Polen

Polenul și beneficiile sale

Polen

Cu peste 250 de substanțe nutritive, vitamine, minerale, proteine și acizi grași în compoziție, polenul de albine este un superaliment cu efect energizant, anti-inflamator și revigorant asupra organismului. Poate fi consumat zilnic, cu foarte puține contraindicații, iar lista de beneficii pentru sănătate este lungă.

Polenul de albine este un produs rezultat din amestecul polenului entomofil (pulberea fină care se formează pe staminele florilor) peste care albinele secretă nectar și enzime. Acest amestec este transportat în coșulețele cu polen de pe piciorușele posterioare ale albinelor către stup și reprezintă hrana lor. Specialiștii în nutriție consideră că polenul de albine este unul dintre cele mai echilibrate alimente, care oferă organismului uman un aport excelent de vitamine, nutrienți, proteine și antioxidanți, contribuind astfel la întărirea imunității.
Din compoziția polenului fac parte complexul de vitamine B, vitaminele C, E și A, precum și acidul folic. Este bogat în minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier și iod. Polenul de albine poate fi o sursă potrivită de proteine pentru vegetarieni, datorită conținutului mare de proteine și amino-acizi (conține de două ori mai multe proteine decât carnea roșie).

Polenul uscat

Polenul de albine se găsește în comerț în varianta uscată, sub forma unor micro granule obținute prin încălzirea polenului crud la temperaturi de aproximativ 38-40 de grade și uscarea lui. Avantajul polenului uscat este că poate fi păstrat și consumat în 6-12 luni. Dezavantajul lui este că prin procesarea termică o parte dintre substanțele nutritive din compoziția sa se pierd.

Polenul crud

Spre deosebire de polenul uscat, polenul crud este congelat imediat după recoltare. Prin congelare, substanțele nutritive se păstrează intacte, astfel că polenul crud are o valoare nutrițională semnificativ mai mare decât cea a polenului uscat. În plus, acesta conține lactofermenți, enzime esențiale, bacterii benefice pentru organism și antioxidanți care combat radicalii liberi.

Polenul crud – un profil nutrițional impresionant

Cu peste 250 de substanțe nutritive la activ, între care proteine, carbohidrați, grăsimi, acizi grași, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți, polenul de albine are un profil nutrițional impresionant. Acesta conține:

  • Carbohidrați – 40%
  • Proteine – 35%
  • Apă – 4-10%
  • Grăsimi – 5%
  • Alte substanțe (vitamine, minerale, lecitină, antibiotice naturale și antioxidanți) – 5-15%

Profilul nutrițional al polenului poate să difere în funcție de sursa de colectare și de anotimp. Există studii care au arătat că polenul colectat din plantații de pin conține o cantitate mai mică de proteine (aproximativ 7-10%). În același timp, polenul colectat primăvara are o compoziție ușor diferită față de cel colectat în timpul verii.

Aminoacizi principali: metionina, valina, lisina, cisteina, glutamina. etc.

Acizi nesaturați: linol, acid linolic, acid arahidonic.

Beneficiile polenului proaspăt

Datorită valorii sale nutriționale, polenul este un produs recomandat pentru întărirea imunității, combaterea anemiei sau reducerea riscului de a dezvolta anumite afecțiuni. Iată care sunt principalele beneficii ale polenului:

Polenul este un energizant natural

Conținutul său bogat în fier, calciu, magneziu dar și proteine, face ca polenul să susțină eficient activitatea fizică și cerebrală de peste zi. Combate stările de slăbiciune fizică, anemia și întărește organismul, prin remineralizare și revitaminizare. Este potrivit pentru a fi administrat atât copiilor, în perioada de creștere, cât și adulților, în special în perioade stresante sau de recuperare după o boală.

Polenul întărește sistemul imunitar

Conținutul său de antioxidanți întărește răspunsul imun al organismului la contactul cu virusurile sau bacteriile. În plus, polenul conține antibiotice naturale care ajută în lupta cu infecțiile din răceală sau gripă: bronșite, tuse etc.

Polenul reduce riscul apariției bolilor cronice

Printre antioxidanții conținuți de polen se numără flavonoide, carotenoide, quercetina sau glutaționul. Acești antioxidanți puternici protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi, responsabili de apariția unor afecțiuni cronice precum diabetul sau cancerul. În plus, polenul reduce procesul inflamator din corp, responsabil de apariția și dezvoltarea tumorilor.

Reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare

Consumul regulat de polen reduce colesterolul LDL (colesterolul rău) din sânge. Acesta este unul dintre factorii principali care duc la formarea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge și apariția hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare.

Polenul susține sistemul digestiv

În compoziția sa se regăsesc probiotice care provin din stomacul albinelor și care ajută la normalizarea digestiei prin refacerea florei intestinale. Polenul protejează intestinele de infecții cu fungi și previne inflamarea colonului, susținând astfel o digestie sănătoasă.

Polenul tratează alergiile

Mulți oameni confundă polenul de albine cu cel purtat de vânt, responsabil pentru multe alergii sezoniere. Polenul de albine nu numai că nu crează alergii, ci ajută la tratarea acestora. Există numeroase studii care arată că până la 40% dintre persoanele alergice care consumă polen crud reușesc să scape de alergii.

Susține activitatea ficatului și protejează împotriva toxinelor

Polenul are proprietăți de detoxifiere și susține ficatul în acest proces natural de eliminare a toxinelor.

Polenul este un anti-inflamator natural

În mod tradițional, polenul a fost folosit pentru proprietățile sale anti-inflamatoare atât intern cât și extern. Folosit în cosmetică, polenul poate reduce umflăturile sau inflamația pielii. În plus, polenul este un adjuvant în tratarea rănilor, grăbind cicatrizarea și vindecarea tăieturilor sau arsurilor.

Menține frumusețea și tinerețea tenului și a părului

Antioxidanții din compoziția polenului, în special flavonoidele, încetinesc procesul de îmbătrânire și întârzie apariția semnelor de uzură a organismului, precum ridurile, petele pigmentare sau uscăciunea excesivă a tenului. Polenul are un efect revigorând și asupra părului, căruia îi redă luciul și asptectul sănătos.

Crește fertilitatea feminină și potența

Concentrația mare de acid folic (vitamina B9) susține aparatul reproductiv feminin, protejând embrionul în cazul unei sarcini. În același timp, polenul crește potența și libidoul.

Calmează simptomele menopauzei

Polenul poate ameliora o parte dintre simptomele de la menopauză, printre care puseurile de căldură, transpirațiile nocturne sau problemele cu somnul. Alte efecte benefice ale polenului, în timpul menopauzei pot fi diminuarea stării de iritabilitate, eliminarea durerilor articulare și îmbunătățirea stării generale.

Polenul susține metabolismul

Datorită conținutului ridicat de vitamina C și bioflavonoide, polenul ajută la absorbția fierului în organism. De asemenea, susține asimilarea calciului și a fosforului, datorită unor proteine și amino-acizi care ajută la absorbția acestor minerale. Polenul accelerează metabolismul, crește rezistența organismului și susține longevitatea.

Contraindicațiile polenului

Polenul este un produs sigur și ușor de folosit de majoritatea persoanelor, cu beneficii extraordinare. Totuși, există câteva situații în care este nevoie să se discute cu medicul înainte de a consuma polen:

  • Când există alergii la înțepătura de albine sau la alte substanțe, consumul de polen trebuie făcut sub supravegherea unui specialist.
  • Alergia la polen de albine se poate manifesta prin urticarie, dificultăți de respirație, inflamarea limbii și chiar șoc anafilactic.
  • Din cauză că polenul ar putea conține urme de fungi, bacterii sau pesticide, femeile însărcinate nu ar trebui să consume polen nici în perioada sarcinii și nici în perioada în care alăptează bebelușul la sân.
  • Persoanele care iau tratament cu wafarina, un medicament anticoagulant, trebuie să consulte medicul înainte de a consuma polen.

Cum se consumă polenul

Fie că folosești polen uscat, fie polen proaspăt, specialiștii recomandă două cure de 7 săptămâni pe an, primăvara și toamna. Polenul poate fi consumat zilnic, ca atare sau în diverse preparate. Îl poți adăuga la sucuri de fructe sau salate. Doza zilnică recomandată este de:

  • 15g (o lingură) pentru adulți
  • 5g (o linguriță) pentru copii

Polenul este așadar un superaliment, plin de vitamine, minerale și antioxidanți, cu efecte benefice pentru tot organismul și sistemele sale. Este o adiție sănătoasă la orice dietă, în special pentru copii, în perioada de creștere și pentru persoanele aflate în convalescență.

Stiati ca...?

  • Polenul are de 3 ori mai multe proteine decât carne de vită;
  • Polenul este singurul nutrient cunoscut pentru prostată;
  • Polenul conține de 20 de ori mai multa vitamina A decât morcovul, și tot asemenea provitamina A;

  • Un studiu efectuat în 1946 a arătat că majoritatea persoanelor de peste 100 de ani au fost apicultori care consumau polen zilnic;
  • În polen se se găsesc aproape toate vitaminele;
  • La fiecare zbor, o albină poartă în coșulețe până la 15 mg de polen în 2 bile. Pentru a obține 1 kg de polen, o albină trebuie să efectueze peste 60.000 de zboruri;
  • Albinele, prin colectarea polenului, asigură polenizarea a peste 70 % din flori și maturizarea fructelor și semințelor;

Efecte benefice:

- Anti-inflamator
- Energizant
- Revigorant
- Antidiabetic
- Anticancerigen
- Imunoprotector
- Hepatoprotector
- Antioxidant

Contraindicații:

- Femei însărcinate
- Alergii la albine, polen
- Tratamentul cu wafarina
Evaluează acest ingredient:
Generați un alt cod securizat=