Ulei de urzică obținut prin transfer

Timp de preparare5 min
Timp de așteptare30 zile
Timp de gătire10 min
Gata în30 zile 15 m

Uleiul de urzică este renumit ca și tratament pentru stimularea creșterii părului, dar acesta are o gamă largă de utilizare atât extern (scalp, păr, antireumatic, antiinflamator, dermatite) cât și intern (digestie, drenator hepatic, bilă, gât). "Tratament pentru stimularea creșterii părului cu ulei de urzică, 100% natural, preparat în casă".

Porții

Ingrediente pentru ~150 ml ulei de urzici

Ingrediente

Cost estimativ: 1.3

Materiale

 • - recipient sticlă
 • - un foarfece pentru tăiat frunzele de urzică de pe tulpina
 • - sită fină pentru strecurat

Preparare

 • Ulei de urzică obținut prin transfer - Preparare pas 1Se aleg acele urzici care arată bine (fresh), se spală sub jet ușor de apă, apoi se scutură de surplusul de apă și se lasă la uscat pe o suprafață întinsă ~10 minute. Este important ca urzicile să nu aibă surplus de apă.
 • Ulei de urzică obținut prin transfer - Preparare pas 2Cu un foarfece tăiem frunzele urzicilor și le punem într-un recipient de sticlă. Frunzele de urzică vor fi presate ușor cu o lingură astfel încât să încapă în recipient.
 • Ulei de urzică obținut prin transfer - Preparare pas 3Turnăm uleiul de măsline în borcan, peste frunzele de urzică, până acesta se umple.
 • Ulei de urzică obținut prin transfer - Preparare pas 4Se închide ermetic borcanul și se lasă la macerat pentru 3-4 săptămâni, într-un loc răcoros și aerisit, ferit de lumină (debara, beci).
  Pe parcursul macerării, nutrienții din urzică vor fi transferați în ulei și veți observa cum uleiul va căpăta o culoare mai închisă.
 • Ulei de urzică obținut prin transfer - Preparare pas 5După macerare, vom strecura uleiul cu ajutorul unei site sau a unui tifon, iar frunzele de urzică rămase se vor arunca. Uleiul format se va pune într-un recipient, se va închide cu capac și se va păstra într-un loc ferit de lumină, răcoros și aerisit.

Observații
⚠ Pentru ulei, ideal, vom folosi doar frunzele de la urzică, iar recoltarea urzicilor se va face din mai până în iulie, înainte de a înflori, pe vreme însorită și uscată.
Dacă avem urzici cu semințe, putem folosi și semințele pentru macerat.

Se recomandă folosirea ustensilelor nemetalice.

⚠ Acest ulei poate fi folosit și pentru uz intern, cu condiția ca uleiurile componente să fie și ele pentru uz intern!

Uleiul de măsline poate fi folosit și în combinație cu alte uleiuri: ulei de cocos, ulei de ricin, ulei de argan, ulei de avocado, ulei de jojoba, ...

⚠ După preferințe se pot adăuga la final și câteva picături din diverse uleiuri esențiale: mentă, tea-tree, eucalipt, scorțișoară, cimbru, argan, ...

⚠ Dacă nu suntem în sezonul urzicilor, putem prepara aceeași rețetă de ulei, folosind urzici uscate. Acestea pot fi uscate în casă sau pot fi cumpărate de la plafar, se poate folosi chiar ceaiul de urzică (urzica uscată).

Păstrare și valabilitate: este recomandată păstrarea în recipiente de sticlă, închise la culoare, să nu pătrundă lumina. De asemeni, recomandăm depozitarea în locuri întunecoase, răcoroase și aerisite (debara, beci). Păstrat corespunzător și dacă nu se umblă la el, uleiul de urzică poate avea o valabilitate de până la 1 an.
⚠ Este recomandată păstrarea în recipiente de dimensiuni mici, iar odată deschis, consumați-l într-un timp cât mai scurt (ideal în maxim o lună), deoarece elementele active se vor degrada ușor, în contact cu aerul și lumina (oxidare). Pentru a reduce contactul cu aerul la aplicări multiple, puteți folosi recipiente închise la culoare, cu aplicator conic, lung...

⚠ Nu se va păstra la frigider, deoarece uleiul de măsline se solidifică.

Administrare

Uleiul de urzică poate fi folosit atât intern cât și extern.

Utilizare externă:
- Pentru păr se recomandă tamponări cu o dischetă de bumbac, la nivelul scalpului și lăsat să acționeze până la 1 oră. De asemeni, pentru aplicarea pe păr, se poate folosi un recipient cu vârf lung, conic, pentru a turna ușor la baza firului de păr. Părul va avea o culoare mai lucioasă, un aspect mai sănătos, tratează scalpul uscat, mătreața.
- Tratează mătreața, micoza scalpului: aplicări zilnice la nivelul scalpului și lăsat sa acționeze 20-30 minute. După prima săptămână se fac aplicări la 2 zile, apoi următoarea săptămână la 3 zile, până la o dată pe săptămână.
- Pentru dermatite: se recomandă aplicări locale de 1-3 ori pe zi, pe pielea curată.
- Pentru reumatism: se recomandă masaj local pe zonele dureroase.
- Pentru înfrumusețarea pielii, a feței se pot aplica măști cu ulei de urzică, dar nu mai mult de 10 minute, din cauza agresivității acidului formic, care face parte din plantă.
- De asemeni, poate fi folosit ca aliment, în salte, pe pâine, ...

Utilizare internă:
Poate fi folosit în tratarea afecțiunilor digestive, biliare, drenator hepatic, pancreas, dureri în gât, vitaminizant, mineralizant.
Se recomandă câte o lingură de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, eventual cu 30 de minute înainte de mese.

Efecte

Extern:

 • antireumatic, antiinflamator: dureri de oase, genunchi, inflamații;
 • tratament pentru stimularea creșterii părului;
 • tonic capilar natural pentru un păr mai sănătos, mai des și plin de volum;
 • antimătreață, antiseboreic;
 • tratează micoza scalpului;
 • bun în afecțiuni dermatologica: acnee;

Intern:

 • bun în probleme digestive, biliare;
 • drenator hepatic;
 • dureri de pancreas;
 • dureri în gât;
 • vitaminizant;
 • mineralizant;
 • poate fi consumat și ca aliment, în salate, pe pâine, ...

Efecte secundare

- poate colora părul (atenție pentru persoanele cu părul blond)

Contraindicații

 • persoanele alergice la ingredientele folosite trebuie să aibă grijă.
 • nu recomandă utilizarea acestui ulei dacă sunteți gravidă sau alăptați
Alte informații
→ Urzica conține substanțe proteice, având un număr semnificativ de aminoacizi inclusiv cei esențiali, substanțe de natura glucidică, amine, steroli, cetone, ulei volatil, substanțe grase, acid formic, acetic, pantotenic și folic, vitaminele A, B2, C, K, clorofilă, săruri minerale precum magneziu, calciu, fier, potasiu, cupru, zinc și siliciu.
→ Urzica : regina verdețurilor, planta cu cel mai mare conținut de proteină.
→ Urzica se recoltează pană-n jumătatea lunii mai. Dacă o culegeți după, e posibil să vă dăuneze la rinichi și anume să favorizeze apariția pietrelor la rinichi.
→ Urzica este prima planta verde care apare primăvara
Marian, 02/08/2021

Super rețeta. Voi prepara și eu uleiul de urzică.

(0) (0)
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=