Sirop de aronia cu ghimbir și miere

Siropuri Foarte ușor 25 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare30 min
Timp de așteptare--
Gata în30 min

Un tonic natural cu efecte miraculoase asupra organismului. Folosirea ghimbirului în sucul de aronia este o alternativă bună de a atenua gustul persistent al fructelor de aronia.

Porții

~ 1 litru de sirop, adică 25 de porții, o porție fiind 2 linguri de sirop (~40g)

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 7.0 €

Materiale

  • - storcător fructe cu ax melcat, 40-60rmp
  • - cuțit
  • - recipiente

Preparare

  • Aronia se spală prin clătire în 2-3 ape, apoi se lasă la uscat/zvântat pe o tavă. Este important ca fructele de aronia să fie uscate, deoarece surplusul de apă rezultat din urma spălării, poate conduce la fermentarea siropului.
  • Sirop de aronia cu ghimbir și miere - Preparare pas 2După ce s-a zvântat aronia, se desprind fructele de pe ciorchine, pentru a fi date prin storcător.
  • Sirop de aronia cu ghimbir și miere - Preparare pas 3Se curăță lămâia și ghimbirul. Lămâia se taie în 4, iar ghimbirul se taie felii pentru a fi mai ușor dat prin storcător.
  • Sirop de aronia cu ghimbir și miere - Preparare pas 4În această etapă se va începe stoarcerea cu ajutorului unei storcător cu ax melcat. Fructele de aronia, ghimbirul și lămâia se pun alternativ în storcător, pentru a avea o stoarcere mai cursivă, ghimbirul și lămâia curățind sita storcătorului.
  • Sirop de aronia cu ghimbir și miere - Preparare pas 5Sucul natural obținut, se pune într-un recipient de sticlă, peste care se adaugă mierea de albine. Se amestecă energic până la dizolvarea în totalitate a mierii.
  • Sirop de aronia cu ghimbir și miere - Preparare pas 6Când totul s-a omogenizat, siropul obținut se toarnă în sticle, care vor fi închise ermetic și păstrate la frigider.
  • Sirop de aronia cu ghimbir și miere - Preparare pas 7Pulpa de aronia rezultată în urma stoarcerii, nu se va arunca. Aceasta se pune la uscat și poate fi folosita atât la prepararea de ceaiuri cât și ca pulbere (măcinată) luată ca atare.
    Atenție: este bine să dăm deoparte rezidul / pulpa de la lămâie.

Observații

Sirop/suc de aronia cu ghimbir si miere preparat la rece:

Pentru cei care au probleme cu gustul puternic al fructelor de aronia, o soluție buna este includerea ghimbirului și a lămâii în suc.

Mierea de albine are și efect de conservare.

Fructele de aronia pot fi culese începând cu jumătatea lui august și până la sfârșitul lui septembrie. Cu cât sunt culese mai târziu, cu atât acestea sunt mai dulci, însă se produce și efectul de stafidire/dezhidratare. Dacăs fructele sunt stafidite/dezhidratate, acestea se pot hidrata, lăsându-le câteva ore în apă.

Se recomanda ca sticlele de sirop să nu fie umplute până în vârf, mai ales dacă au deschiderea mica, deoarece se poate forma ca un dop și sucul nu v-a curge.

O metoda bună de păstrare a fructelor de aronia pe termen lung este congelarea acestora.

Pulpa de aronia rămasă în urma stoarcerii, se poate usca și apoi consumată ca infuzie în ceaiuri sau măcinată pulbere în diverse băuturi.

Administrare

Se poate consuma ca atare câte 1-2 linguri, cu 30 de minute înainte de mese sau ca o băutură răcoritoare (suc de aronia) cu apă minerala sau plată.

De asemeni poate fi folosite și în diverse cocktail-uri.

Efecte și beneficii

General:

  • sursă importantă de antioxidanți: antocianine, flavonoide, acizi fenolici;
  • conține cel mai mare nivel de antociani și proantociani;
  • bogat în vitaminele: A, B, C, P, K și Q;
  • bogat în minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc și mangan;
  • bogat în caroten, luteină și catehină;
  • tonic / energizant;
  • efectul antibacterian;
  • imuno-protector
  • vitaminizant/mineralizant;
  • sursă de fibre
  • reglează tensiunea;
  • reglează glicemia;
  • protejează stomacul;
  • anti-depresiv;
  • digestiv;
  • anti-diareic;
  • detoxifiant;
  • efect anti-îmbătrânire;
  • hepato-protector;
  • reduce stresul;
  • protejează corpul de intoxicații;
  • bogat în proteine;

Susține sistemul imunitar:

  • întărește imunitatea organismului (aronia fiind bogată vitamina C);
  • previne răceala și gripa (aronia sunt bogată în acid elagic și miricetina);
  • previne infecțiile bacteriene la nivelul sistemului respirator;

Efecte anti-tumorale:

  • reduce riscul de apariție a cancerului de colon sau la sân
  • luptă împotriva radicalilor liberi;
  • aronia inhibă creșterea celulelor canceroase în cancerul de colon;

Susține sistemul cardiovascular:

  • aronia ajută la reglarea tensiunii arteriale datorită conținutului ridicat de potasiu, care are efect dilatator;
  • ajută în prevenirea și chiar tratarea aterosclerozei;
  • previne bolile coronariene;
  • scade riscul de apariție a infarctului miocardic;
  • curăță eficient sângele;
  • reduce trigliceridele și colesterolul rău (LDL);

Benefica pentru cei cu diabet:

  • reglează glicemia (antocianine);
  • reduce cantitatea de zaharuri și grăsimi din sânge datorită antocianinelor;
  • previne creșterea bruscă a glicemiei și ține sub control nivelul de zahăr, datorită fibrelor dietetice;

Susține funcțiile cognitive:

  • ajută la creșterea activității neuronale;
  • ajută la întărirea legăturilor neuronale;
  • reduce stresul oxidantiv la nivelul creierului (datorită antocianinelor);
  • previne depresia și anxietatea, reduce stresul;
  • ajută în prevenirea bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson);
  • previne riscul de demență;
  • susține memoria și îmbunătățește procesele de învățare;

Ajută vederea:

  • susține vedere, aronia fiind bogat în caroten (luteina și zeaxantina, antioxidanți flavonoizi prezenți în aronia);
  • previne degenerarea oculară;
  • reduce stresul oxidativ de la nivelul ochilor;
  • reduce inflamațiile la nivelul ochilor;
  • previne dezvoltarea cataractei;
  • îmbunătățește vederea pe timp de noapte (antocianinele îmbunătățesc micro-circulația și reduc fragilitatea capilarelor);

Susține sistemul digestiv:

  • ajută digestia, fiind bogat în fibre;
  • combate constipația;
  • combate diareea;
  • protejează intestinele de bacterii;
  • detoxifica organismul;
  • ajută la slăbit (favorizează arderea grăsimilor și creșterea masei musculare);

Altele:

  • ajută în combaterea oboselii;
  • previne și combate alergiile;
  • contribuie la buna funcționare a ficatului;
  • oferă un plus de protecție împotriva radiațiilor UV;
  • recomandat celor cu reumatism și dureri articulare (cianidină și antocianină);
  • previne și tratează infecțiile urinare, datorita acid chinic;
  • reduce dezvoltarea bacteriei E. colil și Stafilococul Auriu;
  • poate combate ușor starea de greață datorita lămâii și ghimbirului;

Efecte secundare

- consumul exagerat suc de aronia poate provoca tulburări gastro-intestinale;

Contraindicații

  • pentru femeile însărcinate sau care alăptează doar cu acordul medicului;
  • este contraindicat celor cu probleme pietre la rinichi, întrucât aronia conține acid oxalic;
  • pentru cei cu diabet, atenție conține și miere (este un sirop), deci cereți sfatul medicului și folosiți miere de salcâm;
Alte informații
Beneficiile fructelor de Aronia:
- Sursă importantă de antioxidanți. Conține cel mai mare nivel de antociani și proantocianidine, comparativ cu alte alimente deja cunoscute;
- Bogate în fibre. 100 grame aronia uscată = 16,9 grame fibre;
-100g de Aronia oferă 35% din doza zilnică de vitamina C, care susține producerea de colagen, ajută imunitatea și reduce inflamațiile;
- Bogate în vitamina P (doza este mai ridicată decât în orice alt fruct consumat);
- Au acțiune chemo-preventivă împotriva cancerului de colon;
- Efecte anti-îmbătrânire;
- Întăresc sistemul imunitar;
- Previn tratează și răceala;
- Protejează împotriva virusurilor și dezvoltării Staphylococcus sau Escherichia Coli;
- Echilibrează metabolismul și scad nivelul hormonilor de stres;
- Refac tonusul vaselor capilare;
- Testul ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) arată că nivelul de antioxidanți ai fructelor de aronia este de 16062 pentru 100g.

Comentarii

Evaluează acest remediu:

03/09/2020

Bună idea de a folosi ghimbir și lămâie în sucul de aronia. Tot timpul mi s-a părut puțin greoi sucul simplu de aronia.. Ghimbirul echilibrează gustul.

(0) (0)
Răspuns Leacuri vechi:

Așa este, ghimbirul este mai este renumit și prin faptul că combate greața, ... acum nu că acest sirop ar fi grețos ... în nici un caz... aici ghimbirul efectiv echilibrează gustul.

floris, 31/08/2020

O combinație de arome excelenta

(0) (0)
30/08/2020

Super bun

(0) (0)



Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.