Rubarbă

Rubarba și proprietățile ei pentru sănătate

Asigurând un sfert din doza zilnică recomandată de vitamina K și un aport important de vitamina C, calciu și fibre, rubarba este o legumă pe care ar trebui să o incluzi mai des în meniul tău, pentru că reglează colesterolemia, susține digestia și previne diabetul și bolile de inimă.

Rubarba este o plantă perenă, leguminoasă care poate crește până la înălțimea de 1-2 metri. Rădăcina și tulpinile (pețiolii) se folosesc atât în scopuri curative cât și în bucătărie, în timp ce frunzele sunt toxice, pentru că au un conținut mare de acid oxalic care poate provoca grețuri, vărsături și chiar deces, în anumite cazuri. În Asia, rubarba este folosită în scopuri medicinale, în timp ce în America de Nord și Europa, rubarba se folosește mai ales în bucătărie, la prepararea prăjiturilor. La noi în țară, rubarba, numită și revent, rabarbură sau rabarbăr, este cultivată mai ales în Transilvania și este folosită în gastronomia locală.

Rădăcina de rubarbă

Rubarba are în pământ un rizom și mai multe rădăcini lungi și groase, de culoare galbenă sau portocalie la interior. În medicina tradițională chineză, rizomii și rădăcinile de rubarbă sunt folosiți de mii de ani pentru proprietățile lor anti-inflamatoare și antibacteriene. De exemplu, ceaiurile din rădăcină de rubarbă tratează eficient afecțiunile tractului digestiv, precum constipațiile sau indigestiile, accelerează tranzitul intestinal și ameliorează hemoroizii. Rădăcina de rubarbă trebuie recoltată toamna, numai în cazul plantelor care au mai mult de 8 ani vechime.

Tulpina de rubarbă

Tulpinile plantei se folosesc cel mai frecvent, fie ca remedii pentru sănătate, fie în bucătărie. Acestea se recoltează primăvara și se taie de la bază, până în locul în care încep frunzele. Tulpinile de rubarbă sunt de culoare rozalie, dar pot fi și violete. Cu cât este mai închisă culoarea plantei, cu atât gustul ei va fi mai acrișor. În pețiolii de rubarbă se concentrează mai multe minerale și vitamine iar acest lucru face ca planta să aibă beneficii importante pentru sănătate. Este un foarte bun tonic, astringent, diuretic și laxativ.

Calitătile nutriționale ale rubarbei

Cu un conținut caloric scăzut și un aport echilibrat de minerale, rubarba este, în primul rând, o sursă excelentă de vitamina K și vitamina C. 100 de grame de rubarbă conțin:

- 116 calorii
- 31,2 grame carbohidrați
- 2 grame fibre
- 0,2 grame proteine
- 26% DZR vitamina K
- 15% DZR calciu
- 6% DZR vitamina C
- 3% DZR potasiu
- 1% DZR folați
DZR = din doza zilnică recomandată

De remarcat, însă, că deși există o cantitate mare de calciu în rubarbă, acesta este mai ales sub formă de oxalat de calciu, un compus pe care organismul uman nu reușește să îl absoarbă foarte eficient.

Beneficii pentru sănătate

Datorită aportului mare de minerale, vitamine și antioxidanți, rubarba are proprietăți benefice pentru piele, oase, sistemul digestiv și cel cardiovascular. Iată care sunt cele mai importante beneficii:

Rubarba scade nivelul colesterolului

Datorită conținutului ridicat de fibre, rubarba poate regla nivelul colesterolului total și al colesterolului LDL (rău) din sânge.

Susține sănătatea sistemului digestiv

Tot datorită fibrelor, rubarba este indicată în caz de indigestie. În plus rubarba proaspătă, consumată rece, reglează digestia prin echilibrarea acizilor din stomac.

Previne cancerul

Conținutul ridicat în antioxidanți, în special polifenol și antocianine, face ca rubarba să aibă un puternic efect anti-inflamator și anti-cancerigen. Antioxidanții reduc stresul oxidativ, responsabil de apariția tumorilor.

Are efect tonic asupra ficatului

Tulpinile de rubarbă ajută la regenerarea hepatică, au un efect purgativ și contribuie la detoxifierea organismului. În plus, reduc inflamația ficatului și pot fi folosite în regimul alimentar al persoanelor cu hepatită.

Previne diabetul

Conținutul ridicat de vitamina K scade rezistența organismului la insulină, prevenind astfel instalarea diabetului.

Întărește vederea

Rubarba conține un antioxidant numit luteină care susține sănătatea oculară.

Protejează sistemul cardiovascular

Prin reducerea colesterolului din sânge, rubarba reglează tensiunea și previne bolile de inimă.

Ameliorează simptomele menopauzei

Rubarba este indicată femeilor care au ajuns la vârsta menopauzei, pentru că reglează greutatea corporală.

Susține sistemul imunitar și luptă cu infecțiile

Proprietățiile antibacteriene și anti-inflamatoare ale rubarbei cresc puterea de apărare a organismului în fața infecțiilor cu viruși sau bacterii. Rubarba ajută la tratarea infecțiilor cu stafilococul auriu.

Contraindicațiile rubarbei – cine nu poate consuma

Frunzele de rubarbă nu se consumă în niciun caz, pentru că sunt toxice și pot provoca intoxicație și deces. În ceea ce privește tulpina, există câteva contraindicații:
- Nu se recomandă persoanelor care suferă de gută, reumatism, epilepsie.
- Nu se recomandă consumul în cantități foarte mari deoarece efectul laxativ poate duce la deshidratare.
- Din cauza conținutului mare de oxalat de calciu, nu se recomandă consumul în cazul persoanelor cu afecțiuni renale, cum sunt pietrele la rinichi.

Cum se consumă rubarba

Deși majoritatea rețetelor pe bază de rubarbă sunt deserturi, acest tip de preparare nu este recomandat pentru că adaosul mare de zahăr este nesănătos. Dacă nu te deranjează gustul dulce-acrișor al rubarbei, o poți folosi în siropuri, sucuri naturale, salate, supe creme, astfel ca beneficiile sale pentru sănătate să se păstreze.

Alege tulpini mai închise la culoare, pentru că sunt mai fragede și mai ușor de gătit. Tulpinile proaspete se păstrează la frigider o săptămână, învelite într-o folie alimentară. Le poți congela, dacă vrei să le păstrezi timp mai îndelungat.

Din rubarbă se pot face siropuri foarte bune atât din punct de vedere gust cât și terapeutic. Siropurile clasice se fac prin fierbere cu zahăr și au avantajul ca țin mai mult timp, sterilizate, chiar până la 2 ani. Dacă dorim să evităm zahărul, putem folosi miere de albine, dar nu prin metoda fierberii, ci prin macerare la rece. Astfel putem obține următoarele tipuri de siropuri:
- sirop de rubarbă clasic, obținut prin fierbere cu zahăr,
- sirop de rubarbă, obținut prin macerare cu zahăr,
- sirop de rubarbă, obținut prin macerare cu miere,
- sirop de rubarbă, obținut prin macerare cu miere și diverse mirodenii: scorțișoară, nucșoară, cuișoare, frunze de ceai verde, mentă sau ulei esențial de mentă.

Bineînțeles că vom recomanda ultimele două tipuri de siropuri, obținute prin macerare cu miere în defavoarea celor cu zahăr. Dezavantajul lor e că nu pot fi păstrate o perioadă prea mare de timp.

Rubarba se poate mura sau poate fi folosită în compot, fără zahăr. Se poate găti cu suc de lămâie și servi alături de un iaurt cu fulgi de ovăz sau brânză proaspătă, la micul dejun.
Se pot face brioșe din făină integrală și bucăți de rubarbă, puțină miere și ghimbir sau scorțișoară.
Poți adăuga rubarba proaspătă sau fiartă la salate sau smoothie-uri de fructe.

În concluzie, poți adăuga rubarba în dieta ta, pentru un aport însemnat de vitaminele K și C, calciu și fibre. Îți vei îmbunătăți astfel digestia, sistemul osos și imunitatea. Este important însă să prepari rubarba cât mai simplu, fără să adaugi mult zahăr, pentru a te bucura de cât mai multe dintre beneficiile ei pentru sănătate.

Efecte benefice rubarbă:

- anti-inflamator
- antioxidant
- anticancerigen
- antidiabetic
- tonic
- purgativ
- detoxifiant

Contraindicații rubarbă:

- gută
- reumatism
- pietre la rinichi
- epilepsie
- frunzele sunt toxice

Comentarii

Evaluează acest ingredient: