Rubarba are deja un conținut mare de apă. Este foarte important să fie uscate bine, altfel e posibil să fermenteze în procesul de macerare cu miere.
Se taie tija de rubarbă în felii de aproximativ 1 cm și se adaugă în borcan.
Se adaugă ghimbirul pudră, se pune temporar capacul și se amestecă bine cuburile de rubarbă cu pudra de ghimbir.
Se adaugă mierea (aici eu am folosit miere de mană) în borcan, câte puțin, în mai multe etape așteptând să se scurgă printre feliile de rubarbă. Este important, ca la final, mierea din borcan să depășească nivelul feliilor de rubarbă.
Se închide borcanul ermetic cu un capac și se va lăsa la macerat între 24 și 48 ore, la loc întunecat și răcoros.
După doar 1 oră veți observa cum se formează un sirop subțire. La câteva ore e recomandat se se agite ușor borcanul.
După 24 (sau 48) de ore de macerare, veți obține un sirop subțire, dar foarte concentrat, și veți observa cum feliile de rubarbă și-au micșorat ușor dimensiunea.
Siropul obținut, se strecoară cu ajutorul unei site.
La final, siropul strecurat se pune la frigider, într-un recipient, recomandat din sticlă și închis ermetic. Este recomandat să se consume într-o săptămână.
Observații
Siropul de rubarbă cu miere și ghimbir obținut prin macerare, se poate păstra la frigider până la maxim 7 zile. Noi recomandăm consumarea în 3 zile.
Dacă ar fi sa alegem între maceratul la rece și siropul clasic obținut prin fierbere, maceratul este mult mai valoros din punct de vedere valori nutriționale, deoarece nu a fost supus unui proces termic. Singurul dezavantaj al maceratului ar fi ca acesta nu ține mult și trebuie consumat într-un interval scurt, pe când siropul obținut prin fierbere se poate păstra sterilizat și până la 1-2 ani.
Administrare
Maceratul de rubarbă cu miere și ghimbir poate fi consumat atât în scop terapeutic cât și ca băutură răcoritoare, tonică cu apă plată sau minerală, având un gust foarte plăcut.
Se consumă câte o lingură (~30 ml) luată ca atare sau în combinație cu diverse lichide atunci când simți nevoia. Totuși nu se recomandă depășirea a 5 porții pe zi, deoarece poate deveni diuretic. Nu se recomandă consumarea sub forma de suc imediat după masă.
În scop terapeutic se recomandă câte o lingură înainte de mase, de 3 ori pe zi.
Efecte și beneficii
tonic energizant
detoxifiant: are acțiune directa asupra rinichilor si ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea ureei
reduce greața
bogat în minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc
bogat în vitamine precum vitamina K și C
anti-inflamator
vitamina K din rubarbă reduce rezistența organismului la insulină
antioxidant
scade colesterolul și tensiunea arteriala
anticancerigen
antidiabetic
purgativ
carminativ
ameliorează afecțiunilor hepatice (rubarba reduce și inflamațiile ficatului) și biliare
reglează tranzitul intestinal
Efecte secundare
purgativ dacă e consumat în cantități mari sau foarte rece
diaree si deshidratare,
greata și vărsături,
balonare si crampe abdominale,
stări de slăbiciune
Contraindicații
Precauție la cantități pentru persoanele care se strica ușor la burtă
Este contraindicat consumul frunzelor de rubarba, deoarece conțin oxalați și alte substanțe toxice.
nu este recomandată în sarcină și alăptare
de evitat consumul în același timp cu tratamente laxative, medicamente prokinetice, unele antiinflamatoare, diuretice