Sirop de rubarbă cu zahăr obținut prin macerare
Timp de preparare5 min
Timp de așteptare24 ore
Gata în24 h 5 m
Sirop de rubarbă obținut prin macerare la rece cu zahăr
Porții
Un borcan de 330g: ~11 de porții, o porție estimată la ~30 ml sirop (o lingură mare)
Ingrediente
Materiale
- - borcan 330g
- - sită
- - cuțit
Preparare
- Se înlătură frunzele de pe tija de rubarbă, acestea fiind otrăvitoare. Apoi se curăță partea lemnoasă cu ajutorul unui curățător de legume sau pur și simplu de la un capăt se încearcă decojirea, prin ciupire cu vârful unui cuțit, apoi se trage de fibra lemnoasă. După înlăturarea părții lemnoase, tija de rubarbă se spală bine sub jet de apă și apoi se usucă cu ajutorul unui prosop de hârtie.
Se taie tijele de rubarbă în felii de aproximativ 1 cm și se adaugă în borcan.
Se adaugă zahărul în borcan, peste feliile de rubarbă.
Se închide ermetic borcanul cu un capac și se va lăsa la macerat între 24 și 48 ore, la loc întunecat și răcoros.
După doar 30 minute, veți observa cum zahărul extrage apa din tijele de rubarbă și se formează un sirop subțire. La câteva ore e recomandat se se agite ușor borcanul.
După 24 (sau 48) de ore de macerare, se va obține un siropul.
Veți observa cum feliile de rubarbă și-au micșorat ușor dimensiunea, deoarece toată apa din tije a fost absorbită de zahăr, formând siropul.
Siropul format se strecoară cu ajutorul unei site.
La final, siropul se pune într-un recipient, recomandat din sticlă, la frigider. Este recomandat să se consume în ~ 30 de zile de la desfacere.
Administrare
Siropul de rubarbă poate fi consumat atât în scop terapeutic cât și ca băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală, având un gust foarte plăcut.
Se consumă câte o lingură (~30 ml) luată ca atare sau în combinație cu diverse lichide atunci când simți nevoia. Totuși nu se recomandă depășirea a 5 porții pe zi, deoarece poate deveni diuretic.
Nu se recomandă consumarea sub forma de suc imediat după masă.
În scop terapeutic se recomandă câte o lingură înainte de mase, de 3 ori pe zi.
Se consumă câte o lingură (~30 ml) luată ca atare sau în combinație cu diverse lichide atunci când simți nevoia. Totuși nu se recomandă depășirea a 5 porții pe zi, deoarece poate deveni diuretic.
Nu se recomandă consumarea sub forma de suc imediat după masă.
În scop terapeutic se recomandă câte o lingură înainte de mase, de 3 ori pe zi.
Observații
Siropul de rubarbă cu zahăr obținut prin macerare, se poate păstra, închis ermetic, la loc răcoros și întunecat până la 3 luni.
Noi recomandăm consumarea în maxim 30 zile de la desfacere.
Siropul de rubarbă cu zahăr obținut prin macerare, este mult mai valoros din punct de vedere valori nutriționale, decât siropul clasic de rubarbă, obținut prin fierbere cu zahar, deoarece nu a fost supus unui proces termic, însa dacă aveți posibilitatea recomandăm maceratul de rubarbă cu miere.
Noi recomandăm consumarea în maxim 30 zile de la desfacere.
Siropul de rubarbă cu zahăr obținut prin macerare, este mult mai valoros din punct de vedere valori nutriționale, decât siropul clasic de rubarbă, obținut prin fierbere cu zahar, deoarece nu a fost supus unui proces termic, însa dacă aveți posibilitatea recomandăm maceratul de rubarbă cu miere.
Efecte și beneficii
- tonic
- detoxifiant
- bogat în minerale și vitamine precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc și vitamina K și C
- anti-inflamator
- antioxidant
- anticancerigen
- antidiabetic
- purgativ
Efecte secundare
- purgativ dacă e consumat în cantități mari sau foarte rece
Contraindicații
Precauții pentru persoanele cu diabet, cu gastrite cronice.









Comentarii