Urzici
Urzicile – beneficii pentru sănătate și modalități de utilizare

Urzica este una dintre plantele istorice cu multiple beneficii atât în bucătărie, cât și pentru sănătate (inclusiv în industria farmaceutică și cosmetică). Este suculentă, nutritivă, ne furnizează o varietate de nutrienți, motiv pentru care a devenit extrem de cunoscută și apreciată în întreaga lume.
Urzica, cunoscută la nivel mondial ca fiind „planta orbilor”, deoarece este ușor de recunoscut doar prin atingere, este una dintre puținele plante pe care le putem folosi în întregime (frunze, tulpină, rădăcină), datorită numeroaselor beneficii pe care le are pentru sănătatea și frumusețea noastră. Astfel, cunoașterea numeroaselor sale beneficii reprezintă valorificarea moștenirii istorice, culturale și medicinale din toate timpurile.
Ce conțin urzicile și de ce sunt recomandate pentru sănătate?
Folosită inițial strict în prepararea bucatelor, datorită aromei sale rare, urzica a devenit treptat tot mai cunoscută pentru beneficiile sale terapeutice, întrucât frunzele de urzică ne furnizează o varietate de nutrienți, printre care menționăm:
- Proteine: este planta cu cea mai mare cantitate de proteine
- Vitamine: Vitamina A, C și K, precum și mai multe vitamine B;
- Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu;
- Grăsimi: acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic și acid oleic;
- Aminoacizi: toți aminoacizii esențiali;
- Polifenoli: Kaempferol, Quercetină, Acid cafeic, Coumarine și alte flavonoide;
- Pigmenți: beta-caroten, luteină, luteoxantină și alte carotenoide.
Ce anume se consumă de la urzică?
De la urzică se consumă tot: frunze, tulpină, semințe, rădăcini!
- Frunzele: proaspete sau uscate;
- Semințele: prin luna august se pot recolta, prin scuturare;
- Tulpina: în general uscată;
- Rădăcina: în general uscată, sub forma de decoct, sau măcinată pulbere.
Beneficiile urzicilor pentru sănătate și felul în care pot fi consumate
Urzicile au numeroase proprietăți minune, iar în funcție de afecțiunea cu care ne confruntăm, recomandat este să le consumăm sub diferite forme:
Tratament pentru dureri de spate și afecțiuni musculare intense
Proprietățile antiinflamatorii ale urzicii pot atenua atât durerile musculare, cât și articulare. Acesta este motivul pentru care sunt eficiente în special în tratarea bolilor legate de inflamație, cum ar fi artrita, tensiunea musculară, guta, tendinita sau fasciita plantară.
Consumul de urzici scade nivelul glicemiei și a tensiunii arteriale
Având astfel efect inhibitor la nivelul sângelui.
Tratament probleme intime
Urzica îmbunătățește problemele prostatei, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, cum ar fi prostată mărită sau hiperplazie prostatică. În plus, va scădea și infecția, împiedicând astfel creșterea țesutului prostatic, reducând dimensiunea acesteia. Este folosită și ca astringent pentru a opri sângerarea externă și uterină.
Aliat puternic împotriva anemiei
, deoarece favorizează absorbția fierului. De asemenea, datorită conținutului ridicat de vitamine, urzica este un puternic revitalizant, care este foarte util pentru tratarea problemelor de anemie, în special la copii.Acționează ca detoxifiant, are efect depurativ
Curăță organismul de toxine și favorizează eliminarea lor, precum și a produșilor de dezasimilație (este eficace și împotriva constipației).
Uz dermatologic
pentru tratarea problemelor cu scalpul (scalp sensibil, căderea părului), dar și pentru eliminarea mătreții. Urzicile conțin silice și sulf, două minerale esențiale pentru sănătatea părului, foliculii de păr și, de asemenea, sănătatea unghiilor. Astfel, folosirea acestora ca tonic sau mască ne poate ajuta părul să crească mai sănătos și mai puternic, oferindu-i strălucire și volum. Pentru a scăpa de mătreață, amestecăm uleiul de urzică cu ulei de măsline și masăm bine scalpul. Repetăm acest proces de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Tratament eficace pentru artrită, hemoroizi, reumatism și inflamații interne generalizate
Urzicile au putere antiinflamatoare ridicată, fluidifica sângele, asigurând o circulație mult mai buna a acestuia.
Îmbunătățesc digestia
Urzicile luate sub formă de infuzie sunt foarte benefice pentru stomac. Pot reduce arsurile la stomac, flatulența și constipația, pe lângă ameliorarea diareii și dizenteriei.
Tratarea hemoragiilor interne și externe
Urzicile au o puternică funcție antihemoragică.
Recomandate pentru vindecarea bolilor renale
Datorită funcției diuretice ideale pe care o au urzicile. În plus, pot ajută și la spargerea pietrelor la rinichi și le pot elimina din corp prin urină.
Recomandate pentru personale cu afecțiuni de prostată
Aici, rădăcina de urzică pregătită de noi sau din plafar capsule sau rădăcină uscata pe care o măcinăm acasă. Tratament: 2 linguri de rădăcină pulbere urzică + 2 linguri de polen crud, pe zi, luate cu suficientă apă, asigură, în 3-4 săptămâni, resorbția adenomului benign de prostată în fază incipientă, sau, în fază avansată, diminuează suferința și facilitează urinarea.
Ajută la regenerarea ficatului
Datorita conținutului bogat de clorofilă, urzica ajută la regenerarea ficatului (laboratorul de prelucrare al sângelui). Urzica este un foarte bun drenator hepatic și elimina toxicitateă medicamentelor.
Tratament eficace împotriva alergiilor respiratorii, tusei și astmului
Urzicile reprezintă unul dintre puținele elemente naturale cu o putere mare de histamină, fiind capabile să îmbunătățească foarte mult simptomele alergice la diferiți agenți. Acționând ca un expectorant eficient, pot lupta și împotriva alergiilor respiratorii, tusei și astmului. În plus, datorită proprietăților lor antibacteriene, urzicile reduc rapid simptomele răcelii sau gripei.
Eficace pentru tratarea problemelor pielii
Urzicile au proprietăți antivirale și antibacteriene, fiind astfel foarte eficiente în tratarea diferitelor boli ale pielii, cum ar fi acnee, dermatită, pete pigmentate, eczeme, varicelă, psoriazis etc. De asemenea, sunt foarte utile pentru ameliorarea mușcăturilor de insecte. Pentru eficiență maximă, aplicăm topic, direct pe zona pielii afectate, zilnic.
Tratament natural împotriva bolilor infecțioase cauzate de viruși
Întrucât acționează ca un expectorant eficient.
Reglează nivelul glicemiei
Urzicile ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind benefice în special pentru persoanelor cu diabet.
Efect anti-îmbătrânire
Acționează la nivel celular.
Aliatul persoanelor supraponderale
Urzicile oferă sațietate celor care o consumă, îndepărtând anxietatea, care este cauza principală a problemelor de obezitate. Cel mai recomandat este să bem un ceai de urzici cu câteva minute înainte de masă.
Reduc oboseala
Urzicile sunt bogate în fier, ceea ce le face foarte benefice pentru reducerea oboselii, a stresului sau a problemelor de anemie.
Ingredient minune în cremele anti-aging
Elimină radicalii liberi din membranele celulare.
Un puternic analgezic
Fie că vorbim de dureri musculare, dureri de stomac sau dureri de cap, proprietățile analgezice ale urzicii vor face ca printr-o singură infuzie, acestea să dispară în câteva minute.
Recomandate persoanelor sportive
deoarece conțin atât de multe minerale și vitamine, urzicile pot fi adăugate perfect la dieta oricărei persoane cu deficit alimentar sau pentru cei care doresc să-și maximizeze performanța fizică.
Accelerează lactația
Consumul de urzici este recomandat femeilor care alăptează, deoarece conțin hormoni ce favorizează producerea de lapte.
Tratează afecțiunile orale
Infuzia de urzică tratează afecțiunile orale, ale limbii, gingivite, ...
Echilibrează PH-ul
Echilibrează relația acid-baza în corp: PH-ul.
Sursă bogată de Siliciu
Urzica este unul din rezervoarele naturale de siliciu pentru organismul uman.
Siliciul este substanța care accentuează sau diminuează procesul de îmbătrânire: ridurile, uzura articulară, uzura țesutului pielii.
Nu se pot face stocări de siliciu în organism. Ca sa asigurăm o vitalizare a corpului, trebuie să folosim urzica cât de des și astfel avem suportul de siliciu necesar.
Cum să consumăm urzicile pentru a beneficia de toate proprietățile?
Această plantă medicinală este utilizată aproape în întregime, deoarece fiecare parte din ea are un rol eficace în toate cazurile menționate mai sus. Iar când spunem utilizare completă a plantei, ne referim la frunze, tulpină, chiar și la rădăcini, toate sunt folosite pentru a face supe, infuzii, uleiuri, creme, pe scurt, o serie de utilități.
În ceea ce ne privește utilizarea acasă, putem consuma urzicile sub formă de:- Ceai de urzici: odată trecute printr-un proces de uscare anterior, urzicile pot fi folosite ca plante în prepararea ceaiului și a infuziilor.
- Mâncare: frunzele de urzică pot fi utilizate atât pentru mâncarea gătită (ciorbe, mâncărică, ciulama), dar mai ales pentru salate.
- Ulei de urzica: ideal pentru uz cosmetic, dermatologic.
- Smoothie – este un ingredient ideal de folosit în smoothie-uri, împreună cu fructele preferate. Pot fi oferite copiilor cu deficiență anemică sau sportivilor de performanță.
- Suc înghețat sub forma de cuburi – sucul normal se pune în pungi de gheață la congelator, Apoi când e nevoie se servește un cub cu un pahar de apa sau alte băuturi.
- Tinctură de urzică și pastile – în acest caz doar la prescrierea și recomandarea medicului specialist, care se va asigura că doza este cea corectă și că există într-adevăr o nevoie reală. In general se consuma ~ 15-20 picături de tinctură pe zi cu un pahar de apă.
- Cataplasme de urzică - se toaca urzica, se pune apa la fiert de 2 degete, într-o cratiță. Când apa fierbe, se oprește focul, și se adaugă urzica până la jumătatea cratiței. Se învârt de 2 ori în apa fiartă, apoi se pun într-un tifon și se aplică călduță sau răcită pe zona dureroasa (exemplu genunchi) timp intre 1-4 ore. Cataplasmele trebuie să aibă ~ 2 cm grosime. Dacă zona e înroșită, se preferă cataplasmele reci.
- Urzicarea cu urzică a zonelor dureroase - se urzică, apoi se frecționează cu mălai uscat, repetat de 2-3 ori și criza de nerv sciatic trece.
Urzica, ajutorul de nădejde în grădină
Un lucru mai puțin cunoscut este că urzicile au efect de protecție asupra plantelor din grădina noastră, întrucât resping dăunătorii și au putere de vindecare asupra plantelor.
Contraindicațiile consumului de urzici
Oricât de benefică este urzica, în cazul unor persoane, aceasta poate avea efecte nocive. Astfel, urzicile nu sunt recomandate celor care se confruntă cu:
- Hipotensiune arterială (tensiunea arterială scăzută);
- Insuficiență renală;
- Insuficiența cardiacă, întrucât consumul de urzici poate genera tulburări majore sau afecta tratamentul administrat;
- Urzicile sunt strict interzise femeilor însărcinate, deoarece o serie de hormoni ce se regăsesc în această plantă pot induce expulzarea prematură a copilului.
Urzica este așadar o plantă de renume mondial, de aceea este important să știm de ce este atât de apreciată și cum putem profita de numeroasele sale beneficii. Cunoașterea ei este esențială pentru îmbunătățirea stării noastre fizice, mentale și sociale, iar odată introdusă în alimentația noastră, dar și în rutina noastră zilnică de frumusețe, ne vom convinge de eficacitatea ei.
Boli în care este eficientă urzica
- acnee
- alăptare
- anemie
- artrită
- lumbago
- reumatism
- răni
- arsuri
- herpes
- calculi renali
- colica nefritică
- imunitate
- diabet
- exemă
- psoriazis
- oboseală
- gută
- sarcină
- cistită
- gât
- angină
- afte
- menopauză
- osteoporoză
- enurezis
- înțepătură insecte
- afecțiuni digestive
- slăbit
- ciclu abundent
- retenție de apă
- rinită alergică
- stres
- sindrom pre-menstrual
- prostată
- cosmetică
- celulită
- păr obosit
- păr gras
- cădere par
- mătreață
- piele grasă, uscată
- unghii bolnave
Valori nutriționale urzici per 100 g
- Calorii: 309 kcal
- Grăsimi: 3,9 g
- Carbohidrați: 25,6
- Proteine: 30,9
- Fibre: 23
Știați ca...?
- În perioada Imperiului Roman, urzica era recomandată în tratamentul TBC-ului, al tusei și al afecțiunilor articulare, reumatice.
- În evul mediu, urzica a fost numită timp de decenii, carnea săracului, pentru ca s-a considerat ca era foarte bogată în proteine, dădea sațietate și era terapeutică (bolnavi cronici își reveneau prin consumul de urzică)
- Se poate culege fără să ne înțepe pe timp ploios (ploaie mocănească rară). De asemeni, e recomandat să se tragă în sensul țepilor (cu mana de jos în sus)
- Urzica are proteina mai multa decât soia. În lumea vegetala cea mai bogata planta în proteine este soia, dar din cauza hormonului care îl conține, sau din cauza alergenilor, se preferă urzica.
- Are de 2 ori mai mult fier decât carnea de vită.
- Are de 4 ori mai mult calciu decât în iaurt.
- Planta (urzica) uscată conține 40% proteină!
- Se spală cel mai bine în 2 ape: prima spălare generala prin clătire, iar în a doua apă se pune oțet și se lasă maxim 5 minute. Mirosul de oțet și tăria acestuia distruge insectele, astfel avem o urzica curată.
- Antidotul pentru înțepăturile de urzică sunt frunzele de pătlagină îngustă. Se freacă bine locul cu frunza de pătlagină. Înțepătura dispare în câteva minute. Altă plantă este coada șoricelului. Se mai pot folosi și gălbenele sau efectiv se freacă locul cu pământ!
- Este foarte bogată în clorofila (sângele verde). Urzica regenerează ficatul (acesta fiind laboratorul sângelui).
- De la urzică se consumă tot: frunze, tulpină, semințe, rădăcini!
- Urzica este folosită la îngrijirea plantelor, ca îngrășământ, vermifug, fungicid, insecticid!
Sumar
Efecte benefice:
- Antiinflamator (tratament dureri de spate și afecțiuni musculare),
- Efect inhibitor la nivelul sângelui,
- Tratament probleme intime,
- Aliat puternic împotriva anemiei,
- Detoxifiant,
- Depurativ,
- Dermatologic (căderea părului, mătreață, unghii, alergii, acnee, eczeme, psoriazis),
- Tratament pentru artrită, hemoroizi și inflamații interne,
- Digestiv (arsuri la stomac, flatulență și constipație, diaree și dizenterie),
- Antihemoragic (tratarea hemoragiilor interne și externe),
- Renal (vindecarea bolilor renale, spargerea pietrelor la rinichi și eliminarea lor),
- Expectorant eficient (tratament eficace împotriva alergiilor respiratorii, tusei, astmului și a bolilor infecțioase),
- Reglează nivelul glicemiei,
- Anti-aging,
- Aliatul persoanelor supraponderale,
- Reduce oboseala,
- Un puternic analgezic,
- Recomandate persoanelor sportive,
- Accelerează lactația,
- Întărește sistemul nervos,
- Mineralizant,
- Vitaminizant,
- Drenator hepatic,
- Echilibrează PH-ul,
- Calmant intestinal și stomacal,
- Bun digestiv,
- Efect hemostatic și cicatrizant: vindecă hemoragiile,
- Bună în afecțiuni orale
Efecte secundare:
- Tulburări cardiace,
- Naștere prematură,
- Scade tensiunea,
- Creşte gradul de coagulare a sângelui,
- Tulburări de somn (provoacă insomnii),
- Erupţii cutanate, mâncărimi (urzică în stare pură),
- Tulburări renale,
Contraindicații:
- Persoanelor cu hipertensiune arterială,
- Bolnavilor de inimă,
- Femeilor însărcinate,
- Persoanelor cu insuficiență renală,
- Persoanelor care consumă diuretice, deoarece urzica este un bun diuretic,
- Urzica subțiază sângele, deci atenție la coagularea sângelui, dacă urmează sa aveți intervenții chirurgicale.
Comentarii
Urzicile sunt miraculoase