Sirop de aronia cu miere, polen, ghimbir și lămâie

Siropuri Foarte ușor 33 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare30 min
Timp de așteptare30 min
Gata în1 ora

Tonic, energizant, întărește organismul, bogat în aminoacizii esențiali, ideal pentru sportivi

Sirop de aronia cu miere, polen, ghimbir și lămâie: tonic, energizant, întărește organismul, bogat în aminoacizii esențiali, ideal pentru sportivi dar nu numai. De asemenea susține sistemul cardiovascular, mărește vigilenta, ajută vederea, hepato-protector, susține sistemul digestiv, are efect puternic antioxidant și efect antiinflamator.

Porții

Rezultă ~1 litru de sirop, adică ~33 porții la ~30 ml porția, sau 20 porții la 50 ml porția

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 6.6

Materiale

  • - storcător legume/fructe cu ax melcat cu turații puține 40 - 60 rpm (rotații pe minut);
  • - recipiente din sticlă;

Preparare

  • Sirop de aronia cu miere, polen, ghimbir și lămâie - Preparare pas 1Pregătim ingredientele:
    - spălam aronia (ciorchine) în 2-3 ape și apoi o punem la zvântat pe suprafețe plane ~30 de minute;
    - poate fi folosit orice tip de miere de albine, aici am folosit miere de salcâm;
    - se preferă polenul crud, pentru a se dizolva mai ușor (acesta se păstrează doar la congelator);
    - ghimbirul se spală și se curăță de coajă, dacă este bio nu e obligatoriu să-l curățați de coajă;
    - lămâia se spală și se usucă cu un prosop, apoi se împarte în 4;
  • Sirop de aronia cu miere, polen, ghimbir și lămâie - Preparare pas 2Începem prin a desprinde boabele de aronia (fructele) de pe ciorchine, după ce acestea s-au uscat de surplusul de apă din urma spălării.
  • Sirop de aronia cu miere, polen, ghimbir și lămâie - Preparare pas 3Stoarcem boabele de aronia, lămâia, și ghimbirul printr-un storcător de legume fructe, de preferabil să fie un storcător care nu încălzește și anume un storcător cu ax melcat, care lucrează la 40-60 rpm (rotații pe minut). Întotdeauna lăsați pentru final câteva bucăți de lămâie și ghimbir, acestea vor descongestiona și curăță storcătorul.
    Sucul format îl punem într-un recipient suficient de mare.
  • Sirop de aronia cu miere, polen, ghimbir și lămâie - Preparare pas 4Adăugăm miere de albine peste sucul format și amestecăm până la omogenizare.
  • Sirop de aronia cu miere, polen, ghimbir și lămâie - Preparare pas 5Adăugăm polenul crud și amestecăm energic până când acesta se dizolvă complet.
  • Sirop de aronia cu miere, polen, ghimbir și lămâie - Preparare pas 6Punem siropul format în recipiente de sticlă, le închidem ermetic și le păstrăm / depozităm obligatoriu la frigider.
    Este recomandat să lăsați siropul măcar 24 de ore în frigider, pentru a interacționa ingredientele, deși se poate consuma și imediat după preparare.

Observații

⚠ Pe lângă beneficii, ghimbirul oferă acestui sirop și un gust deosebit, care taie senzația de greață, mai ales pentru cei care au probleme cu gustul puternic al fructelor de aronia.

⚠ Polenul va aduce acestui sirop o creștere a nutrienților, în special va suplimenta acest sirop cu aminoacizi esențiali.

Păstrare/Valabilitate:
→ Se recomandă păstrarea în sticle (de sticlă) de dimensiuni mici, obligatoriu la rece, în frigider.
→ Se recomandă umplerea sticlelor până-n vârf, să fie cât mai puțin aer.
Dacă nu este deschisă, o sticlă cu acest sirop de aronia, poate fi păstrată în frigider până la 6 luni.
De la deschiderea unei sticle, se recomandă consumul într-un interval cât mai scurt de timp, maximum 1-2 luni.
→ Recomandăm să evitați pe cât posibil expunerea sucului la contactul cu aerul, lumina și căldura, adică, imediat după ce consumați doza recomandată, să închideți sticla ermetic și să o puneți înapoi în frigider. Astfel evitați oxidarea și păstrarea nutrienților pe o durată mai lungă de timp.

Administrare

→ Se recomandă câte 30-50 ml (~1-2 linguri) de sirop de aronia, de 3 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înaintea meselor.
→ Se poate consuma ca atare sau diluat în ~200 ml de apă. De asemenea se poate adaugă și în diverse băuturi.
→ Se recomandă a nu se depăși 150 ml de sirop de aronia pe zi.
→ Poate fi consumat pe perioade lungi de timp, dar la 1-2 luni se recomanda câte 2 săptămâni de pauză.

Efecte și beneficii

General:

  • sursă importantă de antioxidanți: antocianine, flavonoide, acizi fenolici;
  • sursă de aminoacizi esențiali (sursă de proteine) de la polen;
  • conține cel mai mare nivel de antociani și proantociani;
  • bogat în vitaminele: A, B, C, P, K și Q;
  • bogat în minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc și mangan;
  • bogat în caroten, luteină și catehină;
  • tonic / energizant;
  • efectul antibacterian;
  • imuno-protector
  • vitaminizant/mineralizant;
  • sursă de fibre
  • reglează tensiunea;
  • reglează glicemia;
  • protejează stomacul;
  • anti-depresiv;
  • digestiv;
  • anti-diareic;
  • detoxifiant;
  • efect anti-îmbătrânire;
  • hepato-protector;
  • reduce stresul;
  • protejează corpul de intoxicații;
  • bogat în proteine;

Susține sistemul imunitar:

  • întărește imunitatea organismului (aronia fiind bogată vitamina C);
  • previne răceala și gripa (aronia sunt bogată în acid elagic și miricetina);
  • previne infecțiile bacteriene la nivelul sistemului respirator;

Efecte anti-tumorale:

  • reduce riscul de apariție a cancerului de colon sau la sân
  • luptă împotriva radicalilor liberi;
  • aronia inhibă creșterea celulelor canceroase în cancerul de colon;

Susține sistemul cardiovascular:

  • aronia ajută la reglarea tensiunii arteriale datorită conținutului ridicat de potasiu, care are efect dilatator;
  • ajută în prevenirea și chiar tratarea aterosclerozei;
  • previne bolile coronariene;
  • scade riscul de apariție a infarctului miocardic;
  • curăță eficient sângele;
  • reduce trigliceridele și colesterolul rău (LDL);

Susține funcțiile cognitive:

  • ajută la creșterea activității neuronale;
  • ajută la întărirea legăturilor neuronale;
  • reduce stresul oxidantiv la nivelul creierului (datorită antocianinelor);
  • previne depresia și anxietatea, reduce stresul;
  • ajută în prevenirea bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson);
  • previne riscul de demență;
  • susține memoria și îmbunătățește procesele de învățare;

Ajută vederea:

  • susține vedere, aronia fiind bogat în caroten (luteina și zeaxantina, antioxidanți flavonoizi prezenți în aronia);
  • previne degenerarea oculară;
  • reduce stresul oxidativ de la nivelul ochilor;
  • reduce inflamațiile la nivelul ochilor;
  • previne dezvoltarea cataractei;
  • îmbunătățește vederea pe timp de noapte (antocianinele îmbunătățesc micro-circulația și reduc fragilitatea capilarelor);

Susține sistemul digestiv:

  • ajută digestia, fiind bogat în fibre;
  • combate constipația;
  • combate diareea;
  • protejează intestinele de bacterii;
  • detoxifica organismul;
  • ajută la slăbit (favorizează arderea grăsimilor și creșterea masei musculare);

Altele:

  • previne creșterea bruscă a glicemiei și ține sub control nivelul de zahăr, datorită fibrelor dietetice (antocianine);
  • ajuta în combaterea oboselii;
  • previne și combate alergiile;
  • contribuie la buna funcționare a ficatului;
  • oferă un plus de protecție împotriva radiațiilor UV;
  • recomandat celor cu reumatism și dureri articulare (cianidină și antocianină);
  • previne și tratează infecțiile urinare, datorita acid chinic;
  • reduce dezvoltarea bacteriei E. colil și Stafilococul Auriu;
  • poate combate ușor starea de greață datorita lămâii și ghimbirului;

Efecte secundare

- alergii la cei alergici la oricare din ingredientele folosite;

Contraindicații

  • pentru femeile însărcinate sau care alăptează a se consuma doar cu acordul medicului;
  • este contraindicat celor cu probleme pietre la rinichi, întrucât aronia conține acid oxalic;
  • pentru cei cu diabet e necesara recomandarea medicului, iar dacă folosiți miere, să fie de salcâm;
  • nu este indicat persoanelor cu ulcer gastric/duodenal;
  • atenție pentru cei cu grad mare de coagulare, mai ales dacă urmează sa aibă intervenții chirurgicale;

Comentarii

Evaluează acest remediu:

08/11/2022

Arata foarte bine

(0) (0)



Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.