Polenul de albine este un produs rezultat din amestecul polenului entomofil (pulberea fină care se formează pe staminele florilor) peste care albinele secretă nectar și enzime. Acest amestec este transportat în coșulețele cu polen de pe piciorușele posterioare ale albinelor către stup și reprezintă hrana lor. Specialiștii în nutriție consideră că polenul de albine este unul dintre cele mai echilibrate alimente, care oferă organismului uman un aport excelent de vitamine, nutrienți, proteine și antioxidanți, contribuind astfel la întărirea imunității.
Din compoziția polenului fac parte complexul de vitamine B, vitaminele C, E și A, precum și acidul folic. Este bogat în minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier și iod. Polenul de albine poate fi o sursă potrivită de proteine pentru vegetarieni, datorită conținutului mare de proteine și amino-acizi (conține de două ori mai multe proteine decât carnea roșie).
Polenul de albine se găsește în comerț în varianta uscată, sub forma unor micro granule obținute prin încălzirea polenului crud la temperaturi de aproximativ 38-40 de grade și uscarea lui. Avantajul polenului uscat este că poate fi păstrat și consumat în 6-12 luni. Dezavantajul lui este că prin procesarea termică o parte dintre substanțele nutritive din compoziția sa se pierd.
Spre deosebire de polenul uscat, polenul crud este congelat imediat după recoltare. Prin congelare, substanțele nutritive se păstrează intacte, astfel că polenul crud are o valoare nutrițională semnificativ mai mare decât cea a polenului uscat. În plus, acesta conține lactofermenți, enzime esențiale, bacterii benefice pentru organism și antioxidanți care combat radicalii liberi.
Cu peste 250 de substanțe nutritive la activ, între care proteine, carbohidrați, grăsimi, acizi grași, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți, polenul de albine are un profil nutrițional impresionant. Acesta conține:
Profilul nutrițional al polenului poate să difere în funcție de sursa de colectare și de anotimp. Există studii care au arătat că polenul colectat din plantații de pin conține o cantitate mai mică de proteine (aproximativ 7-10%). În același timp, polenul colectat primăvara are o compoziție ușor diferită față de cel colectat în timpul verii.
Aminoacizi principali: metionina, valina, lisina, cisteina, glutamina. etc.
Acizi nesaturați: linol, acid linolic, acid arahidonic.
Datorită valorii sale nutriționale, polenul este un produs recomandat pentru întărirea imunității, combaterea anemiei sau reducerea riscului de a dezvolta anumite afecțiuni. Iată care sunt principalele beneficii ale polenului:
Conținutul său bogat în fier, calciu, magneziu dar și proteine, face ca polenul să susțină eficient activitatea fizică și cerebrală de peste zi. Combate stările de slăbiciune fizică, anemia și întărește organismul, prin remineralizare și revitaminizare. Este potrivit pentru a fi administrat atât copiilor, în perioada de creștere, cât și adulților, în special în perioade stresante sau de recuperare după o boală.
Conținutul său de antioxidanți întărește răspunsul imun al organismului la contactul cu virusurile sau bacteriile. În plus, polenul conține antibiotice naturale care ajută în lupta cu infecțiile din răceală sau gripă: bronșite, tuse etc.
Printre antioxidanții conținuți de polen se numără flavonoide, carotenoide, quercetina sau glutaționul. Acești antioxidanți puternici protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi, responsabili de apariția unor afecțiuni cronice precum diabetul sau cancerul. În plus, polenul reduce procesul inflamator din corp, responsabil de apariția și dezvoltarea tumorilor.
Consumul regulat de polen reduce colesterolul LDL (colesterolul rău) din sânge. Acesta este unul dintre factorii principali care duc la formarea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge și apariția hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare.
În compoziția sa se regăsesc probiotice care provin din stomacul albinelor și care ajută la normalizarea digestiei prin refacerea florei intestinale. Polenul protejează intestinele de infecții cu fungi și previne inflamarea colonului, susținând astfel o digestie sănătoasă.
Mulți oameni confundă polenul de albine cu cel purtat de vânt, responsabil pentru multe alergii sezoniere. Polenul de albine nu numai că nu crează alergii, ci ajută la tratarea acestora. Există numeroase studii care arată că până la 40% dintre persoanele alergice care consumă polen crud reușesc să scape de alergii.
Polenul are proprietăți de detoxifiere și susține ficatul în acest proces natural de eliminare a toxinelor.
În mod tradițional, polenul a fost folosit pentru proprietățile sale anti-inflamatoare atât intern cât și extern. Folosit în cosmetică, polenul poate reduce umflăturile sau inflamația pielii. În plus, polenul este un adjuvant în tratarea rănilor, grăbind cicatrizarea și vindecarea tăieturilor sau arsurilor.
Antioxidanții din compoziția polenului, în special flavonoidele, încetinesc procesul de îmbătrânire și întârzie apariția semnelor de uzură a organismului, precum ridurile, petele pigmentare sau uscăciunea excesivă a tenului. Polenul are un efect revigorând și asupra părului, căruia îi redă luciul și asptectul sănătos.
Concentrația mare de acid folic (vitamina B9) susține aparatul reproductiv feminin, protejând embrionul în cazul unei sarcini. În același timp, polenul crește potența și libidoul.
Polenul poate ameliora o parte dintre simptomele de la menopauză, printre care puseurile de căldură, transpirațiile nocturne sau problemele cu somnul. Alte efecte benefice ale polenului, în timpul menopauzei pot fi diminuarea stării de iritabilitate, eliminarea durerilor articulare și îmbunătățirea stării generale.
Datorită conținutului ridicat de vitamina C și bioflavonoide, polenul ajută la absorbția fierului în organism. De asemenea, susține asimilarea calciului și a fosforului, datorită unor proteine și amino-acizi care ajută la absorbția acestor minerale. Polenul accelerează metabolismul, crește rezistența organismului și susține longevitatea.
Polenul este un produs sigur și ușor de folosit de majoritatea persoanelor, cu beneficii extraordinare. Totuși, există câteva situații în care este nevoie să se discute cu medicul înainte de a consuma polen:
Fie că folosești polen uscat, fie polen proaspăt, specialiștii recomandă două cure de 7 săptămâni pe an, primăvara și toamna. Polenul poate fi consumat zilnic, ca atare sau în diverse preparate. Îl poți adăuga la sucuri de fructe sau salate. Doza zilnică recomandată este de:
✅ Recomandare: Cure de 7 săptămâni primăvara și toamna pentru întărirea imunității!
Polenul este așadar un superaliment, plin de vitamine, minerale și antioxidanți, cu efecte benefice pentru tot organismul și sistemele sale. Este o adiție sănătoasă la orice dietă, în special pentru copii, în perioada de creștere și pentru persoanele aflate în convalescență.
🔹 Rețetă: 1 lingură de polen amestecată cu 1 lingură de miere și 1 linguriță de propolis, consumată dimineața pe stomacul gol.
🔹 Rețetă: 1 linguriță de polen amestecată cu suc de sfeclă roșie și morcov, consumată zilnic.
🔹 Rețetă: Amestecă polen cu ceai de păpădie și lămâie, bea zilnic timp de o lună.
🔹 Rețetă: 1 linguriță de polen în iaurt probiotic, consumată dimineața.
🔹 Rețetă: Polen combinat cu lăptișor de matcă și miere, luat zilnic.
Comentarii