Cataplasma cu urzică pentru reumatism

Comprese Foarte ușor 1 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare3 min
Timp de așteptare5 min
Gata în8 min

Cataplasma cu urzică pentru reumatism calmează durerile articulare aproape instantaneu!

Cataplasma cu urzică, un antiinflamator puternic, calmează durerile articulare (de reumatism) aproape instantaneu, calmează durerile de artrită, mineralizează articulația, îi redă mobilitatea și înlătură lichidul din articulație, fără infiltrații sau medicamente.

Porții

Cantități pentru o cataplasmă, pe o singură zonă!

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 0.1 €

Materiale

  • - recipiente pentru fiert apa;
  • - vas;
  • - lingură;
  • - congelator pentru răcit urzica în cazul cataplasmelor reci);

Preparare

  • Cataplasma cu urzică pentru reumatism - Preparare pas 1Dacă avem urzică proaspătă, o clătim sub jet de apă apoi o tăiem/tocăm bucăți mari.
    Dacă avem pulpă de urzică de la sucul de urzică, o putem folosi ca atare sau dacă e de la congelator o scoatem să se încălzească.
    Urzicile (proaspete sau pulpă) se pun într-un recipient temporar.
    În cazul meu am folosit pulpa de urzică după ce am făcut sucul de urzici.
  • Fierbem puțină apă și o turnăm peste urzici, învârtim de 2-3 ori cu o lingură, cât să le înmoaie puțin și apoi stoarcem imediat surplusul de apă (‼ acest pas este opțional dacă folosim pulpă de urzică pentru cataplasme reci).
    ⚠ Se poate aplica atât călduță cât și ușor răcită în funcție de tipul durerii. De exemplu, dacă zona dureroasa e o inflamație înroșită, cu senzație de fierbințeală, atunci folosim cataplasme reci, altfel calde...
    → Dacă avem nevoie de cataplasmă rece și am folosit urzică proaspătă, înmuiată în apă fierbinte, atunci, după ce am stors-o, o băgăm câteva minute la congelator.
    Dacă folosim pulpă de urzică și aceasta e deja la congelator, o lăsam doar să se dezmorțească puțin, iar dacă pulpa e abia stoarsă, o băgăm putin la congelator.
    → Pentru cataplasmele călduțe, indiferent dacă folosim urzică proaspătă sau pulpă, adaugăm puțină apă fierbinte, și apoi stoarcem surplusul de apă.
    În cazul meu am folosit pulpa de urzică ușor răcită la congelator.
  • Cataplasma cu urzică pentru reumatism - Preparare pas 3Urzica tocată sau pulpa de urzică (înmuiată/încălzită sau răcită) se pune pe un tifon sau frunză de varză, sau chiar un șervețel de hârtie dacă nu avem altceva la îndemână. Ar fi bine ca urzica să formeze un strat de 2-3 cm.
    În cazul meu am aplicat pulpa de urzică ușor răcită pe o frunză de varză.
  • Cataplasma cu urzică pentru reumatism - Preparare pas 4Aplicăm cataplasma pe locul dureros și încercăm să o fixăm cumva, să nu stea bine.
    Putem folosi un bandaj/fașă elastică pentru o aplicare mai bună.
    ⚠ Zona pe care vom aplica cataplasma trebuie să fie spălată, perfect curată, altfel poate exista riscul apariției unor iritații.
    În cazul meu locul dureros este încheietura mâinii.
  • Cataplasma cu urzică pentru reumatism - Preparare pas 5Lăsăm cataplasma sa acționeze între 2 și 4 ore.
    La final, se spală zona și putem aplica o cremă hidratantă.
    Între cataplasme se recomandă pauze de 1-2 ore pentru a respira zona și a se reface pielea.

Observații

⚠ Dacă zona pe care veți aplică cataplasma, e inflamată, înroșită și simțiți că arde, atunci se preferă cataplasmele reci, altfel cataplasmele călduțe!
→ Pentru cataplasme reci, practic vom răci urzica (tocată sau pulpă), o punem câteva minute la congelator!
→ Pentru cataplasme călduțe, urzica e încălzită, automat la pasul 2, când am turnat apa fierbinte.

Cataplasmele pe organele vitale și pe coloana vertebrală, se pun întotdeauna călduțe!

Cataplasmele pe articulații se pun astfel: pe articulațiile cu senzație de rece se pun cataplasme călduțe, iar pe cele cu senzație de cald (fierbințeală), se pun cataplasme reci.

⚠ Dacă ne referim la cataplasme călduțe, atenție, acestea nu trebuie să fie fierbinți!

Frunzele de varză sunt bogate în vitamine şi fitonutrienți, precum antocianina şi glutamina, ambele având proprietăți antiinflamatorii.

⁉ Prin intermediul cataplasmelor are loc un transfer, practic elementele „vindecătoare" (din urzică/varză) sunt absorbite de către organism, iar la schimb, acestea primesc toxinele din organism.

Frunzele de varză sunt bogate în vitamine şi fitonutrienți, precum antocianina şi glutamina, ambele având proprietăți antiinflamatorii.

Administrare

Timpul optim de aplicare al cataplasmelor este de 2 - 4 ore., după care se înlocuiesc ingredientele cu altele fresh/proaspete.

⚠ Atenție, dacă pe zona aplicată, simțiți mâncărimi din ce în ce mai intense ale pielii, însemnă că ceva nu vă priește și că există riscul de iritare. Iritațiile pot apărea și de la fașa elastică dacă nu e sterilă sau de la folia care atinge pielea.

Lăsați pauze între aplicarea cataplasmelor de cel puțin 1-2 ore, pentru a respira și a se reface țesutul pielii. De asemeni, după aplicarea cataplasmei, se recomandă spălarea zonei și aplicarea unei creme hidratante!

Efecte și beneficii

  • calmează durerile reumatice;
  • calmează durerile articulare aproape instantaneu;
  • calmează durerile de artrită;
  • antiinflamator puternic;
  • mineralizează articulația;
  • redă mobilitatea articulației;
  • înlătură lichidul din articulație, fără infiltrații sau medicamente;
  • dureri de genunchi, cot;

Efecte secundare

- iritații la nivelul zonei aplicate și asta dacă sunteți sensibil la piele, dacă țineți prea mult timp cataplasma, dacă sunteți alergic la unul din ingrediente, dacă bandajele nu sunt sterile sau dacă nu ați spălat bine zona dureroasa înainte de aplicare.

Contraindicații

- persoanelor cu pielea sensibilă sau alergice la varză sau urzică.

Comentarii

Evaluează acest remediu:

25/08/2021

Urzica este foarte bună în majoritatea afecțiunilor inflamatorii!

(1) (0)



Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.