Cuișoare

Cuișoarele și beneficiile acestora

Cuișoare

Cuișoarele sunt mugurii uscați ai florii arborelui de cuișoare, un arbust ce se poate confunda cu vița-de-vie. Mugurii acestui arbust se recoltează înainte de a se deschide, având o formă de cui, de unde și denumirea.

Cuișoarele sunt cunoscute pentru efectele lor terapeutice asupra organismului. Gustul acestui ingredient natural este fin, iute-dulceag, astringent și foarte aromat, iar mirosul este cald și iute. Cuișoarele pot fi un înlocuitor foarte bun pentru sare, având puterea de a potoli setea. Cuișoarele se folosesc în bucătărie la unele ciorbe, sosuri, preparate de patiserie, la unele sortimente de prăjituri, vin fiert sau ceai.

Valori nutriționale cuișoare (100 g):

- Apă: 9,87;
- Aport caloric: 274 kcal;
- Carbohidrați: 65,53 g;
- Fibre: 33,9 g;
- Fructoză: 1,07 g;
- Galactoză: 0,15 g;
- Glucide / zaharuri: 2,38 g;
- Glucoză / dextroză: 1,14 g;
- Lipide/ grăsimi 13 g;
- Proteine: 5,97 g.
- Colină (vitamina B4): 37,4 mg;
- Vitamina: A, B1, E, B2, B3, B5, K, C, B9;
- Calciu: 632 mg;
- Cupru: 0,368 mg;
- Fier: 11,83 mg;
- Fosfor: 104 mg;
- Magneziu: 259 mg;
- Mangan: 60.127 mg;
- Potasiu: 1020 mg;
- Seleniu: 7,2 µg;
- Sodiu: 277 mg;
- Zinc: 2,32 mg;
- Lipide (acizi mono nesaturați, poli nesaturați, saturați trans);
- Aminoacizi.

Beneficii cuișoare

Cuișoarele, având în vedere că sunt un ingredient natural cu valori nutriționale bogate, aduc nenumărate beneficii asupra sănătății, printre care:

  • Cuișoarele îmbunătățesc digestia, reduc flatulența și iritabilitatea gastrică. Dacă acestea sunt administrate în combinație cu mierea, tratează tulburările digestive;
  • Proprietăți chimio-preventive și anti-carcinogene. Unele teste au demonstrat faptul că un consum regulat de cuișoare poate ține sub control cancerul de plămâni aflat în fazele incipente;
  • Cuișoarele au proprietăți hepato-protectoare, astfel că protejează ficatul datorită conținutului mare de antioxidanți, ideali pentru protecția organelor interne, în special a ficatului de efectele radicalilor liberi;
  • Cuișoarele țin diabetul sub control, astfel că insulina produsă în corp este insuficientă sau nu este produsă deloc. Unele studii au demonstrat faptul că extractele din cuișoare imită insulina în câteva feluri și mențin nivelul glicemiei sub control;
  • Cuișoarele stimulează sistemul imunitar prin creșterea numărului de celule albe, fiind îmbunătățită hipersensibilitatea întârziată;
  • Proprietăți antiinflamatorii și analgezice;
  • Cuișoarele sunt un remediu foarte bun pentru bolile orale, astfel că acestea pot fi consumate pentru bolile gingivale, ca gingivita și peridontita. Extractele din boboci controlează creșterea patogenilor orali, responsabili de bolile orale. Cuișoarele pot fi folosite pentru durerile de dinți, datorită proprietăților lor analgezice;
  • Cuișoarele sunt un bun remediu pentru durerile de cap. Se realizează o pastă din câteva cuișoare și se amestecă cu un praf de sare cristalizată. Pasta se pune într-un pahar cu lapte și se consumă;
  • În caz de răceală, se fac inhalații cu câteva picături de ulei de cuișoare puse în apă clocotită sau se face decoct de cuișoare și se inhalează aburii;
  • În cazul durerilor de dinți, se pisează o cuișoară și se pune pe dinte. Efectul anesteziant este aproape instantaneu – cuișoarele mai pot fi folosite atât ca anestezic al dinților, cât și pentru dezinfectarea canalelor măselelor;
  • În cazul în care apar mâncărimi ale pielii cauzate de pișcăturile de insecte, se amestecă praf de cuișoare cu apă până când se face o pastă care se aplică pe piele.

Contraindicații cuișoare

Chiar dacă acest ingredient natural are nenumărate beneficii, poate avea și efecte adverse asupra organismului.
  • În ceea ce privește uleiul esențial de cuișoare, este recomandat să consultați un medic specialist înainte de a-l administra – eugenolul din componență poate avea un efect coroziv asupra mucoaselor și poate duce chiar la coagularea sângelui. Unii specialiști consideră că uleiul de cuișoare poate provoca hemoragii la persoanele cu tulburări de sângerare;
  • Capsulele cu ulei de cuișoare trebuie să fie filmate, să nu poată fi erodate de sucul gastric;
  • În ceea ce privește folosirea uleiului de cuișoare, acesta trebuie diluat cu ulei vegetal înainte de a fi aplicat direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri;
  • Administrarea cuișoarelor nu este recomandată persoanelor cu probleme în coagularea sângelui și în cazul femeilor însărcinate, iar supradozarea duce la iritarea sistemului nervos central;
  • În cazul în care se apropie o intervenție chirurgicală, există teama că uleiul de cuișoare poate provoca sângerare în timpul sau după o operație. Este recomandată oprirea consumului de cuișoare cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.

Efecte adverse:

  • Cuișoarele pot fi consumate pe cale orală în cantități frecvent întâlnite în alimente. În cazul uleiurilor sau cremelor ce conțin cuișoare sunt sigure pentru utilizare atunci când sunt aplicate direct pe piele. Cu toate acestea, aplicarea uleiului de cuișoare în gură sau pe gingii uneori, poate provoca leziuni ale gingiilor, pulpei dentare, pielii și mucoaselor;
  • Inhalarea fumului din țigările care conțin cuișoare este dăunător și poate provoca reacții adverse, precum probleme respiratorii și boli pulmonare;
  • Cuișoarele uscate pot provoca iritații orale, precum deteriorarea țesuturilor dentare.

Utilizarea cuișoarelor

Cuișoarele pot fi folosite pentru a aromatiza orezulpurificarea untului. Atunci când sunt folosite la gătit, cuișoarele se combină bine cu nucșoara și cu scorțișoara. În multe țări, cuișoarele se folosesc la fabricarea parfumurilor, pastei de dinți, sărurilor de baie și aromarea băuturilor alcoolice.

Este cunoscut faptul că acestea sunt una dintre plantele dezinfectante cele mai puternice de pe pământ. O singură cuișoară pusă într-o fiertură îi va prelungi termenul de valabilitate cu 24 de ore. De aceea, cuișoarele sunt recomandate și mai mult decât atât, necesare la conservarea aproape a oricărui aliment, dar și pentru combaterea unei multitudini de boli infecțioase.

Cuișoarele sunt unele dintre cele mai apreciate condimente în gastronomia globală, fiind folosite de secole întregi ca remedii naturale pentru tratarea unor boli. Așa cum am mai spus și anterior, secretul multiplelor beneficia pentru sănătate ale cuișoarelor este eugenolul, o substanță activă ce le conferă calitățile antibiotice, antivirale, antifungice și analgezice. Dacă îți dorești un ingredient natural, un remediu care să te ajute atât în bucătărie, cât și în lupta cu diverse afecțiuni sau boli, apelează cu încredere la cuișoare.

Evaluează acest ingredient:
Generați un alt cod securizat=