănătatea rinichilor
  • Înfrumusețează tenul și pielea
  • Fortifică sistemul imunitar

Comentarii

Evaluează acest articol: