Ulei de urzică obținut prin transfer, folosind urzici uscate

Timp de preparare10 min
Timp de așteptare30 zile
Timp de gătire--
Gata în30 zile 10 m

O alternativă bună, pentru a prepara uleiul de urzică, dacă nu suntem în sezonul urzicilor, este să folosim urzicile uscate. Uleiul de urzici este un remediu folosit încă din cele mai vechi timpuri, atât intern cât și extern, pentru diverse afecțiuni, cum ar fi: tratamente pentru păr, afecțiuni dermatologice (acnee), afecțiuni reumatologice (efect antiinflamator), afecțiuni digestive, hepatice, biliare, cât și pentru dureri în gât, la nivelul faringelui.

Ingrediente

Cost estimativ: 1.3

Materiale

  • - recipient sticlă
  • - lingură nemetalica pentru amestecat
  • - sită fină pentru strecurat

Preparare

  • Se pun în recipientul de sticlă urzicile uscate, de preferat doar frunzele, fără tulpină.
  • Se adaugă mixul de uleiuri: cel de bază (uleiul de măsline) plus altele opționale, cum ar fi: ulei de cocos, ulei de ricin, ulei de argan, ulei de avocado, ulei de jojoba, ...
    Dacă nu aveți alte uleiuri, puteți folosi doar uleiul de măsline.
    Optional puteți adăuga 3-5 picături din unul sau mai multe uleiuri esențiale: mentă, tea-tree, eucalipt, scorțișoară, cimbru, argan,...
  • Se închide ermetic recipientul și se lasă la macerat pentru 30 de zile, într-un loc întunecos , rocoros și uscat.
    Urzica fiind uscată, se recomandă amestecarea la 2 zile cu o lingură de lemn, sau prin agitarea recipientului.
    Pe parcursul macerării, nutrienții din urzică vor fi transferați în ulei și veți observa cum uleiul va căpăta o culoare mai închisă.
  • După macerare, vom strecura uleiul cu ajutorul unei site sau a unui tifon, iar partea de plantă (urzică), macerată se va arunca. Uleiul format se va pune într-un recipient, se va închide cu capac și se va păstra într-un loc ferit de lumină, răcoros și aerisit.
Observații
⚠ Proporțiile urzică - ulei sunt 1:4. Adică pentru 100g urzică, vom folosi 400g uleiuri.

⚠ Avantajul folosirii urzicilor uscate este ca uleiul poate fi preparat în orice moment al anului.

⚠ Acest ulei poate fi folosit și pentru uz intern, cu condiția ca uleiurile componente să fie și ele pentru uz intern!

⚠ Aceeași rețetă de ulei de urzici, poate fi preparată folosind frunze de urzici proaspete.

Păstrare și valabilitate: este recomandată păstrarea în recipiente de sticlă, închise la culoare, să nu pătrundă lumina și depozitarea acestora în locuri ferite de lumină, răcoroase și aerisite (debara, beci). Păstrat corespunzător, uleiul de urzică poate avea o valabilitate de până la 1 an.
⚠ Este recomandată păstrarea în recipiente de dimensiuni mici, iar o dată deschis, este recomandat să-l consumați în maxim o lună, deoarece elementele active se vor degrada în contact cu aerul.

⚠ Nu se va păstra la frigider, deoarece uleiul de măsline se solidifică.

Administrare

Uleiul de urzică poate fi folosit atât intern cât și extern.

Utilizare externă:
- Pentru păr se recomandă tamponări cu o dischetă de bumbac, la nivelul scalpului și lăsat să acționeze până la 1 oră. De asemeni, pentru aplicarea pe păr, se poate folosi un recipient cu vârf lung, conic, pentru a turna ușor la baza firului de păr. Părul va avea o culoare mai lucioasă, un aspect mai sănătos, tratează scalpul uscat, mătreața.
- Tratează mătreața, micoza scalpului: aplicări zilnice la nivelul scalpului și lăsat sa acționeze 20-30 minute. După prima săptămână se fac aplicări la 2 zile, apoi următoarea săptămână la 3 zile, până la o dată pe săptămână.
- Pentru dermatite: se recomandă aplicări locale de 1-3 ori pe zi, pe pielea curată.
- Pentru reumatism: se recomandă masaj local pe zonele dureroase.

Utilizare internă:
Poate fi folosit în tratarea aflicțiunilor digestive, biliare, drenator hepatic, pancreas, dureri în gât, vitaminizant, mineralizant.
Se recomandă câte o lingură de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, eventual cu 30 de minute înainte de mese.

Efecte

Utilizare externă:

  • antireumatic, antiinflamator: dureri de oase, genunchi, inflamații;
  • tratament pentru stimularea creșterii părului;
  • tonic capilar natural pentru un păr mai sănătos, mai des și plin de volum;
  • antimătreață, antiseboreic;
  • tratează micoza scalpului;
  • bun în afecțiuni dermatologica: acnee;

Utilizare internă:

  • bun în probleme digestive, biliare;
  • drenator hepatic;
  • dureri de pancreas;
  • dureri în gât;
  • vitaminizant;
  • mineralizant;
  • poate fi consumat și ca aliment, în salate, pe pâine, ...

Efecte secundare

- poate colora părul (atenție pentru persoanele cu părul blond)

Contraindicații

  • personale alergice la ingredientele folosite trebuie să aibă grijă.
  • nu recomandă utilizarea acestui ulei dacă sunteți gravidă sau alăptați
Florin, 12/09/2021

Uleiul de urzica este foarte pun pentru scalp

(0) (0)
Marian, 02/08/2021

Prefer urzicile proaspete, cele uscate merg mai bine la ceaiuri

(0) (0)
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=