Lăptișor de matcă

Lăptișorul de matcă - Elixirul tinereții

Lăptișor de matcă

Lăptișorul de matcă, datorită compoziției sale ușor asimilabilă de către organism, bogat în minerale, vitamine, proteine, glucide, lipide, acizi esențiali, antioxidanți, colagen,... are numeroase efecte și proprietăți terapeutice printre care cea de tonic, energizant și revitalizant general. De aceea, încă din cele mai vechi timpuri, grecii și egiptenii antici l-au considerat elixirul tinereții, care le va permite o viață fără să îmbătrânească.

Lăptișorul de matcă este substanță vâscoasă, de culoare alb-gălbuie și cu un gust acrișor, ușor astringent, pe care albinele lucrătoare o secretă prin intermediul glandelor hipofaringiene, pentru hrana mătcii (reginei) și a larvelor în primele 3 zile de viață.

Albinele lucrătoare în stadiu de larvă, sunt hrănite cu lăptișor de matcă doar în primele trei zile de viață, în schimb, pentru regină (matcă), lăptișorul reprezintă hrana exclusivă. De aceea, regina (matca) crește de 2-3 ori mai mult în volum față de o albină lucrătoare și poate avea o durată de viață de până la 50 de ori mai mare decât a unei albine lucrătoare, aceasta din urmă putând trăi până la 6 săptămâni.

Majoritatea mătcilor trăiesc în medie aproximativ 3 ani, însă unele pot trăi și până la 7-8 ani.

Datorită compoziției bogate în minerale, vitamine, proteine, glucide, lipide, acizi esențiali, antioxidanți, colagen, ... (ușor asimilabilă de către organismul uman), lăptișorul de matcă are numeroase proprietăți terapeutice.

Lăptișorul de matcă conține aproape toate substanțele necesare organismului.

Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană - (Hipocrate, părintele medicinei).

Conținut nutrițional lăptișor de matcă:

Studii de specialitate au demonstrat faptul că lăptișorul de matcă reprezintă singura sursă naturală de pe pământ de substanță activă "Acid 10-HDA" și "Acetil Colină", nutrienți esențiali pentru corpul uman, dar imposibil de sintetizat de către acesta.

Acidul 10 HDA

Acidul 10-HDA este principalul acid gras 10-hidroxi-2-decenoic (10-HDA) – acidul albinelor regină (compus bio-activ).

  • Acidul 10 HDA se găsește în lăptișorul de matcă în proporție de până la 2%.
  • Acidul 10 HDA este un ingredient activ al lăptișorului ce îi conferă, alături de alte substanțe, proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale puternice, contribuind astfel la fortificarea și buna funcționare a sistemului imunitar și a sistemului nervos.
  • Acidul 10 HDA stimulează producția de celule limfatice și anticorpi, este un puternic regenerator al celulelor stem și ajută la eliminarea radicalilor liberi.
  • Acidul 10 HDA este ușor de asimilat și de tolerat de către organism, deoarece nu necesita digestie.

Alți acizi: acidul 10-hidroxidecenoic (10-HDDA), acidul sebacic (SEA) și 4-hidroperoxi-2-decenoic acid etil ester (HPO-DAEE).

Compoziție

  • 66% apa;
  • 13% proteine;
  • 14.5% glucide;
  • 4.5% lipide.

Lăptișorul de matcă conține 29 de aminoacizi esențiali și derivați ai acestora (lizină, prolină, acid aspartic, valină, acid glutamic, serină, glicină, treonină, alanină, tirozină, fenilalanină, hidroxiprolină, leucină, izoleucină, triptofan, cisteină, ....), dintre care 8 acizi esențiali pe care organismul uman nu îi poate produce.

Proteine și peptide speciale: proteine majore, MRJP, royalactin, apisimin; jelleine, jellenie, royalisin, apidaecin, defensin, hymenoptaecin;

Carbohidrați: fructoză, glucoză, sucroză; chiar și oligozaharide precum: maltoză, trehaloză, riboză, melibioză și erloză;

Vitamine

  • vitamina B
  • vitamina A
  • vitamina C
  • vitamina D
  • vitamina E
  • vitamina K

Lăptișorul de matcă conține întreaga gama de vitamine din complexul B: B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic, cea mai abundentă vitamină din lăptișorul de matcă, așa numita vitamină anti-stres), B6 (piridoxină), B7, B8 (biotină), B9 (folat) şi B12 (cobalamină) și este considerat cel mai bogat produs natural în vitamina B5.

Minerale

  • Cupru (Cu);
  • Fier (Fe);
  • Fosfor (P);
  • Potasiu (K);
  • Sulf (S);
  • Calciu (Ca);
  • Sodiu (Na);
  • Zinc (Zn);
  • Mangan (Mn);
  • Magneziu (Mg);
  • Crom (Cr).

Alți nutrienți

  • acizi aminați;
  • acizi grași esențiali;
  • antioxidanți;
  • enzime;
  • hormoni;
  • colagen.
  • Grăsimi lăptișor: lipide, fosfolipide și acizi grași;
  • Nucleotide: adenozină, guanozină, citidină și iridină;
  • Flavonoide: apigenină, luteolină, crisină, acacetină, naringenină, hesperetină, izosakuranetină, kampferol, quercetină, pinocembrin, fisetin, ...;
  • Steroli (betasitosterol, campesterol, desmosterol, etc.);
  • Enzime (glutation-S-transferază, 1- peroxiredoxin, glucozo-oxidază, fosfatază și colinesterază);
  • Acetilcolină - un neurotransmițător denumit molecula memoriei;
  • Polifenoli;
  • Polen;
  • Acizi organici: acid lactic, acid gluconic, acid malic, acid citric, ...;
  • Substanțe heterociclice și alte componente, inclusiv o substanță similară cu insulina.

Efectele și beneficiile lăptișorului de matcă

  • elixir al tinereții, are efect anti-aging / anti-îmbătrânire, crește longevitatea;
  • întărește sistemul imunitar și îmbunătățește mecanismele de apărare ale organismului;
  • vitalizant pentru creier, stimulează performantele intelectuale, reface celulele nervoase, îmbunătățește memoria, adjuvant în durerile de cap, în insomnii, bun în cazul bolnavilor de Alzheimer;
  • încetinește procesele degenerative;
  • tonic energizant general;
  • combate oboseala fizică și psihică, crește rezistența la oboseală, efort fizic și intelectual, combate stările de oboseală și somnolență cauzate de schimbările de sezon, de asteniile de primăvară, toamnă;
  • are proprietăți antioxidante puternice, care anihilează acțiunea radicalilor liberi;
  • combate stresul, depresia, anorexie nervoasă; reduce stresul oxidativt;
  • contribuie la un somn odihnitor;
  • îmbunătățește activitatea inimii: tonic cardiac, energizant, vaso-dilatator și hipotensor;
  • are proprietatea de a regenera celulele cardiace, de a curăța sângele, de a scădea tensiunea arterială crescută;
  • reduce colesterolul și trigliceridele și previne depunerea acestora pe pereții vaselor de sânge;
  • antibiotic natural cu spectru larg;
  • proprietăți antibacteriene, antivirale;
  • bun în răceală și gripă, stafilococi, streptococi;
  • bun pentru afecțiuni ale aparatului respirator (bronșită, astm, ...);
  • îmbunătățește funcțiile sistemului digestiv prin efectul de regenerator al mucoasei tractului digestiv;
  • stimulează metabolismul;
  • contribuie la pierderea în greutate;
  • crește apetitul;
  • scade nivelul acidității gastrice;
  • adjuvant în tratamentul gastritelor, ulcerului gastric și duodenal;
  • detoxifică ficatul, acțiune nutritivă, antivirală și de regenerare a hepatocitelor;
  • biostimulator, energizant și vitaminizant care hrănește celule hepatice și pancreatice;
  • util în hepatita acuta și cronica și în ciroza hepatică;
  • scade antigenul specific prostatic (PSA) și îmbunătățește calitatea vieții bărbaților suferinzi de adenom de prostată;
  • are efect antiviral în hepatitele virale B și C;
  • corectează dezechilibrele hormonale;
  • ideal în afecțiuni ginecologice;
  • combate infertilitatea la femei și la bărbați prin reglarea nivelurilor hormonale, reducerea inflamațiilor și creșterea dorinței sexuale;
  • stimulator al funcției reproducătoare (susține fertilitatea);
  • bun regulator al hormonilor ovarieni;
  • normalizează funcția glandelor supra-renale, responsabile de producerea de androgeni și a efectelor pozitive asupra testiculelor care produc testosteron;
  • ameliorează tulburările cauzate de menstruație și afecțiunile sindromului post menopauză;
  • adjuvant în infecții urinare sau cistită;
  • benefic în diabet zaharat: scade nivelul glicemiei și al lipoproteinilor din sânge;
  • este folosit cu succes în afecțiunile dermatologice;
  • utilizat în cosmetică: excelent pentru hrănirea și regenerarea pielii, fiind bogat în colagen;
  • previne îmbătrânirea prematură a pielii;
  • elimină urmele lăsate de oboseală;
  • aliat veritabil pentru par și unghii datorita conținutului mare de vitamina B; încetinește căderea părului;
  • stimulează producerea de colagen, esențial pentru frumusețea pielii;
  • contribuie la ameliorarea sindromului de ochi uscat și creșterea producției de lacrimi în cazul persoanelor care se confruntă cu această problemă;
  • benefic în tratamentul eczemelor, al arsurilor sau pentru accelerarea vindecărilor plăgilor simple or infectate;
  • ajută la combaterea proceselor inflamatorii; scade nivelul de proteină C-reactivă (marker inflamator), crescând în același timp adiponectina (marker antiinflamator);
  • modulează producția de citokine și chemokine proinflamatorii (interleukină-8, interleukină 1-beta și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-α));
  • reduce inflamația sistemică, inclusiv neuro-inflamația și suprimă eliberarea de mediatori inflamatori);
  • puternic antiinflamator, reducerea durerilor inflamatorii, artrită, dureri de spate și osteoporoză;
  • ajută în lupta împotriva cancerului: are proprietăți anticancerigene / antitumorale; previne formarea tumorilor canceroase;
  • poate diminua efectele secundare ale chimioterapiei;
  • favorizează absorbția a calciului de către organism;
  • grăbește vindecarea rănilor;

Cum păstram lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă este un aliment viu, sensibil la factorii externi (lumină, temperatură, aer). Se păstrează la frigider la temperaturi cuprinse intre 2-4 grade C. Unii apicultori congelează lăptișorul de matcă, însă nu este o opțiune foarte bună, cel mai bine păstrându-se la frigider. Termenul de valabilitate al lăptișorului de matca este de aproximativ 6 luni, păstrat la frigider între 2 și 4 grade C.

Cum alegem lăptișorul de matcă?

Este bine să achiziționăm un lăptișor de matcă proaspăt/brut/crud din magazine certificate, cu condiții de păstrare la frigider sau de la apicultori avizați, de încredere care respecta condițiile de păstrare și depozitare. Livrarea acestuia trebuie să se facă în ambalaj izoterm. Alt aspect important este sa cunoaștem procentul de acid 10-HDA. De obicei acesta e trecută pe eticheta și este bine ca procentul de acid 10-HDA să fie de minim 1.4%.

Cum administrăm lăptișorul de matcă?

Se poate administra atât în stare pură cât și în diferite rețete de preparate apicole. De asemeni, lăptișorul de matcă se găsește și sub forma de capsule sau fiole. Se poate utiliza atât intern cât și extern.

Utilizarea internă a lăptișorului de matcă

Lăptișorul de matcă, consumat în stare pură, ca atare:

Pentru a consuma lăptișorul de matcă în stare pură, trebuie să știm că acesta este sensibil la lumină, temperatură și aer. Lăptișorul de matcă trebuie depozitat la frigider, în recipiente de sticlă, de dimensiuni mici, pentru a evita pe cât posibil contactele multiple cu factorii care-l afectează: lumina, temperatura aer. De asemeni folosiți doar lingurițe de ceramică, lemn, sticlă sau plastic, iar de fiecare dată când introduceți lingurița în recipient, aceasta trebuie să fie perfect curată și uscată. ⚠ Își schimba proprietățile în contact cu metalul.

Pentru păstrarea stării de sănătate, imunitate scăzută (toamnă-iarnă), se administrează 1 gram sublingual, dimineața pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă. Se recomandă cure de 2-3 luni cu pauze de 1-2 luni.

În situații excepționale, cronice, doza se poate tripla în funcție de afecțiune și la indicațiile medicului apiterapeut.

Lăptișorul de matca poate fi administrat și copiilor de peste 3 ani, însa doza se va înjumătăți (0,5 grame sublingual dimineața, imediat după micul dejun.).

Lăptișorul de matcă pur, în stare crudă, nu se înghite, se ține sub limbă până este absorbit!

Lăptișorul de matcă, consumat în amestec cu alte produse apicole:

Cel mai eficient mod de a consuma lăptișorul de matcă este de al combina în diverse produse apicole (miere, propolis, polen, apilarnil, ...), deoarece lăptișorul de matcă în stare pură este sensibil la lumină, temperatură și aer. În aceste combinații lăptișorul de matcă nu își va pierde proprietățile. Nu se combină direct cu alcool și aici fac referire la tinctura de propolis. Dacă dorim să-l combinăm cu tinctura de propolis, atunci vom folosi obligatoriu miere, și întâi combinam tinctura de propolis cu mierea și abia la final înglobăm și lăptișorul de matcă. Se mai poate folosi și tinctura de propolis non-alcoolica, însă aceasta nu este asa eficientă.

La fel, aceste amestecuri se vor păstra la frigider și se va evita pe cât posibil contactul cu lumina, temperatura și aerul

Din amestecul obținut se administrează 2-3 lingurițe/zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Se recomandă cure de 2-3 luni cu pauze de 1-2 luni.

A se evita consumul seara, după ora 18, deoarece datorită efectului tonic-energizant, poate cauza insomnii!

Utilizarea externă a lăptișorului de matcă

Extern, lăptișorul de matcă poate fi folosit în diverse creme, măști pentru întreținerea sănătății pielii sau pentru afecțiuni antiinflamatorii. În general utilizarea externă este în mare parte în industria cosmetică. Lăptișorul de matcă se poate aplica și direct pe piele în tratamente cosmetice, indiferent de ten sau pentru păr.

Știați că...?

  • Lăptișorul de matcă este produs de glandele hipofaringiene ale albinelor lucrătoare;
  • Lăptișorul de matcă este cel mai bogat produs natural în vitamina B5;
  • Lăptișorul de matcă este cel mai valoros și cel mai hrănitor produs al stupului;
  • Lăptișorul de matcă reprezinta hrana exclusiva pentru regina stupului (matca);
  • Cu lăptișor de matcă sunt hrănite larvele în primele 3 zile de viață;
  • Matca ecluzionează din celula în 16 zile, albina în 21 zile și trântorul în 24 zile;
  • Matca poate trai în medie, intre 3 și 5 ani, datorita hranei exclusive cu lăptișor de matcă, pe când albinele trăiesc în medie 40 de zile;
  • Matca poate depune până la 2000 ouă pe zi;
  • Lăptișorul de matcă este singura sursa de hrana cu care regina stupului se hrănește toată viața;
  • Un lăptișor de matcă este considerat calitativ dacă concentrația de acid 10 HDA este de minim 1.4%;
  • Studiile spun că 3% din compoziția lăptișorului de matcă încă nu a fost descoperită și încă se studiază;
  • Lăptișorul de matcă se remarcă și pentru nivelul mare de proteine pe care îl conține, făcându-l să echivaleze cu nucile, migdalele, laptele condensat sau ouăle (conține o cantitate importantă de aminoacizi și acizii esențiali);
  • Lăptișorul de matcă pur, în stare crudă, nu se înghite, se ține sub limbă până este absorbit!
  • Grecii și egiptenii antici considerau că lăptișorul de matcă este un produs miraculos (elixirul tinereții), care le va permite o viață fără să îmbătrânească.

Sumar

Efecte benefice:

  • antiinflamatoare;
  • antibacteriene;
  • antioxidante;
  • antilipidice și de protecție cardiovasculară;
  • energizante și de creștere a longevității;
  • imunostimulatoare;
  • antianemice;
  • antidiabetice;
  • de îmbunătățire a memoriei;
  • de susținere a sistemului osos;
  • de menținere a sănătății și frumuseții pielii.

Efecte secundare:

  • poate scădea tensiunea arteriala
  • alergii

Contraindicații:

  • copiilor de până la 1 an;
  • persoanele care prezintă astm sau alergii la produsele apicole
  • alergii,
  • intoleranta la lăptișor de matcă
  • femei însărcinate, care alăptează
  • boala adison
  • cancer în faza acută

Videos

Comentarii

Evaluează acest ingredient:

Daniel, 03/09/2021

Cel mai valoros produs al stupului

(0) (0)