Spanac

Spanacul, aliment minune

Spanacul, numit popular și mătura intestinului, este un aliment minune, bogat în fier și multivitamine, ce are multiple beneficii asupra sănătății fizice și psihice, fiind utilizat atât în scopuri medicinale, cât și-n alimentația zilnică, de către gospodinele și oamenii cuprinși și convinși de satisfacția unei vieți sănătoase.

Spanacul este o plantă erbacee legumicolă, cu beneficii extraordinare pentru sănătate, grație multiplelor efecte benefice pe care le are asupra omului, fiind bogat într-o varietate de nutrienți esențiali: vitamina K, vitamina A, vitamina B2, vitamina B6, vitamina E, vitamina C, mangan, folat, cupru, magneziu, potasiu, calciu și fier. Conform studiilor istorice, cel mai probabil, spanacul este de proveniență persană (datat cu circa 2000 de ani în urmă), introdus, prin liniile comerciale, în China antică, în spațiul arăbesc și în Africa, iar mai apoi, datorită războaielor medievale de expansiune musulmană, și-ar fi făcut apariția și în Europa – de unde, mai târziu, în epoca colonialismului, s-ar fi extins și în Lumea Noua.

De unde poate fi procurat?

Spanacul se cultivă, în zilele noastre, aproape pe toată suprafața globului, atât în câmpuri și sere destinate agriculturii de masă, cât și în grădinile oamenilor entuziaști de beneficile ce le oferă – la nivel mondial, China este liderul producției de spanac, în anul 2018 producând circa 90% din producția totală înregistrată pe mapamond. Totodată, spanacul se regăsește în două forme principale: spanacul, în forma sa matură, respectiv “baby spinach” (pui de spanac) – chiar dacă diferențele între cele două variante nu sunt semnificative, trebuie notat că frunzele de “baby spinach” conțin concentrații puțin mai slabe de acid oxalic, un inhibitor de absorbție, fiind astfel destinat persoanelor ce preferă să mănânce spanacul crud.

Cum poate fi consumat?

Spanacul (inclusiv “baby spinach”) poate fi consumat fie în formă crudă (de unul singur, în varii combinații cu alte alimente crude – salate cu morcov, țelină, ridiche, în smoothie-uri), fie în formă gătită (în compoziția salatelor – salată de ton cu spanac și ouă fierte sau salată de spanac și brânză feta, supelor și ciorbelor – supă cremă de spanac, supă grcească cu spanac, ou și lămâie sau ciorbă de spanac, omletelor – omletă cu spanac și iaurt grecesc sau omletă cu spanac și brânză, pastelor – spaghetti cu usturoi și spanac sau paste cu ciuperci și sos cremos de spanac, crepelor – crepă cu spanac și brânză, clătitelor – clătite cu spanac și brânză, plăcintelor – plăcintă grecească cu brânză sărată și spanac, ori drept spanac soté).

Valori nutriționale spanac (per 100g)

Valori nutriționale

- Aport caloric/energic: 23kcal
- Proteine: 2.86g
- Carbohidrați: 3.63g
- Lipide/Grăsimi: 0.39g
- Fibre: 2.2g
- Glucide/Zaharuri: 0.42g

Vitamine

- B4/Colină: 19.3mg
- A: 9377IU
- A: 469µg
- B1/Tiamină: 0.078mg
- E (alfa-tocoferol): 2.03mg
- B2: Riboflavina: 0.189g
- B3 (PP)/Niacină: 0.724mg
- B5: Acid pntotenic: 0.065mg
- B6: 0.195mg
- K (Filochinonă: K1): 482.9µg
- C: 28.1mg
- B9/Acid folic: 194µg

Minerale

- Calciu: 99mg
- Cupru: 0.13mg
- Fier: 2.71mg
- Fosfor: 49mg
- Magneziu: 79mg
- Mangan: 0.897mg
- Potasiu: 558mg
- Seleniu: 1µg
- Sodiu: 79mg
- Zinc: 0.53mg

Beneficiile consumului de spanac

Spanacul este un aliment plin de proprietăți binefăcătoare, aportul său ridicat de vitamine și nutrienți asigurând dezvoltarea optimă a organismului, detoxificându-l, reducând stările de oboseală, reglând tensiunea arterială și inflamația și totodată crescând imunitatea și chiar îmbunătățind psihicul uman.

Ajută la refacerea medicală

Spanacul facilitează procesele de regenerare a organismului, ajutând în refacerea medicală a organelor și chiar în tratarea ulcerului – este recomandată, totodată, consumarea spanacului în timpul răcelilor și gripelor, aportul ridicat de zinc și vitamina C grăbind însănătoșirea.

Detoxifică organismul

Spanacul, datorită varietății sale nutriționale (atât din punct de vedere al macro-nutrienților, cât și al micro-nutrienților), respectiv a proprietăților antioxidante și depurative, curăță organismul de toxine, echilibrându-l și însănătoșindu-l.

Tratează afecțiunile tractului digestiv

Spanacul ajută la curățarea și regenerarea tractului digestiv (nu degeaba este numit, în popor, “mătura intestinului”), facilitând eliminarea toxinelor și stimulând (benefic, din acest punct de vedere, în cazurile de anorexie sau alte tulburări alimentare rezultate în subnutriție) apetitul.

Reduce oboseala și epuizarea

Spanacul, datorită multitudinii de nutrienți benefici psihicului uman, reduce stările de oboseală și epuizare, întâlnite în timpul perioadelor stresante (ce afectează organismul atât fizic cât și psihic) și în timpul perioadelor caracterizate de efort fizic și intelectual intens.

Îmbunătățește sănătatea mintală

Spanacul contribuie la formarea unui sistem nervos sănătos, facilitând producția de serotonină, supranumită “hormonul stării de bine”, a cărui deficiențe pot provoca tulburări psihice serioase: depresie, epilepsie, fobii, tulburare obsesiv-compulsivă (OCD), tulburare de stres post-traumatic (PTSD), epilepsie, tulburare de anxietate generalizată ș.a.

Scade hipertensiunea arterială

Spanacul, datorită conținutului său ridicat în minerale (printre care potasiu și sodiu) reglează tensiunea arterială și fluxul sangvin, fiind recomandat persoanelor suferinde de probleme ale tensiunii arteriale și de afecțiuni circulatorii.

Reduce acneea

Spanacul, bogat într-o varietate de vitamine B, respectiv în vitamina E (vitamine bune pentru sănătatea pielii), curăță fața și corpul de acnee (cu precădere, formele ușoare – acneea comedoniană și acneea papulo-pustuloasă), luptând împotriva inflamației.

Crește imunitatea

Spanacul este bogat în antioxidanți și betacaroten, ce cresc abilitatea organismului de a se lupta împotriva agenților patogeni, scăzând astfel riscul de infectare – de asemenea, cantitatea ridicată de magneziu, zinc si vitamina C din spanac ajută la îmbunătățirea și susținerea generală a imunității.

Tratează anemia

Spanacul, bogat fiind în fier și vitamine, tratează anemia, ce poate fi cauzată fie de o deficiență de fier, fie de o deficiență de vitamine, fie de afecțiuni tiroidiene (spanacul poate ameliora simptomele acestora, reglând producția hormonală și procesele aferente).

Aliat împotriva astmului

Spanacul, datorită aportului său ridicat de betacaroten și magneziu, reduce frecvența atacurilor astmatice și chiar poate să le prevină (în cazul astmului alergic, dacă este consumat înainte de expunerea la alergent, iar în cazul astmului pe fond de efort, dacă este consumat înainte de exercitarea unor activități fizice intense) — asumpții verificate și validate, în urma unor studii demarate de către Departamentul de Alergie de la Spitalul Hasharon din Israel.

Riscuri și contraindicații

Spanacul, în general, este sigur pentru mamele însărcinate și cele în plin proces de alăptare, atâta timp cât este consumat în formă alimentară — siguranța dozelor medicinale (pudră de spanac, de exemplu) nu este certă. De asemenea, îngerarea spanacului, de către copiii mai mici de 4 luni, este iarăși nesigură, fiind posibilă apariția methemoglobinei (metHb), ce poate cauza disritmii, atacuri de apoplexie, stări comatoase și chiar deces.
Spanacul poate scădea glicemia, fiind recomandat, în cazul în care este urmat un plan medicamentos destinat tratării diabetului, consultarea cu medicul diabetolog, în privința stabilirii cantității recomandate (zilnice sau/și săptămânale) de spanac. Totodată, este recomandată stoparea consumului de spanac cu cel puțin două săptămâni înaintea efectuării unei operații.

Consumul de spanac în exces poate determina formarea pietrelor la rinichi, acestea fiind dăunătoare funcționării normale a organismului, degradând considerabil starea de sănătate a individului, mai ales în cazul în care acesta suferă de afecțiuni asociate.

Concluzie

Prin urmare, spanacul este un aliment indispensabil, consumarea acestuia garantând un stil de viață sănătos, lipsit de probleme de sănătate și plin de satisfacții – fie că vrei să te refaci după o îndelungată perioade de stres, fie că dorești să-ți detoxifici organismul sau să devii mai odihnit și mai energic (sau dorești să ameliorezi simptomele unor boli cronice precum astmul), spanacul este prietenul tău de nădejde și aliatul tău principal.


Sumar

Efecte benefice:

  • energizant
  • antioxidant
  • antiinflamator
  • nutritiv
  • hipotensiv
  • depurativ
  • antianemic
  • remineralizant

Efecte secundare:

  • hipoglicemiant

Contraindicații:

  • nou-născuți
  • gravide
  • diabetici
  • afecțiuni ale rinichilor

Comentarii

Evaluează acest ingredient: