Macerat de cătină cu ghimbir și miere

Macerate Foarte ușor 15 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare15 min
Timp de așteptare15 zile
Timp de gătire--
Gata în15 zile 15 m

Fortifică organismul, crește imunitatea, aliatul ideal împotriva răcelilor din sezonul rece

Porții

~ 15 porții, o porție fiind considerata o lingura, 1 lingura = ~30g

Ingrediente

Cost estimativ: 3.0

Materiale

  • - recipient sticla 600ml

Preparare

  • Pregătirea cătinei
    Boabele/fructele de cătină se desprind de pe crenguțe cu un foarfece, apoi se spală prin clătire în 2-3 ape. După spălare se lasă la uscat pe șervețele de hârtie, pe suprafețe întinse pentru aproximativ 1-2 ore.
    Unii folosesc metoda congelării pentru desprinderea fructelor de cătina de pe crenguțe, recomandată pentru cantități mari, metoda tăierii individuale direct de pe crenguțe fiind foarte meticuloasă și consumatoare de timp.
  • Se spală ghimbirul proaspăt, apoi se curăță și se taie felii subțiri.
  • Se pregătește un recipient de sticlă (borcan), care trebuie să fie perfect uscat. Se adaugă fructele de cătină, împreună cu ghimbirul, până acoperă 3 sferturi din volumul recipientului. Se pune temporar capacul și se amestecă prin zbatere.
  • Peste cătina și ghimbirul din borcan, se adaugă mierea de albine (recomandat polifloră), puțin câte puțin, în etape, astfel încât aceasta să se scurgă printre boabele de cătină și feliile de ghimbir, iar în final să le acopere.
  • Se închide ermetic recipientul cu un capac și apoi se păstrează la loc întunecos și rece (frigider).
  • Perioada de macerare este de minim 15 zile. În continuare se va păstra la frigider până la consumul total.
    După macerare se va obține un sirop subțire, iar fructele de cătină, vor apărea stafidite, sucul acestora omogenizându-se cu mierea.

Administrare

Macerat de cătină cu ghimbir și miere se administrează câte o lingură de macerat de 3 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese. Se poate consuma ca atare împreună cu cătină și ghimbir, fie doar siropul. De asemeni siropul macerat poate fi folosit în diverse băuturi răcoritoare.

Se recomandă cure de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada de toamnă - iarnă.

În cazul copiilor lingura va fi înlocuită cu linguriță.

Timpul de valabilitate a maceratului de cătină:
În general se recomandă prepararea acestui macerat în borcane de dimensiuni cât mai mici, pentru a se consuma într-un timp cât mai scurt.
Personal am testat de mai multe ori acest produs și vă pot spune ca este ok ai după 6 luni de zile; să nu uităm totuși ca mierea este un foarte bun conservant. Durata de valabilitate este influențată de proporția miere-cătină: cu cât se pune mai multă miere, cu atât maceratul va ține mai mult.

Efecte

  • energizant natural
  • imuno-stimulator
  • previne răcelile și gripa
  • antioxidant
  • combate răceala și gripa sau sau alte infecţii virale
  • vitaminizant, bogat in vitaminele A, B și C
  • mineralizant (potasiu)
  • sprijină buna funcționare a sistemului nervos
  • antiinflamator
  • încetinește procesul de îmbătrânire celulară
  • ajută digestia
  • anti-cancerigen

Efecte secundare

  • diuretic
  • poate provoca arsuri la stomac
  • poate amplifica probleme de colon iritabil, provocând balonare, flatulență

Contraindicații

  • Poate dăuna în cazul persoanelor care suferă de următoarele afecțiuni:
  • colon iritabil
  • balonare
  • gastrită
  • diaree
Observații
Regula cantităților la maceratul de cătină/ghimbir: se umple borcanul pe 3 sferturi cu cătină/ghimbir, apoi se toarnă miere, puțin câte puțin, până se umple recipientul și practic cătina și ghimbirul sunt acoperite de miere. Proporțiile dintr cătină și ghimbir sunt de aproximativ 3 sferturi cătină și un sfert ghimbir.

Desprinderea fructelor/boabelor de cătină de pe ramuri: este destul de meticuloasă și de aceea cei care lucrează cu cantități foarte mari, folosesc metoda congelării, care presupune practic congelarea ramurilor/crengilor de cătină și apoi desprinderea fructelor prin scuturarea ramurilor. Totuși, deși congelarea nu implică o pierdere mare din proprietățile fructelor de cătină, dacă aveți timp, recomandăm tăierea fructelor de cătină de pe ramuri cu un foarfece.

Este bine ca atât fructele de cătină cât și feliile de ghimbir să fie uscate bine de surplusul de apă, acumulat în urma spălării, înainte de macerare, pentru a evita o posibilă fermentare prematură.
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=