Sirop de rubarbă
Timp de preparare15 min
Timp de așteptare10 min
Timp de gătire40 min
Gata în1 h 5 m
Siropul de rubarbă, obținut prin fierbere cu zahăr, pe lângă gustul și aroma desăvârșită, are și numeroase proprietăți terapeutice: detoxifiant, tonic bogat în minerale și vitamine precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc și vitamina C, digestiv, diuretic, bun pentru tratarea anemie, anorexiei și a asteniei.
Porții
~ 1 litru de sirop de rubarbă (~ 25 de pahare de suc, pentru un pahar folosindu-se 40 ml sirop)
Ingrediente
Materiale
- - o cratiță
- - o sită pentru separarea siropului
- - recipiente din sticlă
Preparare
Se înlătură frunzele de pe tija de rubarbă, acestea fiind otrăvitoare. Apoi se curăță partea lemnoasă cu ajutorul unui curățător de legume sau pur și simplu de la un capăt se încearcă decojirea lor, prin ciupire cu vârful unui cuțit, apoi se trage de fibra lemnoasă. După înlăturarea părții lemnoase, tijele de rubarbă se spală bine sub jet de apă.
Se taie tijele de rubarbă în felii de aproximativ 1-2 cm și se adaugă în cratiță.
Se adaugă apa peste rubarba tăiată felii și se lasă la fiert până ce acestea devin foarte moi, aproximativ 10-15 minute.
În acest moment adăugăm căpșunile și mai lăsăm la fiert aproximativ 5 minute, doar cât siropul să capete o culoare frumoasă, apoi oprim focul.
Lăsăm aproximativ 5 minute la răcit și apoi strecurăm siropul cu ajutorul unei site.
Lichidul obținut îl punem împreună cu zahărul la fiert, la foc mediu, mestecând ocazional până când zahărul se dizolvă complet. Apoi, reducem focul la minim și lăsam să fiarbă aproximativ 15 minute, până se îngroașă ușor.
Pentru a fi sigur că siropul este fiert suficient, turnăm într-un recipient o linguriță de sirop și o punem pentru 2-3 minute la rece. Dacă aceasta se va strânge (leagă), atunci siropul este gata.Se adaugă zeama de la o lămâie peste siropul format și se mai lasă pe foc pentru încă aproximativ 5 minute.
Se oprește focul și se lasă siropul la răcorit/liniștit pentru aproximativ 5 minute.
Apoi se pune siropul în recipiente de sticlă (recomandat sterilizate) care se vor închide/sigila ermetic.
Se acoperă recipientele cu un prosop sau o pătură groasă, pentru a se răci mai încet (se lasă aproximativ 12 ore). Astfel siropul va rezista, fără să se altereze, o perioadă cât mai lungă de timp.
Se depozitează la loc răcoros și întunecat.Să nu uităm de pulpa rămasă, aceasta nu o aruncăm, se poate preparam un piure cu miere de albine delicios ...
Observații
Siropul de rubarbă, obținut prin fierbere cu zahăr, sterilizat, se poate păstra aproximativ 2 ani.
Se păstrează la loc întunecat și răcoros sau la frigider.
Odată deschisa o sticlă de sirop, aceasta va trebui pusă la frigider și consumată în cel mult 30 de zile.
Se păstrează la loc întunecat și răcoros sau la frigider.
Odată deschisa o sticlă de sirop, aceasta va trebui pusă la frigider și consumată în cel mult 30 de zile.
Administrare
Siropul de rubarbă poate fi consumat, atât în scop terapeutic, cât și ca băutură răcoritoare, cu apă plată sau minerală, având un gust și o aromă foarte plăcută.
În scop terapeutic, totuși recomandăm maceratul de rubarbă cu miere, însă aceasta poate fi păstrat doar 3-4 zile (la rece).
De asemeni mai poate fi folosit ca îndulcitor în diverse băuturi.
Se consumă câte o lingură mare (~40 ml) luată ca atare sau în combinație cu diverse lichide atunci când simțiți nevoia, totuși nu se recomandă depășirea a 5 porții pe zi, deoarece poate deveni diuretic.
Nu se recomandă consumarea sub forma de suc imediat după masă.
Pulpa rămasă, amestecată cu miere este delicioasă.
În scop terapeutic, totuși recomandăm maceratul de rubarbă cu miere, însă aceasta poate fi păstrat doar 3-4 zile (la rece).
De asemeni mai poate fi folosit ca îndulcitor în diverse băuturi.
Se consumă câte o lingură mare (~40 ml) luată ca atare sau în combinație cu diverse lichide atunci când simțiți nevoia, totuși nu se recomandă depășirea a 5 porții pe zi, deoarece poate deveni diuretic.
Nu se recomandă consumarea sub forma de suc imediat după masă.
Pulpa rămasă, amestecată cu miere este delicioasă.
Efecte
- detoxifiant
- tonic
- bogat în minerale și vitamine precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc și vitamina K și C
- digestiv
- diuretic
- bun pentru tratarea anemie, anorexiei și a asteniei
Efecte secundare
- purgativ dacă e consumat în cantități mari sau foarte rece
Contraindicații
- Precauție la cantități pentru persoanele care se strica ușor la burtă
Nu există comentarii
Evaluează acest remediu:
=
Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.