Macerat de rubarbă cu miere și ghimbir

Macerate Foarte ușor 13 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare10 min
Timp de așteptare2 zile
Gata în2 zile 10 m

Sirop de rubarbă cu miere și ghimbir, obținut prin macerare la rece.

Porții

Borcan 400 g: ~13 de porții, o porție estimată la ~30 ml sirop (o lingură mare)

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 2.5 €

Materiale

  • - borcan
  • - sită
  • - cuțit

Preparare

  • Macerat de rubarbă cu miere și ghimbir - Preparare pas 1Se înlătură frunzele de pe tija de rubarbă, acestea fiind otrăvitoare. Apoi se curăță partea lemnoasă cu ajutorul unui curățător de legume sau pur și simplu de la un capăt se încearcă decojirea, prin ciupire cu vârful unui cuțit, apoi se trage de fibra lemnoasă. După înlăturarea părții lemnoase, tija de rubarbă se spală bine sub jet de apă.
  • Se lasă la uscat tija de rubarbă curățată, eventual se tamponează cu un prosop de bucătărie, pentru a elimina apa rămasă după spălare.
    Rubarba are deja un conținut mare de apă. Este foarte important să fie uscate bine, altfel e posibil să fermenteze în procesul de macerare cu miere.
  • Macerat de rubarbă cu miere și ghimbir - Preparare pas 3Se taie tija de rubarbă în felii de aproximativ 1 cm și se adaugă în borcan.
  • Macerat de rubarbă cu miere și ghimbir - Preparare pas 4Se adaugă ghimbirul pudră, se pune temporar capacul și se amestecă bine cuburile de rubarbă cu pudra de ghimbir.
  • Macerat de rubarbă cu miere și ghimbir - Preparare pas 5Se adaugă mierea (aici eu am folosit miere de mană) în borcan, câte puțin, în mai multe etape așteptând să se scurgă printre feliile de rubarbă. Este important, ca la final, mierea din borcan să depășească nivelul feliilor de rubarbă.
  • Macerat de rubarbă cu miere și ghimbir - Preparare pas 6Se închide borcanul ermetic cu un capac și se va lăsa la macerat între 24 și 48 ore, la loc întunecat și răcoros.

    După doar 1 oră veți observa cum se formează un sirop subțire. La câteva ore e recomandat se se agite ușor borcanul.
  • Macerat de rubarbă cu miere și ghimbir - Preparare pas 7După 24 (sau 48) de ore de macerare, veți obține un sirop subțire, dar foarte concentrat, și veți observa cum feliile de rubarbă și-au micșorat ușor dimensiunea.
  • Macerat de rubarbă cu miere și ghimbir - Preparare pas 8Siropul obținut, se strecoară cu ajutorul unei site.
  • Macerat de rubarbă cu miere și ghimbir - Preparare pas 9La final, siropul strecurat se pune la frigider, într-un recipient, recomandat din sticlă și închis ermetic. Este recomandat să se consume într-o săptămână.

Observații

Siropul de rubarbă cu miere și ghimbir obținut prin macerare, se poate păstra la frigider până la maxim 7 zile. Noi recomandăm consumarea în 3 zile.

Dacă ar fi sa alegem între maceratul la rece și siropul clasic obținut prin fierbere, maceratul este mult mai valoros din punct de vedere valori nutriționale, deoarece nu a fost supus unui proces termic. Singurul dezavantaj al maceratului ar fi ca acesta nu ține mult și trebuie consumat într-un interval scurt, pe când siropul obținut prin fierbere se poate păstra sterilizat și până la 1-2 ani.

Administrare

Maceratul de rubarbă cu miere și ghimbir poate fi consumat atât în scop terapeutic cât și ca băutură răcoritoare, tonică cu apă plată sau minerală, având un gust foarte plăcut.

Se consumă câte o lingură (~30 ml) luată ca atare sau în combinație cu diverse lichide atunci când simți nevoia. Totuși nu se recomandă depășirea a 5 porții pe zi, deoarece poate deveni diuretic.
Nu se recomandă consumarea sub forma de suc imediat după masă.

În scop terapeutic se recomandă câte o lingură înainte de mase, de 3 ori pe zi.

Efecte și beneficii

  • tonic energizant
  • detoxifiant: are acțiune directa asupra rinichilor si ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea ureei
  • reduce greața
  • bogat în minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc
  • bogat în vitamine precum vitamina K și C
  • anti-inflamator
  • vitamina K din rubarbă reduce rezistența organismului la insulină
  • antioxidant
  • scade colesterolul și tensiunea arteriala
  • anticancerigen
  • antidiabetic
  • purgativ
  • carminativ
  • ameliorează afecțiunilor hepatice (rubarba reduce și inflamațiile ficatului) și biliare
  • reglează tranzitul intestinal

Efecte secundare

  • purgativ dacă e consumat în cantități mari sau foarte rece
  • diaree si deshidratare,
  • greata și vărsături,
  • balonare si crampe abdominale,
  • stări de slăbiciune

Contraindicații

  • Precauție la cantități pentru persoanele care se strica ușor la burtă
  • Este contraindicat consumul frunzelor de rubarba, deoarece conțin oxalați și alte substanțe toxice.
  • nu este recomandată în sarcină și alăptare
  • de evitat consumul în același timp cu tratamente laxative, medicamente prokinetice, unele antiinflamatoare, diuretice

Comentarii

Evaluează acest remediu:




Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.