Miere de salcâm

Mierea de salcâm – cea mai pură formă de sănătate

Miere de salcâm

Mierea de salcâm este un excelent tonic atât pentru copii, cât și pentru convalescenți. De asemenea, este recomandată pentru consum și femeilor însărcinate. Dintre toate tipurile de miere, mierea de salcâm calmează tusea și este folosită cu succes în tratarea asteniilor și nevrozelor.

Mierea de salcâm este considerată o miere de calitate superioară.

Acest tip de miere se încadrează în categoria monofloră, fiind culeasă din polenul florilor de salcâm. Este mierea cea mai deschisă la culoare dintre toate tipurile de miere, aproape transparentă, dar și una dintre cele mai benefice, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

Are o aromă inconfundabilă și se caracterizează prin puritate și claritate. Este unul dintre cele mai cunoscute și dulci sortimente de miere, datorită gustului delicat cu tentă florală.

Este asimilată foarte ușor de organism, oferind energie și substanțe bioactive și nutritive.

Profilul nutrițional al mierii de salcâm

Ȋn sedimentul mierii de salcâm există în jur de 30% polen. Acesta constituie o sursă de aminoacizi, minerale, grăsimi și vitamine. Are un conținut mai mare de fructoză decât celelalte tipuri de miere (41,7%). Conține 10% zaharoză și 34,7% glucoză, motiv pentru care cristalizează foarte greu (1-2 ani de la extracție).

Mierea de salcâm are în compoziția sa majoritatea mineralelor esențiale organismului uman. Este bogată în fosfor, potasiu, cupru, fier, calciu, mangan. De asemenea, conține vitaminele A, C, B1, B2, B3, B5 și B6.

Mierea de salcâm are pH 4.

100 grame de miere conține:

  • Calorii: 300 kcal
  • Carbohidrați: 82 g
  • Proteine: 0,3 g
  • Potasiu: 52 mg
  • Calciu: 6 mg
  • Magneziu: 2 mg
  • Vitamina C: 0,5 mg
  • Sodiu: 4 mg
  • Fier: 0,4 mg

Depozitare

Se depozitează în locuri răcoroase, întunecoase și ferite de umezeală.

Temperatura optimă de păstrare: 18 - 20°C.

Beneficii miere de salcâm

  • Este un produs natural energizant recomandat persoanelor care fac sport și care au nevoie de energie într-un timp scurt;
  • Este un remediu care poate fi utilizat de către diabetici, deoarece conținutul de zahăr derivă în cea mai mare parte din fructoză, care nu are nevoie de insulină pentru a fi metabolizată;
  • Are o acțiune de detoxifiere care ajută la menținerea sănătății ficatului. Cantitatea mare de fructoză și glucoză ușor absorbită, îți poate revitaliza ficatul;
  • Are o acțiune laxativă utilă pentru cei care suferă de constipație;
  • Reglează funcțiile digestive, are proprietăți calmante gastrice și antiacide;
  • Acționează împotriva durerii în gât, a tusei, a faringitei;
  • Ajută la reglarea presiunii arteriale, mărind nivelul hemoglobinei;
  • Somnul este îmbunătățit;
  • Este un bun tratament pentru nevroze și astenii datorită proprietăților calmante psihice;
  • Stimulează activitatea creierului, fiind potrivită pentru cei care lucrează atât intelectual cât și fizic;
  • Are calități diuretice, prevenind problemele cu rinichii sau sistemul urinar;
  • Are proprietăți antiseptice naturale foarte puternice datorită faptului că este acidă. Are un pH scăzut ce inhibă creșterea bacteriilor;
  • Are un conținut ridicat de proteine, săruri minerale, vitamine și aminoacizi, combinație naturală ce face ca acest sortiment de miere să fie un tonic excelent pentru femeile gravide, copii și convalescenți;
  • Antioxidanții protejează celulele împotriva deteriorărilor provocate de radicalii liberi;
  • Conține componentele necesare pentru producerea și eliberarea lentă a unor cantități reduse de peroxid de hidrogen, acid care ucide bacteriile prin distrugerea pereților celulari ai acestora;
  • Datorită calităților sale antioxidante și antibacteriene ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor sau arsurilor și poate preveni contaminarea bacteriană și infecția;
  • Datorită proprietăților sale antibacteriene puternice ajută în menținerea tenului liber de bacterii, ceea ce poate preveni boli comune ale pielii, cum este acneea;
  • Este un bun stimulent pentru activitatea cardiacă.

Contraindicații și precauții

Persoanele cu diabet și cele alergice la polen pot consuma miere de salcâm doar la recomandarea medicului.

Evită să o pui în alimente cu temperatura mai mare de 45°C deoarece mierea va descărca hidroximetilfurfural - un compus toxic. De asemenea, enzimele și vitaminele C și B1 sunt distruse la temperaturi mai mari de 40°C, astfel ca mierea de albine își pierde majoritatea nutrienților.

Știai că...?

  • Spre deosebire de celelalte tipuri de miere, mierea de salcâm cristalizează după un timp mai îndelungat. Datorită conținutului mai bogat în fructoză decât în glucoză aceasta nu cristalizează niciodată în proporție de 100%.
  • Mierea de salcâm este foarte apreciată, proprietățile sale curative fiind cunoscute încă din Antichitate, aceasta mai fiind numită și “hrana vie”.
  • Este foarte greu de obținut și este produsă în cantități limitate deoarece salcâmul înflorește doar pentru 10-15 zile pe an.

Sumar

Efecte benefice:

  • calmantă
  • antiinflamatoare
  • antialergică
  • cicatrizantă
  • expectorantă
  • antiseptică
  • antibacteriană
  • antimicrobiană
  • antispastică
  • imunostimulatoare
  • sedativă

Contraindicații:

  • alergie la produsele apicole
  • diabet

Comentarii

Evaluează acest ingredient: