Artrita

Artrita: osteoartrita (artroza), artrita reumatoidă, artrita infecțioasă, artrita reumatoidă juvenilă

Artrita: osteoartrita (artroza), artrita reumatoidă, artrita infecțioasă, artrita reumatoidă juvenilă

Artrita este o stare patologică ce este caracterizată de inflamație articulară, fenomen de obicei acompaniat în mod variabil de cele 5 semne celsiene: durere, tumefacție, temperatură locală crescută, înroșirea tegumentelor periarticulare și limitarea funcției articulației implicate.

Sub denumirea de artrita se regăsesc peste însumează peste 100 de tipuri de boli care afectează articulațiile, cele mai întâlnite forme fiind artroza (sau osteoartrita, artrita reumatoidă, artrita infecțioasă, artrita reumatoidă juvenilă. Apare prin umflarea pielii din jurul articulațiilor, iar pacientul simte durere și o senzație de rigiditate.

Clasificare anatomoclinică

După evoluție:

  • Artrite acute - debut brusc și evoluție sub 6 săptămâni.
  • Artrite cronice - cu evoluție peste 6 săptămâni. În cadrul artritelor cronice se individualizează grupul celor precoce cu o evoluție de sub 2 (pentru unele forme) - maxim 3 ani, concept legat de cel al ferestrei de oportunitate terapeutică

După numărul articulațiilor implicate:

  • Mono (monoartrită) - o singură articulație implicată. Noțiunea de monoartrită poate include uneori o unitate anatomofuncțională ce conține mai multe articulații interdependente, cum ar fi de exemplu cele de la mână (intercarpiene) sau picior.
  • Oligo (oligoartrită) - cel puțin 2, maxim 4 articulații implicate
  • Poli (poliartrită) - cel puțin 5 articulații implicate

După repartiția articulațiilor implicate, în raport cu planul sagital:

  • Simetrică
  • Asimetrică

Cele mai cunoscute tipuri de artrită:

Artroza sau osteoartrita

Artroza mai este denumită și osteoartrită, fiind cea mai frecvent întâlnită forma de artrită. Boala este cauzata de uzura cartilajului articular, acel țesut care acoperă capetele oaselor și care ajută la iscarea articulațiilor. În formă avansată, cartilajul poate să dispară complet, ajungându-se la fricțiunea oaselor și remodelarea țesutului osos.

Osteoartrita este o afecțiune care se instalează treptat și debutează, în general, după 40 de ani. Este o boală degenerativă a articulațiilor, care afectează cartilajul, ligamentele și osul. Deteriorarea acestor țesuturi duce la rigiditatea articulației. Articulațiile cele mai afectate de osteoartrită sunt cele folosite foarte des, de exemplu, șoldurile și genunchii, mâinile și articulațiile de la baza degetului mare de la mâini și picioare.

Artrită reumatoidă

Artrită reumatoidă - afecțiune autoimună, în care inflamația distruge progresiv structurile articulare.

Artrită infecțioasă sau septică

Artrită infecțioasă sau artrita septică - determinată de bacterii, ricketsii, mycoplasme, viruși, fungi sau paraziți.

Artrită idiopatică juvenilă

Artrită idiopatică juvenilă - termen generic ce descrie diverse condiții patogene (autoimune și inflamatorii) care se întâlnesc la copii (până la vârsta de 16 ani)

Artrită gutoasă sau guta

Artrită gutoasă sau guta - afecțiune cauzată de acumularea de acid uric în articulații. Guta este o boală reumatică ce apare ca urmare a formării cristalelor de acid uric în țesuturile și fluidele din organism. Substanța acumulată în exces nu este eliminată complet prin urină, iar ca urmare, apar dureri la nivelul articulațiilor, care sunt umflate și înroșite.

Spondilartrită

Spondilartrită - termen generic ce se referă la o familie de afecțiuni inflamatorii reumatismale care se caracterizează prin afectarea în primul rând a entezelor (structurile prin care ligamentele și tendoanele se atașează de oase) și, evoluează cel mai adesea cu implicarea structurilor coloanei vertebrale.

Lupus

Lupusul este o boală autoimună, în care sistemul imunitar produce anticorpi ai celulelor, ceea ce cauzează o răspândire a inflamației și deteriorarea țesuturilor. Lupusul afectează în primul rând articulațiile, plămânii, rinichii, pielea, vasele de sânge și țesuturile.

Fibromialgia

Fibromialgia este caracterizată prin durere răspândită în tot corpul, tulburări de somn, oboseală și stres psihologic, care apare pe lângă alte afecțiuni reumatice, cum ar fi artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă sau lupusul eritematos. Prevalența acestei boli crește odată cu înaintarea în vârstă.

Sindromul Sjögren

Sindromul Sjögren este o boală autoimună care însoțește, de cele mai multe ori, artrita reumatoidă și lupusul eritematos. Este caracterizat prin deteriorarea glandelor lacrimale și salivare, ce duc la uscăciunea gurii, ochilor și a zonelor din organism care au nevoie de un mediu umed (nasul, gâtul, pielea). Boala poate afecta și alte zone ale corpului, articulațiile, rinichii, vasele de sânge, sistemul digestiv sau nervii.

Scleroderma

Scleroderma este un termen generic pentru un grup de boli care afectează țesutul conjunctiv din corp și presupune acumularea de țesut asemănător cu cel cicatricial din piele. Acumularea de colagen în piele și în organe duce la apariția simptomelor acestei boli și afectează celulele care căptușesc pereții arterelor mici.

Etimologia cuvântului artrită

  • din grecescul arthron - articulație
  • cu ajutorul sufixului - ită - sufix care indică o afecțiune caracterizată de inflamație

Observații

A nu se confunda artrita, care este o boală a articulațiilor, cu arterita, care este o afecțiune localizată la nivelul arterelor.

Celsian = specific inflamației, termen aflat în legătură cu cel care a definit aceste semn - Aulus Cornelius Celsus (n. c. 25 î.Hr. - d. c. 50, medic-enciclopedist roman, supranumit Hippocrate al latinilor și Cicero al medicinei.

Comentarii

Evaluează această afecțiune: