Detoxifiere

Totul despre detoxifiere: efecte, metode naturiste și riscuri

Detoxifiere

Dietele detox sunt un mod de a elimina toxinele din organism și de a sprijini mecanismul natural de detoxifiere al acestuia. Detoxifierea se poate face prin diverse metode naturiste (ca fitotrerapia, dietoterapia, hidroterapia) și prin modificări ale stilului de viață (hidratare, mai mult sport și somn, eliminarea poluanților).

Dietele detox sunt ademenitoare și îți promit multe: că te pot ajuta să ai o sănătate de nota 10, să faci o „curățenie de primăvară” a corpului, să îți reglezi imunitatea, să înlocuiești acele diete de slăbit clasice cu o modalitate naturală, că te scapă de metale grele și alți poluanți sintetici, că pot calma problemele digestive, autoimmune, alergiile, balonarea, inflamația și oboseala cronică.

Dar trebuie să începem prin a spune clar că – momentan – nu există dovezi științifice că detoxifierea poate elimina toxinele din organism: corpul uman este perfect capabil să facă asta de unul singur, fără ajutor adițional, dacă primește nutrienții necesari. Acestea fiind spuse, anumite schimbări la nivelul alimentației și stilului de viață pot reduce cantitatea de toxine acumulată în corp, sprijinindu-ți organismul să se detoxifice eficient. Despre aceste schimbări vorbim, pe larg, în articolul de față.

Detoxifierea constă în curățarea sângelui și eliminarea impurităților prin intermediul a 6 organe: ficatul, rinichii, sistemul gastrointestinal, tractul respirator, pielea și sistemul limfatic. Când aceste sisteme sunt compromise, impuritățile nu mai sunt filtrate corect și organismul este afectat. O cură de detoxifiere este o intervenție pe termen scurt și poate să:

  • ajute organele să se odihnească (prin post negru, cură cu ceaiuri / sucuri / smoothie-uri, colonoterapie);
  • îmbunătățească circulația sângelui;
  • stimuleze cele 6 organe amintite mai sus să elimine toxinele din corp;
  • realimenteze organismul cu nutrienți sănătoși.

De unde provin toxinele din corp

Toxinele te bombardează din toate direcțiile: cresc din cauza stresului, există în aerul pe care îl respiri, în apă, în detergenții folosiți la curățenie, în cosmetice, în antibiotice și alte medicamente, în ambalaje și în mâncăruri (în special cele procesate sau stropite cu pesticide). Când corpul se umple de toate aceste toxine, poate să se instaleze o inflamație generalizată, care stă la baza a numeroase boli cronice (alergii, artrită, cancer, diabet, obezitate, boală pulmonară obstructivă cronică, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral).

Cum știi dacă ai nevoie de o cură detox?

Felul în care te simți se bazează, în mare, pe cât de eficient este organismul tău atunci când vine vorba despre detoxifiere. Unele voci din domeniu recomandă o detoxifiere cel puțin o dată pe an. Simptomele care pot indica faptul ca ai nevoie de o cură detox sunt:

  • oboseala neexplicată;
  • balonarea;
  • tranzitul intestinal lent;
  • pielea iritată;
  • cearcănele sau ochii umflați;
  • alergiile;
  • infecțiile de grad scăzut;
  • problemele menstruale;
  • confuzia mentală.

Cum te poți detoxifia?

Curele detox pot varia ca durată și intensitate (multe sunt structurate pe 7 zile, pentru a da timp sângelui să se curețe), dar toate includ cam aceleași indicații, care pot contribui la îmbunătățirea sănătății oricui – indiferent dacă își dorește sau nu să se detoxifice: post; consumul de alimente integrale, nutritive și sărace în grăsimi, sare, alcool și zahăr; evitarea alimentelor cu potențial alergen, procesate, a țigărilor și a cafelei; consumul de apă, sucuri, ceaiuri și/sau suplimente alimentare din plante; sportul făcut cu regularitate; evitarea poluanților din mediul înconjurător; reducerea surselor alimentare de metale grele; un somn de calitate; cât mai puțin stres.

Cum poți face un detox prin metode naturale?

Mai jos, am trecut în revistă modalitățile naturiste și naturale prin care poți să îți ajuți organismul să fie mai eficient în eliminarea toxinelor, de la alimentele și băuturile consumate, până la suplimentele din plante și colonoterapia.

Bea multe sucuri naturale și apă

Poți da o pauză sistemului tău digestiv înlocuind mesele zilnice cu: apă cu lămâie, sucuri naturale, smoothie-uri. Un suc din fructe și/sau legume proaspăt stors te poate detoxifica deoarece creează un mediu mai alcalin, îți aduce o porție lichidă de nutrienți, îi dă sistemului tău digestiv o pauză de la procesat fibre și conține enzime care te pot ajuta să slăbești. Prepară sucuri și smoothie-uri din kale, spanac, castraveți, morcovi, tulpini de țelină, sfeclă roșie, mere, lămâi, portocale, pătrunjel, ghimbir, clorella, turmeric și cărbune activ.

Ca orice cură, cea lichidă are și puncte minus. Nu este o idee bună să ții post negru 3 zile și să bei doar sucuri, în speranța că vei slăbi X kg. Scăderea în greutate nu se va datora pierderii grăsimii, ci apei, depozitelor de carbohidrați și conținutului intestinal (care vor reveni în peisaj când reîncepi să mănânci normal). Numărul redus de calorii al acestor cure echivalează cu înfometarea corpului, îți pot afecta negativ sănătatea hormonală, pot provoca amețeală, dureri de cap, insomnii, glicemie ridicată și te pot determina să consumi o mulțime de calorii în exces după terminarea lor. În plus, aceste băuturi nu au fibre și proteine: cele dintâi încetinesc absorbția nutrienților în organsim și controlează pofta de mâncare, iar lipsa celor din urmă poate pune piedici capacității corpului de a elimina toxinele.

Apelează la fitoterapie (terapia cu plante)

Ceaiurile diuretice și detoxifiante băute de-a lungul întregii zile, tincturile concentrate și suplimentele alimentare din plante sunt metode diuretice, depurative, care stimulează digestia, eliminarea bilei și purificarea sângelui.

Ceaiuri detoxifiante

  • ceaiul verde este diuretic, conține antioxidanți, acid clorogenic (care ajută digestia și contribuie la eliminarea toxinelor), facilitează arderea grăsimilor și poate combate cancerul;
  • ceaiul de soc stimulează detoxifierea prin transpirație, conține antioxidanți, iar acizii fenolici şi sărurile din el au un efect diuretic, de drenare a rinichilor;
  • ceaiul de fenicul poate detoxifia, regla digestia, elimina flatulența și stimula eliminarea lichidelor în exces;
  • ceaiul de păpădie este diuretic, poate îmbunătăți funcția ficatului și vezicii urinare;
  • ceaiul de coada-calului este un diuretic natural puternic, ajutând rinichii și prostata;
  • ceaiul de hibiscus crește diureza, susține sănătatea ficatului și este antioxidant;
  • ceaiul de brusture elimină patogenii bacterieni adunați în intenstine, crește secreția de salivă și de bilă;
  • ceaiul de armurariu este antioxidant, regenerează celulele hepatice și te scapă de compușii toxici din ficat;
  • ceaiul de senna stimulează tranzitul intestinal.

Tincturi de plante

Tincturile sunt o formă concentrată de utilizare a plantelor și pot fi incluse în curele detox. Câteva picături de tinctură pot echivala cu 1 cană de ceai, modul de administrare este intern, depinde de fiecare produs, iar picăturile trebuie diluate în apă sau ceai. Iată câteva exemple de tincturi utilizate des în curele detox:

  • tinctura de păpădie stimulează secreţiile gastrice, pancreatice și biliare, ajutând digestia;
  • tinctura de soc purifică sângele, este diuretică și contribuie la menținerea unei greutăți corporale normale;
  • tinctura de rostopască sprijină funcționarea normală a ficatului, vezicii biliare și sistemului digestiv;
  • tinctura de alfalfa detoxifică sângele, elimină balonarea și retenția de apă, crește energia;
  • tinctura de orz luptă împotriva radicalilor liberi, conferă energie, contribuie la detoxificare și curățare internă;
  • tinctura de amla îndepărtează în mod natural toxinele, hrănind țesuturile;
  • tinctura de chlorella purifică excelent sângele și elimină otrăvurile;
  • tinctura de coriandru elimină metalele grele din corp și calmează sistemul digestiv;
  • tinctura de Ashwagandha detoxifică și reîntinerește organismul.

Suplimente alimentare pudră/capsule

Aceleași plante de mai sus pot fi administrate și sub formă de suplimente alimentare (capsule sau pudră/pulbere). Încearcă suplimentele de chlorella, tărâțe de psyllium și armurariu, de exmplu.

Concentrează-te pe dietoterapie

Schimbând modul în care mănânci, îți poți curăța mai bine organismul din interior. În acest sens, ține cont de sfaturile de mai jos:
  • postește 1-3 zile, pentru a-ți odihni organele;
  • umblă la propria alimentație: renunță la alimentele potențial alergene și care pot conține metale grele și toxine (nuci, pește, carne, lactate); consumă mai multe fructe și legume colorate, alimente cu fibre, sulf, probiotice și antioxidanți (orez brun, cereale integrale, sfeclă roșie, morcovi, ridichi, varză, anghinare, sparanghel, broccoli, spanac, ceapă, usturoi, roșii, cartofi dulci, murături, fasole, avocado, mere, struguri negri, fructe de pădure, banane, lămâi, grapefruit, pepene galben, prune, ananas, cireșe, kefir, cacao, nuci pecan, ouă, spirulina, chlorella, alge marine); mănâncă mai des (dacă sari peste mese îți încetinești metabolismul, deci îți va crește senzația de foame și vei consuma mai multe calorii); redu aportul de zahăr, alimente procesate, sare, alcool; include în rețetele tale mai multe condimente și mirodenii (coriandru, ghimbir, turmeric); bea mai multă apă și mult ceai.

Fă hidroterapie

Și apa aplicată din exterior asupra corpului poate avea efecte benefice, atunci când vine vorba despre o cură detox:
  • Dușurile alternante ca temperatură sunt o variantă de hidroterapie: fă mai multe sesiuni compuse dintr-un duș fierbinte de 5 minute, urmat de unul rece de 30 de secunde, pentru a te relaxa, a scăpa de inflamație și a stimula eliminarea toxinelor din piele și din sistemul limfatic. Înainte de a da drumul la apă, exfoliază-ți întregul corp și ajută-ți circulația printr-un periaj uscat cu o perie sau mănuși speciale.
  • Sauna îți ajută corpul să elimine deșeurile, prin transpirație. Hidratează-te corespunzător în timpul sesiunilor de saună și combină-le cu o ședință de sport făcută înainte, pentru rezultate și mai bune.
  • Colonoterapia presupune infuzia repetată de apă călduță în colon, pe cale anorectală, apoi eliminarea acesteia și curățarea colonului de materii reziduale, toxine, gaze și paraziți. Aceasta se realizează numai sub supravegherea unui terapeut specializat și poate dura 45-60 de minute.

Alte elemente care contribuie la detoxifiere

Pentru a te asigura că tratamentul tău detox are șanse mai bune de reușită, poți combina toate metodele naturiste și naturale de mai sus cu sfaturile următoare.

Încearcă terapia cu ventuze

Ventuzele sunt o metodă terapeutică veche, practicată de străbunicii, bunicii și părinții noștri, care își are rădăcinile în medicina tradițională chineză. Aceasta implică aplicarea de cupe de sticlă încălzite pe pielea spatelui: căldura creează sucțiune, trage mușchii în sus, drenează apa în exces și toxinele din piele și crește fluxul sangvin în zona tratată.

Fă sport și mișcare

Mișcarea făcută în fiecare zi, indiferent de ce greutate ai, este asociată cu o viață mai lungă, un risc mai mic de boli (diabet de tip 2, boli de inimă, hipertensiune, cancer) și o cantitate mai mică de toxine în corp. Asta deoarece sportul reduce inflamația, îți ajută sistemul natural de detoxifiere să funcționeze corect, încurajează circulația sangvină și limfatică, lubrifiază articulațiile și îți întărește tot corpul. Mergi cu bicicleta, aleargă în parc, urcă scările în loc să iei liftul, mergi pe jos 1-2 stații de autobuz, fă yoga, sari coarda sau mergi la înot ori la sală: pentru efecte optime, fă 150-300 de minute de mișcare moderată/săptămână sau 75-150 de minute de exerciții sportive intense.

Străduiește-te să dormi bine

Igiena somnului este la fel importantă ca sportul și alimentația. Somnul îți ajută creierul să se reorganizeze, să se reîncarce cu energie și să elimine deșeurile acumulate în timpul zilei (cum sunt beta-amiloidele, proteine care joacă un rol în apariția bolii Alzheimer). O odihnă corespunzătoare înseamnă:

  • să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi (chiar și în weekend);
  • să dormi 7-9 ore în fiecare noapte;
  • să nu mănânci, să nu bei alcool sau cafea înainte de culcare;
  • să nu te expui la surse de lumină artificială cu 2 ore înainte de somn (fără TV, laptop și smartphone în pat!);
  • să dormi cel puțin 85% din timpul total petrecut în pat;
  • să adormi în maximum 30 de minute de când te-ai băgat la somn; să nu sforăi sau să te agiți în somn;
  • să ai un dormitor confortabil (cu o temperatură de 20°C, aerisit, o saltea și o pernă comode, în care nu se aud zgomote exterioare deranjante).

Elimină poluanții din jurul tău

Poluarea, chimicalele și alergenii din mediul înconjurător nu-ți fac deloc bine, deci treci pe produse naturale de curățare, cosmetice bio și caserole din plastic care nu dăunează sănătății, pentru a-ți reduce expunerea la toxine.

Scapă de stres

Stresul îți consumă resursele necesare detoxificării: corpul îl interpretează drept un semnal că pericolul este aproape și își folosește energia pentru a încerca să scape de acesta, punând detoxifierea pe locul doi, ca prioritate. Pentru a scăpa de stres și anxietate, poți apela la suplimente naturale sau aromaterapie, poți face sport sau yoga, îți poți reduce aportul de cofeină, poți petrece mai mult timp alături de cei dragi și de animalul de companie, poți învăța să spui și „Nu” din când în când și să te organizezi mai bine, te poți relaxa mai des cu muzică, o carte bună, o baie caldă, meditând sau făcând un hobby.

Siguranță și efecte secundare

Nu fă nicio cură detox fără a cere sfatul medicului, mai ales dacă ești însărcinată, alăptezi sau suferi de o afecțiune cronică! Același sfat este valabil pentru copii, adolescenți, persoane subnutrite și bolnave. Iar înainte de decide că vrei să faci o cură de detoxifiere, este important să ai în vedere posibilele efecte secundare ale acesteia:

  • restricția calorică severă (care provoacă oboseală, iritabilitate, halitoză, deficiențe de energie, vitamine și minerale, dureri de cap);
  • supradoza de suplimente, diuretice și chiar apă;
  • riscurile asociate metodelor de curățare ale colonului (deshidratare, balonare, stări de greață și vomă).

Știai că...?

  • Expunerea la toxine începe încă din burta mamei: în 2009, teste făcute pe sângele ombilical a 10 nou-născuți au scos la iveală prezența a 232 de compuși industriali și poluanți în organismele acestora.
  • Ventuzele au ajuns să fie la modă în Occident după Olimpiada de la Rio, din 2016. Atunci, sportivi celebri (ca înotătorul Michael Phelps) și-au expus privitorilor semnele circulare rămase în urma aplicării acestora, lumea a luat aminte, iar spa-urile și centrele de wellness au început să ofere terapia cu ventuze.

Comentarii

Evaluează această afecțiune:

Irina, 05/01/2021

Echilibrat articolul si cu o perspectiva holistica asupra detoxifierii, prin schimbari in stilul de viata.
Ma bucur ca ati facut de la bun inceput mentiunea privind capacitatea "fabricutei" noastre de a-si face singur detoxifierea, daca primeste cele necesare. De prea mult "comert" si pacaleala cu detoxifierea prin diverse centre am auzit in ultimii ani. Din experienta, o zi pe luna (de preferinta, duminica) un post negru (dar cu apa) face minuni si ii da "sistemului" un binemeritat restart.

(0) (0)