Cel mai bun mod de a sprijini memoria este să acorzi atenție alimentelor pe care le consumi și să încerci pe cât de mult poți să sporești funcțiile creierului prin intermediul produselor sănătoase.
Atunci când alimentele potrivite sunt consumate la vârste potrivite, acestea oferă contribuții semnificative la dezvoltarea abilităților de inteligență și concentrare.
Urmarea unei diete sănătoase și echilibrate este bună pentru tine din punct de vedere fizic și în același timp este benefică și pentru sănătatea creierului. Anumite alimente conțin substanțe nutritive care ajută la menținerea sănătății creierului, inclusiv grăsimi sănătoase, fibre, proteine, vitamine și antioxidanți. Toate acestea pot spori memoria și concentrarea și chiar oferă efecte protectoare împotriva bolilor cerebrale, inclusiv Alzheimer și demență.
Consumul unei diete sănătoase și echilibrate care include aceste 10 alimente, zi cu zi, stimulează creierul te poate ajuta să îți păstrezi memoria și concentrarea:
Somonul face parte din categoria peștilor grași, datorită faptului că are surse bogate de acizi grași omega-3. Aproximativ 60% din creierul uman este format din grăsimi, iar jumătate din acea grăsime este de tipul omega-3, toate acestea fiind esențiale pentru învățare și memorie.
Omega 3 are, de asemenea, câteva beneficii suplimentare pentru creierul tău:
Pe scurt: Somonul este o sursă bogată de omega-3, un element important al creierului. Omega-3 are un rol în ceea ce ține de dezvoltarea memoriei și îmbunătățirea dispoziției, precum și în protejarea creierului împotriva declinului.
În cazul în care cafeaua este preferata ta dimineața, trebuie să știi că are și beneficii asupra memoriei. Două componente principale din cafea - cofeina și antioxidanții - îți ajută creierul.
S-a descoperit faptul că serie de efecte pozitive asupra creierului ale cafelei includ:
Consumului de cafea pe termen lung este, de asemenea, legat un grad mult mai redus de boli neurologice, cum ar fi Parkinson și Alzheimer. Acest lucru s-ar putea datora concentrației ridicate de antioxidanți a cafelei.
⚠ Consumă cafeaua fără zahăr sau alți îndulcitori și astfel vei beneficia la maxim proprietățile acesteia. Poți adăuga în cafea puțina scorțișoara, turmeric sau ghimbir. Încearcă pe cât posibil să eviți zahărul și chiar și laptele în cafea.
Pe scurt: cafeaua te poate ajuta la creșterea vigilenței și a dispoziției. De asemenea, poate oferi o protecție împotriva Alzheimerului, datorită cofeinei și antioxidanților săi.
Afinele, datorită faptului că sunt intens colorate, livrează antocianine, un grup de compuși vegetali cu efecte antiinflamatorii și antioxidante. Antioxidanții acționează atât împotriva stresului oxidativ, cât și împotriva afecțiunilor care pot contribui la îmbătrânirea creierului și la boli, precum Parkinson, Alzheimer și Huntington.
Rezultatele mai multor studii au dus la concluzia că unii dintre antioxidanții din afine se acumulează în creier și ajută la îmbunătățirea comunicării între celulele acestuia.
Încearcă să le adaugi în cereale la micul dejun sau să le adăugi în sucurile naturale.
Pe scurt: Afinele sunt pline de antioxidanți care pot întârzia îmbătrânirea creierului și îmbunătăți memoria.
Curcuma sau turmericul - un condiment galben intens este un ingredient cheie, dacă îți dorești mâncare aromată și are o serie de beneficii pentru creier.
Curcumina, ingredientul activ din curcuma, s-a dovedit că traversează bariera fiziologică care există între sistemul sanguin și sistemul nervos central. Acest lucru înseamnă că poate intra direct în creier și poate ajuta celulele creierului.
Curcuma un puternic compus antioxidant și antiinflamator care are următoarele beneficii pentru creier:
Pentru a profita de beneficiile curcumei, încercă să gătești cu pudră de curry, adăugând curcuma în felurile de mâncare sau poți încerca să bei chiar ceaiuri, cafea și alte băuturi în care să adaugi acest ingredient.
Pe scurt: Curcuma este ingredient de impact cu numeroase beneficii antiinflamatorii și antioxidante care ajută creierul; aceasta poate reduce simptomele depresiei și ale bolii Alzheimer.
Broccoli este plin de compuși puternici, inclusiv antioxidanți. De asemenea, este foarte bogat în vitamina K, oferind un procent mare din aportul zilnic recomandat, dacă este consumată zilnic, măcar o porție de un castron mic, echivalentul a 91 de grame.
Această vitamină K, liposolubilă, este esențială pentru formarea sfingolipidelor - un tip de grăsime care este acumulată în celulele creierului.
Studii au arătat legătura strânsă dintre un aport mai mare de vitamina K și o memorie mai bună.
Dincolo de vitamina K, broccoli conține o serie de compuși care îi permite să genereze efecte antiinflamatorii și antioxidante, care pot ajuta la protejarea creierului.
Pe scurt: Broccoli are o serie de compuși care au efecte antioxidante și antiinflamatoare puternice, datorate in mare parte concentrației semnificativa de vitamina K.
Semințele de dovleac sunt bogate în antioxidanți puternici care protejează corpul și creierul de deteriorarea radicalilor liberi. Tot ele reprezintă și o sursă excelentă de magneziu, fier, zinc și cupru.
Toți acești nutrienți sunt importanți pentru creier:
Pe scurt: Semințele de dovleac sunt bogate în mulți micronutrienți care sunt importanți pentru funcția creierului, inclusiv cupru, fier, magneziu și zinc.
Ciocolata neagră conține compuși care stimulează creierul, inclusiv flavonoide, cofeină și antioxidanți.
Flavonoidele sunt compuși vegetali care colorează plantele în nuanțe vii și intense. Cele din ciocolată se adună în zonele creierului care se ocupă cu funcțiile de memorare și învățare. Cercetătorii spun că acești compuși pot spori memoria și, de asemenea, pot ajuta la încetinirea declinului mental legat de vârstă.
Într-un studiu care a inclus peste 900 de persoane, cei care au consumat ciocolată mai frecvent s-au comportat mai bine într-o serie de sarcini mentale, inclusiv unele care implică memorie, decât cei care au consumat-o rar.
Ciocolata este, de asemenea, un stimulent legitim al dispoziției, potrivit cercetărilor.
Un studiu a constatat că participanții care au mâncat ciocolată au experimentat sentimente pozitive crescute, iar aroma delicioasă de ciocolată îi face pe oameni fericiți.
⚠ Căutați acea ciocolată neagră care are o concentrație cât mai mare de cacao (90% cacao) și mai mai putin zahar.
Pe scurt: Flavonoidele din ciocolată pot ajuta la protejarea creierului. Studiile au sugerat că consumul de ciocolată ar putea îmbunătăți atât memoria, cât și starea de spirit.
Cercetările au arătat despre consumul de nuci că poate îmbunătăți sănătatea inimii, iar o inimă sănătoasă este legată și de un creier sănătos.
De asemenea, un studiu amplu a constatat că oamenii care au consumat regulat nuci în decursul mai multor ani au avut o memorie mai clară, comparativ cu cei care nu au consumat.
Mai mulți nutrienți din nuci, cum ar fi grăsimile sănătoase, antioxidanții și vitamina E, pot explica beneficiile pe care nucile le oferă creierului și implicit sănătății lui.
Vitamina E protejează membranele celulare de deteriorarea radicalilor liberi, ajutând la încetinirea declinului mental.
Nucile pot avea un avantaj suplimentar, deoarece livrează și acizi grași omega-3.
Pe scurt: Nucile conțin o serie de nutrienți care stimulează creierul, inclusiv vitamina E, grăsimi sănătoase și compuși vegetali.
Un om poate obține toată doza de vitamina C de care are nevoie într-o zi, doar consumând o portocală de dimensiuni medii.
Vitamina C este un factor cheie în prevenirea declinului mental, tocmai din acest motiv ar trebui să iei în calcul beneficiile acestui fruct.
Dacă vei consuma o cantitate suficientă de alimente bogate în vitamina C, acest lucru te poate proteja împotriva declinului mental legat de vârstă.
Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută la combaterea radicalilor liberi care pot deteriora celulele creierului. În plus, susține sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânești.
Pe scurt: Portocalele și alte alimente bogate în vitamina C te pot ajuta să îți aperi creierul împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
Ouăle sunt o sursă bună de nutrienți legați de sănătatea creierului, inclusiv vitaminele B6 și B12, acid folic și colina. Colina reprezintă un micronutrient important pe care corpul îl utilizează pentru a genera acetilcolină, care este un neurotransmițător important pentru reglarea dispoziției și a memoriei.
Aportul mai mare de colină ajută memoria și funcțiile mentale.
Consumul de ouă este o modalitate ușoară de a obține colină, având în vedere că gălbenușurile sunt printre cele mai concentrate surse ale acestui nutrient. Un singur gălbenuș de ou conține 112 mg de colină.
Mai mult decât atât, vitaminele B au numeroase roluri în sănătatea creierului. Acestea pot ajuta la încetinirea progresului declinului mental la vârstnici.
De asemenea, lipsa de vitamina B12 și acid folic a fost legată de depresie.
Suplimentele cu acid folic pot ajuta la minimizarea declinului mental legat de vârstă, iar B12 este implicat în sintetizarea substanțelor chimice din creier și reglarea nivelului de zahăr din creier.
Pe scurt: Ouăle sunt o sursă bogată de mai multe vitamine B și colină, care sunt importante pentru buna funcționare și dezvoltare a creierului, precum și pentru reglarea dispoziției.
Intestinul și creierul sunt legate intrinsec, prin urmare tot ceea ce mănânci sau bei, poate influența creierul. Sistemul digestiv este responsabil nu numai de buna funcționare a organismului, ci oferă și creierului substanțe nutritive cheie din alimente.
Astfel, toate aceste alimente duc la producerea de substanțe cheie care intră în creier și au un impact semnificativ asupra memoriei și funcției cognitive.