Dacă e nevoie clătiți sub jet de apă urzicile și apoi scuturați-le bine și lăsați-le la uscat câteva minute pentru a scăpa de apa acumulată la spălare.
Se pregătește bain-marie-ul (baia de aburi): se pune la fiert într-o cratiță apă de 2-3 degete, iar când începe să fiarbă, se dă focul la minim. Peste, se adaugă un alt vas (bol de sticlă termorezistentă), astfel încât să nu intre în contact cu apa din cratiță.
Când bain-marie-ul e pregătit, se adaugă urzicile și uleiul de măsline. Se amestecă aproape continuu, la foc mic, timp de ~ 10 -15 minute.
Pe ultimele 3 minute se adaugă și celelalte uleiuri (opționale), câte unul, și se amestecă ușor. Practic oprim focul în momentul în care urzicile nu mai prezintă nici un fel de duritate și sunt înmuiate complet în uleiuri.
Acoperim (sigilăm) vasul ermetic, cu un capac sau cu folie alimentară și lăsăm la infuzat în ulei timp de 24 de ore.
În pasul final (a doua zi) vom strecura/filtra uleiul obținut cu ajutorul unei site sau a unui tifon.
Vom păstra uleiul obținut în recipiente de sticlă, depozitate în locuri întunecoase, aerisite și răcoroase. Este recomandat să faceți cantități mici cât să vă ajungă pentru maxim o lună.
Observații
Tratament pentru stimularea creșterii părului cu ulei de urzică, 100% natural, preparat în casă.
Pentru ulei, urzicile sunt recoltate din mai până în iulie, înainte de a înflori. Culegerea urzicilor se face pe vreme însorită și uscată.
⚠ Păstrarea uleiului se face într-un loc întunecat, aerisit, unde temperatura aerului nu depășește +25⁰С.
⚠ Acest ulei (de urzică) poate fi folosit și pentru uz intern, cu condiția ca uleiurile componente (cele opționale) să fie și ele pentru uz intern!
⚠ La uleiurile opționale putem completa și cu uleiuri de busuioc, de cimbru, de mentă, de argan, dejojoba, ...
Rețete de măști cu ulei de urzică pentru păr: ● Pentru părul gras: o mască simplă aplicată pe părul curat vă permite să reduceți grăsimea la nivelul scalpului, să adăugați strălucire și volum. Uleiul de urzică este adăugat la șampon sau balsam (într-un raport de 1: 1) și aplicat pe întreaga lungime a firelor. Lăsați-l să acționeze timp de cinci minute, apoi clătiți-l. ● Pentru întărirea părului și redarea aspectului de strălucire: o mască formată din 2 linguri de ulei de urzică și 1/2 linguriță de sare, amestecate bine, se aplică prin masare pe scalp, se lasă să acționeze 15 minute, apoi se spală capul. ● Pentru părul subțire, pentru a-i oferi un volum suplimentar: se face o mască cu trei componente - 3 lingurițe ulei de urzică, 100 g de chefir și 1 lingură frunze de mentă zdrobite uscate. Se amestecă, se aplică pe toată lungimea firelor, se înfășoară capul cu folie alimentară, un prosop și se incubează timp de 30 de minute. La final spălați cu șampon și clătiți bine. ● Pentru părul uscat: o mască din 3 lingurițe de henna incoloră diluată în puțină apă fierbinte până când se înmoaie, apoi adăugați 1 lingură de ulei de urzică și un gălbenuș de ou bătut. Aplicați amestecul pe toată lungimea părului, lăsați-l să stea timp de 30 de minute. La final spălați ușor părul cu șampon și clătiți bine .
⚠ Uleiul de urzică poate fi folosit cu succes și la măștile pentru înfrumusețarea pielii, a feței. Acesta se aplică ca atare sau în combinație cu alte ingrediente benefice pielii, se lasă să acționeze 10 minute, apoi se spală zona aplicată. ⚠ Măștile de față cu ulei de urzică nu se țin mai mult de 10 minute, din cauza agresivității acidului formic, care face parte din plantă.
Administrare
Deși este cunoscut ca și tratament pentru stimularea creșterii părului uleiul de urzică are multiple întrebuințări, atât interne cât și externe.
✔ Intern: Poate fi folosit în tratarea afecțiunilor digestive, biliare, drenator hepatic, pancreas, dureri în gât, vitaminizant, mineralizant. Se recomandă câte o lingură de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, eventual cu 30 de minute înainte de mese.
✔ Extern: - Orice afecțiune dermatologică: acnee (cu disc dermatologic după ce pielea a fost curățată). De asemeni, uleiul de urzică poate fi adăugat la creme și loțiuni pentru îngrijirea pielii. În acest caz, va fi suficient să folosiți 3-4 picături pentru întreaga cantitate de produs. - Pentru păr (întărirea rădăcinilor firului de păr,stimularea creșterii părului,...), mătreață, scalp uscat, oricare din metodele enumerate sunt eficiente (împachetările, masajul capului sau măștile de păr cu ulei de urzică ):
se îmbibă pilea capului cu ajutorul unui aplicator conic (sau efectiv cu niște dischete de bumbac), se masează energic și apoi se pune un prosop și se stă 30 minute. După câteva săptămâni se va cunoaște efectului asupra parului (întărirea rădăcinilor firului de păr, mătreață).
se aplică pe suprafața scalpului, după care se lasă să acționeze intre 15 și 60 de minute. La final se spală cu șampon și apoi clătește (stimularea creșterii părului, mătreață).
de asemenea, uleiul poate fi aplicat pe părul însuși și pe scalp. În ultimul caz, uleiul se aplică cu mișcări de masaj. Concentratul este lăsat pe păr și piele aproximativ o oră, apoi este spălat cu șampon, ca de obicei.
- Pentru dermatite: se recomandă aplicări locale de 1-3 ori pe zi, pe pielea curată. - Pentru reumatism: se recomandă masaj local pe zonele dureroase.
Efecte și beneficii
Extern:
tratament pentru stimularea creșterii părului;
tonic capilar natural pentru un păr mai sănătos, mai des și plin de volum;
anti mătreață, anti-seboreic;
îmbunătățește starea de sănătate a scalpului și stimulează foliculii de păr;
redă luciul, strălucirea și frumusețea părului;
bun în afecțiuni dermatologice: acnee ;
tratamentul acneei;
proprietăți antiinflamatorii, antireumatice, bun în dureri articulare (dureri de genunchi, ...);
ajută la ameliorarea simptomelor de alergie;
stimulează libidoul;
ajută la prevenirea cicatricilor post-arsuri;
ajută la normalizarea proceselor metabolice;
ajută la consolidarea circulației sanguine în vasele mici și capilare;
Intern:
digestiv;
drenor hepato-biliar;
dureri de pancreas;
dureri în gât;
vitaminizant;
mineralizant;
Efecte secundare
poate colora parul (atenție pentru persoanele cu parul blond)
alergii la personale alergice
Contraindicații
persoanele alergice la ingredientele folosite trebuie să aibă grijă;
nu recomandă utilizarea acestui ulei dacă sunteți gravidă sau alăptați.
Alte informații
→ Bain-marie (procedeu folosit pentru prima dată în alchimie) este o tehnică prin care pregătești preparate care nu trebuie să primească transfer brusc de căldură. Pe scurt, bain-marie înseamnă să gătești în baie de abur. Acest procedeu se poate face simplu cu vase pe care le ai deja în bucătărie: practic se pune într-o cratiță apă la fiert și când ajunge în punctul de fierbere se dă focul la minim. Peste cratița cu apa fiartă se pune un alt vas și în el se pregătesc diverse preparate, practic pe baie de aburi.
→ Urzica conține un număr mare de componente care au un efect benefic asupra corpului: - vitamine (A, C, D, K, E, B); - macronutrienți (fier, cupru, potasiu, magneziu, mangan, calciu, fosfor, iod, sulf, siliciu și sodiu); - taninuri; - flavonoide; - clorofilă; - glicozide; - taninuri; - fitoncide; - acizi organici; - substanțe active clorofilă și tanin; - proteine și aminoacizi extrem de benefici.
Comentarii
Evaluează acest remediu:
29/10/2021
Super și efiecient!
(0)(0)
Florin, 12/09/2021
Bain-marie-ul este cea mai eficienta metodă de creare a uleiurilor acasă!
(0)(0)
Conținutul acestei pagini este informativ. De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Info ingrediente
UrziciPlanteUrzicile – beneficii pentru sănătate și modalități de utilizare