→ Măceșele pot fi spălate în 2 -3 ape, apoi le puteți lăsa 30 de minute în apă. Este bine să alegeți măceșele cu o pulpă cât mai moale, nu uscate, tocmai pentru a putea extrage pulpa din ele. → Mierea: este recomandată folosirea unei mieri crude, de salcâm. Aceasta va ajuta și la conservarea pastei de măceșe. → Polenul: se recomandată polen crud (acesta se ține la congelator). → Ghimbirul: se spală, se curata coaja și se va tăia în feliuțe subțiri pentru a putea fi ulterior blenduite ușor. → Lămâia: se recomandă o lămâie medie-mare, acesta fiind importantă atât pentru gust cât și pentru aciditatea sa, ajutând la fuziunea ingredientelor. → Menta: se recomandă mentă proaspătă, însă puteți folosi și 2-3 picături de ulei esențial de mentă pentru uz intern. → Apa: este strict folosită pentru a ușura mixarea ingredientelor, cât și pentru diluarea pastei, pentru a putea fi filtrată. Pasta de măceșe la rece se poate face doar cu măceșe, miere și eventual apă pentru o diluare ușoară, restul ingredientelor fiind practic personalizarea rețetei.
Ingredientele (mai puțin lămâia) se vor mixa cu ajutorul unui blender/mixer. Se adaugă măceșele, ghimbirul, polenul, menta și apa în vasul blenderului. Se mixează ~1 minut, până când măceșele sunt mărunțite bine. Dacă recipientul blenderului este mai mic, veți mixa în mai multe ture. Interesant e ca sâmburii de la măceșe nu sunt sfărmați la mixare (cel puțin așa a fost în cazul meu).
Se stoarce lămâia, zeama de lămâie obținută se va adăuga în vasul blenderului și vom mai mixa ~ 20 secunde pentru omogenizare.
Urmează filtrarea pastei formate cu ajutorul unei site sau a unui tifon. Eu am folosit o sită medie ca și ochiuri de filtrare, care să oprească numai bine sâmburii de la măceșe. Am încercat și filtrarea prin tifon, însă pasta fiind destul de densă, filtrarea a fost greoaie (ar fi fost nevoie să mai adaug apă pentru diluare) și am renunțat la această metoda. Rezidul rămas, adică sâmburii cu puțină pulpă îi puteți arunca (nu recomand) sau puteți să încercați să-i mai filtrați încă o dată, adăugând apă și, la final, puțină miere. Eu de la a două filtrare am reușit să obțin ~1 litru de suc, gata de băut. ⚠ Nu combinați sucul obținut de la filtrarea rezidului (pulpei) cu pasta obținută, deoarece având apă, îi veți micșora perioada de valabilitate.
Se obține o pastă groasă peste care adaugăm mierea și amestecăm până la omogenizare. Mierea este un conservant foarte bun și astfel ne vom asigura că preparatul nostru se va păstra bine.
Pasta de măceșe sau concentratul de suc de măceșe este gata. Îl vom depozita în recipiente de sticlă, închise ermetic, obligatoriu la rece, în frigider. ⚠ Se recomandă ca pasta să stea cel puțin 24 de ore pentru ca ingredientele să se macereze. Se va consuma ca atare, diluat cu apă sau în combinație cu diverse băuturi.
Observații
→ Adăugând miere, mă asigur ca pasta de măceșe nu va fermenta. Cei care au interdicții la dulce, pot face aceasta pasta și fără miere, însă atenție, chiar și la frigider, nu va tine foarte mult, maxim o săptămână.
→ Apa, am folosit-o pentru a putea mixa ingredientele și pentru a ușura procesul de extragere/filtrare al pastei, însă aveți grijă la cantitate, pentru că va reduce din perioada de valabilitate a produsului.
→ Alegeți măceșele coapte bine cu pulpă cât mai cărnoasă și moale pentru a avea ce extrage din ele, altfel prea multa pulpă nu veți extrage...
⚠ Nu aruncați pulpa rămasă în urma filtrării. Aceasta o puteți amesteca cu apă și filtra încă o dată. Adaugați miere după gust și obțineți o băutură răcoritoare cu proprietăți tonice/energizante. Se va păstra în frigider și se recomandă consum în maximum 3 zile.
Păstrare și valabilitate: → Pasta de măceșe se va păstra obligatoriu la rece, în frigider, în recipiente de sticlă (borcane), închise etanș. → Dacă nu este deschis, un borcan se poate păstra în frigider ~6 luni ! → De la deschiderea unui borcan, se recomandă consumul în maximum 3 luni și păstrarea numai în frigider. → Evitați pe cât posibil contactul cu aerul și lumina deoarece acestea grăbesc oxidarea pastei și automat pierderea din proprietăți. De aceea se recomanda recipiente de dimensiuni mici.
Administrare
→ Se recomandă câte o lingură de 1-3 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese, nu mai târziu de ora 18. → Se recomandă cure de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada de toamnă - iarnă, cu pauze între cure de 1- 2 săptămâni. → Se poate consuma ca atare, ca băutură răcoritoare diluată cu apă (1 lingură la ~200 ml apă) sau adăugată în diverse băuturi. → La copii lingura se va înlocui cu linguriță.
Efecte și beneficii
tonic, energizant
stimulează imunitatea
previne răceala și gripa
reglează tensiunea arterială
reduce colesterolul rău
detoxifiant al sângelui
drenor / tonic hepatic
antioxidant
antiinflamator
antianemic / mineralizant
ajută la secreția de colagen
ajută sistemul nervos
stimulează metabolismul
crește pofta de mâncare
Efecte secundare
- exagerarea față de cantitatea recomandată poate duce la probleme digestive gen dureri de burtă, diaree.
Contraindicații
contraindicat celor alergici la oricare dintre ingrediente
pentru cei cu restricții la dulce, pot face această pastă și fără miere.
Comentarii
Evaluează acest remediu:
08/11/2022
Foarte bună pasta de măceşe la rece, însă nu ține mult
am preparat acest remediu
(0)(0)
Floris, 15/08/2022
Extraordinar de bună aceasta pastă de măceşe!
am preparat acest remediu
(0)(0)
20/09/2022
La aceasta rețeta se poate folosi pasta de măceșe gata preparata (ma refer la pasta pe care o cumpărăm pentru gem)?
(0)(0)
Răspuns Leacuri vechi:
Teoretic da, doar ca de obicei pasta cumpărată, fie e conservată prin fierbere, fie are conservanți artificiali. Dacă treceți peste asta, o puteți combina fără probleme cu celelalte ingrediente...
Metode de filtrare a pastei de măceșe
Metode de filtrare a pastei de măceșe - vezi ce a mers și ce nu ;)
Teoretic da, doar ca de obicei pasta cumpărată, fie e conservată prin fierbere, fie are conservanți artificiali. Dacă treceți peste asta, o puteți combina fără probleme cu celelalte ingrediente...