Alopecia

Căderea părului – ce este și cum se poate trata prin remedii naturiste

Alopecia

Căderea părului, cunoscută în lumea medicală ca alopecie reprezintă pierderea accelerată a unui număr mai mare de fire de păr decât este normal. Ea poate afecta atât femeile cât și bărbații și poate fi un episod temporar sau o afecțiune permanentă. Căderea părului poate fi contracarată cu ajutorul remediilor naturiste care regenerează podoaba capilară și o întăresc.

Alopecia sau căderea părului apare atunci când pierdem fire de păr în exces. În mod normal, în fiecare zi cad între 50 și 100 de fire de păr. Firele de păr au un ciclu de viață care urmează trei faze:

  • Faza anagenă: perioada de creștere care durează între doi și opt ani. Aproximativ 85-90% dintre firele de păr de pe scalp sunt în această fază.
  • Faza catagenă: perioada de tranziție, în care foliculii încep să se subțieze. Această perioadă durează în medie două, trei săptămâni pentru fiecare fir de păr.
  • Faza telogenă: perioada de ”repaus” durează între două și patru luni. După ce a trecut de această fază, firul de păr cade.

Atunci când organismul este sănătos, aceste trei faze sunt în echilibru. Pe măsură ce unele fire de păr cad, altele noi cresc. Căderea părului sau alopecia este caracterizată de un dezechilibru între firele de păr care cad și cele noi.

Cum se manifestă alopecia

Căderea părului (alopecia) se poate manifesta atât la nivelul scalpului cât și în alte părți ale corpului. Poate apărea brusc sau se poate instala gradual. Printre simptomele cele mai frecvente ale alopeciei se numără:

  • Subțierea graduală a părului din creștetul capului:

    Este cea mai frecventă formă de alopecie și se instalează în special la bărbați, pe măsură ce înaintează în vârstă.
  • Căderea părului în porțiuni circulare de pe scalp:

    Unele persoane se confruntă cu pierderea părului doar în anumite zone ale scalpului. De obicei acestea sunt în formă de cerc și pot fi de mărimea unei monede sau mai mari.
  • Pierderea bruscă a părului:

    Un șoc emoțional sau fizic poate determina căderea unei cantități mari de fire de păr. Persoanele care se confruntă cu acest tip de afecțiune pot rămâne cu șuvițe mari de păr în mână, după pieptănat. Acest tip de alopecie este în general temporar.
  • Căderea părului pe tot corpul:

    . Anumite tratamente, cum sunt cele chimioterapice, pot conduce la pierderea părului de pe scalp și de pe corp. Din fericire, părul crește din nou după terminarea tratamentului.

Căderea părului la femei

În cazul femeilor, alopecia nu este la fel de vizibilă ca în cazul bărbaților, însă studiile arată că peste jumătate dintre femei se confruntă cu pierderea excesivă a firelor de păr la un moment dat în viață. Cele mai afectate sunt femeile care:

  • au trecut de vârsta de 40 de ani
  • tocmai au născut
  • fac tratamente, cum sunt cele cu medicamente chimioterapice
  • își vopsesc, decolorează sau tratează chimic părul foarte des

Semnele căderii părului la femei sunt:

  • prezența unui număr mare de fire de păr pe perie, la duș, pe pernă sau haine
  • cărarea din creștetul capului devine din ce în ce mai evidentă și lasă la vedere scalpul
  • coada este din ce în ce mai subțire
  • părul se rupe ușor

Din ce cauză cade părul

Alopecia poate apărea din mai multe cauze. Pe de o parte, genele joacă un rol important, pe de altă parte dieta și tratamentele aplicate părului îl pot afecta. Printre cele mai frecvente cauze pentru căderea părului se numără:

  • Ereditatea

    : pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă se instalează alopecia androgenetică. Ea se manifestă atât la bărbați cât și la femei, în funcție de istoricul familial.
  • Schimbări hormonale sau afecțiuni medicale

    : sarcina, menopauza, problemele cu tiroida pot provoca dezechilibre hormonale care duc la căderea părului.
  • Medicamente sau suplimente

    : căderea părului poate fi efectul secundar al unor tratamente pentru cancer, artrită, depresie, boli de inimă, gută sau hipertensiune.
  • Evenimente stresante

    : șocurile emoționale, dar și stresul zilnic pot duce la căderea părului. În general, dacă se înlătură cauza stresului, părul încetează să mai cadă.
  • Tratamentele chimice

    : permanentul, decolorarea, vopsirea, produsele de styling în exces, dar și prinderea părului în cozi foarte strânse pot provoca ruperea și slăbirea acestuia și, în ultimă instanță, căderea lui.

Cum se regenerează părul cu ajutorul remediilor naturiste

Atunci când alopecia este ereditară, odată cu instalarea ei, va evolua gradual și ireversibil. Din fericire, există remedii naturiste care pot întârzia acest proces. În plus, în cazul alopeciei temporare, cauzate de stres sau alți factori, remediile naturiste pot ajuta părul să se regenereze.

  • Aloe vera

    : planta de aloe vera este folosită de sute de ani pentru regenerarea părului. Seva sa acționează ca un calmant la nivelul scalpului și înlătură mătreața sau excesul de sebum, eliberând astfel foliculii de păr și ajutându-i să se regenereze și să crească. Se poate masa scalpul cu gel de aloe vera de câteva ori pe săptămână sau se poate folosi un șampon pe bază de aloe vera.
  • Ulei de cocos

    : acizii grași din uleiul de cocos penetrează firul de păr și reduc pierderile de proteine. În funcție de tipul de păr, uleiul de cocos poate fi folosit înainte sau după baie. Dacă părul este gras sau cu tendințe de îngrășare, se face un tratament cu ulei de cocos peste noapte sau cu câteva ore înainte de baie. Scalpul se masează cu uleiul de cocos și apoi se spală. Dacă părul este uscat, uleiul de cocos se folosește după baie și se poate lăsa în păr.
  • Uleiul de jojoba

    : masajul scalpului cu ulei de jojoba este un tratament foarte bun pentru căderea părului pentru că acesta hidratează foliculii de păr și îi întărește. În plus, uleiul de jojoba susține regenerarea celulară la nivelul firelor de păr și nu lasă reziduuri grase pe scalp, astfel că nu încarcă rădăcina firelor de păr.
  • Uleiul de rozmarin

    : este folosit pentru tratarea alopeciei androgenetice pentru că stimulează creșterea unor fire de păr noi. Se amestecă într-un ulei neutru (de măsline sau de sâmburi de struguri) câteva picături de ulei esențial de rozmarin și se masează scalpul câteva minute. Se pot adăuga picături de ulei esențial și în șampon, însă nu este recomandată folosirea uleiului de rozmarin direct pe scalp.
  • Uleiul de geraniu

    : acest ulei esențiai stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului și ajută la regenerarea capilară. Se poate amesteca în balsam, în masca de păr sau într-un ulei neutru. Folosirea regulată întărește și hidratează firele de păr.
  • Uleiul de șofrănel

    : elimină mătreața și întărește foliculii, penetrând adânc în firul de păr și hrănindu-l din interior. Stimulează creșterea părului și oferă un luciu sănătos.
  • Ulei din șemințe de dovleac

    : acest remediu se adminstrează pe cale orală și este util mai ales în cazul bărbaților cu alopecie. Uleiul din semințe de dovleac blochează transformarea testosteronului din organism într-un compus numit dihidrotestosteron, responsabil de căderea părului.
  • Uleiul de pește

    : și acest ulei se administrează oral, pentru a întări părul din interior. Acizii grași omega din uleiul de pește susțin dezvoltarea celulară și ajută părul să fie mai dens și mai puternic.
  • Gingseng

    : suplimentele cu gingseng stimulează creșterea părului datorită acțiunii regenerative la nivelul foliculilor.
  • Sucul de ceapă

    : sulful din sucul de ceapă susține regenerarea firelor de păr și accelerează creșterea acestora pentru că îmbunătățește circulația la nivelul scalpului. Sucul de ceapă se obține prin stoarcerea a două, trei cepe. Se aplică pe scalp și pe păr și se lasă să acționeze cel puțin cincisprezece minute. Apoi se spală părul ce de obicei.
  • Lămâia

    : sucul proaspăt de lămâie susține creșterea părului, menținând scalpul curat și sănătos. La fel ca în cazul sucului de ceapă, se lasă să acționeze cel puțin 15 minute pe scalp și pe lungimea firelor de păr, apoi se șamponează normal. Se poate folosi ulei esențial de lămâie, însă nu direct pe scalp ci diluat într-un alt ulei neutru sau în produsele cosmetice.
  • Rădăcina de lemn dulce

    : regenerează scalpul uscat sau iritat, deschide porii și întărește foliculii de păr. Se poate consuma sub formă de ceai.
  • Oțetul din cidru de mere

    : căderea părului poate apărea din cauză că firele de păr sunt suprasaturate cu sebuum sau produse cosmetice. În astfel de situații, clătirea cu oțet din cidru de mere acționează ca un degresant pentru foliculii de păr și previne acumularea bacteriilor care subțiază părul.
  • Piperul cayenne

    : stimulează circulația sangvină la nivelul scalpului datorită capsaicinei, un compus specific piperului.
  • Oul

    : stimulează creșterea părului datorită conținutului mare de proteine. Se amestecă un ou cu o lingură de ulei de măsline și se aplică pe părul proaspăt spălat. Se lasă să acționeze cel puțin zece minute și se limpezește bine.
  • Fierul

    : este un mineral foarte important în organism iar lipsa lui este asociată cu căderea părului. Se recomandă consumul alimentelor bogate în fier – carnea roșie, peștele, tofu, broccoli și verdețurile.
  • Biotina

    : vitamina B7 (biotina) este recomandată persoanelor care se confruntă cu căderea părului dar și cu afecțiuni ale pielii. Alimente bogate în vitamina B7 sunt ouăle, germenii de grâu sau ciupercile.
  • Zincul

    : acest mineral susține nenumărate procese din organism, printre care și creșterea părului. Persoanele care suferă de alopecie trebuie să includă în regimul lor suplimente cu zinc, la recomandarea unui medic.
  • Amino-acizi

    : acești compuși ai proteinelor ajută organismul să funcționeze. Unii dintre ei, precum cisteina și L-lisina joacă un rol important în menținerea sănătății părului și creșterea lui. Alimente care conțin amino-acizi din belșug sunt brânza, peștele, ouăle, nucile și semințele, cerealele integrale și carnea.

Căderea părului este un proces normal care se manifestă diferit de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex, factori ereditari sau stil de viață. Atunci când se pierde păr în exces, acest proces poate fi încetinit sau chiar oprit cu ajutorul remediilor naturiste sau a mineralelor esențiale, cum sunt fierul sau zincul. O dietă echilibrată, renunțarea la alcool și fumat și eliminarea factorilor de stres pot ajuta de asemenea la menținerea unei podoabe capilare bogate cât mai lung timp.

Comentarii

Evaluează această afecțiune:

mihai, 05/06/2021

Stresul de multe ori provoacă alopecia

(0) (0)